Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 20.

E-mail Nyomtatás PDF
A korrupcióellenes ügyészség őrizetbe vette tegnap este Traian Băsescu államfő öccsét, akit befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak. Mircea Băsescu állítólag 250 ezer euró kenőpénzt fogadott el 2011 és 2012 között az előzetes letartóztatásban lévő, kétes hírű Bercea Mondial fiától, és megígérte annak, hogy államfő testvére révén közbenjár Bercea Mondial kiszabadításáért.
Az Antena3 hírtelevízió még szérdán nyilvánosságra hozott egy rejtett kamerával készült videófelvételt, amelyen Bercea Mondial fia azt rója fel Mircea Băsescunak, hogy nem beszélt Traian Băsescuval apja helyzetéről, pedig előbb 350 ezer eurót, majd pedig 250 ezer eurót juttatott el hozzá. A felvételen az államelnök öccse kijelentette, hogy a két összeg közül csak az egyik jutott el hozzá. Az ügyészség közleménye megállapítja, hogy a feljelentő összesen 600 ezer eurót juttatott el egy közvetítő személyen keresztül. Ebből a pénzből azonban 250 ezer került Mircea Băsescuhoz, 350 ezer pedig a közvetítőhöz jutott közvetítői szolgáltatásáért cserében. A bukaresti törvényszék várhatóan ma dönt a Mircea Băsescu előzetes letartóztatásba helyezésére vonatkozó ügyészi kérésről. A korrupciós ügy miatt Victor Ponta miniszterelnök Traian Băsescu lemondását követelte, az államfő azonban kijelentette, nincs köze öccse ügyéhez, és bízik az igazságszolgáltatásban. Bercea Mondialt májusban ítélték nyolc év és kilenc hónap börtönbüntetésre emberölési kísérlet miatt.
   Ma akár dönthet is a ploieşti-i táblabíróság a több éve húzódó Mikó-perben, hacsak nem várja be a pénzügyminisztériumhoz intézett kérdésére a választ - nyilatkozta Markó Attila, a per egyik vádlottja a Transindexnek. A pénzügyminisztériumnak ugyanis tisztáznia kellene, hogy milyen minőségben vesz részt a perben. Mint ismert, május végén a ploieşti-i táblabíróság halasztott az ügyben, mert a pénzügyminisztérium véleményét kérte a károkozásra vonatkozóan. Ekkor Markó Attila úgy nyilatkozott, hogy amennyiben nincs kár - és ezt már mind Sepsiszentgyörgy önkormányzata, mind pedig az igazságügyi minisztérium közölte korábban - akkor nincs bűncselekmény. A restitúciós bizottság tagjai közül Markó Attila és Marosán Tamás három év letöltendő, Silviu Clim pedig hároméves felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ugyanis a bíróság alapfokon jogtalannak ítélte a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak. Ezt az ítéletet támadták meg az elítéltek 2012 nyarán. Marosán Tamás esetében azóta már elévültek a vádpontok.

   Az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak biztosítását is prioritásai közé sorolta az Európai Néppárt parlamenti csoportja a 2014-2019 közti időszakra vonatkozó stratégiai tervezés során. Az EP legnagyobb képviselőcsoportjának tagjai június 16-19. között tanulmányi napokat tartottak Portugáliában, amelyen az RMDSZ EP-képviselői is részt vettek. ,,Európának és az Európai Unióban politikai szerepet vállaló csoportoknak számos kihívással kell szembenézniük az előttünk álló időszakban. Az Európai Néppárt a gazdaság növekedését, az újraiparosítás elősegítését, új munkahelyek teremtését, a biztonságos digitális piac kialakítását, a migrációs problémákat vagy éppen a nők esélyegyenlőségét mind prioritásként nevezi meg. Mi arra kértük az Európai Néppártot, hogy mindezek mellett a nemzeti kisebbségi közösségek számára fontos intézkedésekről, helyzetük megnyugtató rendezéséről se feledkezzen meg” – nyilatkozta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.
