Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 11.

E-mail Nyomtatás PDF

Kompromisszumos ajánlatot tett Victor Ponta a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), miszerint Románia nem vonja vissza az Európai Unió bíróságához benyújtott keresetét, de gyakorlatilag már nem vesz részt a perben. RMDSZ-es források megerősítették az MTI-nek, hogy a Szövetségi Állandó Tanács ma délelőtti ülésén a miniszterelnök kompromisszumos javaslata ismeretében hoznak döntést arról, hogy maradjon-e kormányon a szövetség. Az RMDSZ azért helyezte kilátásba kilépését a Kormányból, mert nem ért egyet azzal, hogy Románia belépett a Minority SafePack visszautasítása miatt indított jogvitába. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, ma délután tájékoztatja a sajtó képviselőit a Szövetségi Állandó Tanács döntéséről.

Ma függesztették ki az érettségi végleges eredményeit. A vizsgázók 60,65 százalékának sikerült a megmérettetés, így az átmenési arány 1,4 százalékponttal javult. Országosan 108 diáknak van 10-es érettségi átlaga. A legjobban teljesítő megyék Brăila, Kolozs és Iaşi, a legrosszabbul teljesítők pedig Ilfov, Giurgiu és Teleorman megye. Az első eredmények után 40.810 dolgozatot óvtak meg, az óvások közül pedig 16.093-at hagytak jóvá. A statisztikai adatok szerint a XII.-ik osztály több mint 60 ezer végzőse nem jelentkezett az idei érettségi vizsgán.

Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatása szerint azok a középiskolai végzősök, akik nem találtak munkahelyet, igényelhetik a 250 lej értékű munkanélküli segélyt, függetlenül attól, hogy sikeresen letették-e vagy sem az érettségi vizsgát. Az érintett fiatalok hat hónapon át kapják a támogatást, amely érvényes azon főiskolát végzett fiatalokra is, akiknek nem sikerül munkát vállalniuk. Továbbá, a fiatalok, kéréseik bejegyzése után, tanácsadásban részesülnek és szakmai képzéseken vehetnek részt.

Felfüggesztette a palagáz feltárását a Vaslui megyei Pungeşti községben a Chevron, amerikai olajtársaság azt követően, hogy a palagáz kitermelése ellen tiltakozó környezetvédelmi mozgalom tagjai lánccal kötözték magukat a palagázkitermeléshez szükséges szondát körülvevő kerítéshez. A fúrási munkálatok leállításának valódi okát nem ismertette a társaság sajtóközleménye.

Együttműködési megállapodást kötött a debreceni és a nagyváradi törvényszék tegnap. A bírók és bírósági titkárok szakmai továbbképzéséről, valamint közös igazságszolgáltatás-történeti kutatások indításáról szóló egyezséget Debrecenben írta alá Kahler Ilona és Constantin Manoliu, a két szervezet elnöke. A törvényszéki elnök indoklása szerint a határokon átívelő családi és gazdasági kapcsolatok, s a határokat nem ismerő bűnözés egyaránt indokolja, hogy ismerjék egymás nemzeti joganyagát és annak az európai uniós joghoz való viszonyát. A történelmi Magyarországon a 19. század végén reformálták meg az igazságszolgáltatás rendszerét: a budapesti és a kolozsvári királyi ítélőtáblák mellett az 1890-ben meghirdetett igazságügyi reform alapján jött létre többek között a debreceni és a nagyváradi királyi tábla is – emlékeztet Kahler Ilona a közös igazságszolgáltatási múltra.

Közel 2,3 milliárd euróval többet importált, mint exportált az idei év első öt hónapjában Románia. A külkereskedelmi mérleghiány pedig 117 millió euróval magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A kivitel 21,3 milliárd euró volt, az import pedig elérte a 23,5 milliárd eurót. A fogyasztói árak júniusi csökkenése nyomán újabb történelmi mélypontra, 0,66 százalékra csökkent az éves infláció Romániában - tájékoztat a Statisztikai Intézet.

Az összetartozás fontosságát emelték ki a 7. Magyar Református Világtalálkozó megnyitóján tegnap, Sepsiszentgyörgyön. A szónokok között volt Balog Zoltán lelkipásztor, a magyarországi emberi erőforrások minisztere, valamint Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, aki - az esemény házigazdájaként – úgy vélte, a rendezvény által lebomlanak azok a falak, amelyeket az első világháború emelt a magyar reformátusok közé.

