Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 24.

E-mail Nyomtatás PDF

Traian Băsescu államfő visszaküldte a társadalombiztosítás-csökkentésről szóló törtvényt a parlamentnek. Az államfő azzal indokolta döntését, hogy Victor Ponta miniszterelnöknek nem sikerült meggyőznie őt arról, hogy a kormány tudja fedezni azt a költségvetési hiányt, amely a munkáltatók által fizetett TB-hozzájárulás 5 százalékos csökkentése miatt keletkezne. Băsescu tegnap esti sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormány január elsejétől bevezetheti a TB-csökkentést, de fontos, hogy erről egyeztessen az ősz folyamán Romániába visszatérő Nemzetközi Valutaalappal.

Adrian Năstase négy és fél hónapos börtönbüntetésének felfüggesztéséről döntött tegnap a bukaresti negyedik kerületi bíróság. Feltételes szabadlábra helyezését a volt kormányfő kérte. A Maszol.ro szerint az ítélet nem jogerős, az ügyészek várhatóan fellebbeznek majd a bukaresti törvényszéken. A politikus ügyvédei azzal érveltek, hogy védencük az ítéletben megszabott négy és fél év szabadságvesztés egyharmadát már letöltötte, magaviselete példás. Az ügyészek ezzel szemben arra hivatkoztak, hogy a korrupcióért bebörtönzött volt kormányfő nem tanúsított bűnbánó magatartást.

Egy nyergesvontató durrdefektje okozhatta azt a balesetet, amelynek nyomán kedden életét vesztette nyolc román állampolgár Spanyolországban – írja spanyol sajtóinformációkra hivatkozva a HotNews. A baleset körülményeinek kivizsgálása még nem fejeződött be. A spanyol hatóságok valószínűsítik, hogy felrobbant egy nyergesvontató egyik kereke, és a Temes megyei házaspárt, két gyereküket és négy rokonukat szállító kisbusznak ütközött. A kisbusz felborult és meggyúlt, utasai pedig szénné égtek. A balasetnek több szemtanúja is volt az Alicante régióban lévő autópályán, kihallgatásuk még zajlik. Rovana Plumb munkaügyi miniszter és Bogdan Stanoevici külhoni románokért felelős tárca nélküli miniszter Spanyolországba utazott.

A TAROM légitársaság újra visszaállt a rendes menetrendbe és gépei már repülnek Tel-Avivba. A Wizz Air azonban ma éjfélig meghosszabbította az érintett légijáratok felfüggesztését és továbbra sem közlekedik a tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtérre. Tegnap este a az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal közölte: feloldja a Ben Gurion repülőtér használatára vonatkozó tiltást, viszont továbbra is figyelmeztetett a térség bizonytalan helyzetére. Mint ismert, kedden rakéta csapódott be a tel avivi reptér közelében, az izraeli polgári repülési hatóság azonban úgy tartja, hogy biztonságos a repülőtér. Közben tegnap 66 palesztin vesztette életét a Gázai övezet iszlamista erői ellen indított izraeli offenzívában, így a július 8-ától tartó támadások palesztin áldozatainak száma 714, az izraeli halálos áldozatoké 34. Az elmúlt két hétben több mint 100 román állampolgárt menekítettek ki a gázai övezetből a román hatóságok.

Nem mond le a kormány az autóstoppolás betiltásáról. A szállítási minisztérium újra közvitára bocsátotta az erről szóló jogszabály-tervezetet. Tavaly év végén ugyanezt a rendeletet egyszer már közvitára bocsátotta a szállítási minisztérium, de a jogszabály gyakorlatba ültetését a közlekedési rendőrség vezetője is ellenezte. A sürgősségi rendelet szerint 1000 és 5000 lej közötti bírsággal büntetnék azokat, akik stopposokat vesznek fel. A tervezet indoklása szerint az engedély nélküli utasszállítás súlyosan károsítja a közszállítási cégeket, és az államkasszát is negatívan érinti, mivel a stopposok által fizetett összegek után a sofőrök nem fizetnek adót. Az Európai Unió egyetlen tagállamában sem tilos a stoppolás, a korlátozás csak az autópályákra érvényes.

Parázs vita alakult ki a Tusnádfürdőn zajló 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor fősátrában tegnap a Fidesz és a Lehet Más a Politika párt képviselői között Magyarország gazdasági teljesítményével és EU-politikájával kapcsolatban. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy Magyarország jobban teljesít, míg Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy az ország leszakadó pályán halad az Európai Unióban. De nemcsak Magyarország uniós politikája, hanem a magyar kormány energiapolitikája is megosztotta a vitázó feleket.

Állami kártérítést kapnak a zöldségtermelők a sok eső miatt. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter tegnap bejelentette: a kormányülésen 7,7 millió lej támogatást különítettek el összesen 1500 termelő részére, akiknek a melegházait tönkretette az áprilisi és májusi időjárás. Az intézkedés a déli megyékben termelő gazdákat érinti, illetve a támogatásból részesülnek a Máramaros megyei zöldségtermesztők is.

