Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 17.

E-mail Nyomtatás PDF

Belföldi hírek

Ma Szerbiába utazott Victor Ponta. A miniszterelnök Belgrádban találkozik Alexander Vucsics szerb kormányfővel, valamint a Timok völgyi románok képviselőivel. Délután Ponta várhatóan Aradra érkezik, ahol megnézi az Arad – Lugas autópálya munkálatait.

Ma ülésezik az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa, hogy eldöntse, kit indít az őszi államfőválasztáson. Várhatóan dönt arról is, ki lesz Kelemen Hunor utódja a kormányban, miután az RMDSZ elnöke augusztus elsejétől lemond a kulturális tárca vezetéséről és a miniszterelnök-helyettesi pozíciójáról. A transindex értesülései szerint a két tisztséget Biró Rozália veszi át. Az RMDSZ nőszervezetének elnöke az Erdély FM-nek azt mondta, augusztus elsejéig nem lesz több SZÁT-ülés, ezért is valószínű, hogy a tanács ma megnevezi Kelemen Hunor utódját.

Azért nem tagja többé a Szociáldemokrata Párttal (PSD) heti rendszerességgel konzultáló RMDSZ-es tárgyalódelegációnak Verestóy Attila szenátor, mert kikerült Kelemen Hunor szövetségi elnök bizalmi köréből – tudta meg a maszol.ro.

Verestóy Attila korábban „hivatalból” részt vett a kormányfővel és a koalíciós partner Szociáldemokrata Párt vezetőivel heti rendszerességgel tartott konzultáción. Tudvalevő, hogy a székelyudvarhelyi szenátor mindig is jó kapcsolatokat ápolt a PSD politikusaival, akik könnyen elfogadták tárgyalópartnerüknek. A maszol.ro megtudta: Verestóy Attila nem véletlenül maradt ki a küldöttségből. „A szenátor kikerült Kelemen Hunor bizalmi köréből amiatt, hogy a Szövetségi Állandó Tanács múlt heti ülése előtt, megelőlegezve a testület döntését, a román sajtónak azt nyilatkozta, hogy kormányon kell maradnunk. A szenátor előreszaladt, önfejűen járt el, és emiatt vitája is volt a szövetség elnökkel” – nyilatkozta a lapnak egy RMDSZ-es politikus.

Továbbra is őrizetben marad Mircea Basescu a konstancai bíróság tegnapi döntése nyomán. Az államfő öccse rendőri felügyeletet kért, ám visszautasították a kérelmét. A döntés nem jogerős.

Négyéves mandátuma felénél visszahívták Budapestre Magyarország kolozsvári főkonzulját. Magdó Jánost várhatóan Mile Lajos, a Lehet Más a Politika (LMP) volt országgyűlési képviselője váltja a tisztségben – írta a Krónika. A jelenlegi főkonzul augusztus végén, a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadása után hagyja el állomáshelyét, és új megbízatást kap a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A Közép-Európával foglalkozó főosztályt vezeti majd a budapesti tárcánál – mondta el a napilapnak.

Illegálisak a Csíkszeredai Helyi Tanácsi határozatának azon cikkelyei, melyek feljogosítják a City Parking céget, hogy lebilincselje azokat az autókat, amelyek vezetői nem fizették ki a parkolási illetéket. A Hargita Megyei Törvényszék végleges határozata szerint kerékbilincset csak közlekedési rendőrség tehet a tilosban parkoló autókra, a közlekedési kihágást is csak közlekedési rendőr állapíthatja meg, ez a hatáskör nem ruházható át egy cég alkalmazottjára. Emellett a parkolási díj kifizetésének elmulasztás nem számít közlekedési kihágásnak.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) első alelnöke lesz Mihai Răzvan Ungureanu, a Polgári Erő (FC) elnöke a PDL és az FC fúziója után. Ezt a PDL elnöke, Vasile Blaga jelentette be tegnap, miután tárgyalt a volt miniszterelnökkel. Közölte: már megszületett a döntés Ungureanu pártjának a PDL-be történő beolvadásáról. A jobboldali erők egyestését célzó lépést várhatóan jövő hét elején jelentik be. Az FC a beolvadás után több vezetői tisztséget is kap a PDL-ben, az első alelnöki mellett két alelnöki és egy titkári posztot is Mint ismert, időközben a PDL és a Nemzeti Liberális Párt is fúzióra készül. A feleknek abban is sikerült már megegyezniük, hogy az új párt neve PNL legyen.

