Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 16.

E-mail Nyomtatás PDF

Szerdán küldi meg a kormány a parlamentnek a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentésére vonatkozó törvénytervezetet – jelentette be Victor Ponta. A miniszterelnök szerint az öt százalékpontos csökkentést várhatóan minden képviselő megszavazza.

Rendhagyó módon három magyar tagja lehet júniustól az Állami Számvevőszék 18 tagú vezetőtanácsának. A testület hat tagjának mandátuma lejár. A szenátus és a képviselőház ma szavaz az új jelöltekről. Az intézmény vezetőtanácsának jelenleg is tagja az RMDSZ által delegált Pete István és Lakatos Péter. A hat megüresedő hely egyikére az RMDSZ most Dézsi Attila volt Hunyad megyei prefektust javasolta – tudta meg a maszol.ro Szabó Ödön képviselőtől. Szintén mai ülésén szavaz a parlament a Román Nemzeti Bank és a Román Rádiótársaság igazgatótanácsának összetételéről. Az előbbi testületbe Nagy Ágnest, az utóbbiba Demeter Andrást jelöli az RMDSZ.

Mától iratkozhatnak be a nyolcadikosok a jövő héten zajló képességvizsgára. Az eredmények 75 százalékban számítanak a középiskolai bejutási jegy kiszámításánál. Az országos felmérő június 23-án kezdődik a román nyelv és irodalommal, 24-én magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak a nyolcadikosok, majd 25-én matematikából. A diákoknak a vizsga után kell eldönteniük, milyen iskolában folytatják tanulmányaikat. A tömbmagyarságban élők tinédzserek – és szüleik – több magyar iskola és szak közül választhatnak, de a szórványban nincsenek ilyen jó helyzetben a diákok. Arad megyében például csak egy magyar középiskola van, és bár a vezetőség mindent megtesz, hogy megkönnyítse a magyar családok helyzetét, nem minden esetben sikerül meggyőzni az érintetteket az anyanyelvű oktatás fontosságáról és helyességéről. Anyagi megfontolásból vagy rossz beidegződésből még mindig sokan választják a román iskolákat, illetve újabban a magyarországi iskolák is elszippantó erőt jelentenek. Pataky Lehel Zsolt összeállítása.

Anyanyelven is kiállíthatók az oklevelek, amelyeket a tanév végén osztanak ki a diákoknak – olvasható Király András oktatásügyi államtitkár átiratában, amelyet az Oktatási Minisztérium honlapján hoztak nyilvánosságra. A maszol.ro úgy tudja, a dokumentumot megküldték minden megyei tanfelügyelőségnek.

Meg kezdődött a Nemzetközi Rádiószínházi Fesztivál Bukarestben. A második alkalommal megszervezett seregszemlén 21 ország 44 produkcióját mutatják be. A Grand Prix Nova elnevezésű, rádiónk által szervezett seregszemlén idén első alkalommal adnak át három díjat színészeknek a legjobb rádiószínházi teljesítményért.

Több mint 14 ezer munkahelyet ajánl ezen a héten az Országos Foglalkoztatási Ügynökség, főként középfokú vagy szakiskolai végzettséggel rendelkezőknek, illetve szakképzetlen munkásoknak. A legtöbb állás a textil- és ruházati iparban van. A Hargita megyei Foglalkoztatási Hivatal idén 60 százalékkal több pénzt utalt ki a nyári vakációban dolgozni kívánó diákoknak és egyetemistáknak szánt munkahelyek támogatására. Tiberiu Pănescu igazgató szerint 80 ezer lejjel támogatják az idénymunkát vállaló diákok alkalmazását. A diákok évente nem dolgozhatnak több mint 60 napot és bérük legalább a gazdaságbeli minimálbérrel egyenlő kell hogy legyen. A Munkatörvénykönyv szerint a munkáltatók minden alkalmazott diákért havi 250 lej támogatást kapnak. A 16 éven aluliak csak szülői beleegyezéssel vállalhatnak munkát, a kiskorúak pedig maximum hat órát dolgozhatnak naponta. Tavaly mintegy 140 Hargita megyei diák dolgozott a nyári vakációban.

