Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 25.

E-mail Nyomtatás PDF

Még mindig primitív Románia – legalábbis az Eurostat felméréseinek összesített eredménye szerint, mely az uniós csatlakozás óta eltelt hét évet vizsgálta. Az eredmények siralmasak, annak ellenére, hogy az Európai Unió közel 14 milliárd euróval támogatta meg az ország integrációs törekvéseit.Primitívek vagyunk és szegények, ez utóbbi tekintetében csak a bolgárok előznek meg minket. Az Eurostat adatai szerint  az ország vidéken élő lakosságának fele még mindig nem rendelkezik vízöblítéses WC-vel, az udvar végébe jár könnyíteni magán, és semmiféle kanalizálási hálózathoz nem tartozik, vagy nem fér hozzá. Rosszak az utak is, lassan és körülményesen lehet közlekedni, ezért a román gazdaság nagy része azzal kell számoljon, hogy elszigetelődik a nagy európai, vagy világpiacoktól. Az oktatás tekintetében sem állunk jobban, mely az Eurostat szerint, még mindig gyenge lábakon áll főleg a szakképzés tekintetében, emiatt a munkanélküliség is nagyobb, minden második család munkanélküli Romániában. A beiskolázottak 16 százaléka hagyja ott az iskolát, de azok akik befejezik sem büszkélkedhetnek, alapismereteik szegényesek, ebben a tekintetben is sereghajtók vagyunk, csak a bolgárok és a ciprusiak teljesítenek gyengébben. A jogállamiság szép álom csupán, kormányaink gyatrák, még mindig Ceausescu a legszeretettebb elnöke az országnak, a románok elfelejtették a kommunista rendszer rémségeit, és egy olyan vezetőre vágynak, aki rendet teremt a mindennapjaikban.

Indulni fog az őszi romániai államelnök-választáson Victor Ponta miniszterelnök. A hivatalos bejelentést a Szociáldemokrata Párt elnöke az Adevărul Live műsorában tette tegnap délután. Ponta elmondta, Crin Antonescu jelölésétől félt a leginkább, mert az ember nem szívesen mérkőzik meg valamikori barátaival. A PNL döntése, hogy Klaus Johannist indítsák az államelnök-választáson, nagy megkönnyebbülést jelentett nekem – jelentette ki Ponta. A miniszterelnök ugyanakkor hozzátette, csak augusztus elejétől válik hivatalossá az hogy indul az államelnöki választásokon.

Ha a társadalombiztosítási hozzájárulás nem csökkenthető, valamilyen más intézkedést vezet be a kormány - mondta Liviu Dragnea.A miniszterelnök-helyettes szerint a kabinet azt szeretné, ha a gazdasági növekedésnek minél több állampolgár örülne. Hozzátette: a Parlament újra megszavazhatja a törvényt, de az államfő ismét megtámadhatja azt. Traian Basescu azzal az indokkal küldte vissza a tb-járulék mérsékléséről szóló törvényt, hogy a kabinet nem mondta meg egyértelműen, miből pótolja az intézkedés okozta bevételkiesést. Korrekt és fenntartható intézkedés a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentése - jelentette ki a munkaügyi miniszter. Rovana Plumb úgy nyilatkozott, ezt az üzleti szféra is jónak tartja. A tárcavezető elmondta, az adó mérséklése nem befolyásolja a nyugdíjak és a bérek kifizetését.

 A hatóságok július 31-ig hosszabbították meg a határidőt, míg a gazdák bejelenthetik biotermelői minőségüket.A bio-gazdálkodás Székelyföldön is teret kezdett hódítani, míg hat évvel ezelőtt csupán heten próbálkoztak ilyesmivel, a háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint idén már 412 bejegyzett biotermelő tevékenykedik Kovászna megyében. Közülük a legtöbben bio takarmányt termesztenek. Mint ismeretes, az ökotermelői minősítés megszerzéséhez szakcéghez kell fordulni, amely tanácsot ad és felügyeli a hagyományos termesztésről a biotermesztésre való átállást, és erről bizonyítványt állít ki.

 Részletre is megvásárolhatók lesznek ezentúl az Országos Lakásügynökség által épített tömbházlakások. A lakóknak 15 százalékos önrészt kell felmutatniuk.Eddig az Első otthon program nyújtotta kedvezményes hitel állt az ANL-lakások bérlőinek rendelkezésére. A kormány által elfogadott dokumentum értelmében azonban a havi törlesztőrészletet úgy számolják ki, hogy a Román Nemzeti Bank által meghatározott alapkamathoz hozzáadnak két százalékpontot, ezt a kamatot pedig a törlesztendő értékre alkalmazzák. A vevő akkor válik a lakás tulajdonosává, amikor kifizette a teljes összeget. Addig a lakrész a helyi hatóságok kezelésében marad. Az Országos Lakásügynökség idén tavaszig 3200 lakrészt épített a jelzáloghitel révén finanszírozott program keretében, s további 31 ezer lakást, amelyet a 35 évesnél fiatalabbak vehettek bérbe. Az idei év folyamán további 1200 ilyen lakrészt adhatnak át.

Ingyen lehet internetezni néhány brassói közszállítási eszközön, miután a városháza közszállítás-fejlesztési tervének részeként wifi-adókat szereltek fel rájuk Hétfőtől az összes autóbuszon és trolibuszon ingyen elérhető lesz az internet.
George Scripcaru polgármester azt mondta, reméli, hogy ennek következményeként többen választják majd a tömegközlekedést. A városháza tervének az is része, hogy az elektromos jegyeket bevezessék, valamint korszerűsítsék a végállomásokat.

