Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 28.

E-mail Nyomtatás PDF

A Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Liberális Párt szombaton megtartotta első közös kongresszusát, amelyen megszavazták a két párt összeolvadását.Az új párt a liberálisok nevét viseli majd, de az összeolvadás a gyakorlatban csak a 2016-os parlamenti választások után valósul meg. Addig a két párt választási szövetséget alkot, amely a Keresztény-liberális Szövetség nevet viseli. E szövetség neve alatt állít közös államelnök-jelöltet a hazai jobbközép a novemberi elnökválasztáson. Ez a szövetség is szombaton a két párt közös kongresszusán született meg. A szombati napon összesen három párt tartott külön-külön, majd közösen kongresszust, ugyanis a Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök által vezetett Polgári Erő nevű kis párt beolvadt a PDL-be.

Az új párt a tervek szerint 2017 január 1-je után tartja meg első belső választását, addig a szövetségnek két társelnöke lesz, és valamennyi megyei szervezetet is két elnök vezeti.Vasile Blaga, a PDL elnöke elmondta: a két párt közötti együttműködés abból a felismerésből fakadt, hogy a jobboldalnak ki kell egyensúlyoznia a belpolitikában az erőviszonyokat, hiszen csak akkor tudják felvenni a harcot a Victor Ponta miniszterelnök által vezetett baloldallal, ha összefognak. A Keresztény-liberális Szövetség augusztus elején nevezi meg államelnökjelöltjét, aki vagy Klaus Johannis, a PNL elnöke lesz, vagy Catalin Predoiu volt igazságügyi miniszter, aki a PDL jelöltje.

Dan Sova, a szocialisták szóvivője kifejtette, 2012-ben sokan a liberálisok miatt adták voksukat az akkor még közösen induló Szociál-Liberális Szövetségre, most cserbenhagyta őket a Liberális Párt. A szóvivő azt is hozzátette, az akkori közös vállalásokat a Szociál-Demokrata Párt továbbviszi mostani partnereivel, a Konzervatív Párttal és a Románia Haladásáért Párttal.

Növekedett a korrupcióellenes harcban részt vevő intézményekbe, a korrupcióellenes ügyészségbe és a hírszerző szolgálatba vetett bizalom derült ki egy, az Adevarul általa rendelt közvélemény-kutatás eredményeiből.Az INSCOP közvélemény-kutató intézet legutóbbi, májusi hasonló felméréséhez képest a DNA másfél százalékkal, míg a - korrupciós ügyek leleplezésekben kulcsszerepet játszó - lehallgatásokat végző SRI egy százalékkal javított megítélésén: mindkét intézményben a megkérdezettek 49 százaléka bízik. A lap ezt azzal hozza összefüggésbe, hogy a májusi európai parlamenti választásokat követően a román közélet elsősorban a korrupciós botrányoktól és nagy leleplezésektől volt hangos.

Az állami intézmények közül a hadseregnek van a legmagasabb, 67 százalékos bizalmi indexe Romániában, amelyet a bizalmi rangsorban a csendőrség követ 61 százalékkal. A legkevesebben a parlamentben (16 százalék) és a politikai pártokban (13 százalék) bíznak.A nem állami intézmények közül az egyházban bíznak a legtöbben, ám ennek megítélése tavaly óta 69 százalékról 61-re romlott. A sajtó (36 százalék) és a civil szféra (28 százalék) a középmezőnyben helyezkednek el, míg a romániai felnőtt lakosság a szakszervezetekben (23 százalék) és a bankokban (16 százalék) bízik a legkevésbé.

