Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 23.

E-mail Nyomtatás PDF

A kormánykoalíció mai ülésén tárgyalja meg kérheti-e a Parlament Traian Basescu államfő lemondását testvérének feltételezett korrupciós ügye miatt. Ez lesz a mai koalíciós ülés egyik témája jelentette be Victor Ponta miniszterelnök. Az államfő ugyan személyében nem érintett az ügyben, de hasonló helyzetben Európában bárhol a lemondást tekintik megfelelő politikai döntésnek - mondta a kormányfő, hozzátéve: részletekkel mindaddig nem szolgálhat, amíg a kérdésről nem volt koalíciós egyeztetés. A fővárosi Törvényszék pénteken 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Mircea Basescut, akit befolyással való üzérkedéssel vádolnak.Szombaton Calin Popescu Tariceanu, a szenátus elnöke mondta azt, a titkos-ügynökségektől kérdi meg, az államfő tudott-e a Bercea Mondial-féle alvilági szervezet és Mircea Basescu találkozásairól. Pénteken a bíróság azért rendelte el Mircea Basescu előzetes letartóztatását, mert állítólag 250 ezer eurót fogadott el azért cserébe, hogy elérje, Bercea Mondialt ne ítéljék börtönbüntetésre.

A román nyelv és irodalom vizsgával kezdődött ma meg a nyolcadik osztályosok országos tesztje, melyre 166 ezer végzős diákot vártak. Holnap anyanyelvből és irodalomból, szerdán matematikából írásbeliznek. Az első eredményeket pénteken teszik közzé, de ezek még megóvhatók, a végleges eredmények július 1-jén  függesztik ki. Az országos teszten elért jegy a középiskolai felvételi átlaga 75 százalékát teszi ki.

Vizsgálatot indított a Munkaügyi minisztérium, melyből kiderült, Romániában az utóbbi egy évben, több mint 40 ezer személy kapott szociális támogatást úgy, hogy a minimálbérnél több jövedelmük volt. Legtöbbjük földalapú támogatást kap. Emellett többen a gyermeknevelési segélyből kaptak többet, mint amennyi törvény szerint járt volna. Mindezzel 28 millió lejes kárt okoztak az államnak. Ezt az összeget sürgősségi rendelettel kamatostól követelné vissza a munkaügyi minisztérium. Csak erre az évre mintegy 6 millió lejre rúgnak a büntető- és késedelmi kamatok.

A központi költségvetésnek közel egy és fél milliárd lejes bevétele lesz az úgynevezett oszlopadóból idén.Mint ismeretes, a cégeknek az idei évtől másfél százalékos adót kell fizetniük minden olyan építmény után, amelyre nem fizetnek ingatlanadót. Speciális létesítményeknek számítanak többek között a villanyoszlopok, a különböző vezetékek, a földgáz és kőolaj szondák, a mobilszolgáltatók antennái, a halastavak, a magtárak, és a vasúti infrastruktúra elemei is. Az érintett vállalatok az első félévben 710 millió lej adót fizettek be a pénzügyminisztériumnak. A többletbevételeket a szaktárca a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentés által okozott költségvetési hiány pótlására fogja fordítani.

Moldova, Grúzia, Szerbia, Szlovákia és Csehország miniszterelnökeivel tartott informális találkozót Victor Ponta kormányfő hétvégén a Duna-deltában. A találkozó célja az Európai Unió Keleti Partnerség projektjével kapcsolatos álláspontok összehangolása volt, illetve tárgyaltak arról, hogy a térség EU-tagsággal rendelkező országai hogyan támogathatják a csatlakozni kívánó országokat. Az Európai Unió tagországai minden tőlünk telhetőt megtesznek azért, hogy az öt ország, akinek képviselőivel beszélgetést tartott, mielőbb az EU tagjaivá válhassanak - jelentette ki a tegnap délben adott sajtónyilatkozatában Victor Ponta miniszterelnök.

Titus Corlăţean külügyminiszter egy televíziós interjúban kijelentette, hogy kész együttműködni új magyar kollégájával, és reményének adott hangot, hogy mielőbb találkozhatnak. Az interjú a Digi24 hírtelevízió Diplomata útlevél című adásában hangzott el szombat este. Corlăţean úgy értékelte: annak ellenére, hogy bizonyos időszakokban feszültek voltak a román-magyar kapcsolatok, általában "korrekt természetű" volt kapcsolata a korábbi magyar külügyminiszterrel, Martonyi Jánossal. Ugyanez az elvárása az új magyar kollégájával, Navracsics Tiborral szemben is - tette hozzá. Corlăţean elmondta: nagy érdeklődéssel várja a találkozást magyar diplomácia új vezetőjével, és fontosnak tartja, hogy erre mielőbb sort kerítsenek. Hozzátette, hogy először várhatóan az Európai Unió külügyminisztereinek soron következő tanácskozásán fognak találkozni, és egyeztetnek majd, mikor lesz lehetséges egy kétoldalú találkozó.

