Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 1.

E-mail Nyomtatás PDF

Mától 2,5 százalékkal emelkedik a háztartási és 1,5 százalékkal az ipari fogyasztóknak szállított földgáz ára, mivel liberalizálták a nyersanyag árát, a Nemzetközi Valutaalappal szemben vállalt kötelezettségnek megfelelően. Az idén már harmadik alkalommal drágult a gáz, legutóbb április 1-jén 2 százalékkal. A hatóságok októbertől újabb 3 százalékos áremelkedést helyeztek kilátásba, így az év végéig várhatóan összesen 8 százalékkal kerül többe a gáz, ami elemzők szerint kevesebb lesz a tervezetthez képest, hiszen az év elején még 10 százalékos drágulást terveztek. A gáz árának emelkedését kissé ellensúlyozza, hogy a villamos energia júliustól 2,6 százalékkal olcsóbb lesz. Ugyancsak mától 50 lejjel nő a minimálbér, 850-ről 900 lejre és ennek következtében a közlekedési szabályok megsértése miatt kiszabott bírságok is nőnek, így a legkisebb bírság mától 180 lej.

Az évtized végéig Románia több villamos-energiát fog termelni, mint amennyit elfogyaszt s ezzel 2020-tól energia szempontjából függetlenné válik – jelentette ki az energiaügyi miniszter. Răzvan Nicolescu szerint továbbra is nagyon fontos az atomenergia, ezért biztos, hogy folytatódik a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának az építése. A tárcavezető sikeresnek nevezte az Electrica vállalat részvényeinek tőzsdei eladását, hiszen a vállalat második részvényesévé lépett elő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, amely 75 millió euróra vásárolt részvényeket az Electricánál. A harmadik beruházó az ING csoport – mondta az energiaügyi miniszter.

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Legfelsőbb Törvényszék Máté András Leventét, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét amiatt, hogy feleségét alkalmazta képviselői irodájában. A bíróság honlapján közölt nem jogerős ítélet szerint érdekbeli összeférhetetlenség áll fenn, mert a képviselő feleségének alkalmazásával közvetlen haszonra tett szert. Máté András Levente szerint megalapozatlan az ügyészségi gyanúja, mert a törvény a közalkalmazottakra vonatkozik, ő pedig parlamenti képviselőként nem tartozik ebbe a kategóriába. Azt is hozzátette, nem ő, hanem a parlament kötötte a munkaszerződést a feleségével. A vád szerint a frakcióvezetőnek azt róják fel, hogy 2010 márciusától közel tíz hónapon át foglalkoztatta feleségét parlamenti irodájában. A politikus aláírásával felesége tíz hónap alatt összesen 5500 lej fizetést kapott a parlamenttől

Törvénytelen fogva tartás miatt jogerősen hat év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Csibi Istvánt. A rendőrök otthonából állították elő az üzletembert, és beszállították a csíkszeredai börtönbe – számolt be a szekelyhon.ro. a Bákó Megyei Táblabíróság folytatólagosan elkövetett törvénytelen fogva tartásban találta bűnösnek Csibi Istvánt. A jogerős ítéletet csütörtökön mondták ki.

A Székely Nemzeti Tanács folytatja együttműködését az új összetételű magyarországi Európa tanácsi delegációval - mondta az MTI-nek Izsák Balázs SZNT-elnök, miután hazatért Strasbourgból, az ET parlamenti közgyűlésének múlt heti ülésszakáról. Az SZNT háromtagú delegációja lobbizni próbált az Európa Tanács intézményeiben a székelyföldi területi autonómia ügyében. Izsák Balázs elmondta: az SZNT küldöttsége Strasbourgban többször is meggyőződött arról, hogy eljutottak az Európa Tanács illetékes intézményeihez a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatai, és az ET apparátusát foglalkoztatja a kérdés. Példaként hozta fel, hogy az ET Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának állandó bizottsága álláspontot kért az ügyben a román kormánytól, és úgy döntött, hogy a kongresszus július 3-án Kisinyovban összeülő monitoring bizottsága megvitatja a székelyföldi önkormányzati határozatok ügyét.