 

A Hargita megyei hegyimentő-szolgálat búvárai is keresték tegnap a Tusványosról csütörtök hajnalban eltűnt korondi fiút: az Olt folyót, a Csukás-tót és a Szentanna-tót pásztázták át, ám Tófalvi Csabát nem találták.A Hargita Megyei Készenléti Felügyelősége operatív központjának vezetője, Dudu Ovidiu ezredes elmondta, a keresésbe a hegyimentőkön és az ISU csónakkal felszerelt alkalmazottain kívül önkéntesek, a tinédzser családjának barátai is bekapcsolódtak. Az akciót szárazföldön is folytatták Tusnádfürdő környékén, kutyák bevetésével, egyelőre eredménytelenül.A keresést tegnap este fél 7-kor abbahagyták. Dudu Ovidiu elmondta, ma reggel konzultálnak a rendőrséggel, és esetleges új adatok birtokában folytathatják a keresést.

Ma van a Hepatitis elleni Világnap. A világnapot az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére tartják július 28-án, annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője.A hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyűjtőneve, a jelenleg ismert vírusokat A-tól G-ig jelzik. A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben. Romániában a betegség által érintettek száma közel kétmillió, sokan nem is tudnak arról, hogy milyen vírust hordoznak, a szakhatóságok különféle figyelemkeltő kampánnyal próbálják a lakosság  tájékoztatni erről a betegségről, megelőzési módozatokról. A Mediafax hírügynökség támogatásával Bukarestben éppen most zajlik az a hepatitisnek szentelt szakmai konferencia, amelyen betegek, orvosok, a sajtó képviselői egyaránt részt vesznek.

Elsők között van Kovászna megye a megművelt területek arányát tekintve, Könczei Csaba a megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint. A 83.000 hektár szántóföld mindössze 8-10 százaléka maradt parlagon. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy a háromszéki gazdák ragaszkodnak tulajdonukhoz, sokuknak az jelenti a legfőbb bevételi forrást.A másik magyarázat, hogy bár a térségre jellemző „nadrágszíj parcellák" mezőgazdasági szempontból nem hatékonyak, de nincs is kereslet irántuk. A nagybefektetők ugyanis nem érdekeltek abban, hogy sok utánajárás révén sok kis terület felvásárlásával alakítsanak ki egy nagy birtokot.Tulajdonjogi szempontból az a kis földtulajdonok előnye, hogy a helyi gazdák tulajdonában maradtak.

A kolozsvári Műszaki Egyetem csapata nyerte az első helyet az alaszkai földrengéskutató intézet  épülettervezési vetélkedőjén - olvasható a csapat Facebook-oldalán. A kolozsvári fiatalok egy olyan 29 emeletes épületet terveztek, amely a Richter-skálán 10-es erősségű földrengést is kibír. Az épület makettje balsafából készült, a teszten pedig 3 földrengést kellett kibírnia. A 11 fős csapat 2013 óta dolgozik az ötleten.

Nagy az igény Kolozsváron a magyarul beszélő orvosokra és jogászokra – derült ki egy felmérésből. A kolozsvári magyar egyetemisták több, mint fele vásárláskor odafigyel, hogy magyarul kiszolgáló vállalkozást keressen – jelentette ki Talpas Botond, az Igen, tessék! mozgalom elnöke a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Az elemzés egy 2014. február-április közötti időszakban lezajlott online kérdőíves kutatás eredményei alapján készült, amelyet a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia Intézete tervezett meg és bonyolított le az Igen, tessék! mozgalommal együttműködésben. A felmérés során összesen 445 alany töltötte ki a kérdőívet, a minta a kolozsvári egyetemek és karok magyar hallgatói létszáma szerint reprezentatív. 

 

Külföld

Moszkva tovább növeli katonai jelenlétét az ukrán határnál, erről tanúskodik, hogy két, csecsen zsoldosokból álló zászlóalj érkezett Rosztov-na-Donu oroszországi városba - jelentette ki tegnap kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője.Liszenko tájékoztatása szerint az ukrán kormány által az oroszbarát szakadárok ellen indított, terrorellenesnek nevezett műveletben részt vevő erők jelenleg Horlivkánál heves harcokat vívnak a szeparatistákkal. Hozzátette, hogy eddig nyolc katonai járművet és több mint húsz szakadár fegyverest sikerült semlegesíteniük.A Donyeck megyei állami adminisztráció előzetes adatai alapján a város fölötti ellenőrzésért folyó harcokban eddig 13 civil vesztette életét, köztük két gyermek.

