Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 29.

E-mail Nyomtatás PDF

Újra meghosszabbították a harmadfokú viharriasztást. A meteorológusok szerint ma este 22 óráig rendkívüli mennyiségű csapadékra, és viharos szélre számíthatunk Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Szeben, Fehér és Kolozs megyében. Közben az Országos Vízügyi Hatóság 16 folyó medencéjére adott ki árvízriadót. A ma késő délutánig érvényes figyelmeztetés szerint az ország dél-nyugati negyedében – azaz a Bánságban, Oltániában és Erdélyi déli részén – található folyók vízszintje számottevően megemelkedhet. Az elmúlt napok esőzései máris okoztak áradásokat. Farkaslakán és a községhez tartozó Székelyszentléleken például 250 gazdaság került víz alá, több út és híd is megrongálódott.

 

Az Egészségügyi Minisztérium cáfolta, hogy a kormány az egészségügyi járulék növelését tervezné. Korábban Dorel Sandesc egészségügyi államtitkár egy konferencián elmondta, hogy a jelenlegi 10,7 százalékról 14 százalékra nőhet a járulék, a kérdésről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is tárgyaltak, de konkrét döntés nem született.

Az Egészségügyi Minisztérium szinte azonnal cáfolta az államtitkár állítását. Közleményében leszögezte: a szaktárca nem tárgyalt az IMF-fel és más nemzetközi szervezetekkel az egészségügyi járulék esetleges emeléséről, a kormány sem tűzte napirendre ezt a kérdést, és sem idén, sem a következő években nem emelik a járulékot.

A megcáfolt államtitkár szerint egyébként a Nemzetközi Valutaalap indokoltnak és szükségesnek tartotta a járulékemelést.

 

Érvénytelenítették a cernavodai atomerőmű 3. és 4. blokkjának megépítésére kiírt közbeszerzése pályázatot. A döntés még májusban született, de csak hétfőn került nyilvánosságra. A hírt a Bursa című gazdasági lap közölte a projekt lebonyolításával megbízott EnergoNuclear vállalattól kapott tájékoztatásra hivatkozva. A 2010-ben meghirdetett tenderen egyetlen konzorcium indult, amely 6,5 milliárd euróért vállalta volna a két reaktor megépítését, azonban a román állam nem tudta biztosítani az ehhez szükséges finanszírozást. Emiatt az EnergoNuclearban résztulajdonos magánbefektetők sorra visszavonultak. Románia újabban Kínával együttműködve tervezi befejezni az erőmű bővítését. A kínai miniszterelnök tavalyi bukaresti látogatásán született is erről egy szándéknyilatkozat, de a beruházás konkrét feltételeiről azóta sem sikerült megállapodni. Peking csak akkor fektetne be a projektbe, ha kínai vállalatok kivehetnék a részüket a kivitelezésből, amit viszont Bukarest nem tud teljesíteni a szigorú európai uniós közbeszerzési szabályok miatt.

 

Magyarország új nemzetpolitikája kiterjed a területi autonómia erőszakos kivívására – értékelte George Cristian Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója. Az Adevarul című napilapnak adott, az interneten is közvetített interjúban beszélt a kérdésről, Orbán Viktor szombati, tusnádfürdői beszéde kapcsán.

A riporter kérdésére, hogy mi a véleménye a magyar kormány politikájáról, amely megpróbálja visszaadni a választóknak „a nagy dolgokat véghez vinni képes nemzet érzését”, Maior azt mondta: a SRI igazgatójaként nem akarja kommentálni Orbán Viktor szavait, viszont feladatának tekinti meggátolni, hogy „ezt a propagandát konkrét lépések kövessék Románia területén, vagyis erőszakkal megvalósítsák a területi autonómiát és egyéb dolgokat. Ezekre is kiterjed az Orbán-kormány új nemzetpolitikája” - tette világossá.

