Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 7.

E-mail Nyomtatás PDF

Majdnem 3 százalékkal több diák ment át idén az érettségin, mint tavaly. Az Oktatási Minisztérium közlése szerint a diákok 60 százaléka sikeresen tette le a záróvizsgát. Az eredményekkel elégedetlenek ma délután négy óráig nyújthatják be óvásaikat, a végleges eredményeket pedig július 11-én pénteken függesztik ki. Bukarestben az átmeneteli arány az óvások benyújtása előtt 56,23 százalékos volt – közölte a fővárosi tanfelügyelőség szóvivője. Hargita megyében majdnem tíz százalékkal nőtt tavalyhoz képest a sikeresen érettségizők aránya, elérve az 51,93 százalékot, egy diák pedig szín tízesre vizsgázott – jelentette ki Bartolf Hedvig főtanfelügyelő. Hozzátette, akárcsak az előző években, a legjobb eredményt a csíkszeredai Márton Áron és a Segítő Mária, valamint a székelyudvarhelyi Tamási Áron líceum diákjai érték el. Kovásznak megyében a diákok 56 százaléka ment át az érettségin, majdnem 13 százalékkal több, mint 2013-ban. A megyei tanfelügyelőség honlapja szerint a technológiai és a művészeti iskolák rontottak az arányon, hiszen az elméleti líceumokban 73 százalékos volt a sikeresen vizsgázók aránya. A legjobb eredményt a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul líceumban, valamint a Székely Mikó kollégiumban értek el a diákok.

Tiltakoztak a rendőrök a fővárosban. A Rendőrök és a Szerződéses Személyzet Országos Szakszervezete elégedetlen a bérek kifizetésének elmaradásával és a rendszer finanszírozásával, amelyet elégtelennek tartanak. A Belügyminisztérium előtt mintegy 30 rendőr volt a délelőtt. Szakszervezeti vezetőjük rádiónknak elmondta, elégedetlenek, mert hiányosan alkalmazzák a belügyminiszternek a szállítási költségek elszámolására vonatkozó rendeletét, nem kapják meg az éjszakai munkáért járó pótlékokat, halogatják a rendőrök jogállásának kidolgozását és megszegték a kollektív munkaszerződés szolgálati viszonyra vonatkozó kitételeit. Röviddel adásunk előtt a rendőrök érdekképviselete lemondta a holnapra tervezett tüntetést, mivel ígéretet kaptak, hogy fogadja őket Gabriel Oprea belügyminiszter.

A Greenpeace környezetvédő szervezet 25 aktivistája tüntetett a délelőtt Pungeşti-en, a Chevron palagáz után kutató szondája mellett. A romániai, magyar, osztrák, cseh, lengyel, szlovák és német tüntetők élő láncot alkotta a Chevron Silistea-Pungesti-nél lévő bekerített területe előtt és csendben, molinókkal tiltakoztak a palagáz-kitermelés, a hidraulikus repesztés, a visszaélések ellen.

Csökkent májusban a nettó átlagfizetés Romániában. Az Országos Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint a nettó átlagbér 53 lejjel, azaz 3,1 százalékkal, a bruttó átlagbér pedig 2,8 százalékkal csökkent májusban, áprilishoz viszonyítva. A bércsökkenést azzal magyarázzák, hogy az alkalmazottak egy része áprilisban húsvéti prémiumot kapott. A legnagyobb fizetésük, átlagban nettó 5512 lej a kőolajipari alkalmazottaknak volt, a legkisebb, átlagban nettó 959 lej a vendéglátó-iparban dolgozóknak. A legnagyobb mértékben, 20,7 százalékkal a pénzpiaci alkalmazottaknak csökkent a bére. Ezzel szemben a kőolajiparban 28,8 százalékkal nőtt az átlagfizetés.

A Dacia, a Renault alsóbb kategóriás márkája húzza továbbra is a francia vállalat eladásait, ami ellensúlyozza a Renault visszaszorulását a feltörekvő országok piacán – írja a francia Les Echos hírportál. A Renault csoport az első félévben mintegy 1,4 millió járművet adott el világszerte, ami csaknem 4,7 százalékkal több, mint tavaly. A Dacia márka értékesítése 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Renault eladása nemzetközi szinten 9 százalékkal visszaesett az első hat hónapban, így mintegy 589 ezer járművet értékesített a vállalat. A legnagyobb csökkenés Algériában és Törökországban következett be, ahol mintegy harmadával, illetve negyedével kevesebb autót adtak el a tavalyihoz képest. Európában azonban bővült a Renault piaca: Portugáliában 68 százalékkal, Nagy-Britanniában 65 százalékkal, Írországban 52 százalékkal, Spanyolországban pedig mintegy 35 százalékkal több járművet értékesítettek az első félévben. A Renault Franciaországban mintegy 313 ezer, a tavalyinál 12,5 százalékkal több autót adott el az első hat hónapban, így a francia piac több mint egynegyedét fedi le. A vállalat Európában 3-4 százalékos növekedésre számít a második félévben

