Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 25.

E-mail Nyomtatás PDF

Ellenszavazat nélkül fogadta el ma a parlament a Traian Băsescu államfőt lemondásra felszólító politikai nyilatkozatot. A szenátus és a képviselőház együttes ülésén 344 vokssal és 17 tartózkodás mellett szavazták meg a dokumentumot. A politikai nyilakotzat jogi értelemben nem kötelezi lemondásra az államfőt, aki egyébként már korábban jelezte: nem veszi figyelembe ezt a nyilatkozatot. A Demokrata Liberális Párt és a Népi Mozgalom Párt politikusai nem vettek részt az ülésen, az RMDSZ politikusai pedig saját lelkiismeretük szerint voksoltak, ugyanis Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint egyelőre nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek Traian Băsescu bűnösségére vagy felelősségére utalnának. Az ülésen felszólaló RMDSZ-elnök arra figyelmeztette a képviselőket és a szenátorokat, hogy nem lenne szerencsés egy politikai botrány Traian Băsescu mandátumának lejárta előtt.

Traian Băsescu államfő igazat mondott, amikor azt állította, a Román Hírszerző Szolgálat nem tájékoztatta őt arról, hogy testvére szoros kapcsolatba került négy évvel ezelőtt Sandu Anghel kétes hírű alvilági személlyel - közölte George Maior. A hírszerző szolgálat igazgatója szerint a hírszerzés azonban már 2001 óta figyelte a Bercea Mondialként is emlegetett Anghel bűnözői tevékenységét. A Bercea klánt azért figyelték, mert védelmi díjat kért különböző megyékben, tagjai pedig adócsalásban és pénzmosásban vettek részt.

Ioan Rust jelölte szállításügyi miniszternek Victor Ponta kormányfő, miután Dan Șova tegnap lemondott erről a tisztségéről. A volt tárcavezető arra hivatkozott, hogy a következő négy hónapban a Szociáldemokrata Párt várható államfőjelöltje, Victor Ponta kampányára szeretne összpontosítani. A kormányfő azzal, hogy Ioan Rust javasolta az új közlekedési miniszternek, azt üzente az erdélyi embereknek: legyenek biztosak, a kormány valamennyi erdélyi közberuházását megvalósítja. A kolozsvári szociáldemokrata politikus ugyanis az elakadt észak-erdélyi autópálya megépítésének egyik kezdeményezője és támogatója. Mint ismert, Ioan Rus 2000 és 2004 között, majd 2012-ben belügyminiszter volt.

Korodi Attila lett az ENSZ környezetvédelmi közgyűlésének alelnöke. Az RMDSZ politikusát a kelet-európai államok jelölték a tisztségre. A jelölést a péntekig Nairobiban zajló közgyűlés plénuma egyhangúan elfogadta. Korodi két különböző témában szólal fel holnap és holnapután, így a fenntartahó fejlődésről és a vadállat fajokkal való illegális kereskedelemről beszél.

Nem számít ezentúl összeférhetetlenségnek, ha a polgármesterek és megyei tanácselnökök egy-egy önkormányzati vagy közhasznú vállalat közgyűlésének tagjai. Erről fogadott el törvényt tegnap a parlament. A jogszabály Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően 1200 elöljárót menthetnek fel a Feddhetetlenségi Ügynökség korrupciós vádjai alól. Köztük lesz az államelnöki választáson induló Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere is.

Százhúsz szakot javasolt megszüntetésre az oktatási minisztérium a következő tanévre, köztük több magyar nyelvűt is – írja a maszol.ro egy tegnap közvitára bocsátott kormányhatározat-tervezetre hivatkozva. A dokumentum értelmében a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen a következő magyar oktatási nyelvű szakok szűnnek meg: a Pszichológia és Neveléstudományok Karának pedagógia szaka, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar kereskedelem, turizmus és szolgáltatás gazdaságtana szaka, a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozat üzletigazgatási szaka, a pénzügy és bank, valamint a marketing kihelyezett szakok. Dr. Soós Anna rektorhelyettes a lapnak elmondta: a minisztérium listáján szereplő szakokról az egyetemeken működő karok döntöttek, nem egy felső utasításról vagy javaslatról van szó. Soós Anna szerint ugyanis egy-egy szak életképességét a munkaerőpiac alakulása befolyásolja.

Július elsejétől drágább lesz az áram a Hidroelectrica és a NuclearElectrica által fizetendő oszlopadó miatt. A két energiatermelő vállalat belefoglalja ugyanis a villanyszámlákba a 163 millió, illetve 100 millió lejes többletköltségeit, így a lakosság fizeti majd ki az oszlopadó felét. Marian Cernat, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság igazgatója elmondta: még nem tudni pontosan, hogy mennyivel nő a számlázott összeg. Hatósági források azonban úgy becsülték, a termelési költségek növekedése miatt a fogyasztók 1,4-2,4 százalékkal fizetnek majd többet az áramért.

A Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank finanszírozza majd a cernavodăi atomerőmű hármas és négyes blokkjának megépítését. A világ legnagyobb pénzintézetének számító kínai bank adja a pénzt továbbá a rovinari-i hő- és a tarnicai vízi erőmű megépítésére is. A beruházásoktól Románia több ezer munkahely létrehozását, illetve ipari megrendeléseket remél.

