Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 4.

E-mail Nyomtatás PDF

Románia a kölcsönösség és arányosság elvére hivatkozva utasította el, hogy Magyarország bővítse romániai konzuli hálózatát - közölte a román külügyminisztérium az MTI megkeresésére. Tegnap bekérették ugyanis a budapesti román nagykövetet a magyarországi külügyminisztériumba azért, mert Románia elutasította Magyarország igényét a nagyváradi és a marosvásárhelyi konzuli irodák nyitására. Nagy Anna budapesti külügyi szóvivő szerint Alexandru Victor Miculát Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes külügyi államtitkár fogadta, aki jelezte a román nagykövetnek: Budapest értetlenséggel fogadta, hogy Bukarest nem akarja engedélyezni a két iroda megnyitását, amit a magyar kormány még tavaly áprilisban kezdeményezett a román kormánynál. Alexandru Victor Micula ígéretet tett arra, hogy a kérést továbbítja Bukarestnek. A román külügyminisztérium közlemény egyébként megemlíti: a konzuli kapcsolatokat szabályozó Bécsi Egyezmény szerint Romániának szuverén joga megtagadni a hozzájárulást ahhoz, hogy területén valamely ország bővítse konzuli képviseletét. A magyar igény elutasításánál pedig azt is figyelembe vették, hogy Magyarország most is "jelentős" konzuli hálózatot működtet Románia területén. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára szerint a román külügyminisztérium indoklása nevetséges és nem állja meg a helyét. A román külügyminisztérium ugyanakkor megerősítette, hogy elkötelezett híve a Magyarországgal való kétoldalú kapcsolatok megerősítésének a két állam közti stratégiai partnerség jegyében.

Liberális Reform Párt néven új politikai alakulat létrehozását jelentette be tegnap Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke. A Nemzeti Liberális Párt korábbi vezetője szerint az új politikai alakult a szabadelvű eszmék legfontosabb képviselője lesz Romániában, miután a júniusi tisztújító kongresszusán a Nemzeti Liberális Párt a Demokrata Liberális Párttal való egyesülésről döntött, és felvételét kérte az Európai Néppártba. Tăriceanu azt is bejelentette, hogy indul a novemberi államfőválasztáson.

A Szociáldemokrata Párt augusztus elsején tartja országos tanácsát, ahol Victor Ponta miniszterelnök várhatóan egyedüliként bejelenti államelnök-jelöltségi szándékát. A közvélemény-kutatások szerint a balközép kormányfő valamennyi jelöltet legyőzné a novemberi választáson, és jelenleg neki van a legnagyobb esélye az elnöki szék elhódítására a jobbközép potenciális jelöltjével vagy jelöltjeivel szemben, akiknek kiléte még nem tisztázódott.

Támogatja a verespataki arany és ezüst kitermelését Victor Ponta. A kormányfő mindezt a környezetvédelmi normák betartása mellett engedélyezné. A miniszterelnök úgy értékelte: a verespataki beruházás jelenleg „halott” terv, és mindaddig az marad, amíg nem rendelkezik politikai támogatással. A Mediafax hírügynökség emlékeztetett, hogy 2011-ben, amikor Victor Ponta még ellenzékben volt, élesen bírálta Traian Băsescu államelnököt amiatt, hogy a verespataki arany kitermelése mellett foglalt állást.

Elkelt már a roncsautó értékjegyek kétharmada. Korodi Attila környezetvédelmi miniszter szerint hatékony az idén bevezetett elektronikus rendszer, és úgy becsüli, hogy október-novemberig az összes kibocsátott értékjegyet fel fogják használni új autó vásárlására. Korodi arról is beszélt, elképzelhető, hogy jövőre finomítanak a rendszeren és arra is utalt, hogy növekedhet a jelenleg 6500 lejes jegyek értéke. A Környezetvédelmi Minisztérium idén 17 ezer értékjegyet biztosít azoknak, akik lecserélik a 8 évnél régebbi autójukat. Ezekből mostanáig 10 ezer vouchert használtak fel. A legtöbb igénylés Bukarestben volt, második helyen Arges és Konstanca megye szerepel.