Közeledett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) álláspontja a Székelyföld területi autonómiáját leíró törvénytervezetről – jelentette ki Márton Árpád, parlamenti képviselő a két párt szakértői bizottságának tegnapi, sepsiszentgyörgyi tanácskozása után. A képviselő megjegyezte, először tárgyalták végig cikkelyről cikkelyre a készülő tervezetet, és a legtöbb - korábban nyitva hagyott - kérdésben megegyeztek. Alkotmánymódosító csomagot is készítenek a tervezet mellé – tette hozzá Márton Árpád, aki szerint abban is sikerült megállapodniuk, hogy a jelenlegi Kovászna, Hargita és Maros megyéből kiindulva, de a történelmi Székelyföld területére vonatkoztatnák az autonómiatörvényt. Átmeneti rendelkezésekben szabályoznák, hogy azok a települések, amelyek nem kívánnak a Székelyföldhöz tartozni, népszavazással dönthessenek a leválásról, azok pedig, amelyek a szomszédos megyékhez tartoznak, és Székelyföldhöz csatlakoznának, referendum útján megtehessék ezt. A tervek szerint a régiónak lesz egy közvetlenül megválasztott döntéshozó testülete. A régiót az elnök vezeti, aki az alelnökökkel együtt a régió kormányzatát adja. Biró Zsolt, az MPP elnöke úgy nyilatkozott, a következő napokban "összefésülik a szövegszerű javaslatokat", és bízik abban, hogy két héten belül elkészül az a szövegváltozat, amely immár közvitára bocsátható lesz.

Ugyancsak autonómia ügyben, a Székely Nemzeti Tanács tegnap közölte: az Európa Tanács önkormányzatokért felelős bürója elemzi majd a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatait. A büró levélben kérte fel Románia illetékes miniszterét, hogy fejtse ki a kormány álláspontját. Az SZNT februárban szólította fel a 153 székelyföldi önkormányzatot, határozatban nyilvíntsák ki autonómiaigényüket.

Külföld

Izrael újabb légitámadásokat hajtott végre ma reggel a Gázai övezetben. A kedd óta tartó izraeli offenzívában már legalább 95-en vesztették életüket. Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetből tegnap 184 rakétát lőttek ki, amelyek közül 44-et elfogott a Vaskupola nevű rakétarendszer. Az offenzívának kettős célja van, csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. 
Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén tegnap kijelentette, azonnali lépéseket kell tenni egy újabb izraeli-palesztin háború megakadályozása érdekében, mert az átterjedhet az egész Közel-Keletre, és tűzszünet elfogadására szólította fel a szemben álló feleket.

Oroszország 32 milliárd dollár kubai adósságot engedett el - az erről szóló döntést ma írta alá Vlagyimir Putyin orosz államfő. Kuba összesen 35,2 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak a még a szovjet időben nyújtott kölcsönök után. Az elengedés utáni fennmaradó 3,2 milliárd dollárt Kubának tíz év alatt kell törlesztenie húsz egyenlő részletben, félévenként. Havannának az első részletet idén október 25-én, az utolsót 2024. április 25-én kell átutalnia. Az orosz döntés szerint a visszafizetendő 3,2 milliárd dollárt Kubában történő beruházások finanszírozására költhetik orosz cégek.

Növényvédő szer okozza a közelmúlt jelentős madárpusztulását Európában – jelentették be holland kutatók. A mezőgazdaságban széles körben alkalmazott Imidacloprid rovarirtó szer, melyet korábban a méhpusztulással is összefüggésbe hoztak, fecskék, seregélyek, rigók egyedszámának csökkenéséért felelős. Caspar Hallman vezető kutató szerint a legvalószínűbb hatásmechanizmus az, hogy a madarak egyszerűen nem jutnak elég élelemhez, mert a szer hatására túlságosan megcsappan a rovarok száma. Emellett az is elképzelhető, hogy a zsákmányukon vagy a rovarirtóval bevont magokon keresztül jut szervezetükbe az anyag. A kutatók 15 olyan madárfajt vizsgáltak, amelyeknek elsődleges tápanyagforrását a rovarok adják. "Ha a rovarevő madarak elpusztulnak ennek a vegyszernek a hatására, akkor más rovarevő fajokra is hasonló sors vár. Ezért vizsgáljuk a denevéreket, a sünöket, a cickányokat, a halakat is" - kommentálta az eredményeket Dave Goulson, a Sussexi Egyetem kutatója. A neonikotinoidok rendkívül elterjedt vegyszerek, jelenleg a globális rovarirtó-piac mintegy 40 százalékát teszik ki.

 

Időjárás:

Estig országszerte változékony, esős marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 19 és 30 fok között alakulnak. Holnap az ország déli részén marad a változékony idő, másutt záporok, zivatarok várhatók. A hőmérséklet csúcsértékei, akárcsak ma 19 és 30 fok között lesznek. Bukarestben most borús az égbolt és 22 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:20:06' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:20:06' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:20:06' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:20:06' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:20:06' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:20:06' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 11.