Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 12.

E-mail Nyomtatás PDF
Kelemen Hunor lemond a kormányban betöltött kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) viszont tagja marad a kormánynak.
A döntés a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) pénteki ülésén hosszas vita után született meg. Kelemen Hunor elmondta, a szövetség elfogadta a miniszterelnök által javasolt kompromisszumot, hogy Romániának a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés ügyében képviselt álláspontját szeptemberben a parlament vitassa meg. A kormány nem tesz le újabb dokumentumokat az Európai Unió luxemburgi bíróságán zajló perbe mindaddig, amíg a parlamenti vita le nem zárul.
Az RMDSZ elnöke nyomatékosította: a magyarság nem ellensége, hanem értéket teremtő közössége Romániának, és úgy vélte, a javasolt európai szabályozás jó eszköz lehetne az Európai Unióba törekvő Szerbiában és Ukrajnában élő román közösségek jogainak az érvényesítéséhez is.

 

Súlyos károkat okozott a vihar az elmúlt 24 órában a román tengerpart déli részén, Moldovában és Munténiában. Mangalián több utca víz alá került a felhőszakadás következtében, a szél fákat döntött ki, könnyebb építményeket sodort magával. Szemtanúk szerint Mangalia valóságos tóvá változott, a víz a lakóházak alsóbb szintjeibe is behatolt. Az ország dél-keleti és keleti megyéiben többfelé keletkeztek viharkárok, a víz több tucat házat és több száz hektár termőföldet öntött el.
Villám rongálta meg a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-templomot. A Marosvásárhelyi Rádió szerint a tető és elektronikai berendezések is károsodtak, így három harang elektronikája, a térfigyelő rendszer és a hangosító berendezés. A templomot tavaly födték újra.

A német-francia EADS csoportot érintő, kormányzati szintű megvesztegetés gyanújával indított vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség. Az ügy a tíz évvel korábbi, Nastase-kormányzásig nyúlik vissza.
A kiszivárgott információk szerint 2004-ben a belügyminisztérium magas rangú tisztségviselőinek és a - jelenleg korrupcióért börtönbüntetését töltő - Adrian Nastase akkori miniszterelnöknek is jutott abból a csúszópénzből, amelyet állítólag a 700 millió euró értékű egységes határőrizeti rendszer kivitelezői fizettek.
A Hotnews.ro portál szerint a román fél ragaszkodott bizonyos alvállalkozókhoz, amelyeknek az volt a szerepük, hogy az EADS-nek fizetett összeg egy részét visszajuttassák azokhoz, akik jóváhagyták a szerződést. A vádhatóságtól származó értesüléseire hivatkozva a portál azt írta: az osztrák Fujitsu Siemens Computers például azzal a feltétellel kapott 40 és 60 millió euró értékű megrendeléseket a fővállalkozótól, hogy a Gessa nevű cégnek 10 százalékos, a Profinetnek pedig 5 százalékos sikerdíjat fizet: ez pedig valójában a belügyi vezetőknek és a miniszterelnöki hivatalnak "járó" csúszópénz volt.

Elkezdődött a 34. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, Csíkszereda egyik legnagyobb múltra visszatekintő rendezvénye. A Hargita Megyei Kulturális Központ rendezvényét idén is nagy érdeklődés övezte, a Mikó-vár udvarán több száz ember gyűlt össze, hogy megtekintse Mandel Róbert tekerőlantművész és meghívottjai produkcióját – írta a Transindex.
Az idei fesztivál számos újdonságot tartogat, ezek közül a legfontosabb, hogy a francia barokk zene kapja a főszerepet, ugyanakkor a Régizene Nyári Egyetem diákjainak minden koncert előtt 10-15 percben lehetősége nyílik néhány művet előadni – közölte Filip Ignác, a fesztivál művészeti igazgatója. A fesztivál holnap zárul.