Nyolcmillió euróból újította fel a Danubius csoport a szovátai Brădet szállót, amely júniustól négycsillagos besorolással várja a vendégeket - írja az MTI az Agerpres hírügynökségre hivatkozva. A szállodában 88 szobát és öt különleges igényeknek is megfelelő lakosztályt, vendéglőt és 350 személyes konferenciatermet alakítottak ki. A létesítménybe elsősorban a gyógykezelésre Szovátára érkező vendégeket várják.

Rendkívüli hangverseny helyszíne lesz holnap az aradi belvárosi római katolikus templom. A Robert Salvalaio velencei karmester vezényletével La Musica della Ducal Capella di San Marco címmel este 8 órától megtartandó hangverseny műsorát maga a karmester állította össze. A koncert kivételes zenei csemegét és élményt ígér az aradi közönségnek.

Külföld:

Egyesült a két kelet-ukrajnai szakadár terület, Donyeck és Luhanszk - közölte mára virradóra Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" miniszterelnöke. Borodaj Twitter-bejegyzésében azt írta: a donyecki népköztársaság parlamentje alkotmányos rendelkezést fogadott el a két népköztársaság konföderatív egyesüléséről, és ezzel létrejött a népköztársaságok szövetsége. Az egyesülésről beszámoló UNIAN ukrán hírügynökség - amely a donyecki és luhanszki terrorista szervezetek egyesüléséről írt - a honlapján megemlítette: Borodaj egyike azon 11 donyecki és luhanszki oroszbarát szakadár vezetőnek, akiknek őrizetbe vételére a kijevi kerületi bíróság engedélyt adott az ukrán főügyészségnek. Közben ma reggel az oroszbarát szakadárok tűz alá vették az ukrán erők állásait a Donyeck megyei Szlovjanszknál, és ismét megsértették ezzel a tűzszünetet – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség, helyi internetezők közlésére hivatkozva.

Április 15-e és június 20-a között 423 áldozata volt a kelet-ukrajnai harcoknak, és a helyzet egyre drámaibb – derül ki az ENSZ adataiból. A szervezet Menekültügyi Főbiztossága szerint június 23-áig több mint 46 ezer ember menekült el lakhelyéről: 11.500 a Krímből, és 34.600 Kelet-Ukrajnából. Az otthonukból elmenekültek száma az utóbbi két hétben megduplázódott: Donyeck és Luhanszk megyékből több mint 15 ezren költöztek máshova.

Megvonta az orosz felsőház Vlagyimir Putyintól a felhatalmazást arra, hogy a hadsereget bevethesse Ukrajna ellen, úgymond az orosz állampolgárok védelmében. A felhatalmazás visszavonását egyébként maga az orosz elnök kezdeményezte. A védelmi bizottság elnöke a szavazást megelőző vitában kijelentette: fenntartják a jogot arra, hogy továbbra is figyelemmel kövessék az ukrajnai helyzetet és a tűzszünet betartását, és szükség esetén készek visszatérni a katonai lépések vizsgálatához.

Több mint ezren halhattak meg az elmúlt évtized során az amerikai veteránügyi minisztériumhoz tartozó egészségügyi intézményeknél elkövetett szabálysértések vagy mulasztások miatt. Tom Coburn republikánus szenátor által kiadott jelentés kormányzati vizsgálatok és sajtóértesülések adatait gyűjtötte össze. A háborút megjárt volt amerikai katonák egészségügyi ellátása körül kirobbant botrány miatt május végén lemondott Eric Shinseki nyugalmazott tábornok, veteránügyi miniszter.

Hatnapos sztrájkot kezdtek tegnap a francia légiforgalmi szolgálat egyes irányítói, mert nem elégedettek a cég finanszírozásának megoldásával. A legnagyobb francia repülőterekről induló, vagy oda érkező járatok egyötödét törölni kellett, de fennakadások voltak a dél-franciaország feletti légtér irányításában is. A járatok mintegy 20 százalékát valószínüleg ma is törlik. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség vezérigazgatója, Tony Tyler közleményében hangsúlyozta: az irányítók több millió ember szabadságát tehetik tönkre, amelyért megdolgoztak, a vasárnapig tartó sztrájk időzítése rosszindulatúságot feltételez.

Közben a két héttel ezelőtt kezdődött vasutassztrájk ellenére a francia nemzetgyűlés elfogadta a kormány vasúti reformjáról szóló törvényt. A reform ellen meghirdetett sztrájk hivatalosan még nem ért véget, de már csak néhány százan vesznek részt benne a 150 ezer vasúti dolgozóból. A reformmal az állami vasúttársaság 40 milliárd eurós adósságának további növekedését akarják megakadályozni. A tervek szerint átszervezik a vasúti szektort, amely most két állami vállalat kereteiben működik.

Időjárás: 

Az egész országra kiterjedő sárga figyelmeztetést bocsátott ki ma az Országos Meteorológiai Szolgálat. Holnap reggel 6 óráig jelentős esőzések és viharos időjárás várható. A csapadékmennyiség helyenként meghaladhatja a 25-30 litert négyzetméterenként, de elérheti akár az 50-60 litert is. A hőmérséklet csúcsértékei 19 és 31 fok között alakulnak. Bukarestben most többnyire borús az idő és 27 fok van. A Fekete-tenger vize Konstancán 20, Mangálián 22 fokos.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:20:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:20:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:20:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:20:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-16 23:20:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-16 23:20:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 25.