Bukaresti Rádió

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 10

E-mail Nyomtatás PDF

  Holnap újabb tárgyalásra kerül sor a Szociáldemokrata Szövetség vezetője, Victor Ponta és Kelemen Hunor RMDSZ elnök között, amelyen újabb kísérletet tesznek a koalíció fenntartására, miután a tegnapi tárgyalások eredménytelenül végződtek. Ezt követően az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa fog határozni arról, hogy tagja marad-e az érdekvédelmi szervezet a kormánynak. Mint ismeretes a koalíciós feszültségek azt követően jelentek meg, hogy a román kormány az Európai Unió oldalán belépett abba a perbe, amelyet az RMDSZ kezdeményezett az EU azon határozata ellen, amellyel az elutasította a Minority Safe Pack nevű polgári kezdeményezést.Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a román delegáció vezetőjeként vesz részt a héten New Yorkban az ENSZ Gazdasági és szociális tanácsának égisze alatt szervezett, magas szintű politikai vezetőket tömörítő fórumon, amelyek témája a fenntartható fejlődés. A tárcavezető elutazása előtt sajtónyilatkozatot tett közé, amelyben annak fontosságát hangsúlyozza, hogy a viágszervezetnek úgy kell meghatároznia a fenntartható fejlődés irányvonalát, hogy egyidejúleg figyelembe vegye az egyes országok sajátosságait.

  Románia nem fogadja el, hogy az Európai Unió valamely tagországa korlátozza a román bevándorlók számát - jelentette ki tegnap Victor Ponta miniszterelnök.

  A kormányfő arra a sajtóértesülésre reagált, miszerint a kormányzó brit Konzervatív Párt a jelenlegi tagállamokra is kiterjedő, számszerű bevándorlási korlátozást kíván bevezetni a szegényebb kelet-európai EU-társállamokkal szemben.

Nem hajlandó kihirdetni az államfő a társadalombiztosítási (tb) járulék csökkentéséről szóló törvényt, amíg a kormány nem győzi meg őt arról, hogy nem újabb adókkal kívánja fedezni az intézkedéssel járó bevételcsökkenést. Álláspontját Traian Băsescu tegnap este sajtónyilatkozatban ismertette. Közölte, hogy maga is híve a tb-járulék mérséklésének, ám ez a lépés szerinte veszélyezteti az ország makrogazdasági egyensúlyát. Emlékeztetett arra, hogy az országos nyugdíjalap deficitje már most 12 milliárd lej, s a tb-járulék csökkentése ezt a hiányt újabb 5 milliárd lejjel növelheti.

  Mintegy 725 ezer euró értékű európai uniós környezetvédelmi fejlesztés valósult meg a magyarországi Csengersimán és a partiumi Nagytarnán - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település körjegyzője az MTI-vel. Homoki Tamás elmondta, hogy a csengersimai református egyházközség és a település önkormányzata, valamint a temesváraljai református egyházközség és annak nagytarnai részlege együtt pályázott a környezeti nevelés helyi feltételrendszerének kialakítására.

  Csengersimán felújították és bővítették a régi református iskolát, amelyben 32 személyes ifjúsági szálláshelyet hoztak létre. A temesváraljai református egyházközség nagytarnai részlege 50 személyes szabadtéri iskolát létesített konferencia-teremmel együtt. Épült egy mesterséges tó, továbbá szabadtéri sportlétesítmény, sőt erdőt is telepítettek az oktatási intézmény köré. Újrahasznosított hulladékokból öt házikót is építettek, képzőhelynek.

  A kormány 2000, illetve 3000 lejjel díjazza a nyolcadikosok országos felmérőjén, valamint az érettségi vizsgán 10-es általánost elért diákokat – áll a kormány tegnapi ülésén elfogadott határozatban. A határozatot az Országos Diáktanács néhány tagjának a jelenlétében fogadták el, akiket pont emiatt hívtak meg a kormányülésre. Az érettségin 10-est elért diákokat a tavaly is díjazták egyenként 3000 lejjel, de idén az országos felmérőn hasonlóan teljesítő diákok is jutalomban részesülnek. A határozat értelmében 104 tizenkettedikes és 225 nyolcadikos tanuló részesül jutalomban.