Az 1968. előtti szint, vagyis 20 millió fő alá csökkent Románia lakossága - jelentette be az Országos Statisztikai Intézet igazgatója. Tudorel Andrei szerint 2014. január elsején az ország lakossága megközelítőleg 19.940.000 fő volt. A népesség az utóbbi 12 évben csaknem 1,7 millió fővel csökkent.
2009-ig a csökkenés fő oka a kivándorlás volt, 2010-el kezdődően viszont inkább a negatív természetes szaporulat.
A rendszerváltás évében, 1989-ben 1000 nőre 16 élveszülés jutott. Ez az arány 2013-ban a felére csökkent. A nők egyre később vállalnak gyereket: 2000-ben még 23 év volt az átlag, 2012-ben pedig már 26,2 évesen szültek először a nők.

JINGLE
Németország a kölcsönös tiszteletre építve akarja új alapokra helyezni az Egyesült Államokkal való partneri viszonyt és barátságot – mondta pénteken Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki a Washington és Berlin viszonyát terhelő hírszerzési ügyekről nyilatkozott. A német diplomácia vezetője egy berlini sajtótájékoztatón közölte, hogy a hét végén Bécsben egyeztet a kérdésről amerikai kollégájával, John Kerryvel. Mindkét miniszter az iráni atomprogramról szóló nemzetközi tárgyalások apropó-ján utazik az osztrák fővárosba. Steinmeier szerint az amerikai titkosszolgálatok berlini képviselőjének csü-törtöki kiutasítása „szükséges lépés" volt. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokkal fenntartott partnerségnek nincs alternatívája, és illú-zió lenne azt gondolni, hogy megoldhatók a konfl iktusok a Washingtonnal való együttműködés nélkül. Steffen Sei bert német kormányszóvivő pénteken közölte, hogy Angela Merkel né-met kancellár és Barack Obama amerikai elnök nem egyeztetett egymással telefonon a titkosszolgálati vezető kiutasítása óta, és nem is terveznek ilyen beszélgetést.

Súlyos veszteséget szenvedtek az ukrán kormánycsapatok az ország keleti részén, ahol pénteken újult erő-vel folytatódtak a harcok. Hajnalban az orosz határ közelében, a Luhanszk megyei Zelenopoljénál a Moszkvabarát lázadók rakétatámadást intéztek a fegyveres erők egyik tábora ellen. A különböző, nem hivatalos csatornákon megjelent értesülé-sek arról szóltak, hogy legalább harminc katona életét vesztette, és megsemmisült a hírek szerint a nyugatukrajnai Lviv környékéről érkezett egység fegyverzetének jelentős része is. A „terrorellenes műveletek" szóvivője ugyanakkor péntek délután azt mondta, hogy a sajtóban túlzó adatok jelentek meg, és az elmúlt huszonnégy órában összesen 23 embert vesztettek a kormányerők. Korábbi jelentések négy határőr halálá-ról is beszámoltak. Petro Porosenko ukrán elnök – akitől Angela Merkel német kancellár csütörtöki telefonbeszélgetésük során mértékletességet kért a szeparatisták elleni akciókban – kemény vá-laszt helyezett kilátásba a rakétatá-madásért. Minden egyes katona életéért a sajátjaik tucatjaival, százaival fognak megfi zetni a felkelők – idézte szavait az UNIAN hírügynökség.

Havannában kezdett pénteken hivatalos látogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki megbeszéléseket folytat Raúl Castróval, a kubai állam- és minisztertanács elnökével – jelentette a Granma című központi pártlap. Az orosz sajtó értesülése szerint várható, hogy Putyin találkozik a 87 éves Fidel Castróval is, aki a betegsége miatt immár nyolc éve háttérbe vonult. Egy hete ratifi kálta az orosz parlament a kétoldalú megállapodást, amelynek értelmében Moszkva elengedi Kubá-nak az egykori Szovjetunió val szembeni adósságának 90 százalékát, azaz 31,7 milliárd dollárnak megfelelő öszszeget. A fennmaradó 10 százalékot, 3,5 milliárdot a karibi szigetország tíz év alatt törleszti a Kubai Nemzeti Bankban vezetett számlára, amelyet Oroszország kizárólag kubai beruhá-zásokra használhat fel. Több mint két évtizedes huzavona zárul le a megállapodással, amelyről elvi egyezséget tavaly, Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő kubai látogatásakor kötöttek. Putyin kubai látogatása alkalmából tíz orosz–kubai egyezményből álló okmánycsomagot írnak alá. Az elnök Kubából Argentínába látogat, majd vasárnap megtekinti Rio de Janeiró-ban a labdarúgó-világbajnokság döntőjét.