Július 31-e és augusztus 3-a között zajlanak a Csíkszeredai Városnapok. Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere elmondta, az idei városnapokon hangversenyt tart a Csíki Kamarazenekar, lesz képzőművészeti és kézműves kiállítás, illetve vásár, de színházi előadás, fotópiknik és kutyabemutató is szerepel a programban. Augusztus 2-án, szombaton a központi park ad helyet a népszerű Pityókafesztiválnak. A Szabadság téri nagyszínpadon többek között fellép a Magna Cum Laude, a Magashegyi Underground, a Napoleon Boulevard. A sport is fontos szerepet kap a csíkszeredai városnapokon, lesz Székely maraton és hegyikerékpáros-verseny, a Csíki Csobbanóban pedig amatőr úszóversenyt tartanak.  

Az idei nyár legnagyobb társasági tánc eseményén köszönti az Annákat a Kolozsvári Társastánc Egyesület. A sétatéri Kaszinóban, ma este 21 órától szervezik meg első alkalommal az Anna-bált. Szegi Márk, az egyesület vezetője elmondta, hogy a télen megszervezett álarcosbálhoz hasonlóan, ezzel az eseménnyel is hagyományt szeretnének teremteni Kolozsváron.A bál mindenki számára ingyenes, az elegáns báli öltözet kötelező. A táncbemutatók és bálkirálynő választás mellett sok meglepetéssel és tánczenével várják az érdeklődőket.

Külföld

Kilépett két párt az ukrán kormánykoalícióból,  Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ezért felajánlotta lemondását a parlamentnek. A törvényhozásban nem tudták megszavazni az energiaügyi törvényt és a hadsereg finanszírozásának növelését célzó jogszabályt, ezután lépett ki a kormánykoalícióból a nacionalista Szvoboda és a Vlagyimir Klicsko vezette Udar, vagyis Ütés párt. Jacenyuk megfogalmazása szerint a koalíció összeomlása akadályozza a kormányzati kezdeményezéseket. Figyelmeztetett, hogy nincs pénz a fizetésekre, a hadseregre, a páncélozott szállító járművekre. Az "Európai választás" nevű hárompárti kormánykoalíció tegnap bomlott fel. A Nyugat-barát Petro Porosenko államfőnek jogában áll a parlament feloszlatása és előrehozott parlamenti választások kiírása. A voksolás lehetséges időpontjaként október 26-át említették.

Folytatta a kelet-ukrajnai Donyeck ágyúzását péntekre virradóra az ukrán hadsereg. A vesztyi.ru orosz hírportál szerint harc folyik a donyecki repülőtérért, ahol az ukrán hadsereg egyik alakulatát az oroszbarát erők körülzárták. Az ukrán fegyveres erők ágyútűz alá vonták Donyeck külterületeit, céljuk elfoglalni Peszki települést. Ez utóbbi elfoglalásával eljutnának a repülőtérhez. A kialakult helyzetben a donyecki hatóságok helyreállítják a szovjet időben épült óvóhelyeket, hogy a lakosokat megvédjék az ágyútűztől.

A francia elnöki hivatal és a mali hatóságok is megerősítették ma hajnalban, hogy Maliban, a Burkina Faso-i határ közelében megtalálták a tegnap eltűnt algériai utasszállító gép roncsait.A helyszínen szanaszét heverő roncsok teljesen kiégtek, és ugyanez elmondható a holttestekről is - mondta a katasztrófa kivizsgálására alakult Burkina Faso-i válságstáb vezetője, Gilbert Diendere tábornok. Az utasszállítón 110 utas volt, köztük 51 francia állampolgár, a hatfős személyzet minden tagja spanyol állampolgár. A gép roncsainak felkutatásában francia vadászgépek és ENSZ-békefenntartók is részt vettek.

Már több mint nyolcszáz halottja van a Gázai övezetben tizennyolcadik napja tartó izraeli hadműveletnek - közölték ma hajnalban palesztin kórházi források. A gázai mentőszolgálat összesítése szerint csütörtökön mintegy százan haltak meg az izraeli támadásokban, a halálos áldozatok többsége civil volt. Ezzel a halottak száma nyolcszáz fölé emelkedett. Az ENSZ Gyermekalapjának adatai szerint a halottak közül 181-en gyerekek, a sebesült gyerekek száma pedig 1200.Eközben egyre nehezebb a túlélés az ostromlott Gázai övezetbe, fogy a víz és az élelem is.

 

Meteo

Estig országszerte változékony időre számíthatunk, az ország nyugati és déli részén heves záporok, viharos széllökések kialakulása lehetséges, eső bárhol előfordulhat. A változékony idő ellenére marad a meleg, 27 és 31 fok közötti csúcshőmérséklettel napközben. Éjszakára is javarészt borús marad az égbolt, a hőmérséklet régiónként 12 és 21 fok között alakul. Holnap a maihoz hasonló idő várható, kissé felszakadozik a felhőzet és kevesebb szélre számíthatunk, ám átmeneti záporok, zivatarok kialakulása bárhol lehetséges. A hőmérsékleti értékek holnap napközben 26 és 34 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben változékony az égbolt és 26 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:32:42' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:32:42' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:32:42' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:32:42' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 07:32:42' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 07:32:42' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 25.