A 2014-es magyarországi választások, az első bálványosi tábor óta eltelt negyedszázad elemzése és a nemzetpolitika lesznek az idei, 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kiemelt témái - közölték kolozsvári sajtótájékoztatójukon a rendezvény szervezői. A Tusnádfürdőn július 22. és 27. között tartott tábor mottója Történetekből történelem lesz - mondta el Sándor Krisztina, a rendezvény politikai programfelelőse. Hozzátette: idén is megpróbálják egymás mellé ültetni a különböző nézeteket valló erdélyi és magyarországi politikusokat. Erdélyi magyar-magyar párbeszédre és magyarországi-erdélyi párbeszédre lehet számítani, igyekeznek ugyanakkor a magyar-román párbeszédnek is helyet biztosítani a - rendezvény kezdeti és jelenlegi helyszíne alapján - Tusványosként emlegetett táborban. A rendezvényen, a hagyományoknak megfelelően, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is előadást tart.

Az évszakokhoz képest túl nagy meleg, majd a hideg késlelteti a dinnyeszezon kezdetét a magyar határ menti földeken. Bár az áruházak polcai már roskadoznak egy ideje a sárga- és görögdinnyétől, a hazait még csak most kezdik szedni. A termelők egész évi munkájának gyümölcse is most érik be. Ha jó a minőség, kilométereket is utaznak a vásárlók az áruért, nem véletlenül tartják úgy a gazdák, hogy „a dinnye fizet a legjobban". Pataky Lehel Zsolt Arad megyei dinnyekörképe.

A rendőrség ma reggel őrizetbe vette Nicolas Sarkozy volt francia államfőt. A nyomozóhatóság befolyással való üzérkedéssel és nyomozati titkok megsértésével gyanúsítja Sarkozyt. A volt elnök egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírója, Gilbert Azibert egy folyamatban lévő nyomozás részleteiről rendszeresen tájékoztatja a volt államfő ügyvédjét. Cserébe Sarkozy állítólag azt ígérte, hogy közbenjár Azibert monacói kinevezése érdekében. Sarkozy letartóztatására azután került sor, hogy tegnap már őrizetbe vették ügyvédjét, Thierry Herzogot, valamint a semmítőszék két bíráját.

A május végi választásokat követően megalakult ma délelőtt a közvetlen választások bevezetése óta a nyolcadik Európai Parlament. Az eddigi 766-tal szemben, az EP-nek immár 15-tel kevesebb, 751 tagja van. A legutóbbi választások óta életbe lépett Lisszaboni Szerződés ennyiben maximálja a képviselők számát. Egy ország sem küldhet 96 képviselőnél többet a strasbourgi uniós parlamentbe, ezért Németország az új EP-be hárommal kevesebb képviselőt delegálhat, emellett pedig 12 ország mondott le egy-egy mandátumról. A plénum a német, szociáldemokrata Martin Schultzot választotta újra az Európai Parlament elnökévé. 723-an adták le szavazatukat, ezekből 111 érvénytelen volt. Martin Schultz a 612 érvényes szavazatból 409-et kapott. Megválasztásához minimum 307 szavazatra volt szükség. A radikális baloldal jelöltjére, Pablo Iglesiasra 51 képviselő szavazott, és ugyanennyien adták voksukat Ulrike Lunacekre, a zöldek jelöltjére is. Sajjad Karim, az Európai Konzervatívok és Reformerek jelöltje 101 EP-képviselő támogatását nyerte el.

Moszkva szerint a kijevi vezetést "kívülről befolyásolhatták", hogy ne hosszabbítsa meg a tűzszünetet - vélték az orosz külügyminisztériumban. A tárca nem nevezte meg, milyen befolyásra gondolt, de Washington nyomásgyakorlására utalhatott. Petro Porosenko ukrán elnök tegnap késő este jelentette be, hogy véget vet a tíz nappal ezelőtt általa egyoldalúan meghirdetett tűzszünetnek az ország keleti részén. Annak ellenére döntött így, hogy aznap az orosz és a francia államfő, valamint a német kancellár a Porosenkóval folytatott újabb telefonos egyeztetés során a tűzszünet meghosszabbítása mellett foglalt állást.

Estig az ország 17 megyéjében, a Keleti-Kárpátokkal szomszédos övezetekben sárga színjelzésű viharriadó van érvényben. A csapadékmennyiség gyakran meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként, de elérheti a 40 litert is. A hőmérséklet 15 és 27 fok között van. Holnap az ország legnagyobb részén változékony lesz az idő, Moldvában záporok, zivatarok fordulhatnak elő, Dobrudzsában pedig napsütésre lehet számítani. A hőmérséklet hajnalban 7 és 19, holnap napközben 23 és 29 fok között lesz. Bukarestben most derült az égbolt és 25 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 03:42:26' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 03:42:26' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 03:42:26' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 03:42:26' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 03:42:26' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 03:42:26' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 1.