Mától kilenc napon át lehet ajánlatot tenni az Electrica többségben állami részvényeire. A részvények 85 százalékát intézményes beruházók vásárolhatják meg. A kormány legalább 435 millió euró bevételre számít az Electrica részvényei 51 százalékának tőzsdei eladásából. A magánszemélyek 13,50 lejért vásárolhatják meg a bukaresti Értéktőzsdén az Electrica részvényeit.

Romániát nem érinti az orosz gázexport leállása, mivel megfelelő mennyiségű földgáztartalékkal rendelkezik. Jelen pillanatban a belföldi termelés meghaladja a fogyasztást – jelentette be a Gazdasági Minisztérium. Răzvan Nicolescu energiaügyi miniszter azt mondta, a hatóságok intézkedéscsomagot dolgoztak ki arra az esetre, ha elhúzódik az orosz-ukrán gázvita. Oroszország ma délelőtt állította le a gázexportot Ukrajnának - jelentette be az ukrán energiaügyi miniszter. Hozzátette: az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás, az napi 185 millió köbméter. Az intézkedés azt követően történt, hogy Ukrajna máig kapott haladékot, hogy előre fizesse ki a szükséges gázmennyiséget a Gazpromnak, az ukrán Naftogaz pedig ezt nem tette meg. Az Interfax hírügynökség szerint a Naftogaz Stockholmban, a Nemzetközi Döntőbíróságon pereli be az orosz Gazprom vállalatot, mert a piaci átlagnál drágábban kíván gáz szállítani az országnak, sőt előre kéri a leszállítandó gázmennyiség kifizetését.

A szó szoros értelmében néhány nap alatt lezárjuk a hadseregünk alakulataival a teljes államhatárt, és ütközőövezetet hozunk létre - közölte az ügyvezető ukrán védelmi miniszter. Mihajlo Kovalj hozzátette. már lezárták a közös határ mintegy 250 kilométeres szakaszát. Kovalj azt is közölte, hogy ma megtartja ülését a nemzetbiztonsági tanács, és áttekinti a háborús veszélyállapot bevezetésének kérdését a Donyeck-medencében.

Huszonöt évvel ezelőtt a közös reményről szólt 1989. június 16., ez a remény "a kommunista blokk börtönébe kényszerített" népeknek a szabadság lehetőségét, a diktatúra végét jelentette - mondta Áder János magyar köztársasági elnök a rákoskeresztúri Új Köztemetőben tartott megemlékezésen. A Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 25. évfordulóján tartott rendezvényen a magyar államfő beszédében kiemelte: ez a nap a magyaroknak az 1848-as demokratikus hagyományok folytatását és a nyugatos polgárosodás reményét, európaiságuk és függetlenségük visszanyerésének reményét is hordozta. A nemzet 1989. júniusi közös gyásza a szabadságunkért, függetlenségünkért, európaiságunkért és jövőnkért vállalt erőfeszítéseink kiindulópontjává vált - hangoztatta.

Felébredt a kómából Michael Schumacher, és elhagyhatta a grenoble-i egyetemi kórházat – jelentette be a német menedzsere, Sabine Kehm. A hétszeres világbajnokra hosszú rehabilitáció vár. A németek Forma 1-es rekordbajnokát december 29-ei súlyos síbalesete óta kezelték Grenoble-ben, a német Bild pedig arról számolt be, hogy Schumacher kommunikál feleségével és gyermekeivel is. Állapota pedig már olyannyira stabil, hogy elhagyhatta Grenoble-t. A világbajnokot a svájci Lausanne-ban kezelik, ezt a kórház is megerősítette.

Estig az északi, észak-nyugati megyékben napos, máshol többnyire borús marad az idő, futó záporok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet 14 és 25 fok között alakul, a legmelegebb a nyugati megyékben van. Holnap országszerte változékony lesz az idő, záporokra, zivatarokra mindenhol számítani kell. A hőmérséklet hajnalban 9 és 17, holnap napközben 20 és 26 fok között lesz. Bukarestben most borús az égbolt és 16 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:20:55' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:20:55' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:20:55' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:20:55' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-17 00:20:55' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-17 00:20:55' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 16.