Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 9.

E-mail Nyomtatás PDF

A mai kormányülés után folytatja a tárgyalásokat a koalíció sorsáról Victor Ponta miniszterelnök Kelemen Hunor szövetségi elnökkel és Titus Corlățean külügyminiszterrel. A délelőtti egyeztetések azért szakadtak meg, mert a kormányfőnek el kellett mennie az alkotmánybíróságra, majd pedig a kormányülés miatt nem tudott visszaülni a tárgyalóasztalhoz. Mint ismert, a feszültségeket az okozta, hogy Románia Brüsszel oldalán belépett abba a perbe, amit a FUEN és az RMDSZ indított az Európai Unió luxemburgi bíróságán az Európai Bizottság ellen a Minority SafePack polgári kezdeményezés elutasítása miatt. Az RMDSZ állandó tanácsa a mai tárgyalások eredményének függvényében dönt majd pénteken arról, hogy a szövetség kormányon marad-e vagy ellenzékbe vonul.

 

Az RMDSZ-nek nem célja kilépni a kormányból, sem lemondatni a külügyminisztert, pusztán a fennálló helyzetet kívánja megoldani – nyilatkozta ma Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a marosfői EU Tábor nyitónapján. Az immár tizenegyedik alkalommal megszervezett tábor jelszava ezúttal a Hogyan tovább, Európa? Jó kérdés, még inkább, hogy mi lesz a fiataljainkkal, a szabadságunkkal mint kisebbségben élők – mondta Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke -, aki szerint az Eurpai Unió mostanáig hanyagolta ezt a kérdést.

 

Románia határozottabb fellépését sürgeti a szerbiai Timok-völgyi román közösség képviselője - közölte a Mediafax hírügynökség. Boian Alexandrovici ortodox pap, a Timok völgyi vlahok szellemi vezetője egy Bukarestben tartott konferencián azt mondta, hogy az általa 350 ezer fősre becsült közösség az asszimiláció szélére került. Olyan falvak vannak – tette hoozá -, ahol a szerbül nem beszélő nagyszülők, dédnagyszülők nem tudnak szót váltani a románul már nem beszélő unokáikkal. A Timok völgyében 200 éve nincs iskola, templomi szertartás román nyelven. Eugen Popescu, a Román Nemzetstratégiai Központ igazgatója bírálta a román államot, amely nem tekinti stratégiai fontosságúnak a határon túli román közösségeket. Popescu szerint a román államnak jó lehetősége van arra, hogy Szerbia európai integrációja kapcsán érvényesítse érdekeit.

 

24 órára őrizetbe vették a korrupcióellenes ügyészek a Csíkszeredai Megyei Kórház onkológiai osztályának vezetőjét. Dr. Csíki Csongort 98 rendbeli kenőpénz és egyéb javak elfogadásával gyanúsítják – áll az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Marosvásárhelyi Területi Szolgálatának közleményében. Az őrizetbe vételi parancs szerint az orvos 2014. február 24. és június 23. között 85 konzultáció alkalmával kapott pénzt vagy egyéb javakat rákbetegektől a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban működtetett rendelőjében. Július 7-én pedig a Korrupcióellenes Igazgatóság emberei rajtakapták, hogy 13 betegtől fogadott el 810 lejt, illetve kávét és italt. A DNA közleménye arra is kitér, hogy az ügy felderítésében a Román Hírszerző Szolgálat munkatársai is segédkeztek, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a bűnvádi eljárás megkezdése a büntetőeljárás egyik szakasza, melynek célja a vádirat összeállítása, és ez nem befolyásolja az ártatlanság vélelmének elvét.

 

Négy európai uniós tagország – köztük Románia - sem szállíthat mától sertéshúst Svájcnak. A kantonok országa a nemrégiben kimutatott afrikai sertéspestis miatt tiltotta meg a sertéshús importot. Múlt héten Oroszország tiltotta meg Romániának, hogy marhahúst szállítson, mert az egyik vágóhídról fertőzött húst exportáltak.

 

Az aradi és Arad környéki piacokon már felváltották az importárut a híres-neves kürtösi és mácsai paradicsomok. A román–magyar határ menti községekben szinte nincs kert, ahol ne termesztenének paradicsomot. Bár exportra már nem veszik át, a termelői árak magasak és a külföldi áru is nagy konkurenciát jelent, még mindig sok családnak fontos jövedelem-kiegészítés a kert.

