Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 27.

E-mail Nyomtatás PDF

November másodikán tartják az elnökválasztás első fordulóját, és amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, november 16-án tartanak második fordulót – döntötte el a kormány tegnapi ülésén. A kabinet egyben sürgősségi kormányrendelettel módosította az elnökválasztás törvényét. Az Állandó Választási Hatóság javaslatai alapján végzett módosítás a törvényben rögzített határidőket ésszerűsíti, és törli a különleges választóhelyiségek létesítésének a lehetőségét. Korábban a vasútállomásokon, repülőtereken, egyetemi campusokban hozhattak létre különleges választóhelyiségeket, ahol azok szavazhattak, akik nem tartózkodtak otthon a választások napján. A módosított jogszabály szerint a szavazók, akik a novemberi választásokon nem tartózkodnak a lakhelyükön, előzetes átjelentkezés nélkül bármelyik szavazóhelyiségben leadhatják szavazatukat.

Júliustól adókedvezmény által bátorított hitelátütemezést igényelhet a hitelesek egy része, miután a kormány elfogadta az erről szóló rendelet alkalmazási szabályait. Az átütemezésre elsősorban azok jogosultak, akiknek adózás előtti havi jövedelme nem haladja meg a 2200 lejt és a törlesztő részletek fizetésével legtöbb 90 napos késést halmoztak fel. Az átütemezés következtében maximum 35 százalékkal csökkenhet a havi törlesztő részlet, de nem több mint 900 lejjel. Az alkalmazási szabályok szerint egy év és kilenc hónapon keresztül élvezhetik az igénylők a kedvezményt, és ennek megfelelően meghosszabbodik a hitelszerződések futamideje is. A hitelátütemezés 2015 végéig kérhető, 2016 januárjától viszont az elmaradt hitelrészletet is vissza kell fizetniük a hiteleseknek. Az akkor majd megemelkedő költségeik miatt az állam maximum havi 144 lejt enged el a személyi jövedelemadójukból. Victor Ponta miniszterelnök február elején jelentette be az intézkedést, amellyel elmondása szerint a belföldi fogyasztást akarta serkenteni. Az intézkedés alkalmazását heves politikai vita késleltette, miután Traian Basescu államelnök megvádolta a kormányt, hogy a választókat akarja "lekenyerezni" az év végi államelnök-választás előtt Azóta a rendelet részleteit többször újragondolta a kormány.

Három évvel korábban mehetnek nyugdíjba az óraadó pedagógusok, a vezetői, szakirányítói vagy ellenőrző tisztségeket betöltő oktatási alkalmazottak. A kormány tegnap fogadott el sürgősségi rendeletet erről. A Mediafax hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta a múlt héten, hogy csökkentik a kötelező óraszámot az I fokozatú, 25 év fölötti régiséggel rendelkező pedagógusoknak, ugyanakkor kedvezményes nyugdíjazást is biztosítanak. A hivatalos források szerint az intézkedést az év második felétől alkalmazhatják annak ellenére, hogy hiányzik a Nemzetközi Valutaalap szakértőinek beleegyezése.

Alaptalannak minősítette és elutasította a fővárosi Ítélőtábla Traian Basescu államfő beadványát, amelyben az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól kapott büntetésének törlését kérte. Az államelnököt 600 lej pénzbírság megfizetésére kötelezte 2010-ben az Országos Diszkriminációellenes Tanács, miután azt állította, hogy számos nomád roma hagyományosan abból él, amit összelop. Az Ítélőtábla határozata nem jogerős, az államfő fellebbezhet.

Kilencven nappal, szeptember végéig meghosszabbította a Román Posta magánosítására jelentkezés határidejét az Informatikai Társadalom Minisztériuma, miután ilyen irányú kérelmet kapott az egyik jelentős európai postaigazgatóságtól, amely megvásárolta a tenderfüzetet – közölte a szaktárca.

Nincs elegendő digitális képessége a romániai munkaerőnek. Az alkalmazottak 41 százaléka digitális szempontból analfabéta – derül ki a Digitális Menetrend jelentéséből. Ennek ellenére Románia jelentős haladást ért el az internethasználat szempontjából. Az Európai Unió viszonylatában az elmúlt négy évben 60-ról 72 százalékra nőtt azoknak a száma, akik hetente legalább egy alkalommal használják az internetet.

A romániai alkalmazott 35 és 40 év közötti, városon lakik, házas, középfokú végzettséggel rendelkezik, a magánszférában dolgozik és 1500-1700 lej közötti összeget keres havonta – derül ki az üzleti életet vizsgáló szolgáltató cég által készített tanulmányból. A felmérés szerint a romániai alkalmazott havi jövedelmének több mint 80 százalékát költi számlák, adók, illetékek kifizetésére, részletek törlesztésére és önfenntartásra. Az elemzők szerint az elmúlt 15 évben csökkent az állami nyugdíjalapba befizetők száma a nyugdíjasokéhoz viszonyítva. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, 10 éven belül Románia képtelen lesz fizetni a nyugdíjakat, a következő másfél évtizedben pedig az ország lakossága visszaesik az 1946-os 16 milliós szintre.