A Gázai övezetet irányító Hamász bejelentette vasárnap, hogy a muzulmán böjti hónap végének közeledtére tekintettel elfogadja az eredetileg Izrael által meghirdetett, 24 órás humanitárius tűzszünetet. Ennek ellenére vasárnap mindkét fél folytatta a hadműveleteket.Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap délután az ajánlat izraeli elfogadásának kérdésére azt válaszolta, hogy a Hamász megszegte saját humanitárius fegyvernyugvási javaslatát, és mindent megtesz, hogy megvédje népét. A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva Netanjahu azt hangoztatta, hogy Izrael egyelőre nem hajlandó újabb hosszabbításra.A tűzszünet közép-európai idő szerint vasárnap 13 órakor lépett volna életbe. A három napos, böjttörő Íd al-Fitr ünnep hétfőn vagy kedden kezdődik a telihold kezdetétől függően.

A libériai kormány elrendelte a nyugat-afrikai ország legtöbb határátkelőjének lezárását és szigorú intézkedéseket foganatosított, hogy feltartóztassa az ebola-járvány terjedését. A vírus legkevesebb 660 emberrel végzett a térségben március óta. A libériai kormány mindent megtesz a vírus megállítására, a reptéri hatóságok például megvizsgálnak minden Libériába érkező vagy onnan elutazó embert, hogy nem fertőzött-e - közölte Ellen Johnson Sirleaf elnök egy válságtanácskozáson vasárnap. Az Ebola a fertőzöttek akár 90 százalékával is végezhet, noha a mostani járvány halálozási rátája hozzávetőleg 60 százalékos. A vírus erősen fertőző - különösen a betegség lefolyásának utolsó szakaszaiban - tünetei között pedig a hányás, a hasmenés, valamint a belső és a külső vérzés is szerepel.

Holnap délelőtt 10 óráig hosszabbították meg az esőzésekre érvényes sárga riadót a meteorológusok, ám a rossz idő úgy tűnik kitart, egyes érintett megyékben meghosszabbítják a narancssárga vészjelzést is. A meteorológusok szerint az idő leghamarabb szerdán-csütörtökön változik meg, addig jelentős csapadékképződésre számíthatunk. Tegnap este  a kormányfő összehívta a sürgősségi helyzetekért felelős parancsnokságot mert az ország nagy részére narancssárga és sárga jelzésű figyelmeztetést bocsátottak ki jelentős mennyiségű eső miatt. A sárga figyelmeztetés Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, megyéket, a narancssárga Mehedinţi, Gorj és Vâlcea megyéket érinti. A narancssárga jelzés ma délig Dolj, Olt,Arges és Mehedinti megye egy részére volt érvényes. Ezekben a megyékben 50-70 liter csapadék várható négyzetméterenként, elvétve pedig 100 liter is lehullhat négyzetméterenként - mondják a szakemberek. 

Meteo

Estig országszerte változékony időre számíthatunk, záporok-zivatarok, viharos széllökések kialakulása bárhol lehetséges, a lehulló csapadékmennyiség helyenként meghaladhatja a normális mértékeket. A változékony idő ellenére marad a meleg, 26 és 34 fok közötti csúcshőmérséklettel napközben. Éjszakára is javarészt borús marad az égbolt, a hőmérséklet régiónként 15 és 23 fok között alakul. Holnap a maihoz hasonló idő várható, záporok, zivatarok kialakulása bárhol lehetséges. A hőmérsékleti értékek holnap napközben 25 és 34 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben változékony az égbolt és 29 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:31:13' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:31:13' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:31:13' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:31:13' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:31:13' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:31:13' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 28.