Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, június 28.

E-mail Nyomtatás PDF
A kormány délelőtt rendkívüli ülésen ratifikálta Moldova Köztársaság, Ukrajna és Grúzia társulási egyezményeit az Európai Unióhoz, amelyeket a tegnap írtak alá Brüsszelben. Victor Ponta miniszterelnök hangsúlyozta, a parlament jövő heti rendkívüli ülésén fogadja el a ratifikálási törvénytervezeteket, hogy azokat mielőbb kihirdethesse az államelnök. A kormányfő történelmi pillanatnak nevezte Moldova, Ukrajna és Grúzia Európa Unió felé tett lépését. A kabinet sürgősségi rendeletet fogadott el továbbá a Iasi és Ungheni közötti gázvezetékről, amelyek építése tavaly augusztusban kezdődött és várhatóan idén nyáron fejeződik be. A vezeték kapacitása 1,5 milliárd köbméter földgáz, a beruházás értéke pedig meghaladja a 26 millió eurót.

Elnököt választ a Nemzeti Liberális Párt kongresszusa. Ioan Ghise és Klaus Johannis, a két jelölt a mintegy 1500 képviselő, a Demokrata Liberális Párt és a Polgári Erő meghívottjai előtt ismertette terveit. A liberálisok ideiglenes elnöke Klaus Johannis hangsúlyozta, 2004 óta lassan közeledett a Nemzeti Liberális Párthoz, amelybe tavaly iratkozott be. Az elmúlt tíz évet szívébe zárta, nem a párttagkönyvben található. Ioan Ghise azt mondta, irigyeli Johannist, mert azok a liberálisok, akik tíz évig harcoltak a Szociáldemokrata és a Demokrata- Liberális Párttal ostobák voltak, hiszen a megoldás az alapszabályzattól való eltérés megadása, amint az a nagyszebeni polgármester esetében történt.

A tervezett minimális áron, vagyis 1,95 milliárd lejért adta el az állam a legnagyobb áramszolgáltató vállalat, az Electrica többségi részvénycsomagját. A június 16-25. között lezajlott nyilvános kibocsátás során a részvények 51 százalékát értékesítették. Az egyéni befektetőkhöz végül 37,209 millió részvény jutott, ami 20,99 százalékot jelent. Az egyéni befektetők számára eredetileg 15 százalékos részesedés volt fenntartva. A többi részvény intézményi befektetőkhöz került. A kiírás maximális ára szerint a román államot 2,384 milliárd lej (543,3 millió euró) illette volna meg - írta a Mediafax hírügynökség.

Felfüggesztették tiltakozásukat a Sanitas egészségügyi szakszervezetek, miután tegnap ígéretet kaptak Nicolae Banicioiu minisztertől követeléseik teljesítésére. A megbeszéléseken eldöntötték, hogy két szakaszban emelik az 1500 lej alatti béreket az egészségügyben, öt százalékkal december 1-től és további 5 százalékkal 2015. március elsejétől. Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint megoldást találtak az egészségügyi állások felszabadítására is.

Székelyudvarhely után tegnap Csíkszereda önkormányzata is elfogadta a Székely Nemzeti Tanács által javasolt autonómiapárti határozatot, kinyilvánítva, hogy a Székelyföld régióba akar tartozni, és többlethatásköröket kér a régió számára. Veress Dávid a tervezetet beterjesztő RMDSZ-es önkormányzati képviselő az MTI-nek elmondta, hogy a testület egyhangúan támogatta a kezdeményezést, azt még Traian Chindea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt helyi képviselője is megszavazta, és a város jegyzője sem emelt ellene kifogást.

Stratégia tennivalók az unió számára változó időkben címmel fogadta el pénteken az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács az Európai Unió következő években megvalósítandó programját. A dokumentum öt olyan nagyobb célt jelöl meg, amelyen belül további pontokat határoz meg. Az öt stratégiai cél, hogy az EU gazdasága erősebb és versenyképesebb legyen, miközben a munkahelyek száma növekedjen, valamint képes legyen megvédeni polgárait és jogaikat, elinduljon az energiaunió megteremtése előretekintő klímaprogrammal párosítva, erősödjön a szabadság, a biztonság és az igazságszolgáltatás, végül pedig, hogy az EU mostaninál nagyobb súllyal legyen jelen a világban.

Újabb csapást mért az izraeli légierő a Gázai övezetre ma hajnalban. Szemtanúk nagy erejű robbanásokról számoltak be a térségben. A csapást a Gázai övezetből pénteken izraeli területre kilőtt rakéták elleni megtorlásul rendelték el. Áldozatokról nem érkeztek hírek.