 

A Szociáldemokrata Párt országos tanácsa ma dönt Victor Ponta államelnöki jelöléséről. A pártelnök-miniszterelnök az egyetlen aspiráns, így a Craiovára összehívott tanácskozás aligha hoz meglepetést.

Az időpont kiválasztása sem véletlen. Pontosan két éve tartották ugyanis a Traian Basescu leváltására kitűzött referendumot, a Szociáldemokrata Párt kampányának fő üzenete ezúttal is az, hogy véget kell vetni a Basescu-rezsimnek.

 

Noha a törvényes keret adott, Romániában nincs teljes vallásszabadság - állapította meg az amerikai külügyminisztérium a 2013-ra vonatkozó éves nemzetközi vallásszabadság-jelentésében. A dokumentum a problémák között említi a visszaszolgáltatási folyamat késését, ami egyértelműen a kisebbségi egyházakat hozza kedvezőtlen helyzetbe, illetve megemlíti, hogy nem egyszer megtagadják a szociális szolgáltatásokat olyanoktól, akik nem tartoznak a többségi, ortodox egyházhoz.

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megállapítja: a vallásszabadság kormány általi tiszteletben tartásának terén néhány vonatkozásban javulás volt megfigyelhető (Orbán Viktor miniszterelnök például zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben), de negatív fejlemények is történtek, például megpróbálták tisztára mosni a második világháborús korszak több, antiszemitának tartott szereplőjének hírnevét.

 

A tiltakozó akciók beszüntetésére szólította fel az ukrajnai románokat Csernyivci tartomány kormányzója. Roman Vanzuriak azzal vádolta a katonai mozgósítás ellen tüntető románokat, hogy Ukrajna területi épségére törnek, és felszólította őket, hogy hagyják el az országot, ha nem akarnak hadba vonulni érte. A kormányzó kérte az útzárak feloldását, és leszögezte: a mozgósítás ütemtervét nem az utca hangja alapján határozzák meg.

A térségben napok óta útlezárásokkal tüntetnek az ukrajnai románok a mozgósítás ellen, miután csaknem ötszáz román nemzetiségű ukrán állampolgár kapott mozgósítási parancsot.

 

Újabb megszorításokat vezet be a londoni kormány az uniós munkavállalókkal szemben. Az intézkedés értelmében felére csökken, fél évről három hónapra az időszak, ameddig a munkát kereső külföldiek segélyben részesülhetnek.

A Daily Telegraph című napilapban közölt cikkében a konzervatív kormányfő, David Cameron létfontosságúnak nevezte a bevándorlás megfékezését. Hangsúlyozta: a bevándorlás-politikában is a briteket kell a első helyre állítani.

Az ellenzéki munkapárt szerint a brit miniszterelnök eltúlozza a román és a bolgár bevándorlók számát, miközben kormánya nem lép fel megfelelőképpen az illegális bevándorlás ellen.

 

Spanyolország föderalizálásával venné elejét az elszakadási törekvéseknek a madridi ellenzék új vezetője. A szocialista Pedro Sánchez a néppárti Manuelo Rajoy miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után kijelentette: egyetértenek abban, hogy a Katalónia különválásáról novemberre meghirdetett referendumot nem lehet megtartani, mert az törvénytelen.

A két politikus első hivatalos találkozóján a közgazdász Sánchez - pártjának eddig kevésbé ismert alakja - mindazonáltal hangsúlyozta, hogy alkotmányreformra, mégpedig olyan irányú változásra van szükség, amely egy föderálisabb berendezkedés felé mutat, és ezáltal elejét veszi az olyan területek elszakadási törekvéseinek, mint Katalónia és Baszkföld.

Ez az egyetlen kérdés amúgy, amiben a baloldali vezető támogatja a néppárti miniszterelnököt. Sánchez keményen bírálta a kormány drasztikus megszorító intézkedéseit, szerinte ugyanis ezek csak tovább rontottak sok család helyzetén és növelték a társadalmi egyenlőtlenségeket.