Pataky Lehel Zsolt riportja.

 

Magyarország megkétszerezheti határátkelőhelyeinek számát. A következő hat és fél évben 100 új átkelőhelyet adhatnak át. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár bejelentette: a budapesti kormány 300 milliárd forint értékű infrastruktúra fejlesztési programot indít a Kárpát-medencében.

 

Szerbia aláírta az uniós szabályokat sértő Déli Áramlat építését. A gázvezeték szerbiai szakaszán várhatóan 2016 végéig megindul a gázszállítás. A megállapodást a Déli Áramlat-Szerbia és az orosz Centrgaz vállalat igazgatói szignálták tegnap Belgrádban, azt követően, hogy Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin elnökkel a gázvezeték jövőjéről - közölte honlapján a B92 televízió. A beszámoló szerint több mint 2 milliárd euró értékű beruházásról van szó. A Déli Áramlat szerbiai szakaszának kiépítését 50 százalékban szerb kivitelezők végzik majd. Szerbia Oroszországtól kap hitelt, hogy fedezni tudja az építés költségeit.

 

Ugyancsak orosz segítséggel szeretnék korszerűsíteni a szerb hadsereget - jelentette be ma Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter. A szerb és az orosz védelmi miniszter tavaly novemberben írt alá együttműködési megállapodást, amely - mint fogalmaztak - 15 év után új alapokra helyezte a két ország hadseregének kapcsolatát. A hadsereg korszerűsítésének kérdése idén májusban merült fel újra, amikor a szerbiai árvizek idején kiderült, a katonáknak nemigen van mentésre alkalmas felszerelésük.

 

Élesen bírálta az Európai Unió bevándorlási politikáját és határvédelmi intézkedéseit az Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet ma közzétett 54 oldalas jelentésében azt állítja, hogy az uniós lépések megakadályozzák a menekülteket abban, hogy Európában menedékre leljenek, illetve veszélybe sodorják életüket az egyre veszedelmesebbé váló utazások során. Az „Európa-erőd emberi életekben mért ára" című dokumentum többek között megemlíti, hogy az Európai Unió 2007 és 2013 között mintegy kétmilliárd eurót költött határvédelmi intézkedésekre, miközben a menekültek életkörülményeinek javítására csak 700 milliót áldozott. A jelentésben bírálták a törvénytelen visszafordítások gyakorlatát is.

 

Rakétatámadások érték tegnap este Jeruzsálemet és Tel-Avivot is a Gázai övezetből. A Hamász palesztin radikális szervezet magára vállalta a támadásokat. Az izraeli hadsereg közlése szerint tegnap 130 rakétát indítottak el a Gázai övezetből izraeli területre. Ezek közül a Vaskupola 23-at védett ki, a többiek azonban nem okoztak kárt emberéletben. Az izraeli légierő 150 célpontot támadott a Gázai övezetben. Ezeknek a légitámadásoknak 23 halálos áldozata volt tegnap. Mahmúd Abbász palesztin elnök követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a Gázai övezet elleni offenzívának, és arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy lépjen közbe a konfliktus esetleges kiterjedésének megakadályozására. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ szigorúan elítélte a palesztin rakétatámadásokat.

 

Öt nap alatt 50 új ebolás megbetegedést regisztráltak és újabb 25 ember halt bele a vírusfertőzésbe három nyugat-afrikai országban – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet. A Sierra Leone-i, libériai és guineai új megbetegedések és halálesetek július 3-a óta történtek. A még februárban kitört járványba a legfrissebb hivatalos összesítés szerint 518 ember halt bele.

 

Időjárás:

Estig országszerte változékony, esős marad az idő. Az Országos Meteorológiai Intézet este 9 óráig érvényes figyelmeztetést adott ki. E szerint többfelé felhőszakadásra, szélviharra és jégesőre kell számítani. A csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 15 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 20–30 litert is. A hőmérséklet csúcsértékei 24 és 31 fok között alakulnak. Holnap Máramarosban és a déli megyékben egyre több napsütés várható és csapadék sem valószínű, az ország többi részén azonban előfordulhatnak záporok, zivatarok. A hőmérséklet csúcsértékei 25 és 32 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az idő és 28 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:44:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:44:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:44:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:44:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:44:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:44:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 9.