   Holnap délelőtt 10 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában ülésezik a Szövetségi Képviselők Tanácsa. Az ülés Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai tájékoztatójával kezdődik, ezt követi az európai parlamenti választások kiértékelése, valamint a Szövetségi Szabályzatfigyelő Bizottság összetételének kiegészítése.
    Véget ért ma az iskolai tanév és holnap kezdetét veszi a 12 hetes nyári vakáció. A 8-ik és 12-ik osztályosok már korábban elballagtak a tanintézetekből: a nyolcadikosoknak hétfőn kezdődik az országos felmérés, a tizenkettedikesek számára már folyamatban van az érettségi. A diákok szeptember 15-én, hétfőn térnek vissza az iskola padjaiba.
    Újabb magyar szakokat indít a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem a következő egyetemi évben. Alapképzésben a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon Gazdasági informatika képzési programot indítanak nappali képzésben, Környezettudományi és Környezetmérnöki Karon Környezettudomány képzési program indul a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozaton ugyancsak nappali képzésben, illetve a Bölcsészettudományi Karon Kultúratudomány/művelődésszervező szakon is folytathatják ősztől tanulmányaikat az érdekeltek. Magiszteri képzésben Matematika és Informatika Karon Adatelemzés és modellezés néven indul új szak, illetve a Pszichológia és Neveléstudományok Karon Hatékony tanulási stratégiák néven indul magyar nyelvű képzési program.
    Ma rendezik meg Bukarestben az európai kulturális intézetek éjszakáját. Összesen 13 intézet részvételével tíz helyszínen várják az érdeklődőket a késő éjszakába nyúló, ingyenes rendezvényekre. A Balassi Intézetben a programok délután 4 órakor kezdődnek, lesz gasztronómiai és kézműves vásár, alkotóműhely gyerekeknek, illetve felnőtteknek, performance, táncház és dokumentumfilm-vetítés. Az est folyamán a résztvevők egy kvízt is kitölthetnek Magyarországról, a helyesen válaszolók között pedig érdekes nyereményeket sorsolnak ki.
    Ugyancsak ma kezdődik és vasárnapig tart Bukarestben a Zenék és Hagyományok a Cismigiuban nevet viselő nemzetközi folklór fesztivál. Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett eseményre 2 ezer hazai és külföldi művészt várnak. Így a három nap alatt Románia 13 nemzeti kisebbsége képviselteti magát, de jönnek táncegyüttesek Bulgáriából, Lettországból, Moldova Köztársaságból és Szerbiából is. Ma délután negyed 6-tól a Hargita megyei Ördögborda 15 perces műsorral, vasárnap délután 5 óra 20 perctől a Maros Együttes 40 perces műsorral lép fel.
    Ötnapos programsorozattal ünneplik Marosvásárhelyen az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház 65-ik születésnapját. Zsehránszky Isván tudósítása:
Külföld:
    Petro Porosenko ukrán elnök 14 pontos rendezési tervet készül ismertetni - jelentette a BBC. Az államfő fegyverletételre szólította az ország keleti részében harcoló szakadárokat, ugyanakkor Ukrajna decentralizálását, valamint előrehozott helyhatósági és parlamenti választások megtartását ígéri. Porosenko azt is bejelentette, hogy Ukrajna június 27-én társulási szerződést ír alá az Európai Unióval. Mihajlo Koval ügyvivő ukrán védelmi miniszter ma a kijevi parlamentben úgy nyilatkozott, hogy az ukrán hadsereg helyreállította a teljes ellenőrzést az ukrán-orosz határon, és képes megakadályozni katonai felszerelések átjuttatását az oroszbarát szakadárok támogatására. Közben tegnap este a donyecki körzetben 12 ukrán katona meghalt, 25 pedig megsérült a szakadárok és a kormányerők közötti harcokban. A kijevi kormány szerint a térségben 300 szakadárt öltek meg, de ezt független források még nem erősítették meg.
