Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 3.

E-mail Nyomtatás PDF

A szenátus után a képviselőház is elfogadta tegnap a társadalombiztosítási járulék 5 százalékos csökkentéséről szóló törvénytervezetet, amelyet már csak Traian Băsescu államelnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy hatályba lépjen október elsejétől. A tervezet szerint a munkáltatóknak az eddigi 20,8 százalékos nyugdíjjárulék helyett 15,8 százalékot kell fizetniük az államkasszába alkalmazottaik bére után. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő járulékot is 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelnék. Így például bruttó 900 lejes fizetés esetében 40 lej, bruttó 1500 lejes fizetés esetében 75 lej, míg bruttó 3000 lejes bér esetében már 150 lej maradhat a munkaadó zsebében október elseje után. Victor Ponta miniszterelnök szerint ez az intézkedés új munkahelyeket teremt, és még nagyobb bizalmat ad a Romániában közép- és hosszútávon beruházó vállalkozóknak. A járulékcsökkentéssel nem értett egyet a Nemzetközi Valutaalap, így őszre halasztotta a román gazdaságot és Románia vállalásait kiértékelő felülvizsgálati látogatását.

30 százalékkal növelhetik a fogyatékkal élők támogatását Rovana Plumb, munkaügyi miniszter tegnapi nyilatkozata szerint. Azt a Pénzügyminisztérium dönti el, hogy már idén sor kerül-e erre. Tervezik a szociális nyugdíjak növelését is. Ezek értéke jelenleg 350 lej. Ha a költségvetés lehetővé teszi, akkor a juttatást 400 lejre emelik, várhatóan jövőre – jegyezte meg Rovana Plumb.

2500 alkalmazott leépítését kezdte meg az állami vasúttársaság teherszállító részlege. A CFR Marfă tegnapi közelménye szerint az elbocsátandó alkalmazottak 1-2 évi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak munkaviszonyuk időtartama és egyéb kikötések függvényében. A havi összeg azonban nem haladhatja meg az 1625 lejt. A kormány több év alatt fizeti ki ezt a pénzt, idén erre 13 és fél millió lejt különít el. A volt piacvezető CFR Marfanak nyolc és fél ezer alkalmazottja van. Az elbocsátás azért vált szükségessé, mert a nemzetközi gazdasági válság után a vállalat megrendelései jelentősen csökkentek, és Románia privatizálni akarja a vállalat többségi részvénycsomagját. A CFR Marfă nyereségessé tételét Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződésben vállalta.

Pénztartalékaik 20 százalékát vonták ki tavaly a külföldi bankok a hazai pénzpiacról. A Román Nemzeti Bank ezt azzal indokolja, hogy nincs igény a hitelekre, valamint a Romániába kihelyezett pénz egy részét saját mérleghiányuk javítására kell fordítaniuk a külföldi pénzintézeteknek. 2013-ban 6.8 tized százalékkal kevesebb valutahitel igénylés volt, idén áprilisig pedig 7.7 tized százalékkal kevesebb – jegyzi meg a Román Nemzeti Bank jelentése.

Hatályba lépett a múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet, amellyel a kormány módosította az ombudsman intézményét szabályozó törvényt. A jogszabály két dolgot biztosít: egyrészt lehetővé teszi, hogy anyanyelven forduljanak beadvánnyal a Nép Ügyvédjéhez azoknak a nemzeti kisebbségeknek a tagjai, amelyek számaránya az adott lakóhelyen meghaladja a 20 százalékot. Másrészt, a Nép Ügyvédje intézményének területi irodáiban is biztosítják a kétnyelvűséget ott, ahol ez a lakosságarány érvényes - ismertette Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője. A nemzeti kisebbségek tagjai tehát román nyelven, és anyanyelvükön is megkapják az ombudsmani hivatal válaszát.

Bűnvádi vizsgálat indult Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere ellen, akit azzal vádolnak, hogy torkon ragadta egyik képviselőtársát az RMDSZ önkormányzati frakciójának egyik tanácskozásán – számol be az Agerpres hírügynökség a csíkszeredai ügyészség közleménye alapján. Ráduly Róbert Kálmán az MTI-nek elismerte, hogy a múlt heti önkormányzati frakcióülésen "nem tűrte el képviselőtársa sértegetését", de hozzátette, az ügyet lezártnak tekintette, mivel az e heti frakcióülésen alaposan átbeszélték a történteket, és többször is bocsánatot kért képviselőtársától.

Ezentúl még egy esélyt kapnak azok a diákok, akiknek nem sikerült a nyári és az őszi érettségi vizsga. Számukra - állami finanszírozásból - intézményes felkészítőket szerveznek az iskolákban, egyetemeken - áll a tanügyi törvényt módosító, már életbe lépett kormányrendeletben. A módosítás szerint az egyetemek október elseje után is fogadhatnak diákokat, valamint 10 százalékkal növelhetik a beiskolázási számokat. Doktori képzést távoktatásban is megszervezhetik az egyetemek, eddig csak nappali tagozaton volt erre lehetőség. Újdonság, hogy két órával csökken a 25 évnél nagyobb régiséggel rendelkező pedagógusok heti óraszáma, 18-ról 16 órára, ugyanakkor nem csökken az idősebb pedagógusok bére. A kormányrendelet továbbá megváltoztatja az iskolatanácsok összetételét is: a polgármester ezentúl tagja lesz az iskolatanácsoknak, és módosul az iskolaigazgatók megválasztásának módszertana is. További módosítás, hogy a diákképviselők már nem vehetnek részt az iskolatanács ülésén. Az iskola vezetőségének - igazgatójának és igazgató-helyettesének - megválasztását nem az iskolatanács szervezi meg, ez a jog átszáll a főtanfelügyelőségre. A kabinet június 26-án fogadta el a kormányhatározatot, amely a héten jelent meg a Hivatalos Közlönyben. 