John Kerry amerikai külügyminiszter tüzet oltani érkezett pénteken az afgán fővárosba, ahol – az elnökvá-lasztás előzetes eredményeinek kihirdetése után – mindkét jelölt győztesnek kiáltotta ki magát. A helyzet a második fordulót követően vált kritikussá: míg az első fordulót 44 százalékkal a tádzsikok által támogatott Abdullah Abdullah nyerte, a második fordulóban 56 százalékkal rivá-lisát, a pastu törzsek támogatását élvező Asraf Gánit kiáltotta ki nyertesnek a független választási bizottság. Abdullah azonban nem volt hajlandó elfogadni a végeredményt, mondván, a Gánira leadott szavazatok közül kétmillió csalás útján került az urnákba. A bizottság hétezer szavazóhelyiségben tart újraszámlálást, szakértők szerint a vizsgálat módosíthat a végeredményen. Kerry „rendkívül kritikusnak" nevezte a helyzetet, és megerősítette: ha bárki etnikai feszültségek gerjesztésével és erőszakkal próbálja meg magához ragadni a hatalmat, az ország elesik az amerikai biztonsági és pénzügyi támogatástól. E nélkül Afganisztán-ban könnyen olyan kaotikus helyzet alakulhat ki, mint Irakban. A Reuters szerint az Egyesült Államok aggodalmát jelzi, hogy a külügyminiszter nagyon gyorsan Kabulba utazott.

Benyújtotta lemondását a közpénzből utazgató japán politikus, akinek egy sajtótájékoztatón produkált háromórás hisztérikus zokogással sem nem sikerült elnyernie képviselőtársai és a közvélemény bocsánatát. Nonomura Rjutaro, Hjogo kormányzóság közgyűlésének független képviselője egy év alatt hárommillió jen (21 ezer euró) közpénzt költött el 195, hivatalos útnak álcázott egynapos kirándulásra, főleg termálvizű fürdőhelyekre, emellett mintegy 12 ezer euró értékben vásárolt bélyegeket. Sajtótájékoztatóján a 47 éves politikus többször is hisztérikus zokogásban tört ki, összefüggéstelenül beszélt, öklével verte az asztalt, és üvöltözött a riporterekkel. Tagadta, hogy bármi rosszat követett volna el, azt bizonygatta, hogy utazásai „élénk politikai tevékenységet" szolgáltak, de tételesen nem tudott el számolni a pénzekkel. Japánban gyakoriak a rituális nyilvános bocsánatkérések a hibákért és bűnökért, Nonomura látványos és meghökkentő produkciója azonban még ott is szokatlannak számít.

A giurgiui Astra nyerte a román szuperkupa tegnap esti döntőjét, 6-4-re verve a bukaresti Steauát. A rendes játékidő végén 1-1 volt az eredmény, majd miután a hosszabbításban nem született gól, büntetők következtek. Filip rontott, és így állt be a végeredmény, 6-4 a giurgiui együttes javára.

A labdarúgó világbajnokságon ma este, romániai idő szerint 23 órától játsszák a kisdöntőt. A 3. helyért Brazília és Hollandia mérkőzik meg. Az összecsapást a román és a magyar közszolgálati televízió is élőben közvetíti. Holnap este egy órával korábban, 22 órakor kezdődik a német-argentin döntő. Le ne késsék!

Az északi országrészben valamint dél-nyugaton többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. Dél-keleten derült égbolt várható, de itt is mérséklődik a kánikula. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 27 fok között, dél-keleten 31 fok körül alakul.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:39:23' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:39:23' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:39:23' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:39:23' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:39:23' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:39:23' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 12.