  Antimikrobiális csomagolóanyagot talált fel egy fiatal kolozsvári kutató, aki kagylóhéj- és algakivonatból, valamint moszatokból, és egyéb természetes összetevőből alkotta meg az új típusú anyagot. Dan Vodnar találmányával elnyerte a „Danubius Young Scientist Award 2014” fődíját, amelyet 2011 óta oszt ki az osztrák tudományos és kutatási minisztérium.

  Izrael két újabb légitámadást hajtott végre ma hajnalban a Gázai övezetben, a terület elleni légi offenzíva harmadik napján, s a támadásoknak hét halálos áldozata van palesztin egészségügyi források szerint. Az ENSZ-fõtitkár önmérsékletre intette az izraeli és a palesztin vezetõket. Az elsõ csapás az övezet déli részén lévõ Hán-Júniszban egy kereskedõbódét ért, és hat ember halálát okozta, 15-en pedig megsebesültek. A második rakéta az övezet középsõ részén található nuszeiráti menekülttáborban csapódott be, és egy ház lakója halt meg, többen megsebesültek. A három napja tartó légi offenzívában eddig 57 palesztin vesztett életét, köztük sok civil volt, legalább hét nõ és 14 gyerek az AFP hírügynökség összegzése szerint, amely a palesztin mentõk által adott információkon alapszik.

  Oroszország ismét csapatösszevonásokat hajt végre ukrajnai határának közelében, közölte tegnap Philip Breedlove a NATO egyik amerikai tábornoka. A tábornok elmondta, hogy jelenleg már nyolc orosz zászlóalj állomásozik az ukrán határ közelében, s ezek aktívan támogatják a kelet ukrajnai orosz felkelőket.

  Öten meghaltak és 46-an eltüntek Japánban azt követően, hogy a Neoguri tájfun végigsepert a szigetországhoz tartozó Mlyakoya szigetén, amelyik mintegy 500 kilométerre fekszik a fővárostól Tokyótól. A japán meteorológiai intézet ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy újabb tornádók várhatók az ország középső és déli részén, amelyek nyomán esőzések, földcsuszamlások is bekövetkezhetnek.

  Irakban a lázadók tudományos célokra használt, közel 40 kilogrammnyi uránvegyületet zsákmányoltak az arab ország északi részén fekvõ Moszul egyetemérõl - közölte az iraki kormány levélben az ENSZ-szel. A bagdadi kormány július 8-án Ban Ki Mun ENSZ-fõtitkárnak küldött levelében - amelynek szövege tegnap jutott a Reuters brit hírügynökség birtokába - kérte a világszervezetet, segítsen elhárítani azt a veszélyt, hogy terroristák a nukleáris anyagokat Irakban vagy külföldön felhasználhassák.

  Több mint százféle egri bort lehet kóstolni a ma délután kezdõdõ Egri Bikavér Ünnepen. A négynapos eseményen az egri bikavérek és az egri csillagok mellett a helyi termelõk rozé borai is helyet kapnak az Érsekkertben. Az Egri Borvidék legnagyobb borgasztronómiai fesztiválján csaknem negyven borászat 118 féle minõségi egri borához húsz étterem kínál egyedi fogásokat. A fesztiválon a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakemberei zsûrizik az ételeket.

 

Meteo

Az elkövetkező 24 órában Erdélyben és Moldovában gyakran beborul az ég, eső, zápor szinte mindenütt kialakulhat.A hőmérsékleti csúcsértékek 18 – 23 fok között alakulnak. A déli országrészben ezzel szemben derült marad az égbolt eső csak elvétve fordulhat elő, itt a levegő hőmérséklete is magasabb less, 22- 27 fokra számíthatunk. Jelenleg Bukarestben 23 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:32:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:32:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:32:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:32:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:32:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:32:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 10