Ma délelőtt Bukarestben elhunyt Labancz Frida, szerkesztőségünk egykori tagja. 1935 augusztus 18-án született Resicabányán, a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen román nyelv és irodalom szakán végzett 1957-ben. 1958-61 között a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanára volt. 1963-69 között a Bukaresti Rádió magyar adásának riportere, 1969-85 között a Román Közszolgálati Televízió magyar adásának szerkesztője, majd 1985-94 között a Bukaresti Rádió főmunkatársa, illetve osztályvezetője volt. Nevéhez számos riport, dokumentum és portréfilm, falutörténet, hagyományőrző műsor fűződik.  Labancz Frida úfjságírói munkásságát több díjjal is jutalmazták, köztük 1978-ban a Román Filmművészek Egyesülete díját vehette át, illetve a Román Rádió díszoklevelét. Temetéséről később intézkednek.

Külföld:

Eltűnt ma hajnalban egy utasszállító Burkina Faso felett. Az Air Algerie 50 perccel felszállás után vesztette el a kapcsolatot a géppel, amely a hírek szerint 112 embert szállított és Algírba tartott. A Boeing 737-es repülőgép Burkina Faso fővárosából, Ouagadougou-ból indult és a hírek szerint a 112 utasból csak 4 volt algériai állampolgár.

Terrorveszélyre figyelmeztet Norvégia. A norvég biztonsági szolgálat főnöke, Benedicte Björnland ma megbízható forrásokra hivatkozva bejelentette: norvég-ellenes terrorakcióra kerülhet sor napokon belül olyan személyek részéről, akik a szíriai ellenállókkal állnak kapcsolatban - közölte az Al Jazeera. Arról nincs hírük, hogy milyen célpont ellen irányulna a támadás. A norvég nemzetbiztonsági hivatal szerint a múlt hónapban 50 ember utazott zsoldosnak Norvégiából Szíriába, és a társaság fele visszatért azóta Norvégiába. További információkkal Björnland nem szolgált.

Feloszlatták ma a kommunista frakciót az ukrán parlamentben. Ezt Olekszandr Turcsinov házelnök jelentette be. A képviselőcsoport feloszlatását a házelnök azzal indokolta, hogy a kommunista frakció tagjainak száma jelentősen csökkent: a frakció 33 képviselővel jött létre, most viszont már csak 23 tagja van. A héten elfogadott törvénymódosítás alapján a házelnök bejelentheti egy frakció megszüntetését, ha tagjainak száma a meghatározott minimum alá csökken.

Eltűnt Ukrajnában négy újságíró, köztük Graham Phillips, a Kreml-párti Russia Today televízió brit munkatársa és az Anna News hírügynökség operatőre is. Az orosz külügyminisztérium szerint e két újságírót az ukrán kormányerők tartják fogva. A kijevi amerikai nagykövet szerint a CNN amerikai hírtelevízió fotósát, Anton Skibát is elrabolták állítólag tegnap Donyeck közelében. A nagykövet a Twitteren felszólította a szakadárokat, vessenek véget az emberrablásoknak.

Megérkezett Hollandiába tegnap délután az a két repülőgép, amely a malajziai utasszállító múlt csütörtöki katasztrófájában meghaltak első csoportját, 40 koporsót szállított. Vélhetően sok holttest még mindig a tragédia helyszínén van. Hollandiában tegnap nemzeti gyásznapot tartottak a tragédia miatt. A katasztrófában 193 holland állampolgár vesztette életét.

Elkapta az ebolát a nyugat-afrikai ebola-járvány elleni küzdelmet irányító Sierra Leone-i orvos. Az ország elnöki hivatalának bejelentése szerint a 39 éves Omar Khan még életben van, jelenleg az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet egy kórházában kezelik. Az orvost korábban nemzeti hősnek nevezte a Sierra Leone-i egészségügyi miniszter, mivel több mint száz ember életét mentette meg az országban február óta terjedő ebola-járvány során. Az ebola eddig 632 embert ölt meg Sierra Leonéban, Guineában és Libériában. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint eddig száz egészségügyi dolgozó fertőződött meg a vírussal, közülük ötvenen életveszélyes állapotba vannak.

Időjárás:

Estig országszerte többnyire változékony, esős marad az idő. Az Országos Meteorológiai Intézet ma este 10 óráig heves esőzésekre, viharos időjárásra, helyenként jeges esőre figyelmeztet. A hőmérséklet csúcsértékei 22 és 30 fok között alakulnak. Holnap a mainál melegebb, változékony időre kell számítani. Az előrejelzés szerint Dobrudzsa kivételével bárhol előfordulhatnak záporok, zivatarok. A hőmérséklet csúcsértékei 26 és 33 fok között lesznek. Bukarestben most borús, esős az idő és 28 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:51:43' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:51:43' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:51:43' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:51:43' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:51:43' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:51:43' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 24.