Hazánk legfeljebb kétszáz katonával és ötven rendőrrel vehet részt a NATO afganisztáni missziójában az észak-atlanti szövetség további döntéseinek függvényében – közölte az elnöki hivatal, miután tegnap ülésezett Bukarestben a nemzetbiztonsági és védelmi kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanács. A NATO tavaly kezdte meg a felkészülést arra, hogy az idén véget ér eddigi legfontosabb művelete, az ISAF nemzetközi haderő afganisztáni harci küldetése, amelynek a helyébe 2015-től új afganisztáni misszió lép.

Románia érdemi magyarázat nélkül utasította el Magyarország több mint egy éve benyújtott igényét, hogy Nagyváradon és Marosvásárhelyen konzuli irodát nyisson - közölte Nagy Anna külügyi szóvivő ma az MTI-vel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője azt mondta: értetlenül állnak az elutasítás előtt, és bíznak abban, hogy a román külügyminiszter kezdeti pozitív hozzáállása valóban őszinte volt, és ő nem tud erről "az érthetetlen és egyébként az európai gyakorlattal is teljesen szembemenő" döntésről. Romániában a bukaresti nagykövetség, illetve konzulátus mellett jelenleg Csíkszeredában és Kolozsváron működik magyar főkonzulátus

Megynyílik az első magántulajdonú falumúzeum a 37. Homoródszentmártoni Művésztelep nyári alkotótáborának zárása előtt, holnap délután 5 órakor. A Múlt Idők Háza nevet viselő múzeumot László Árpád hozta létre és működteti. Ő évtizedek óta gyűjti a környékbeli régi paraszti életforma tárgyi hagyatékát, amellett, hogy nagyapja másfél évszázados házában majdhogynem változatlanul megmaradtak az elődöktől maradt eszközök.

Külföld

Hivatalosan elismerte a Vatikáni Klérus Kongregációja a nemzetközi ördögűzők társaságát, amelynek tagjai arra hivatottak, hogy megszabadítsák a híveket az őket kínzó démonoktól. A lépés azt jelzi, hogy a római katolikus egyház elfogadja az ördögűzés vitatott gyakorlatát. Az ördögűzők társaságának világszerte harminc országban mintegy 250 katolikus pap a tagja. A szervezet egyik alapítója Gabriele Amorth atya, aki Róma legfőbb ördögűzőjeként vált ismertté. Francesco Bamonte atya, a társaság vezetője elmondta, a Vatikán elismerése nem csupán nekik, hanem az egész egyháznak örömére szolgálhat.

Az amerikai haditengerészet kétszázharminchat éves történelme során először léptettek elő nőt a legmagasabb rendfokozatba: az afro-amerikai Michelle Howardot tengernaggyá nevezték ki. Ezzel fontos lépést tettek azért, hogy elismerjék a nőknek a katonaságban betöltött szerepét. A Washington melletti Arlingtonban rendezett ceremónián Michelle Howard eddigi altengernagy megkapta vállapjára a negyedik, tengernagyi csillagot, s egyben az amerikai haditengerészet harmadik számú vezetőjévé nevezték ki. Az 54 éves Howard 2009-ben az Ádeni-öbölben vezette azt a különleges egységet, amely kiszabadította a szomáliai kalózok által elrabolt kereskedelmi hajó parancsnokát, Richard Phillips kapitányt. Később a történetet Phillips kapitány címmel, Tom Hanks főszereplésével filmesítették meg. Nők 1993 óta szolgálhatnak amerikai hadihajókon és harci repülőgépek pilótáiként. 

Megkezdődött a tárgyalások utolsó fordulója ma Bécsben Irán és a hatoknak nevezett országcsoport képviselői között a végleges nukleáris megállapodásról. A feleknek alig több mint két hetük marad arra, hogy a hónapok óta tartó tárgyalássorozat követően július 20-ig átfogó egyezményről állapodjanak meg. A tárgyalások célja, hogy Irán garantálja a nagyhatalmaknak: nem törekszik atombomba kifejlesztésére, s ezért cserében azok megszüntetik az iszlám köztársaság elleni nemzetközi szankciókat. A felek az eddigi megbeszéléssorozatot pozitívnak és építőnek értékelték, de a tartalmi kérdésekben továbbra is jelentős véleménykülönbségek vannak. Emiatt a tárgyalások legutolsó bécsi fordulójában nehéz egyeztetésekre számítanak.

Időjárás:

Ma este 18 órától holnap hajnalig az ország 19 megyéjében, a Keleti-Kárpátokkal szomszédos övezetekben sárga színjelzésű viharriadó van érvényben. A csapadékmennyiség gyakran meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként, de elérheti a 40 litert is. A hőmérséklet csúcsértékei 17 és 30 fok között alakulnak. Holnap az ország K-i és DK-I részén záporra, zivatarra, másutt változékony, többnyire napos időre számíthatunk. A hőmérséklet csúcsértékei 21 és 29 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az égbolt és 27 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:51:24' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:51:24' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:51:24' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:51:24' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:51:24' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:51:24' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 3.