Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, 14.

E-mail Nyomtatás PDF

Mától kérhetik igazolásaikat - amelyeket érettségi diploma helyett kapnak - az idei végzősök. A diplomát helyettesítő igazolások egy évre szólnak és külföldön is érvényesek – jelentette be Remus Pricopie, oktatásügyi miniszter, aki hozzátette: a Tanügyminisztérium azért folyamodott ehhez az eljáráshoz, mert az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály vizsgálatot indított az ellen a magáncég ellen, amely a 1989-es rendszerváltás óta megbízatást kapott az állami oklevelek nyomtatására. Az ügyészség felszólította a minisztériumot a Romdidac céggel kötött szerződés felbontására és arra, hogy módosítsa az oklevelek készítésének rendszerét, hogy ezután a diplomákat az állami nyomda nyomtassa.

Közel 27 ezer diákot vár a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) az októberben kezdődő egyetemi tanévben – jelentette be Soós Anna, a kolozsvári felsőoktatási intézmény rektorhelyettese. 21 karon mintegy 250 különböző alapképzést és 260 mesterképzőt kínál a BBTE. A magyar tagozaton 1100 államilag támogatott helyet hirdettek meg, magiszteri képzésen pedig 400 ingyenes helyre pályázhatnak a diákok. Újdonság, hogy a távoktatásban résztvevő diákoknak egy-egy táblagépet adnak. A rektorhelyettes szerint erre azért van szükség, hogy a diák bárhonnan be tudjon kapcsolódni egy videokonferenciába, valamint az oktatási anyagokhoz elektronikus úton is hozzáférjen. A nyári felvételi ma kezdődik és júlis 31-ig tart. A karok különböző jellegű vizsgáiról az admitere.ubbcluj.ro honlap tájékoztatja az érdeklődőket.

Mintegy 10 ezer tanár vesz részt a ma tartandó véglegesítő vizsgán, kétezerrel több pedagógus, mint tavaly. Az írásbeli számonkérés ma délelőtt kezdődött és 16 óráig tart. Az első eredményeket július 19-én közli a Tanügyminisztérium, aki úgy döntött, hogy 7-esről 8-asra emeli az átmenő jegyet. Tavaly a tanárok mintegy 50 százaléka ment át a véglegesítő vizsgán az óvások elbírálása után.

Augusztus elsejei hatállyal mond le kormányfőhelyettesi és kulturális miniszteri tisztségéről Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki még nem nevezte meg utódját a Victor Ponta miniszterelnökkel tartott mai találkozóján, de kiemelte: a hátralévő két hétben néhány folyamatban lévő ügyet szeretne rendezni a tárcánál, egyebek mellett a küszöbön álló költségvetés-kiigazítással kíván foglalkozni. A szövetségi elnök pénteken jelentette be, hogy visszalép kormányfőhelyettesi és kulturális miniszteri tisztségéből. A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) ugyanaznap döntött az RMDSZ kormányon maradásáról. A SZÁT  csütörtöki ülésén nevesíti majd az RMDSZ államfőjelöltjét és várhatóan Kelemen Hunor utódjáról is dönt.

Ugyancsak augusztus elsején tárgyalja - első alkalommal érdemben - a bukaresti táblabíróság Olosz Gergely, háromszéki politikus korrupciós ügyét. Olosz Gergelyt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség tavaly októberben ismételten elkövetett befolyással való üzérkedés vádjával állította bíróság elé, majd alapfokon hét év börtönbüntetést szabtak ki rá, ezt érvénytelenítették, és a pert most újratárgyalják.

Megfellebbezi a kormány a kóbor kutyák elaltatására vonatkozó törvény felfüggesztését, amelyről a bukaresti táblabíróság június 20-án döntött a Vier Pfoten állatvédő egyesület keresete alapján. A Parlament szeptemberben fogadta el a jogszabályt, miszerint a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy munkanapig nem fogadnak örökbe. A rendeletet azt követően szavazták meg, hogy egy kutyafalka megtámadott egy 4 éves kisfiút, aki belehalt a sérüléseibe. A bukaresti kóbor kutyák számát tavaly 65 ezerre becsülték. Răzvan Băncescu, az Állatvédelmi Felügyelet vezetője úgy nyilatkozott: eddig 25 ezer kóbor kutyát gyűjtöttek be a főváros utcáiról, közülük 10 ezret elaltattak. Băncescu hangsúlyozta: az állatoknak csak az nyújt védelmet, ha hivatalosan is örökbe fogadják őket, de nyilvántartásba vételüket és az ezzel járó felelősséget kevesen vállalják. A nyilvántartásba vett állatok elhagyása ugyanis bűncselekménynek minősül, és kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. 

