Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 15.

E-mail Nyomtatás PDF
Továbbra is bizonytalan a társadalombiztosítási járulék tervezett csökkentése. Az államfővel folytatott tegnap délutáni konzultáción Victor Ponta miniszterelnök és Ioana Petrescu pénzügyminiszter nem tudta meggyőzni Traian Basescut, hogy hirdesse ki a törvényt.
Az elnök hajlik arra, hogy visszaküldje a a parlamentnek megfontolásra a törvényt, de azt mondta, egyeztet az ügyben a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel is.
Az elnöki hivatalban lezajlott konzultációt furcsa epizód követte. Victor Ponta azt nyilatkozta, az államfő Traian Băsescu „veszekedett" velük, és faragatlanul viselkedett a pénzügyminiszter asszonnyal. Válaszként az államfő nyilvánosságra hozta a találkozóról készült videofelvételt, amely cáfolja a miniszterelnök szavait.

A költségvetési tanács szerint egyre elterjedtebb az adócsalás. A Ionut Dumitru elnök által bemutatott adatok szerint az adócsalások aránya elérte a GDP 16%-át, ami éves szinten több mint 2 százalékpontos romlást jelent. Az állam az adókötelezettségek kevesebb mint hatvan százalékát képes begyűjteni – áll a beszámolóban, amely arra is rámutat, hogy a csalások tetemes része, több mint háromnegyede az áfával kapcsolatos.

A Microsoft volt romániai igazgatóját is kihallgatta a korrupcióellenes ügyészség abban az ügyben, amelynek során több három egymást követő kormányzat szoftverbeszerzéseinek törvényességét vizsgálják. Az egyik gyanús szerződés az iskolai számítógépek által használt programok megvásárlására vonatkozik. A vizsgált szerződések összértéke megközelíti az egymilliárd eurót. Az összeg hetven százalékát, 700 millió eurót egyetlen cégnek, a német-francia EADS-nek fizettek ki a keleti határszakasz biztonságossá tételéért, egy 2004 nyarán versenytárgyalás nélkül aláírt szerződés alapján. Az ügyben egyelőre tanúként hallgatták ki Ion Moraru jelenlegi és Eugen Bejinariu volt kormányfőtitkárt, és a következő napokban várhatóan beidéznek több oktatási és távközlési minisztert is. Sajtóinformációk szerint összesen negyven magasa rangú állami tisztségviselő érintett az ügyben.

A Kolozs megyei törvényszék első fokon hozott (még nem jogerős) határozata arra kötelezi Kolozsvár polgármesteri hivatalát, hogy magyarul is feltüntesse a város nevét a helységnévtáblákon – jelentették be sajtóértekezletükön annak a hollandiai magyar alapítványnak a képviselői, amely a városháza elleni pert indította.
Szőcs Izabella önkéntes jogtanácsos elmondta: a hatályos román törvény húszszázalékos kisebbségarány alatt sem tiltja az anyanyelvű feliratozást. A Románia által ratifikált Kisebbségi Keretegyezmény által lefektetett elvek alapján ez a jog ott sem tagadható meg, ahol olyan jelentős lélekszámú őslakos közösség kéri azt, amelynek kulturális értékei nyomot hagytak a település arculatán.
A Hollandiában élő Landman Gábor által vezetett, Európai Magyar Emberjogi Alapítvány Közép-Európa nevű alapítvány mintegy harminc pert indított Romániában a magyar kisebbség nyelvi jogainak betartatása érdekében.

A Székely Nemzeti Tanács továbbra is sürgeti az önkormányzatokat, hogy fogadjanak el úgynevezett autonómiapárti határozatokat. Az Izsák Balázs SZNT-elnök által aláírt közlemény emlékeztet, öt hónappal ezelőtt fordultak felhívással Székelyföld önkormányzataihoz, hogy határozatban nyilvánítsák ki az általuk képviselt közösségek igényét az autonómiára. Eddig tizenöt önkormányzat fogadott el ilyen határozatot, amelyeket az SZNT szerint eljutottak Románia kormányához és parlamentjéhez, az Európa Tanácshoz, az Európai Unióhoz és az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez.

Nem palagázt keres a Mol – állítja a vállalat, határozottan cáfolva a nyugati határ mentén élők gyanúját. A térségben, főleg Arad megyében körülbelül egy éve váltottak ki heves ellenkezést a próbafúrások. A tiltakozó megmozdulásokon ráadásul egyre gyakrabban Magyarország- és magyarellenes a hangulat, állítják a helybéli magyarok. Pataky Lehel Zsolt összeállítása.

JINGLE

Tizenketten meghaltak, mikor két megálló között kisiklott a moszkvai metró kedden reggel, legalább 45 ember sérült meg - írja a Reuters.
Nagyjából 200 embert menekítettek ki, húszan pedig bennrekedtek a Szlavjanszkij Bulvar és Park Pobedi között ragadt metrókocsikban.
„ A szerelvény hirtelen lefékezett, ennek eredményeképp pedig néhány kocsi kisiklott" – mondta egy minisztériumi szóvivő.A hirtelen fékezés valószínűleg túlfeszültség miatt következett be - írja a BBC.

Az Európai Parlament (EP) a nap folyamán szavaz arról, hogy Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) jelöltje legyen-e az Európai Bizottság elnöke a következő öt évre.
Junckernek egymás után találkozott az EP-ben képviselt politikai csoportokkal, és aligha kell aggódnia: a hét frakció közül ugyanis a két legnagyobb, a néppárti és a szocialista mellett a liberálisok is támogatásukról biztosították.
Programismertető beszédében a luxemburgi politikus többek között arról beszélt, hogy alapjogi és jogállamisági kérdésekkel foglalkozó EU-biztosi tárcát kíván létrehozni. E terület biztosának lesz a feladata az is, hogy levezényelje az EU csatlakozását az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez, amelyet a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt dolgoztak ki. Az egyezményhez való uniós csatlakozást az EU alapszerződése kötelezettségként fogalmazza meg, de az mindeddig nem történt meg.

Legalább harmincnyolc ember vesztette életét Nigériában a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet újabb támadásában, illetve a légierő azt követő, elhibázott bevetése során - közölték szemtanúk.
A túlélők elmondása szerint a Boko Haram tucatnyi fegyverese dzsipeken és motorbicikliken érkezett a keresztények által lakott Dille faluba, ahol válogatás nélkül lőni kezdtek az emberekre, a házakra pedig kézigránátokat dobtak. A támadók gyakorlatilag az egész falut felégették, három templomot is elpusztítottak. Néhány falubelinek sikerült egy buszon elmenekülnie az iszlamisták elől, velük azonban tévedésből a nigériai légierő végzett. A légierő vadászpilótái ugyanis azt hitték, hogy a busszal a támadók hagyják el a helyszínt, ezért kilőtték a járművet.

Rakétatámadás érte a líbiai főváros repülőterét tegnap este. Hivatalos tájékoztatás szerint eltalálták az irányítótornyot. Két katona meghalt, a repülőgépek 90 százaléka megsemmisült. Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt az ENSZ evakuálja munkatársait Líbiából, a kormány pedig fontolgatja, hogy nemzetközi segítséget kér.
A kőolajban gazdag észak-afrikai országban az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.

A napsütés mellett ma és holnap is időnként erősen megnövekszik a felhőzet. Többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-05 12:58:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-05 12:58:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-05 12:58:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-05 12:58:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-05 12:58:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-05 12:58:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 15.