    Megtörtént az uralkodóváltás Spanyolországban. I János Károly átadta a hatalmat fiának, VI. Fülöpnek. A 46 éves új uralkodó a spanyol egység és az átláthatóság mellett érvelt bemutatkozó parlamenti beszédében. "Esküszöm, hogy megbízatásomat hűséggel látom el, betartom és betartatom az alkotmányt és a törvényeket, tiszteletben tartom az állampolgárok és az autonóm régiók jogait" – mondta. Fülöp apja, I. János Károly – aki Francisco Franco diktátor halála után került a spanyol trónra, és a spanyol demokrácia jelképének számított – csaknem 40 év uralkodás után, a hónap elején jelentette be lemondását.
    Autóba rejtett pokolgép robbant fel pénteken a polgárháború sújtotta Szíria középső, Hama tartományának al-Hurra falujában. A merényletben legkevesebb harmincnégyen meghaltak, és ötvennél többen megsebesültek - közölte a SANA szíriai hírügynökség. A merényletet az Iszlám Front nevű lázadószervezet, a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ellen harcoló felkelőcsoport vállalta magára Twitter-oldalán.
    A II. világháború óta tavaly volt a legtöbb menekült a világon. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ma közzétett éves jelentése szerint tavaly több mint 51 millió ember kényszerült otthona elhagyására, felük gyerek volt. Az adatok szerint 25 300 kíséret nélküli gyerek kért menedéket a világ 77 országában. Számuk mindenütt - a Földközi-tengertől a Karib-tengerig, Mexikótól Afganisztánig – növekszik.
    Az Európai Unió átlagos árszínvonalához képest Bulgáriában a legalacsonyabbak, Dániában pedig a legmagasabbak az árakak. Románia közvetlenül Bulgária előtt áll a sorban, minket pedig Lengyelország és Magyarország előz meg. Az Eurostat legfrisebb adataiból kiderül: Bulgáriában az átlagos árszínvonal mindössze 48 százaléka az uniós átlagnak, Dániában ugyanez a mutató 140 százalék. Drágaságban Dániát Svédország, Luxemburg és Finnország követi. Az élelmiszerek és italok ára Romániában az uniós átlag 69 százaléka, míg Magyarországon 80 százalék. Nálunk az elektronikai cikkek ára közelíti meg leginkább az uniós átlagot, a ruha viszont drágább, azaz az európai átlag 87 százaléka. Ruházkodni Magyarországon a legolcsóbb az Európai Unióban, a magyar árak az EU-átlag háromnegyedére rúgnak. A román és a magyar árak között az átlagot lefelé húzó, legolcsóbb termékkategória a szállodáké és éttermeké, amelyek mindössze az EU átlagának 52, illetve 53 százalékába kerülnek.

   Heves esőzés következtében víz öntötte el tegnap este Várnát,Bulgária legnagyobb, a turisták körében közkedvelt fekete-tengeri kikötőjét. A rendőrség szerint legalább tíz ember meghalt, köztük egy ötéves gyerek. Helyszíni beszámolók szerint a város nagy részén az utcákat ellepte a víz, megbénítva a közlekedést. A rohamkocsik sem tudnak eljutni a bajba kerültekhez. Várna több kerületében lekapcsolták az áramszolgáltatást. Szemtanúk szerint még rosszabb a helyzet a Várna tőszomszédságában, a fekete-tengeri csatorna túloldalán fekvő Aszparuhovo településen, ahol az utcák hirtelen folyókká változtak, autókat és fákat sodorva el.
Időjárás:              
                                   
Estig országszerte borús, esős marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 19 és 27 fok között alakulnak. Holnap a maihoz hasonló esős időre kell számítani, a hőmérséklet csúcsértékei 18 és 17 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az égbolt és 23 fok van. A Fekete-tenger vize 19-20 fokos.Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:28:35' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:28:35' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:28:35' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:28:35' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:28:35' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:28:35' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 20.