Románia következetes álláspontja állami ügy, nem pedig személyes presztízskérdés, így nem lehet alku vagy politikai kompromisszum tárgya - jelentette ki Titus Corlăţean külügyminiszter Kelemen Hunor szövetségi elnök azon nyilatkozatára reagálva, hogy az RMDSZ kormányból való kivonulását fontolgatja, ha Románia nem lép ki az Európai Unió bíróságán indult Minority SafePack nevű perből. Titus Corlăţean azt nyilatkozta: Románia azért lépett be június elején az Európai Bizottság oldalán a luxemburgi perbe, mert meg akarja előzni azt, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme uniós hatáskörbe kerüljön. Ez szerinte ugyanis a tagállamok szuverenitását érintő kérdés. Mint ismert, a Minority SafePack nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasolt intézkedéseket az Európai Uniónak.

Az autonómiáért folytatott küzdelemhez az elszakított nemzetrészek politikai vezetőinek nagyobb támogatása is szükséges – nyilatkozta tegnap Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke a Duna World Heti hírmondó című műsorában. Kövér László hozzátette: ahhoz, hogy ezt a segítséget megkapjuk, ezeknek a közösségeknek saját vezetőiken kellene ezt számon kérni. Csak működtetnünk kellene azt a demokráciát, amelyben 1990 óta részünk van - jelentette ki a magyar Országgyűlés elnöke.

Nyolcvanhét éves korában ma Tbilisziben meghalt Eduard Sevardnadze volt grúz államfő, az egykori Szovjetunió utolsó külügyminisztere, aki a Mihail Gorbacsov által elindított peresztrojka idején töltötte be ez utóbbi tisztséget - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség grúziai tudósítója. Eduard Sevarnadze 1985 és 1991 között állt a szovjet diplomácia élén. 1995 novemberében választották meg Grúzia államfőjének. A politikus 2003 novemberében a grúz ellenzék szerint visszaélésekkel tarkított parlamenti választásokat követő "rózsás forradalom" miatt távozott posztjáról.

Lövöldözés tört ki mára virradóra a kijevi Függetlenség terén, a rendőrség szerint négy ember megsebesült. A Majdanon táborozó "önvédelmi erők" szerint provokáció történt - jelentette internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség. Közben a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében szakadárok lőtték a kormányerők állásait - közölte Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk, a Katonapolitikai Kutatások Központjának igazgatója. Szemtanúk szerint a várost az ukrán tüzérség is lőtte, a város szélét pedig a légierő támadta, több épület kigyulladt. Az ukrán kormányerők ugyanakkor négy várost foglaltak vissza a hétvégén a szakadároktól Donyeck megyében, így szombaton Szlovjanszk és Kramatorszk városát, tegnap pedig Artemivszket és Druzskivkát – jelentette be közleményében az ukrán elnöki hivatal.

A papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataival találkozik Ferenc pápa ma a vatikáni Szent Márta-házban - értesült az olasz sajtó. A hír elsőként a vatikáni eseményeket valós időben közlő Il Sismografo olasz portálon jelent meg. A honlap értesülései szerint Ferenc pápa magántalálkozón fogadja a Vatikánban a pedofília hét áldozatát, akik az Egyesült Államokból, Nagy Britanniából és Lengyelországból érkeztek. Az egyházfő misét mutat be nekik a Szent Márta-ház kápolnájában, majd beszélget velük, "meghallgatva szenvedésük történetét" - írta az Il Sismografo. Ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataival találkozik. A találkozót az egyházfő a szentföldi útjáról május 26-án Rómába visszatérő repülőútján jelentette be. Akkor úgy fogalmazott, hogy a gyerekekkel visszaélő papok Istent árulják el.

Több mint 60 lány szökött meg elrablóitól Nigériában - közölték tegnap biztonsági források. A nőket és lányokat feltehetőleg a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport fegyveresei hurcolták el csaknem két hete egyik északkelet-nigériai faluból. Egy helyi milíciavezető az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a foglyok egy olyan időszakban tudtak elszökni, amikor elrablóik őrizetlenül hagyták őket. A hadsereg állítása szerint a katonák és a Boko Haram fegyveresei között péntek este elkezdődött harcokban több mint 50 iszlamistát öltek meg.

Időjárás:

Estig országszerte meleg marad az idő, helyenként záporokra, zivatarokra kell számítani. Erdélyben a csapadékmennyiség elérheti a 25 litert is négyzetméterenként. A hőmérséklet 26 és 34 fok között alakul. Holnap is meleg marad az idő, záporok, zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 12 és 21, holnap napközben 25 és 34 fok között lesz. Bukarestben most süt a Nap és 31 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 03:10:34' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 03:10:34' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 03:10:34' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 03:10:34' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-11-26 03:10:34' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-11-26 03:10:34' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 7.