Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 18.

E-mail Nyomtatás PDF
Kelemen Hunor az RMDSZ államelnökjelöltje, Biró Rozália pedig a szövetség miniszterelnök-helyettes-,illetve kulturális miniszterjelöltje. Ez a döntés született tegnap Kolozsvárona Szövetségi Állandó Tanács ülésén. Kelemen Hunor rámutatott: egyetlen románpárt sem képviseli a romániai magyarság érdekeit, ezért az RMDSZ a választásikampányban fel akarja mutatni, milyen megoldásokat javasol a romániaitársadalom egésze számára, és hogyan szeretné ezen belül érvényesíteni a magyarközösség érdekeit. Az RMDSZ-elnöke augusztus elsejei hatállyal lemondkormányzati tisztségeiről, így ezek betöltésére Biró Rozáliát, a 49 éves Biharmegyei szenátort kérte fel. Az RMDSZ 1996 óta minden elnökválasztáson sajátjelöltet indított: 1996-ban és 2000-ben Frunda György szenátort, 2004-ben MarkóBéla akkori RMDSZ-elnököt, 2009-ben pedig a szövetség ügyvezető elnökitisztségét betöltő Kelemen Hunort.

A Tarom légitársaság mai moszkvai járatai elkerülik az ukrán légteret, miutántegnap Donyeck megyében lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból KualaLumpurba tartó Boeing-777-es gépe csaknem 298 emberrel a fedélzetén. A románlégitársaság gépei fél órával hosszabb menetidővel közlekednek az elkerülőútvonal miatt. A román légiforgalmi szolgálat közölte: több légitársaság,köztük a német Lufthansa és a francia Air France is bejelentette, hogy gépeik akövetkezőkben elkerülik a Kelet-Ukrajna feletti légteret. A román légiirányítás felkészült arra, hogy tovább növekszik a forgalom az országlégterében. A légi szerencsétlenség óta a tervezettnél már mintegy 25-30százalékkal több repülőgép haladt át a román légtéren.

 

A magyar kisebbséget érintő hiányosságokat állapított meg a román jogrendszerben azEurópa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága. A magyarországiAlapjogokért Központ tájékoztatása szerint Romániában egyes esetekben agyűlöletbeszédet nem szankcionálják megfelelő módon, az Országos DiszkriminációellenesTanács nem jut elegendő pénzügyi forráshoz és a kisebbségek önkormányzatiképviselete sincs kielégítő módon szabályozva. Az Alapjogokért Központ 2013-banfiatal jogászokból és joghallgatókból alakult, célja a jogállami működéssel ésalapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás. Elemzéseik módszertanakizárólag jogi szempontokat vesz figyelembe, politikai értékelésre nem terjedki – áll honlapjukon.

Fellebbezést nyújt be a kétnyelvű, román és magyar helységnévtáblát előíró bírósági ítéletellen a kolozsvári polgármesteri hivatal. Emil Boc polgármester szerint ugyanisa román törvények nem teszik lehetővé Kolozsvár helységnevének magyar nyelvenvaló kiírását, mert a magyar kisebbség a városban nem éri el a 20 százalékot. HorváthAnna alpolgármester megjegyezte: Szászmedgyesen, Brassóban és Temesváron islétezik már többnyelvű helységnévtábla, köztük magyar felirat, holott ezekben avárosokban is 20 százalék alatti a magyar kisebbség. Az RMDSZ-es politikus megvan győződve arról, hogy a pert kezdeményező civil szervezet nyerni fog azügyben.

Csíkszereda és Nagyszeben kivételével az összes megyeszékhely önkormányzata 2000lejes bírságot kapott, miután az Országos Diszkriminációellenes Tanácsmegállapította, hogy az önkormányzatok nem biztosítanak kellő hozzáférést amozgáskorlátozottaknak a tömegközlekedéshez. A tanács a szociáliskifizetésekkel és ellenőrzésekkel foglalkozó ügynökséget is megbírságolta.Rájuk 5000 lejes bírságot szabtak ki, mert megállapították, hogy bár azügynökségek feladata lett volna az ide vonatkozó törvények be nem tartásánakmegállapítása és szankcionálása, felszólítás után sem tettek ennek eleget.

A középiskolát végzett diákok július 30-áig, az egyetemet végezettek pedigaugusztus 30-áig jelentkezhetnek a megyei munkaügyi hivataloknál álláskeresésügyében. A végzősöket kérésükre nyilvántartásba veszik,ezáltal támogatást kaphatnak a munkahelykereséshez. Ha nem sikerül állásttalálniuk, akkor fél éven át havi 250 lejes támogatásra jogosultak, és ugyanakkorbiztosítottakká is válnak. A pótérettségire jelentkezők, az érettségilejártától számított hatvan napon belül jelentkezhetnek a megyein munkaügyihivatalnál.

Ingyenesszűrést szervez a magyarországi Mozgássérültek Pető András Intézete és aCaritas azoknak a gyermekeknek, akiknél születés előtt, közben vagy után oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kaptak, vagy nyílt gerinccel születtekés ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Jelentkezhetnek olyanfelnőttek is akiknek stroke, koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk, vagyParkinson-kórban, Sklerosis multiplexben szenvednek. A szűrés célja felmérni ajelentkezők állapotát és eldönteni, hogy a Pető-féle módszerrelfejleszthetőek-e, és ezt a fejlesztési lehetőséget felkínálni. A szűrés kéthelyszínen lesz: Csíkszeredában július 29-én és Gyergyószentmiklóson július30-án. Érdeklődni, jelentkezni július 24-ig lehet a következő telefonszámokon:0735-735.162, illetve 0736-102.688.