 

Negyedével nőtt a Renault profitja, elsősorban a Dacia értékesítésének javulása következtében. A harmadik legnagyobb európai autógyártó adózás előtti nyeresége elérte a 729 millió eurót az első félévben, jócskán meghaladva a várakozásokat.

Az eladások a teljes csoporton belül nem egészen öt százalékkal nőttek, viszont a Dacia-modellekből 35 százalékkal többet adtak el mint egy éve. Főleg a Duster és a Sandero iránt magas a kereslet.

 

Az izraeli hadsereg ma is újabb heves tüzet zúdított gázai célpontokra, miután Benjamin Netanyahu miniszterelnök bejelentette: az országnak elnyúló konfliktusra kell berendezkednie. A 22 napja tartó gázai hadművelet fő célja felszámolni az alagútrendszert, amelyen keresztül az iszlamisták fegyvereket csempésznek be az enklávé területére.

Közben Tel-Avivban péntek óta először riadót rendeltek el, a város térségében több rakéta robbant, de károkról egyelőre nem érkeztek hírek. A hadsereg egyik légi csapásában megsemmisült Iszmáil Hanijének, az övezetet irányító Hamász radikális szervezet egyik vezetőjének az otthona. A palesztin vezető és családja nem tartózkodott az épületben. Meghalt viszont 17 palesztin, és ezzel gázai biztonsági források szerint 1100 fölé emelkedett az izraeli hadművelet palesztin halottainak száma. Az izraeli hadsereg eddig 48 katonát vesztett. A libanoni Hezbollah ellen 2006-ban vívott háború óta nem halt meg ennyi izraeli katona.

 

Az Egyesült Államok katonai adatokkal segítené az ukrán vezetést. Washington olyan információkat adna át Kijevnek, amelyek segítségével az ukrán hadsereg azonosíthatná és megsemmisíthetné a Moszkva-barát szakadár fegyveresek rakétaállásait. A lehetőséget egyelőre vizsgálják, döntés nem született, mondták el a France Pressnek név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek.

Közben Washington azzal vádolja Moszkvát, hogy megszegte a nukleáris leszerelési egyezményt. Amerika azonnali tárgyalásokat szorgalmazott a kérdésről. A hidegháborús szerződésként is emlegetett szerződésben az Egyesült Államok és a Szovjetunió elkötelezte magát az 500-5500 km hatótávolságú, földi telepítésű ballisztikus és szárnyas rakéták megsemmisítésére. Washington nem pontosította, hogyan szegte meg a szerződést Moszkva, viszont a New York Times januárban beszámolt arról, hogy az oroszok kísérletet hajtottak végre az említett osztályba tartozó rakétával.

 

Moszkva nem tart a Nyugat által az ukrán válság miatt kilátásba helyezett újabb szankcióktól, nem fog „hisztériába esni" – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az újabb büntetőintézkedéseket ma véglegesítheti az Európai Unió, Lavrov azonban már most jelezte: a Kreml nem feltétlenül készül hasonló válaszlépésekre. Pedig azok a Reuters szerint olyan cégeket is érinthetnének, mint a Rosznyefty állami többségű olajvállalatban csaknem 20 százalékos részesedéssel rendelkező brit BP, vagy több, ugyancsak a Rosznyefttyel az északi-sarkvidéki kőolaj- és földgázlelőhelyek kiaknázására partneri kapcsolatra lépett nyugati óriás, így az amerikai ExxonMobil, az olasz Eni és a norvég Statoil.

 

A meteorológusok szerint Erdély déli részén és a Bánságban helyenként holnap is előfordulhatnak intenzív esőzések. Másutt fokozatosan felszakadozik a felhőzet, de tartós napsütésre csak dél-keleten, Dobrudzsában lehet számítani.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul. Holnap napközben a legmagasabb hőmérséklet 24 és 30 fok között várható, dél-keleten 34 fok is lehet.

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:45:06' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:45:06' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:45:06' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:45:06' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:45:06' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:45:06' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 29.