A bákói megyei tanács székhelyén végeznek házkutatást ma az Országos Korrupcióellenes Ügynökség ügyészei 2005 és 2012 között elkövetett bűncselekmények miatt; több megyei önkormányzati tisztségviselőt is korrupcióval gyanúsítanak. Házkutatás folyik további 27 helyszínen is.

A bákói megyei tanácsot 2004 óta Dragoş Adrian Benea, a PSD megyei szervezetének vezetője vezeti. A DNA három hete a bákói polgármesteri hivatalnál és nyomozott, és őrizetbe vették Romeo Stavarache polgármestert, akit bírósági felügyelet alá helyeztek-

Ítéletidő volt szerda délután Szatmárnémetiben, jégesővel és borsó nagyságú vagy annál nagyobb jéggel - írja a szatmár.ro. A víz több pincét elöntött, és helyenként az áramszolgáltatás is szünetelt. A portál által megkeresett hobbikertészek szerint a jég a paradicsomnak ártott a leginkább.

Külföldi jelentések

Ukrán sajtójelentések szerint Grad rakétarendszerrel három sorozatot lõttek ki tegnap este Oroszországból Ukrajna területére. Ma olyan videofelvételek jelentek meg az interneten, amelyek az ukrán média szerint bizonyítják a támadás tényét. A rakétákat állítólag az oroszországi Gukovo településrõl indították és a kelet-ukrajnai Luhanszk megye krasznodoni járásában csapódtak be. Előbb az ukrán média adott hírt a támadásról helyi szemtanúkra hivatkozva. Később a YouTube videomegosztó portálon gukovóiak több kameraállásból, a rakétavetõktõl alig néhány száz méterről készített videofelvételeket tettek közzé, amelyeken az látható, hogy rakétasorozatokat lőnek ki Ukrajna irányába.

Legkevesebb tizennégy katona meghalt a hadsereg megfigyelőállásai ellen intézett "terrortámadásban" Tunéziában, az algériai határ közelében - jelentette be ma a védelmi minisztérium. A katonaság ellen ez volt a legvéresebb merénylet az országban az elmúlt fél évszázadban. A támadást tegnap este hajtották végre ismeretlen tettesek az iszlám böjti idõszak, a ramadán során napnyugta után szokásos étkezés idején. A tárca közleménye szerint két "terrorcsoport" gránátvetőkkel és gépfegyverekkel nyitott tüzet a két megfigyelőállásra az ország északnyugati részén fekvő Saambi-hegységben.

Az izraeli hadsereg meghiúsított egy palesztin behatolást ma hajnalban a Gázai övezet határánál. A katonai rádió közlése szerint a határtól kétszázötven méterre, egy földbe ásott alagúton tizenhárom-tizenöt - a közlés szerint a szélsőséges Hamász szervezethez tartozó - palesztin fegyveres hatolt be Izrael területére, de a hadsereg érzékelői jelezték őket, majd a légierő támadást intézett ellenük. A behatolók egy részét lelőtték, néhányan viszont az alagúton visszamenekültek a palesztin övezetbe. A hadsereg felrobbantotta a földbe ásott átkelőhelyet. A palesztinok a határ déli része mellett fekvő, mintegy negyvenöt családnak otthont adó Szufa kibuc mellett bukkantak fel, s a település lakói a biztonságiak felszólítására otthonaikba zárkózva várták ki az események végét, majd a terület átfésülését.

Meteo

Az elkövetkező 24 órában az évszaknak megfelelő, meleg időre számíthatunk. A hőmérsékleti csúcsértékek Erdélyben 25-30, havasalföldön 24-29, Moldvában pedig 26-31 fok körül alakul. Az égbolt derült marad, átmeneti felhősödés azonban bárhol kialakulhat. Eső, zápor csak a hegyvidékeken fordulhat elő. A tengerparton igazi kánikula lesz, 27-31 fok melegre készüljenek a fürdőzők, a szél észak, észak-keleti irányból fúj és időnként megélénkülhet.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:06:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:06:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:06:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:06:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:06:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:06:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 17.