Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 19.

E-mail Nyomtatás PDF

Victor Ponta szerint Traian Basescu államfő most le kellene mondjon tisztségéről azért, hogy megvédhesse, és bizonyíthassa, hogy Romániában tényleg független az igazságszolgáltatás. Mint ismeretes, ismét előkerült  testvére, Mircea Basescu és  Bercea Mondial ügye, amelyhez egyes források szerint az államelnöknek is köze volt. Egy tegnap megjelent videofelvétel alapján úgy tűnik, hogy Mircea Basescu 500 ezer eurót fogadott el Bercea Mondial fiától, hogy kedvező bírósági ítéletet érjen el az apja számára. Mircea Basescu ártatlannak vallja magát az ügyben. Szerintem a lemondás lenne a helyes lépés, mert így az államelnök bebizonyíthatná az embereknek, hogy az igazságszolgáltatás Romániában valóban független, pártatlan. Ha nem mond le, bárki azt gondolhatja, hogy elnöki hatalmát latba veti és számára előnyös módon befolyásolja a dolgok menetét. – nyilatkozta Victor Ponta  A miniszterelnök ugyanakkor hozzátette, akár Traian Basescu államelnöki minőségéből való felfüggesztése is szóba jöhet, ha kiderül, hogy valóban köze volt  a Mondial-ügyhöz.

A  Szenátus tegnapi ülésén megszavazta azt a törvényt, amelynek értelmében megvonják a kiemelt nyugdíjat azoktól a bíráktól, akiket jogerősen elítélnek korrupció miatt.A felsőházban 98 szenátor szavazott a törvény elfogadása mellett, egy ellenszavazat volt egy tartózkodás mellett.A bírák kiemelt nyugdíja  akár a hússzorosa lehet az átlagos nyugdíjnak. A törvény akkor léphet hatályba, ha Traian Basescu államelnök is kihirdeti.

Szintén a Szenátus tegnapi ülésén fogadtak el egy olyan határozatot, amelynek értelmében arra kényszeríthetik a bankokat, engedélyezzék az ügyfeleiknek, hogy a devizahiteleiket átalakítsák egy tetszőleges más valutahitellé. Az átszámolás napi árfolyamon történne, hacsak a szerződésben nem rögzítenek előre egy megszabott váltóértéket. A hitelek átszámolására vonatkozó kötelezettség a már megkötött szerződésekre is vonatkozik. Az ügyfél kérését követően a banknak legkésőbb 90 napon belül engedélyeznie kell a hitel konvertálását. A devizahitelek átalakítására vonatkozó határozat akkor lép életbe, ha ezt a képviselőház is elfogadja.

A diákok 83 százaléka tapasztalt, 13 és fél százalékuk haladó, míg 2,13 század százalékuk közepes minősítést kapott az érettségi anyanyelvi szóbeli vizsgáján - tájékoztat az oktatási tárca az adatok összesítését követően. A 6678 beiratkozott diákból 6602 jelent meg a vizsgán. 5566 diák tapasztalt, 895 haladó és 142 közepes minősítést kapott. A magyar anyanyelvi vizsgára 5844 diák iratkozott be, közülük 71-en nem jelentek meg. 4938 kapott tapasztalt minősítést, 741 diáknak haladó, 94 diáknak pedig közepes szintű a kommunikációs készsége. A német anyanyelvű szóbeli vizsgára 700 diák iratkozott be, egy diák nem jelent meg a vizsgán. 532 diák tapasztalt minősítést szerzett, 123 haladó és 44 közepes kommunikációs képességekkel rendelkezik.

Ebédre cserélnék az iskolai tej-kifli programot. Egy törvénykezdeményezés szerint, amelyet a szenátus már elfogadott, az óvodások és általános iskolások minden nap meleg ebédet kapnának, az étkeztetés költségeit a helyi tanácsok határoznák meg. A végső döntést ebben az esetben a képviselőház hozza meg. A tej és kifli program költsége egy gyerek esetében napi 1 lej, ezt a támogatást továbbra is az állam biztosítaná, viszont a meleg ebéd efölötti kiadásait az önkormányzatoknak kellene biztosítaniuk. A kezdeményezők szerint azért kellene meleg ebédre váltani a tej-kifli programot, mert azzal nem lehet egészséges táplálkozásra nevelni a gyerekeket.

Támogatja a helyi autonómia-törekvéseket Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt ügyvivő elnöke, de nem ért egyet ezek etnikai alapon való megszervezéssel - mondta ma Marosvásárhelyen. Hozzátette, az etnikai alapon szerveződő autonómia-formák nem szolgálják az ország érdekeit. A Német Demokrata Fórum elnöki tisztségét 12 évig betöltő Klaus Johannis elmondta, többször is tárgyalt az RMDSZ-szel a kisebbségi törvényről illetve a Székelyföldi autonómia kérdéséről, de helyi autonómia csak demokratikus elvek mentén hozható létre.

Tegnaptól SMS-el is lehet buszjegyet venni Kolozsváron. A jegyek meghatározott időtartamra szólnak, a különféle járatoknak, különféle kódjaik vannak, ezeket kell üzenetben a 7478-as telefonszámra elküldeni. Erről a számról kapjuk azt a válaszüzenetet, amely szintén egy kód, ellenőrzés esetén ezt kell megmutatni az ellenőrnek. Ha az utazás alatt letelik az idő, amennyire a jegyet vásároltuk, nem büntetnek meg.