Korodi Attila Románia harmadik legjobban teljesítő minisztere – állapította meg a Romanian Business Leaders alapítvány. A felmérésben hét olyan miniszter 100 napos tevékenységét elemezték, akiknek tevékenysége jelentős hatással volt az ország gazdasági életére. Az elemzésnek szerint az első helyen Ioana Petrescu pénzügyminiszter áll, a második helyet Răzvan Nicolescu energiaügyi miniszter foglalja el, míg a harmadikat Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. A leggyengébben teljesítő miniszternek Dan Şova közlekedési tárcavezető bizonyult az alapítvány elemzése szerint, amelynek végső következtetése így összegezhető: jóllehet Románia gazdasága az idei esztendőben 3,8 százalékos gyarapodást ért el, a miniszterek tevékenysége korántsem volt kielégítő .

Ma véget ért az érettségi vizsga. A diákok a választható tantárgyból írásbeliztek. Az eredményeket hétfőn, július 7-én függesztik ki, és ugyancsak aznap 12 és 16 óra között lehet fellebbezni. Az óvások utáni végleges eredményeket július 11-én hozzák nyilvánosságra.

Mától a nyaralási szezon végéig két nagysebességű vonat is közlekedik Bukarest és Konstanca között. A szerelvények 160 km/órás sebességgel haladnak és a célállomáson kívül sehol sem állnak meg, így a 223 km-es távolságot két óra alatt teszik meg. A vonatok naponta kétszer, reggel 9-kor, illetve délután 4 órakor indulnak a fővárosi Északi Pályaudvarról a tengerpart felé, és Konstancáról délben 1 óra 10 perckor, illetve este 7 óra 20 perckor indulnak vissza Bukarestbe. Egy menettérti jegy ára 108 lejbe kerül.

Ma kezdődött az Electrica áramszolgáltató vállalat részvényeivel való kereskedés a bukaresti és a londoni tőzsdén - írja a Mediafax. A londoni tőzsdét Victor Ponta miniszterelnök nyitotta ma, és az Electrica részvényeinek 19 százaléka került jegyzésre. Az Electrica többségi részvénycsomagja 1 milliárd 95 millió lejért kelt el. A jegyzéssel az Electrica a hatodik legnagyobb kapitalizációval rendelkező romániai vállalat lesz a bukaresti értéktőzsdén. Az állam a vállalat többségi részvénycsomagjának nyilvános kibocsátása után 49 százalékos tulajdonrésszel maradt. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 75 millió euró értékben az áramszolgáltató részvényeinek 8,6 százalékát vásárolta meg, így az állam után a második legnagyobb tulajdonossá vált. Az Electrca harmadik legnagyobb részvénycsomagjával az ING rendelkezik.

Pert nyert a marosvásárhelyi közösségi rendőrség ellen Lakó Péterfi Tünde, akit azért bírságolták meg tavaly ősszel 1500 lejre, mert az Itthon vagyunk egyesület tagjaival kétnyelvű terméknév táblákat osztogatott Marosvásárhely egyik piacán. Mint ismert, a civil aktivista a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 48 órán belül aprópénzben fizette ki a büntetés felét. Az első fokon hozott ítélet szerint a bíróság kötelezi a helyi rendőrséget, hogy a befizetett pénzösszeget fizessék vissza Lakó Péterfi Tündének, a perköltséget pedig térítsék meg. A bírságolási jegyzőkönyvet semmisnek nyilvánították.