Cáfolta a Gazprom egyik igazgatója, hogy az orosz gázóriás tárgyalásokat folytatna az osztrák ÖMV bizonyos részvénycsomagjának megvásárlásáról – közli a Reuters. A tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozó hírügynökség tegnap azt írta, hogy a Gazprom az ÖMV olajtársaság részvényeinek majdnem egynegyedét akarja megvásárolni egy Abu Dhabi befektetési alaptól. Ugyanakkor egy osztrák parlamenti képviselő azt mondta, látott konkrét jeleket arra, hogy a Gazprom és az IPIC alap tárgyaltak a kérdésről.

Elkezdődött Brüsszelben az Európai Unió állam- vagy kormányfőit tömörítő Európai Tanács ülése, amelynek legnagyobb érdeklődésre számot tartó napirendi pontja, hogy a testület várhatóan a délután folyamán megnevezi, kit jelöl az Európai Bizottság élére. Az elnököt a Lisszaboni Szerződés értelmében aztán immár az Európai Parlament feladata megválasztani. Diplomaták a csúcstalálkozó előtt úgy fogalmaztak, hogy nagy meglepetés lenne, ha az állam- vagy kormányfők végül nem Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt neveznék meg jelöltként, akit az Európai Néppárt küldöttei választották meg csúcsjelöltjüknek. Juncker személyét David Cameron brit miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő ellenezték. Cameronnak végül sikerült elérnie, hogy a megnevezés előtt az uniós vezetők a szokásos konszenzus helyett szavazattal döntsenek az Európai Bizottság elnökéről. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth Rádiónak azt mondta, bár valószínűleg nagy fölénnyel megválasztják majd Junckert a bizottság elnökének, ő ezt a döntést nem fogja támogatni. Elvi kérdésről van szó, "szavamat adtam (...) a magyar választóknak, hogy mit fogok képviselni", ettől nem lehet eltérni - indokolta döntését. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte ennek ellenére meg fogják találni Junckerrel az együttműködéshez szükséges közös hangot.

Aláírták ma Brüsszelben az Európai Unió és Moldova, valamint Grúzia közötti társulási és szabad-kereskedelmi megállapodást, valamint az Ukrajnával kötendő egyezmény még hátralévő, a szabadkereskedelemről szóló részét. Az uniós csúcstalálkozóra érkezve Petro Porosenko bejelentette, hogy Ukrajna az uniós szerződés 49. cikke értelmében felvételét kéri az Európai Unióba. Giorgi Margvelasvili grúz elnök "történelmi és korszakos jelentőségű" eseménynek nevezte országa európai uniós társulási szerződésének aláírását. A moldovai államfő a chisinaui kormány legfőbb célkitűzésének megvalósulásaként méltatta az eseményt. Nicolae Timofti egyúttal hangsúlyozta, hogy az uniós társulás nem irányul Moldovának a Független Államok Közösségében lévő partnerei, köztük Oroszország ellen.

Elengedték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet május vége óta fogva tartott két csoportjának egyikét az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok. A négy megfigyelő ma hajnalban meg is érkezett egy donyecki szállodába. Az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" miniszterelnöke, Alekszandr Borodaj közölte a sajtóval, hogy a megfigyelők feltételek nélkül nyerték vissza szabadságukat. A május 26-án Donyeckben elrabolt csoportnak egy svájci, egy dán, egy észt és egy török tagja van. Az EBESZ-nek több mint 250 civil megfigyelője teljesít szolgálatot Ukrajnában, ahol ma este jár le a Petro Porosenko ukrán elnök által bejelentett tűzszünet.

Az ukrajnai "vérontás teljes beszüntetését" sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnök ma, tíz órával az ideiglenes tűzszünet lejárta előtt, hozzátéve, hogy hosszú távú tűzszünetre van szükség a párbeszéd érdekében.

Elismerte egy őslakos népcsoport jogi követelését a kanadai legfelsőbb bíróság. A történelmi ítélet biztosítja a mintegy 3 ezer tagot számláló csilkotin indián közösségnek, hogy tagjai a nyugat-kanadai Brit Columbia tartományban szabadon élhessenek és gazdálkodhassanak őseik földjén. A testület csütörtökön meghozott döntése nyomán hasonló követelésekkel állhat elő a többi indián törzs is, ráadásul az ítélet számos bányászati, erdészeti és más gazdasági projektet érinthet. Egy brit columbiai bíróság 2012-ben még visszautasította a félnomád csilkotinok jogi követelését a nyugat-kanadai tartomány középső részén található, közel 2 ezer négyzetkilométeres területre, mivel nem bizonyították, hogy elődeik az első európai telepesek érkezésekor ezt a földdarabot használták. A legfelsőbb bíróság most azonban úgy határozott, hogy egy nép "történelmi joga" kiterjed azokra a területekre, amelyet egykor halászatra és vadászatra használt. Az ítélettel egy több évtizedes jogvita zárult le, amely még akkor kezdődött, amikor 1983-ban a tartományi kormány erdőkivágásra adott engedélyt egy olyan régióban, amelyet a csilkotin indiánok ősi földjük részének tekintettek.

Időjárásjelentés

 Estig az ország déli részén borús, esős, máshol változékony lesz az idő. A hőmérséklet 16 és 23 fok között van. Holnap az ország legnagyobb részén változékony időre számíthatunk, a déli megyékben borús lesz az égbolt, futó záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 5 és 19, holnap napközben 22 és 29 fok között lesz. Bukarestben most borús az égbolt és 16 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:16:20' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:16:20' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:16:20' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:16:20' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:16:20' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:16:20' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 27.