Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 5.

E-mail Nyomtatás PDF

Semmilyen választott tisztségre nem pályázhatnak az elítéléstől számított három évig az összeférhetetlenség miatt elítélt parlamenti és önkormányzati képviselők – döntötte el az Alkotmánybíróság. A döntés tisztázni hivatott a köztisztviselők feddhetetlenségének feltételei szabályozó törvényt, amely szerint az elítélt személyek ugyanarra a tisztségre nem pályázhatnak három évig. A döntés nyomán megkérdőjeleződhet Mircea Diaconu EP-képviselő mandátuma is.

Hivatalos levélben kérte Traian Basescu államelnök Victor Ciorbea Ombudsmantól, hogy támadja meg az Alkotmánybíróságon a tanügyi törvényre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet. A Hivatalos Közlönyben június 30-én megjelent és szeptember 1-től érvénybe lépő változtatások közül az államelnök azt kifogásolja, hogy intézményesítik a korrepetálást az érettségin elbukó diákoknak, két órával csökkentik a didaktikai normát a 25 évnél nagyobb régiséggel rendelkező tanároknál a bérek megfelelő csökkentése nélkül. Traian Basescu nem ért egyet továbbá a felsőoktatási intézmények jogával, hogy kereskedelmi társaságokat, alapítványokat, egyesületeket vagy egyetem előtti oktatási intézményeket hozzanak létre, akárcsak a csökkentett óralátogatásos doktoranduszképzéssel, valamint a tanügyi törvénynek olyan irányú módosításával, hogy az oktatási intézmény igazgatója a vezetőtanács elnöke is lesz.

Nem tudok tudathasadásos állapotban dolgozni – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a Transindexnek annak kapcsán, hogy miért vonulhat ki a kormányból a Szövetség, ha Románia nem lép ki az unió luxemburgi bíróságán zajló, a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről szóló perből, amelybe az Európai Bizottság oldalán lépett be. Az lehetetlen, hogy az RMDSZ a Minority SafePack egyik kezdeményezőjeként perben álljon az RMDSZ-szel, mint a kormánykoalíció egyik tagjával – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Hozzátette: a román kormány perbe lépéséről semmilyen egyeztetés nem volt sem a koalícióban, sem a kormányülésen. A Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést 2013 júliusában nyújtotta be az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója keretében létrehozott polgári bizottság, amelynek alelnöke Kelemen Hunor. A javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasol intézkedéseket az Európai Unió számára. Az Európai Bizottság tavaly elutasította a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét, mert az – álláspontja szerint – nem tartozik jogalkotási hatáskörébe. A FUEN az Európai Bizottság elutasító döntése ellen az unió luxemburgi bíróságához fordult. A perbe Magyarország a kezdeményezők, míg Szlovákia az EB oldalán szállt be.

Az RMDSZ nem ért egyet a román külügyi tárca döntésével, amely elutasította Magyarország két konzuli iroda nyitására vonatkozó igényét - közölte az MTI-vel Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. Hozzátette: a tárca vezetése nem konzultált az RMDSZ-szel, és minden indok megvan arra, hogy újragondolja döntését. A politikus nevetségesnek nevezte, hogy az elutasítást Bukarest az arányosság elvével indokolta. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) barátságtalan lépésnek tartja, hogy a bukaresti külügyminisztérium elutasította Magyarország két konzuli iroda nyitására vonatkozó igényét, az elutasítást pedig a román diplomácia "olcsó taktikázásának" tekinti - közölte Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

Az Erste magyarországi és romániai hitelezési veszteségek és a romániai cégérték leírások ellenére kitart leánybankjai mellett és egyik országból sem távozik - mondta Andreas Treichl, az osztrák Erste Group vezérigazgatója. "Eljön még az idő, amikor a részvényesek örülni fognak, hogy ott vagyunk Romániában és Magyarországon" - mondta Treichl az osztrák rádió tegnap déli híradójában. Hozzátette: a banknak egyes országokban problémái vannak, de ilyesmi mindig előfordulhat.

Romániát a legkisebb veszély sem fenyegeti amiatt, hogy Magyarországon lépfene fertőzést fedeztek fel Tiszafüreden - jelentette ki a sajtónak Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. A tárcavezetőt újságírók kérdezték azzal kapcsolatban, hogy lépfene fertőzés gyanúja miatt öt Jász-Nagykun-Szolnok megyei ember került kórházba. A magyar Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pénteken közölte az MTI-vel, hogy lépfene fertőzés gyanúja miatt öt Jász-Nagykun-Szolnok megyei ember került kórházba Debrecenben. A közlemény szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi telepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható.