Hungarikum Napokat szerveznek ötödik alkalommal Nagyszebenben június 27-e és 29-e között. A műsorok pénteken délután a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban kezdődnek, meghívottak előadásaival és szakmai beszélgetésekkel. Szombaton gulyásfőző versenyt rendeznek a falumúzeumban, már hagyományos módon idén is kirakodóvásárral, gyermekműsorokkal, néptánccal és muzsikával, kóstolókkal és más szabadtéri programokkal. Vasárnap kiállítás nyílik a Református Templom Galériában, este pedig hungarikumokkal kapcsolatos filmet mutatnak be és koncerttel zárják a rendezvénysorozatot a nagyszebeni Hazugok Hídja melletti teraszon. A nagyszebeni Hungarikum Napok teljes műsorát a www.szeben.ro honlapon lehet megtalálni.

Magánvonattal is mehetünk nyaralni. Néhány napja indult el a Brassó - Konstanca magánjárat. A szerelvény hat óra alatt ér le Konstancába, naponta egy vonat közlekedik ezen a távon, amely hajnalban hat óra 16 perckor indul Brassóból. Konstancáról este hat óra 15 perckor indul visszafele járat.  Egy felnőttjegy ára 70 lej, a gyermekek ötven százalékos kedvezményre jogosultak.

Hétvégén Bulgáriában Varna környékén, így Albena üdülőtelepen is nagy esők és áradások voltak, az ítéletidőben legalább 10-en életüket vesztették. A hivatalos adatok szerint 1000 román turista üdült hétvégén Bulgária tengerpartján, ám közülük csupán 32-en igényelték a román hatóságok segítségét, hogy visszatérjenek az országba. A hatóságok emellett 8 olyan jármű hazaszállításában is segítettek, amelyek megrongálódtak az albenai áradásban.

Külföld:

Autókat gyújtottak fel és kövekkel dobálták meg albán tüntetők az ellenük a kivezényelt rendőrséget vasárnap a koszovói Kosovska Mitrovica városában.Az összecsapásokban többen megsérültek, a koszovói rendőrség két járművét, valamint az ENSZ egyik gépkocsiját is felgyújtották. A pristinai média nem hivatalos információi szerint a sebesültek között két rendőr is van.

Az észak-koszovói településen a helyi szerbek szerdára virradóra elbontották azt az úttorlaszt, amelyet majdnem három évvel ezelőtt emeltek azért, hogy a helyi albánokat távol tartsák a város északi, szerbek lakta részétől. A barikádokkal 2011-ben a helyi szerbek azt is jelezték, nem engedik be az albán hatóságokat a város szerbek lakta részébe, az ugyanis szerintük Belgrád fennhatósága alá tartozott, annak ellenére, hogy Koszovó már 2008-ban kikiáltotta függetlenségét. Az Ibar folyó hídjának déli részén a több száz fősre becsült tömeg albán és amerikai lobogót, illetve a koszovói albánok egykori gerillaszervezetének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek a zászlaját lengette, majd kövekkel és üvegekkel dobálta meg a rendfenntartó erőket - közöttük az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának, az EULEX-nek és a NATO-nak a parancsnoksága alatt működő rendőröket és békefenntartó katonákat -, akik könnygázgránátokat vetettek be az albán tüntetők megfékezésére.

Petro Porosenko ukrán államfő arra kérte Angela Merkel német kancellárt, hogy segítsen az ország keleti részén kialakult konfliktus rendezésében - közölte ma az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata.A közlemény szerint Porosenko a Merkellel tegnap folytatott telefonbeszélgetés során kijelentette, hogy Angela Merkel és a világ más vezetőinek "segítsége és személyes szerepvállalása rendkívül fontos lenne a Kelet-Ukrajnában kialakult válság megoldásához." A nemrég hivatalba lépett Nyugat-barát ukrán államfő beszámolt a német kancellárnak arról, hogy a konfliktusban részt vevő oroszbarát fegyveres szakadárok az általa pénteken egyoldalúan kihirdetett tűzszünet ellenére többször is használták fegyvereiket.

 Moszkva nemcsak a párbeszédet szorgalmazza Kijev és a délkelet-ukrajnai tiltakozók között, de mielőbbi egyeztetéseket sürget Brüsszellel és Kijevvel Ukrajna tervezett uniós társulási tagságáról - erről tájékoztatta hétfőn telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter német kollégáját, Walter Steinmeiert. A moszkvai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két tárcavezető a Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő által vasárnap megbeszéltek értelmében folytatta a konzultációt. Lavrov és Steinmeier megegyezett abban, hogy szoros kapcsolatot tartanak fenn az Ukrajnával kapcsolatos kérdésekben.A külügyminiszterek hangsúlyozták, hogy Ukrajnában tartós tűzszünetet kell elérni, amely állandó feltétel a kijevi hatalom és a Moszkva által a délkelet-ukrajnai tiltakozók képviselőinek nevezett oroszbarát erők párbeszédének megteremtéséhez.

 Estig országszerte viszonylag szép és meleg idő várható, csapadék csak elszórtan lehetséges. Napközben a csúcsértékek 22 és 31 ok között lesznek. Éjszaka az ország központi részén megnövekszik a felhőzet, a hőmérséklet 10 és 21 fok között alakul. Holnap Dobrudzsa kivételével az egész országban megnövekszik a felhőzet, eső, záporeső bárhol lehetséges, viszont továbbra is meleg lesz. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 20 és 33 fok között alakulnak. Adásunk idején Bukarestben süt a nap és 27 fokot mérnek.

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 22:59:47' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 22:59:47' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 22:59:47' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 22:59:47' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 22:59:47' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 22:59:47' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 23.