Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 16.

E-mail Nyomtatás PDF

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa holnapi ülésén dől el, ki lesz a szövestég államfőjelöltje az őszi választáson. Várhatóan holnap döntenek arról is, hogy ki lesz Kelemen Hunor utódja a kormányban. A Transindex hírportál értesülései szerint mind a kulturális miniszteri tárca élén, mind a miniszterelnök-helyettesi tisztségben Biró Rozália veszi át a szövetségi elnök helyét. A nagyváradi politikus állítólag decemberig vállalta a tisztségek betöltését.

Több lépésben valósul meg a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Liberális Párt fúziója. A két jobboldali ellenzéki erő választási szövetségként indít közös jelöltet az őszi elnökválasztáson. Az új párt alapszabályzatát kidolgozó bizottság kompromisszumos javaslata szerint a novemberi választáson induló közös jelölt az NLP–DLP nevű szövetség nevében kéri majd a szavazók bizalmát, és 2015. január elsejétől a közös párt is ezen a néven folytatná tevékenységét. Az alapszabály-tervezet szerint az egybeolvadást csak a 2016-os parlamenti választások utánra tervezik. A két párt július 26-án külön-külön, majd együtt rendez kongresszust az egyesülésükről szóló politikai határozatok elfogadására. A Nemzeti Liberális Pártban július 21-én döntenek a közös államfőjelöltről, a megbízatásra Klaus Johannis jelenlegi és Crin Antonescu volt pártelnök is pályázik. A Demokrata Liberális Párt már tavaly megválasztotta államfőjelöltjét Cătălin Predoiu volt igazságügyi miniszter személyében. A jobboldali összefogás közös jelöltjének megnevezését augusztus elejére ígérik.

Függetlenként indul az államelnök-választáson Viorel Cataramă. Az üzletember fő célja az alkotmány módosítása, jelszava pedig: „A szabad románok térdre kényszerítik a politikai maffiát.” Ahhoz, hogy versenybe szállhasson az elnöki székért, Viorel Cataramának 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a legesélyesebb arra, hogy megnyerje a novemberi elnökválasztást – derül ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet felméréséből. E szerint, ha most vasárnap rendeznék a választást, Victor Ponta és Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt elnöke közötti összecsapást a kormányfő 52,8–47,2 százalékos arányban nyerné meg. A jobboldal második legnépszerűbb jelöltje Mihai Răzvan Ungureanu lenne 41,7 százalékkal.

Újabb börtönbüntetésre ítélte Sorin Ovidiu Vîntut a Bukaresti Törvényszék. Ezúttal 6 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá a Petromservice-ügyben, de az ítélet nem jogerős. Ugyanebben az ügyben vádlott Liviu Luca szakszervezeti vezető 6 év és Octavian Turcan 9 év letöltendőt kapott. Sorin Ovidiu Vîntu ellen a FNI-ügyben is per folyik, pénzmosással és sikkasztásra való felbujtással vádolják.

Több mint 60 kilométer épül meg az észak-erdélyi autópályából a következő években - közölte Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke elmondta: a román országos útügyi és autópálya-társaság az észak-erdélyi autópálya újabb szakaszára hirdetett közbeszerzési eljárást. Ez Marosugrát és Marosvásárhelyt köti össze. A 14 és fél kilométeres utat a szerződés megkötésétől egy év és négy hónap alatt kell megépíteni. A politikus hozzátette, hogy emellett egy 4 és fél kilométeres bekötőút is épül, amely a Marosvásárhelytől Segesváron át Brassó felé haladó E60-as jelzésű úthoz csatlakoztatja az autópályát. A beruházások nagy részét európai uniós pénzből finanszírozzák.

Borbély László:

Újabb kőolaj-lelőhelyet fedezett fel a Petrom a Fekete-tengeren. A kőolajvállalat tesztjei szerint az Istriától 60 km-re, 2 km mélységben talált lelőhelyen napi 1500-2000 kőolajhordót termelhetnek ki. A Petrom előrejelzései szerint a kőolaj kereskedelmi kitermelése 3-4 év múlva kezdődhet el.

Egyetlen romániai felsőoktatási intézmény, a Bukaresti Egyetem került be a világ legjobbjai közé. A Center for World University Rankings legfrissebb világrangsorában a Bukaresti Egyetem a 957. helyen áll. Az ezres rangsorban hat magyar egyetem is található: az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem. A listát az egyesült államok-beli Harvard, a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology vezeti. Ezeket az intézményeket a nagy-britanniai Cambridge, illetve az Oxford követi.

Nyolcszáznegyven jelentkező iratkozott az első felvételi napon a Babeş-Bolyai Tudományegyetemre. A legtöbben a Pszichológia és Neveléstudományi Karra jelentkeztek, ezt követi a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar és a Földrajz Kar. A kolozsvári intézmény 21 karára a beiratkozási időszak július 14-én kezdődött és 20-ig tart, az eredményhirdetés pedig július 31-én lesz.

Az ígéretekkel ellentétben, nem indul be idén ősztől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyre tervezett tagozata – írja a Krónika Antal Árpád polgármesterre hivatkozva. Az előljáró szerint mivel késett az oktatási minisztérium jóváhagyása, nem tudták elkezdeni az egyetemnek felajánlott iskolaépület renoválását, és az akkreditációs folyamat sem indulhatott be.