Meghalt szombatra virradóra Volodimir metropolita, az ukrán ortodox egyház feje - közölte honlapján a Moszkvai Patriarkátus. Az ukrán sajtó szerint a 78 éves metropolitát egy kijevi kórházban ápolták belső vérzés miatt. Az ukrán ortodox egyház a Moszkvai Patriarkátusnak alárendelt intézmény, amely rendre Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontját hirdette az országban kialakult válsággal kapcsolatban. Ez egyes vélemények szerint eltántoríthat hívőket az egyháztól, amely a legnagyobb Ukrajnában. A Volodimir vezette ortodox egyház nem ismeri el a kisebbik, Moszkvától független ortodox egyházat, amelynek a kijevi pátriárka - Filaret - a vezetője.

A felkelők nagy része, valamint vezérük elhagyta Szlovjanszkot, egyik kelet-ukrajnai fellegvárukat - közölte ma Facebook-oldalán az ukrán belügyminiszter. Tegnap este Sztrelkov, akiről Kijevben feltételezik, hogy az orosz katonai hírszerzés ezredese, segítséget kért Moszkvától, és jelezte, hogy enélkül Szlovjanszk az ukrán kormányerők ellenőrzése alá kerül - írta az AFP francia hírügynökség. Az önmagát kikiáltó Donyecki Népköztársaság hatóságai elismerték a szeparatisták kivonulását Szlovjenszkból. A Kanal 1 televízió szerint a felkelők a szomszédos Kramatorszk városába vonultak át.

Szergej Lavrov orosz és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a délkelet-ukrajnai szakadárokkal tárgyaló kontaktcsoport mielőbbi tanácskozását sürgette tegnapi telefonbeszélgetésében - közölte az orosz külügyi tárca. A szűkszavú tájékoztatás szerint Moszkvában és Berlinben egyaránt az EBESZ és Moszkva képviselőinek közreműködésével korábban két alkalommal megtartott egyeztetésekben látják a délkelet-ukrajnai tűzszünethez vezető utat és a szembenállás rendezését célzó tárgyalások kezdetét.

Hivatalosan el nem ismert morva zászlókat tűztek ki ma mintegy 900 morvaországi település polgármesteri hivatalára Cirill és Metód szláv hittérítők, Morvaország védőszentjei napján, a Cseh Köztársaság nemzeti ünnepén. Az akciót, amelynek célja felhívni a lakosság figyelmét Morvaország hagyományaira, kultúrájára és történelmére, 2010-ben szervezték meg először a Morva Nemzeti Közösség és néhány diákszervezet kezdeményezésére.

 Sport

Világelső szeretnék lenni – jelentette ki Simona Halep hazaérkezésekor Wimbledonból. A női teniszezők ranglistájának jelenleg harmadik helyén álló Halep szerdától a BRD Bucharest Open teniszversenyen vesz részt. Az elvesztett londoni elődöntőről Simona Halep csak annyit mondott: nem fogom a balesetre, Bouchard jobb volt és megvert, tovább kell lépnem.

Kilencedszer döntős, és nyolcadszor lehet Wimbledon győztese Roger Federer, aki a nyílt angol teniszbajnokság férfi versenyének tegnapi második elődöntőjében három játszmában verte kanadai ellenfelét, Milos Raonicot. A svájci teniszező ellenfele a vasárnapi fináléban a tornán elsőként rangsorolt szerb Novak Djokovics lesz.

Csigolyatörést szenvedett a kolumbiaiak elleni tegnapi negyeddöntőben Neymar, a brazilok sztárcsatárja, így a válogatottnak a labdarúgó-világbajnokság hátralévő részében nélkülöznie kell a játékost - jelentette be a csapat orvosa. Rodrigo Lasmar szerint a sérülés nem annyira súlyos, hogy műteni kelljen a játékost, de Neymar néhány hétig biztosan nem léphet pályára, mert a sérült testrészt mozdulatlan állapotban kell tartani. Neymart a tegnapi meccs vége felé hordágyon kellett levinni a pályáról, miután egy kolumbiai védő hátba térdelte.

A Kolumbia elleni negyeddöntőt egyébként Brazília nyerte meg 2-1-re és ezzel 2002 után újra bejutott a legjobb négy közé. A jövő keddi elődöntőben ellenfelük Németország lesz, amely tegnap a Maracana Stadionban győzte le Mats Hummels fejesgóljával Franciaország nemzeti tizenegyét. Ma este játsszák a másik két negyeddöntőt, este héttől Argentína Belgium, tizenegytől pedig Hollandia Costa Rica ellen lép pályára.

Időjárás

Estig az ország legnagyobb részén napos, meleg marad az idő. A hőmérséklet 21 és 28 fok között van. Holnap tovább melegedik az idő, a nyugati megyékben derült, máshol változékony lesz az égbolt, csapadék sehol nem valószínű. A hőmérséklet hajnalban 10 és 19, holnap napközben 27 és 32 fok között lesz. Bukarestben most változékony az égbolt és 27 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 03:53:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 03:53:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 03:53:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 03:53:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 03:53:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 03:53:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 5.