Hazánkban jelenleg a hulladéknak alig 1,1 százalékát hasznosítják újra, noha a városi hulladék 70 százalékát kellene újrahasznosítani 2030-ra az Európai Unió új stratégiájának értelmében. Az Európai Bizottság becslései szerint az új hulladék begyűjtési és újrahasznosítási kvótáknak köszönhetően Európában mintegy 500 ezer munkahely jöhet létre a hulladékgazdálkodás területén. A McKinsey menedzsment cég becslései szerint, ha 2030-ra sikerül elérni a célként kitűzött szelektív hulladékgyűjtési kvótákat, akkor a nyersanyagok újrahasznosításával évi 3000 milliárd dolláros megtakarítás lesz elérhető.

Tartósan csökken a Román Vasúttársaság utasforgalma. Tavaly 57 millió, 2007-ben még 88 millió, a rendszerváltáskor pedig 400 millió utasa volt a CFR személyszállító részlegének, amely évi 1,3 milliárd lej működési támogatást kap, ennek ellenére folyamatosan veszteségeket könyvel el. Szakértők szerint a vasúti közlekedés versenyképességét egyrészt a rossz vasúti infrastruktúra, a vonatok alig 45 km-es órábnkénti átlagsebsessége rontja. Másrészt rosszak a vasúti kapcsolatok, illetve a menetrend sem eléggé utazóbarát. Továbbá a legtöbb útvonalon, a vonat mellett autóbuszos és mikrobuszos járatok is közlekednek, amelyekkel gyorsabban célba lehet érni, és sok eseteben a jegy is kedvezőbb árú.

Külföld

A fővárosi hatóságok egy 84 fős, román állampolgárokból és családtagjaikból álló csoportot menekítettek ki ma a harcok sújtotta Gázai övezetből. A csoport tagjait a Gázai övezet határán vették át a hazai hatóságok, majd katonai védelem alatt - izraeli és jordániai területen áthaladva - az ammáni nemzetközi repülőtérről indították útnak őket Bukarestbe. Az akcióban a tel-avivi és rámalláhi román külképviselet tisztségviselői nyújtottak konzuli segítséget. A csoport hazaszállítása érdekében a román légierő két csapatszállító gépet küldött Ammánba: az első közülük ma délben érkezett vissza a Bukarest melletti otopeni-i katonai támaszpontra.

A tel-avivi magyar nagykövetség is folyamatosan tartja a kapcsolatot a magyar-palesztin családokkal, amelyek közül kettő nem akarja Gázát elhagyni. 15 embernek van magyar állampolgársága Gázában. Az egyik maradni kívánó családnál a nagymama épp látogatóban van – az ő távozását most szervezi a magyar nagykövetség az ENSZ segítségével.  Izrael július 8-án hajnalban kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított 40 ezer tartalékost

Miro Cerar jogászprofesszor alig egy hónapja alakított pártja nyerte meg a tegnapi előre hozott parlamenti választásokat Szlovéniában. A baloldali Miro pártja a voksok 37 százalékát szerezte meg, bő 17 százalékkal megelőzve a második helyre befutó, ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Pártot. A felmérés szerint a harmadik helyen a balközép Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártja (DeSUS) végzett.

A világ legmagasabb hídját építik indiai mérnökök a Himalájában. Az ív alakú acélszerkezet a Chenab-folyó két partját  köti majd össze az észak-indiai Dzsamu és Kasmír szövetségi állam hegyvidéki térségében, és 35 méterrel lesz magasabb az Eiffel-toronynál. Az 1315 méter hosszú híd megépítéséhez 25 ezer tonna acélt használnak fel és a tervek szerint 2016-ra készül el. Az építési költségek 92 millió dollárra rúgnak. "Ez a híd egy mérnöki csoda. Reméljük, hogy 2016 decemberére elkészül. Úgy tervezték, hogy kiállja a földrengéseket és ellenálljon a térségben süvítő nagy szeleknek" - mondta egy magas rangú illetékes. Az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy olyan hidat építsünk, amellyel nem gátoljuk a folyó folyását - tette hozzá.. A híd elkészültével felére rövidül a jelenlegi mintegy tizenhárom órás utazási idő.

Időjárás:

Estig országszerte változékony, csapadékos marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 24 és 32 fok között alakulnak. Holnap, nyugaton egyre több napsütés várható és csapadék nem valószínű, az ország többi részén azonban előfordulhatnak záporok, zivatarok. A hőmérséklet csúcsértékei 25 és 32 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az idő és 26 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:19:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:19:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:19:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:19:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:19:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:19:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, 14.