Ma délelőtt húsz percre elérhetetlen volt a Facebook közösségi háló oldala, a felhasználok nem férhettek hozzá személyes oldalaikhoz. A helyi idő szerint 11 órakor bekövetkező hibát a Facebook IT szakemberei viszonylag gyorsan megoldották, ám, bármennyire hihetetlennek is tűnik  máris fennállásának eddigi leghosszabb technikai hibájaként emlegetik.

Az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács 2014. június 27–29. között rendezi meg az első diák–mentor találkozót, amelyre elsősorban 11–15 éves diákokat és mentoraikat várják. A találkozót Kolozsváron tartják, a résztvevőknek útiköltséget, szállást és ellátást biztosítanak. A program szakmai, kulturális és közösségépítő tevékenységekből tevődik össze.Jelentkezni az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács honlapján lévő űrlap kitöltésével lehet. A felhívás elsősorban diák–mentor párokra vonatkozik, de az érdeklődök csak diákként, illetve csak mentorként is jelentkezhetnek.

Szinte teljesen kiszáradt a Nagyváraddal szomszédos Püspökfürdő termál tava, idén nem nyílt már ki az Európában csak itt őshonos hévízi tündérrózsa. A tóban olyan egyedi fajok éltek, mint a bordás homorcsa nevű csigafaj, a  Racovita-kele  elnevezésű halfaj és a hévízi tündérrózsa, amely Európában egyedülálló módon maradt fenn őshonos növényként.

15 megyére érvényes sárga jelzésű árvíz-figyelmeztetést adott ki az Országos Vízgazdálkodási és Hidrológiai Hatóság. A figyelmeztetés ma este 7 órától péntek délután 6 óráig marad érvényben. A figyelmeztetés Krassó-Szörény, Mehedinti, Hunyad, Gorj, Szeben, Valcea, Arges, Dimbovita és Olt megyékre vonatkozik. Ugyancsak ma, este 11 órától a következő folyók térségében is árvízriadó lép érvénybe: Temes, a Cserna folyó Krassó-Szörény megyei része, a Drincea folyó, a Maros és a Zsíl Hunyad megyei mellékfolyói, az Olt középső és alsó szakasza valamint az Arges mellékfolyói.

Külföld

Ideiglenes fegyverszünetet hirdettek a kelet-ukrajnai Luhanszkban, hogy az ukrán hadsereg és az oroszbarát fegyveresek kicseréljék a halottaikat. A fegyverszünetet az ukrán fél kezdeményezte. Petro Porosenko ukrán elnök több fontos állami vezető leváltását kérte tegnap a parlamenttől.E lépések részei annak, hogy az elnök június 7-i beiktatása után teljesen újjá akarja szervezni az ország vezető intézményeit. Porosenko Ukrajna berlini nagykövetét, Pavlo Klimkint jelölte külügyminiszternek. Klimkin 47 éves, tapasztalt, Európa-párti diplomata, aki fontos szerepet játszott az Ukrajna európai uniós társulási megállapodásáról szóló tárgyalásokon.

Nincs szüksége új kongresszusi felhatalmazásra egy esetleges iraki katonai beavatkozáshoz, amelynek módjáról még nem döntött - közölte Barack Obama amerikai elnök tegnap az amerikai törvényhozás demokrata és republikánus vezetőivel. A Fehér Ház közleménye szerint az elnök ismertette a képviselőház és a szenátus vezetőivel azokat az amerikai erőfeszítéseket, amelyek arra irányulnak hogy megerősítsék az iraki biztonsági erőknek az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista csoport harcosai jelentette fenyegetéssel való szembeszállásra való képességét, beleértve a megnövelt biztonsági támogatást. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője a nap folyamán korábban kijelentette, hogy az elnök a harcoló alakulatok Irakba küldésén kívül nem zárt ki semmilyen lehetőséget.

Mától új királya van Spanyolországnak. A trónról lemondott I. János Károly király fia, VI. Fülöp ma teszi le az esküt a spanyol alkotmányra a parlament két házának együttes ülésén, és várhatón felvázolja uralkodásának legfőbb célkitűzéseit. I. János Károly Francisco Franco diktátor 1975. november 20-i halála után két nappal került a spanyol trónra, és a spanyol demokrácia jelképének számított. A 76 éves uralkodó egészségügyi problémái miatt legyengülve és a botrányokba belefáradva június 2-án, 39 év uralkodása után váratlanul bejelentette lemondását. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne teret engedni az új generációnak, nevezetesen fiának, Fülöpnek, aki szerinte a remény új korszakát fogja megnyitni.

Estig országszerte változékony idő várható, eső, záporeső bárhol előfordulhat. Helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak. Napközben a csúcsértékek 17 és 26 fok között lesznek. Éjszaka 7 és 17 fok közötti hőmérséklet várható. Holnap marad a változékony, esős idő, enyhe felmelegedéssel, napközben a csúcsértékek 21 és 27 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben esik az eső és 17 fokot mérnek.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 19.