Jean-Claude Juncker néppárti politikust választotta meg tegnap az Európai Bizottság elnökének az Európai Parlament. Juncker az elkövetkező öt évben a szintén néppárti portugál José Manuel Barrosót váltja. Barroso kétszer öt éven át vezette az intézményt.

Ma megkezdődött az Európai Unió csúcstalálkozója is, amelyen eldől, hogy a tagországok milyen portfólióra delegálhatnak szakértőt. A brüsszeli csúcson részt vevő Traian Băsescu államfő ma azt nyilatkozta: Dacian Cioloşt jelöli európai biztosnak a Juncker-bizottságba. Ugyancsak ma döntenek arról is, hogy ki lesz az Európai Unió külügyi főképviselője és az Európai Tanács elnöke. Az Európai Parlament ma Strasbourgban megszavazta azt a négy ideiglenes EU-biztost, aki október 31-ig átveszi eddigi biztosok feladatait. Janusz Lewandowski lengyel pénzügyi programozási és költségvetési biztos helyére Jacek Dominik, a jogérvényesülési, alapjogi és uniós polgársággal kapcsolatos kérdésekben illetékes Viviane Reding luxemburgi biztos helyére Martine Reicherts, az ipar- és vállalkozáspolitikai ügyekkel foglalkozó Antonio Tajani olasz biztos helyére Nelli Feroci, Olli Rehn finn gazdasági és pénzügyi biztos helyére pedig Jyrki Katainen volt finn miniszterelnök kerül.

A romániai magyarság elvárja, hogy Európa figyeljen oda az őshonos nemzeti kisebbségek problémáira és válaszokat találjon rá – nyilatkozta az Európai Parlament júliusi plenáris ülésén felszólaló Sógor Csaba EP-képviselő a Minority Safepack kapcsán kialakult vitán.

Sógor Csaba:

Már 22-re emelkedett a tegnapi moszkvai metróbaleset halálos áldozatainak száma - jelentette be Alekszandr Gavrilov, a moszkvai katasztrófavédelem helyettes vezetője. A Rosszija 24 állami hírtelevízió szerint a halálos áldozatok az első kocsiban utaztak. A moszkvai metró kelet-északnyugati irányú Arbatszko-Pokrovszkaja vonalán tegnap reggel siklott ki egy szerelvény három kocsija. A balesetet követően eddig 161 ember fordult orvosi segítségért. A metrószerelvény vezetője túlélte a szerencsétlenséget. Egyelőre arra gyanakszanak, hogy egy váltókezelő hanyagsága vezetett a moszkvai metró történetének legsúlyosabb műszaki balesetéhez.

Nagyszabású támadást indítottak ma kora reggel a szakadárok az ukrán Nemzeti Gárda tagjai ellen az orosz határnál lévő Donyeck megyei Marinyivka falu körzetében. Eddig legalább három gárdista sebesült meg. A támadást a gárdisták visszaverték, ellentámadásba lendültek és visszavonulásra késztették a szakadárokat.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió újabb szankciókat készül hozni Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt – figyelmeztetett Joe Biden amerikai alelnök Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után. Diplomáciai források szerint az is felmerült, hogy Washington egyoldalúan lépjen fel Moszkvával szemben, ha Brüsszel nem képes vagy hajlandó újabb büntetőintézkedések meghozatalára. A két politikus arról egyeztetett, hogy Moszkva továbbra is támogatja a kelet-ukrajnai szeparatistákat, és a konfliktus intenzitása nőtt a közelmúltban.

Először beszélt egymással az amerikai elnök és a német kancellár azóta, hogy kitört a két ország viszonyában komoly feszültséget okozó újabb kémbotrány. Barack Obama és Angela Merkel az ukrán válságról, az iráni atomvitáról, valamint a német-amerikai együttműködésről egyeztetett telefonon – közölte Obama helyettes biztonságpolitikai tanácsadója, Ben Rhodes. Az ukrán válsággal kapcsolatban a két politikus egyetértett abban, hogy Oroszországnak azonnali intézkedéseket kell hoznia, hogy hozzájáruljon a kelet-ukrajnai feszültség enyhítéséhez. Ezek közé sorolták többek között azt is, hogy Moszkva támogassa a tűzszünetet, és vessen véget a fegyverek Ukrajnába áramlásának az orosz határon át.

Több mint 450 gyereket és 140 felnőttet szabadítottak ki rendőrök egy mexikói otthonból, ahol gyakorlatilag fogva tartották, koldulásra kényszerítették és szexuális zaklatásnak tették ki őket - közölték a hatóságok. Az otthon tulajdonosát és nyolc dolgozóját őrizetbe vették. A hivatalos közlés szerint az ország nyugati részén lévő otthon lakói embertelen körülmények között éltek, egyebek mellett megrohadt étellel ettek, a földön, patkányok, kullancsok és bolhák között aludtak, és sokan egyáltalán nem hagyhatták el az otthon területét. Az otthonnal kapcsolatban azután indult nyomozás, hogy tavaly öt szülő feljelentést tett a hatóságoknál, mert nem engedték meg számukra, hogy lássák az otthonban lakó gyermekeiket.

Időjárás:

Estig országszerte többnyire változékony, meleg marad az idő, záporok, zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet csúcsértékei 24 és 32 fok között alakulnak. Holnap a maihoz hasonló időjárásra kell számítani. A hőmérséklet csúcsértékei 22 és 31 fok között lesznek. Bukarestben most süt a Nap és 28 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:07:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:07:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:07:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:07:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:07:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:07:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 16.