Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 26.

E-mail Nyomtatás PDF

Traian Băsescu államfő szerint a Parlament tegnapi határozata, amelyben őt lemondásra szólították fel, rendkívül veszélyes, mert az igazságszolgáltatás megfélemlíésére irányul. Szerinte, a törvényhozás döntése kizárólag – idézem – „a Bercea klán” nyilatkozatain és filmrészletein alapszik. Mint ismeretes tegnap a román parlament 344 igen szavazattal, 17 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül elfogadta azt a határozatot, amelyben lemondásra szólítja fel az államfőt, azért, mert az államfői intézményt súlyos és elháríthatatlan sérelem érte azt követően, hogy Traian Băsescu testvére korrupciós ügyben érintett. A köztársasági elnök ma reggel nyilatkozott újságíóknak a Henri Coandă repülőtéren.

Ma ülésezik az Európa Tanács Brüsszelben. A tanácskozás napirendjén a biztonsággal, a szabadsággal és az igazságüggyel kapcsolatos kérdések állnak. Romániát Traian Băsescu államfő képviseli, aki elutazása előtt kijelentette, hogy ismét szóba fogja hozni Románia csatlakozását a schengeni övezethez, jóllehet az Együttműködési és Ellenőrzési mechanizmus keretén belül elkészült legutóbbi jelentés még tartalmaz kritikákat, elsősorban a Parlament működésével szemben.

Ma van a nemzeti zászló napja. A nemzeti zászló napját pontosan húsz éve ünneplik meg Romániában, amikoris a parlament törvényt fogadott el a nemzeti zászlóról, az ország címeréről és a nemzeti himnusz eljátszásáról. Az esemény alkalmából a fővárosban és vidéken több helyen rendeznek ünnepségeket. A Bukaresti rendezvényen, amelyet a Trikolór téren tartanak részt vesz Victor Ponta miniszterelnök is.

Letette szerda este hivatali esküjét Ioan Rus közlekedési miniszter, miután kinevezését aláírta Traian Băsescu államfő. Az ünnepségen az államelnök azt mondta Rusnak, információi vannak a Brassó-Comarnic autópálya körüli korrupciós esetekről, és arra figyelmeztette az új minisztert, legyen figyelmes erre. Erre reagálva Victor Ponta miniszterelnök kijelentette, Băsescu nem tudja, hogy az autópályák nem a közlekedési minisztériumhoz tartoznak, - idézem – "mert már öregebb".

Beperelte tegnap az Antena 3 tévéadót, valamint annak egyes alkalmazottait Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály-főügyésze amiatt, hogy a múlt hétvégén egy adásban úgymond "valótlan kijelentéseket tettek róla". Az ügy onnan indult, hogy a Mircea Băsescu lefizetésével is vádolt Sandu Anghel (Bercea Mondial) kijelentette, ő a főügyészt is lefizette, s ezzel kapcsolatban a hírtelevízió a hírtelevízió egyes kommentátorai felvetették a főügyész összeférhetetlenségének kérdését, tekintettel arra, hogy az irányítása alatt álló intézmény vizsgálja azt, aki a főügyészt korrupcióval vádolja. Az Antena 3 ma nyilatkozatban utasította vissza a Laura Codruţa Kövesi vádjait, azt állítva, hogy a televízió munkatársai csak a munkájukat végezték és a tisztségviselő megpróbálja korlátozni a sajtószabadságot.

Reneszánsz és barokk zenével, korabeli viseletbe öltözött lányok táncával kezdődött el szerdán Alcsíkon a Csíkszeredai Régizene Fesztivált népszerűsítő karavánsorozat. A fesztivál előtti időszakban a karaván bejárja egész Hargita megyét, meglepetésszerűen táborozik le a megye településein.

A franciaországi legfelsőbb bíróság megerősítette egy helyi törvényszék 2008-as döntését, amelyik szerint törvényes volt egy bölcsődei gondozónő munkaszerződésének a felbontása azért, mert az illető muzulmán fátylat viselt. A bíróság a vallási jelképeknek az oktatási intézményekben való használatát tiltó törvényre hivatkozva indokolta döntését.

Az oroszbarát szakadár fegyveresek támadást indítottak csütörtökön a Donyeck megyei Kramatorszk repülőtere ellen - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség Artem Sevcsenko újságíró Facebook-bejegyzésére hivatkozva. Az ukrán újságíró szerint alaposan elõkészített, nagy erejû támadásról van szó. A stratégiai fontosságú repteret, amely a kelet-ukrajnai "terrorellenes hadmûvelet" kezdete óta az ukrán reguláris erők ellenõrzése alatt állt, Sevcsenko szerint mintegy száz katona védi háromszáz támadóval szemben. A reptér jelentőségét az adja, hogy Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fõ erõssége.

Fredrik Reinfeldt svéd és Mark Rutte holland kormányfő is kijelentette, hogy Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt támogatja az Európai Bizottság elnöki posztjára, ha az EU állam- és kormányfõinek minõsített többsége és az Európai Parlament is õt akarja. E két miniszterelnök kezdetben osztotta David Cameron brit miniszterelnök fenntartásait Junckerrel kapcsolatban. Egy meg nem nevezett, magas rangú német kormánytisztviselő azt közölte szerdán a Reuters brit hírügynökséggel: London ragaszkodik ahhoz, hogy az EU-csúcson szavazzanak a bizottsági elnök személyéről.

Oroszország megszegte a játékszabályokat, és eljátszotta a bizalmat - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-fõtitkár a szövetségesek külügyminiszterei és az ukrán külügyminiszter tanácskozását követõ sajtótájékoztatón. A dán politikus szerint Oroszország nyilvánosan fenyegetésként igyekszik beállítani az észak-atlanti szövetséget, holott éppen az orosz lépések jelentenek fenyegetést a nemzetközi rendre. A fõtitkár közölte: a NATO nem lát változást Moszkva viselkedésében, ezért úgy ítéli meg, hogy nincs más választása, mint fenntartani a gyakorlati együttmûködés felfüggesztését Oroszországgal.

A következő napokban sem szabadulunk az esőktől: hétvégéig változékony marad az időjárás, elsősorban Erdélyben várhatók záporok, villámlásoktól kísért zivatarok – jósolják a meteorológusok. Főként ma lehet nagyobb csapadékmennyiségre számítani. Holnap lassan felszakadozik a felhőzet, az esőzések elszórtabbak és rövidebb időtartamúak lesznek, a levegő hőmérséklete is emelkedik. Szombaton már csak az esti órákban várhatók futó záporok. A hőmérsékleti értékek a június végén megszokottnál valamivel alacsonyabban lesznek, nappal 22 és 29 fok között váltakoznak majd.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:38:29' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:38:29' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:38:29' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:38:29' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:38:29' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:38:29' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 26.