Nemhivatalos, kétnyelvű utcanévfeliratokat helyezett ki Marosvásárhelyen egy civil, azonos nevű csoport. A magánházak falára a tulajdonosok beleegyezésével felszerelt táblákon azokat a magyar elnevezéseket tüntették fel, amelyek a marosvásárhelyi városi tanács egy 2007-ben elfogadott határozatában szerepeltek. Az akcióval azt akarták bebizonyítani, hogy a kétnyelvű feliratok nem sértőek, nem megtévesztőek, és látványuk hatására nem fog egy turista sem eltévedni Marosvásárhelyen. Az akcióhoz a kisebbségi anyanyelvhasználatot szorgalmazó Civil Elkötelezettség Mozgalom nyújtott szakmai támogatást.

Külföld:

Kiújultak a harcok ma a kelet-ukrajnai Donyeck közelében – közölték az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" hatóságai. A Twitter közösségi oldalra feltett üzenet szerint a Donyecktől mintegy húsz kilométerre északnyugatra fekvő Karlivka, valamint Krasznohorivka település irányából ágyúzás hallatszik. Egy másik jelentés szerint robbanás történt Odessza egyik kerületében, egy háromemeletes épületben, ahol a kerületi hadkiegészítő parancsnokság is helyet kapott. A robbanásban egy ember megsebesült. Részlegesen megrongálódott az épület alapja is. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a robbanást.

A német parlament alsóháza, a Bundestag tegnap megszavazta a 8,50 eurós törvényes minimális órabér bevezetését - írja az Index. A minimálbért 2016-tól kétévente felülvizsgálják, és néhány ágazatban 2017-ig átmeneti szabályok lesznek érvényben, addig a minimálbérnél kisebb fizetést is kaphatnak a dolgozók. Az intézkedés 3,7 millió munkavállalót érint, ők eddig ennél kevesebbet kerestek. A minimálbér nem vonatkozik a 18 év alattiakra és hat hónapig azokra, akik tartós munkanélküliség után lépnek ismét munkába. A német parlament felsőháza, a Bundesrat jövő héten szavaz a kérdésben. Németországban eddig csak ágazati bérminimumok voltak érvényben, amelyekről a munkáltatók és a szakszervezetek állapodtak meg.

Három és fél évi csúcsra emelkedett a múlt hónapban a világgazdaság kilábalási ütemét jelző legfőbb átfogó aktivitási mérőszám - közölték csütörtökön londoni pénzügyi elemzők. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban jelentős mértékben, 1,2 ponttal 55,4-re emelkedett. A ház közgazdászai szerint a jelenlegi kilábalási ciklusban csak 2010 elején, majd 2011 elején volt ennél magasabb ez a jelzőszám.

A japán kormány ma úgy döntött, hogy feloldja Észak-Koreával szemben egyoldalúan hozott szankcióit. Tokió ezt elismerésnek szánja azért, hogy Phenjan beleegyezett: új vizsgálatot indít az 1970-es és 1980-as években elrabolt japán állampolgárok ügyében. Észak-Korea legalább 17 japánt rabolt el az említett időszakban, és arra kényszerítette őket, hogy segítsék az észak-koreai kémek kiképzését.

Halálra késelt ma Franciaországban egy tanítónőt az egyik szülő. A 47 éves nőt őrizetbe vették – közölte a délnyugat-franciaországi Albi város ügyésze. A tragédia egy általános iskolában történt. A támadó a gyerekek szeme láttára szurkálta agyon a pedagógust. Benoit Hamon oktatási miniszter azonnal a helyszínre indult. A késelő szülőnek már volt dolga korábban a rendőrséggel, most megpróbált elmenekülni, de a rendőrök elkapták.

Időjárás:

A nyugati országrész kivételével estig többnyire változékony, esős marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 20 és 29 fok között alakulnak. Holnap országszerte a mainál több napsütésre számíthatunk, csapadék seholsem valószínű. A hőmérséklet csúcsértékei 25 és 32 fok között lesznek. Bukarestben most többnyire borús az égbolt és 24 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:14:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:14:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:14:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:14:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 04:14:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 04:14:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 4.