Külföld:

Nagy-Britannia kezdeményezésére a mai nap folyamán összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa NewYorkban, hogy rendkívüli ülésen megvitassa a Kelet-Ukrajnában tegnap lezuhant utasszállítómiatt kialakult helyzetet. A 10 ezer méter magasságban haladó, MalaysiaAirlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét vélhetően lelőtték. A Boeing-777-esutasszálító Kelet-Ukrajnában, az orosz határ közelében zuhant le 298 emberrel afedélzetén. A legtöbb áldozat - 173 - állampolgárság szerint holland, közülük105-en egy ausztráliai AIDS-konferenciára utaztak. 27 ausztrál, 44 malajziai - ebből 15 a személyzet tagja -, 12indonéz, 9 brit, 4 német, 4 belga, 3 Fülöp-szigeteki, egy kanadai és egyúj-zélandi volt. További 20 utast még nem azonosítottak.

Az amerikai The Wall Street Journal szerint az amerikai felderítés megerősítette,hogy a malajziai légitársaság Boeing 777-es repülőgépét föld-levegő légvédelmirakétával lőtték le tegnap. Az amerikai titkosszolgálatok egyelőre nem tudjákmegállapítani, hogy ki lőhette ki a rakétát. Vlagyimir Putyin orosz elnök éjjelibeszédében Ukrajnát tette felelőssé a légi katasztrófáért, mert a repülőgép Ukrajnábanjárt szerencsétlenül. Az orosz államfő ma alapos és pártatlan, mindenkörülményre kiterjedő vizsgálatot szorgalmazott az ügyben.

VitalijJarema ukrán főügyész az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülése után bejelentette,az oroszbarát szakadárok nem vettek el az ukrán hadseregtől Buk vagy SZ-300-astípusú rakétát. Az orosz védelmi minisztérium ma kiadott közleményében pedig azáll, hogy július 17-én az Oroszországi Föderáció légvédelmének eszközei azadott körzetben nem tevékenykedtek.

Már 13 halálos áldozata van az izraeli hadsereg elmúlt éjszaka indított gázai övezetiszárazföldi offenzívájának. Ma hajnalban egy izraeli katona is meghalt aztámadásban, palesztin egészségügyi források szerint egy öt hónapos kisbaba isaz áldozatok között van. Ezzel már 258-ra emelkedett a július 8-án kirobbantgázai konfliktus palesztin áldozatainak száma. Az izraeli offenzíva céljamegsemmisíteni a Hamász iszlamista szervezet infrastruktúráját. Washington bíráltaIzraelt, mert nem tett meg mindent azért, hogy elejét vegye annak, hogy civiláldozatai is legyenek a konfliktusnak. Recep Tayyip Erdogantörök kormányfő szisztematikus népirtási kísérletnek minősítette a Gázai övezetnapok óta tartó izraeli bombázását.

Bulgáriaszögesdrót-kerítést létesített déli, törökországi határán, hogy visszaszorítsaaz országba érkező menekültek számát. A 33 kilométer hosszú, három méter magaskerítés építését tavaly ősszel kezdték meg a bolgár hatóságok, és a munkálatok mostanrafejeződtek be. Bulgáriát tavaly teljesen készületlenül érte, hogy a szokásosnálmintegy tízszer nagyobb menekültáradat zúdult határaira. A 11 600 menekülttöbbsége a polgárháború sújtotta Szíriából érkezett az országba.

Az Európai Unió egészét tekintve 23%-os szintet ért el a fiatalok munkanélküliségirátája. Egyes tagállamokban pedig a 16-25 év közöttiek körében tapasztalhatómunkanélküliség aránya az 50%-ot is meghaladja. Az Európai Parlament által tegnapelfogadott, a munkanélküliséggel foglalkozó állásfoglalás megállapítja, hogy afiatalok körében ekkora mértékű munkanélküliség még nem volt az EurópaiUnióban, a helyzet megoldása érdekében pedig európai és tagállamiintézkedésekre van szükség.

Mindenévben július 18-án kerül megrendezésre a Nemzetközi Mandela Nap. Az ENSZ 2009 döntöttúgy, hogy bevezeti ezt az ünnepet Nelson Mandela, Dél-Afrika első fekete elnöketiszteletére. A Nobel-békedíjas politikus, a dél-afrikai apartheid elleni harcikonikus alakja 27 évet ült börtönben politikai fogolyként. Nelson Mandela2013.december 5-én hunyt el 95 éves korában.

Időjárás:

Estig országszerte változékony, meleg marad az idő, záporok, zivatarok bárholelőfordulhatnak. A hőmérséklet csúcsértékei 22 és 32 fok között alakulnak.Holnap a maihoz hasonló időjárásra kell számítani. A hőmérséklet csúcsértékei 24és 32 fok között lesznek. Bukarestben most borús az égbolt és 26 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:45:33' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:45:33' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:45:33' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:45:33' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:45:33' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:45:33' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 18.