Több mint 1200 kínai munkást menekítettek ki Irakban a harcok sújtotta Szamara városából - közölte szombaton a kínai állami média. A kínai munkások egy erőmű-építkezésen dolgoztak Szamarában, amelynek közelében a biztonsági erők az Iraki és Levantei Iszlám állam nevű szélsőséges szervezet észak felől Bagdad irányába előrenyomuló fegyvereseivel vívnak harcokat. Irakban több mint tízezer kínai van, sokan közülük kínai cégek alkalmazottjaiként.

Egy bukaresti árverésen 55 ezer euróért kelt el Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátor juharfából készült irodabútora - közölte az Artmark aukciós ház közleménye alapján a Mediafax hírügynökség. A hét elején tartott aukciót - a szervező szerint - éppen a diktátor irodabútora tette az idény legnagyobb érdeklődéssel várt árverésévé. A bútor végül a kikiáltási ár öt és félszereséért talált gazdára. Amint a legnagyobb forgalmú romániai aukciós ház saját tapasztalata alapján közölte, Romániában továbbra is nagy érdeklődés mutatkozik a kommunista diktatúra, és a Ceausescu család relikviái iránt. A diktátor által használt Cross márkájú golyóstollkészletért 2000 eurót, egy olyan iratért, amely Nicolae Ceausescut az ország első vadászává nyilvánítja, 125 eurót fizetett a vásárló. Az 1989 decemberében kivégzett diktátorpár ingóságainak a zömét 1999 és 2001 között értékesítette árveréseken az állam. Egy áprilisban készített közvélemény-kutatáson a válaszadók 69 százaléka mondta azt, hogy rosszabbul él mint 1989 előtt, és 66 százaléka gondolta úgy, hogy az emberek ma is megválasztanák Ceausescut államfőnek. Arra a kérdésre, hogy ők maguk megszavaznák-e a "Kárpátok Géniuszát", a válaszadók 46 százaléka igennel, másik 46 százaléka nemmel válaszolt.

Sport

A tegnapi szünnap után ma a nyolcad döntővel folytatódik a brazíliai labdarúgó Világbajnokság kieséses szakasza. Este héttől a szervező Brazília Chilével Belo Horizontében, 23 órától pedig Kolumbia Uruguayjal Rio de Janeiróban.

Nehezen jutott tovább a harmadik fordulóba Simona Halep, aki végül 2-1-re nyert az ukrán Leszia Curenkó ellen a wimbledoni tenisztorna második fordulójában. Halepnek ez a legjobb teljesítménye az angol nyílt teniszversenyen, ahol 2011-ben és tavaly csak a második fordulóig jutott. A nőknél megszületett a torna eddigi legnagyobb meglepetése, ugyanis a másodikként rangsorolt kínai Li Na nem "élte túl" a harmadik fordulót. Az Australian Open címvédője két szoros szettben kapott ki a cseh Barbora Zahlavova Strycovától. A 32 éves Linek eddigi nyolc wimbledoni fellépésén a negyeddöntő volt a legjobb eredménye. A férfiaknál az első helyen kiemelt Novak Djokovic magabiztos győzelemmel jutott be a nyolcad döntőbe. A szerb játékos a francia Gilles Simont búcsúztatta.

A norvég Lavrikkal, a francia Metz-cel és a lengyel Selgros Lublinnal került egy csoportba a női kézilabda Bajnokok Ligájában a Nagybányai HCM. A csoport első fordulóját október 17-19 között játsszák, az utolsót pedig november 21-23 között. A csoportból a legjobb három csapat jut a főtáblára, ahol jövő év januárjában kezdődnek a mérkőzések. A férfiaknál a Konstancai HCM-nek a belga Hubo Initia Hasselt lesz az ellenfele a Bajnokok Ligája harmadik selejtező csoportjának elődöntőjében.

Időjárás

Meleg, többnyire napos hétvége előtt állunk, vasárnap késő délutántól, estétől azonban elkezd megnövekedni a felhőzet és a vasárnapról hétfőre virradó éjszakán már többfelé számíthatunk záporokra, hevesebb zivatarokra. A hőmérséklet 19 és 27 fok között van. Holnap a déli megyékben elszórtan egy-egy zápor is kialakulhat, máshol felhőátvonulásokra kell számítani. A hőmérséklet hajnalban 7 és 17, holnap napközben 21 és 29 fok között lesz. Bukarestben most változékony az égbolt és 25 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:05:13' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:05:13' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:05:13' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:05:13' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:05:13' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:05:13' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, június 28.