Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 30.

E-mail Nyomtatás PDF

Holnapig érvényben marad a vörös riasztás Olt, Teleorman és Arges megyékben. A Románia délnyugati részében pusztító árvizekben két személy életét vesztette, 400 embert pedig evakuáltak. Gabriel Oprea belügyminiszter tájékoztatása szerint már helikoptereket is bevetettek az Argeș és Vâlcea megyei katasztrófasújtott területeken. Mircea Dușa védelmi miniszter közlése szerint a hadsereget is bevetik, ha szükséges. A két olténiai megyében három országút járhatatlanná vált a víz miatt, illetve kisiklott egy személyvonat Pitești Curtea de Argeș között, mert az ár megrongált egy vasúti hidat. A régióban a készenléti felügyelőség, a tűzoltók, hegyimentők és kommandósok vesznek részt a mentési munkálatokban. Gondot jelent, hogy az árvízsújtott falvak lakóinak egy része nem akarja elhagyni a gazdaságát – mondta a belügyminiszter.

Az Arges, Dambovita, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea, Krassó-Szörény és Fehér megyét érintő árvíz több települést elöntött. Többen a házak emeleti részére, vagy tetejére menekültek.

Hivatalosan bejelentette Victor Ponta, hogy indul az államelnöki tisztségért a PSD Craiovában tartott országos tanácsán. Kijelentette, hogy akaratlanul is, de úgy kezdte el kampányát, ahogyan az elnöki tisztséget is elképzeli: az emberek között, olyanok között, akiknek szükségük van rá. Ponta ugyanis a gyűlés előtt Novaci és Bengeşti településeken járt, ahol árvízkészültség van érvényben. Basescu után gyűlölet és tönkretett életek maradnak, ő pedig a társadalom számára hasznos elnök akar lenni - mondta Ponta. Szerinte egy államelnöknek nem szabad sok hatalma legyen, és kijelentette, hogy támogatni fogja azt az alkotmánymódosítást, amit az USL még 2012-ben javasolt az intézmények hatáskörének leszögezéséről. A miniszterelnök azt is elmondta, folytatni akarja a decentralizációt a kormány, amelynek erre vonatkozó tervei egy alkotmánybírósági döntés miatt első nekifutásra meghiúsultak.

A marosvásárhelyi városi tanács tegnapi ülésén megszavazta a város harmadik magyar tannyelvű iskolája, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását. Peti András alpolgármester elmondta, a római-katolikus gimnázium létrehozását korábban nem támogatta a tanfelügyelőség. A városi tanács döntésével és a tanfelügyelőség pozitív láttamozásával már csak az oktatási minisztériumnak kell engedélyeznie az iskola működését ahhoz, hogy ősszel elindulhasson a tanítás.

Az alpolgármester elmondta, abban, hogy sikerült a városi tancson átvinni ezt a döntést egy korábbi, a liberális-demokratákkal kötött egyezség játszott fontos szerepet. A szociáldemokraták és a liberálisok ugyanis határozat ellen szavaztak. Az alpolgármester bizakodó, szerinte az oktatási minisztérium is megadja az engedélyt és beindulhat az oktatás. Elképzeléseik szerint a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban már most működő római-katolikus felekezetű osztályok kiválnak az iskolából, és ezek alkotnák a magját az új római katolikus gimnáziumnak. 2015. szeptember 15-én az intézmény átköltözne az Unirea Nemzeti Kollégium mostani épületébe.

Csak a 2015–2016-os tanévtől reménykedhetnek abban a magyar diákok, hogy a kisebbségek sajátos módszerrel tanulhatják a román nyelvet – jelentette ki a Krónikának Király András oktatási államtitkár. A szeptemberben kezdődő tanévben az előkészítő, első és második osztály tanterveit újítják meg, majd a következő tanévtől a harmadik és negyedik osztályokét. Király  András elismerte, hogy nagyon lassan haladnak, de szerinte bizakodásra ad okot, hogy a minisztérium határozata szerint a 2015–2016-os tanévtől az ötödik, illetve a kilencedik osztályokban új tantervek szerint tanítanak, és ez alapján kérik számon a tanultakat a nyolcadikosok záróvizsgáján és az érettségin.

Az LMP korábbi frakcióvezető-helyettese, Mile Lajos lehet Magyarország kolozsvári főkonzulja szeptembertől- derült ki a  magyar külgazdasági és külügyminiszter egyik hivatalos leveléből. Mile Lajos Magdó János 2012-ben kinevezett főkonzult váltja koloysvári posytján. Magdót azért hívják haza, mert új megbízatást kap, a hírek szerint a Közép-Európával foglalkozó főosztályt vezeti majd a magyar külügyben.

Az erdélyi történelmi Bethlen család leszármazottai a dévai Szent Ferenc Alapítványnak adományozták a keresdi várkastélyt. A hírt Böjte Csaba ferences szerzetes, az alapítványt létrehozó és immár Erdély-szerte több ezer gyermeket gondozó szervezet atyja, a Facebookon jelentette be. Böjte Csaba elmondta, a várkastélyban a Szent Ferenc Alapítvány képzési, nevelési központját szeretnék berendezni.

Megkezdődött a Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum 19. kiadása a Hargita megyei Kászonaltíz község határában, a Tiszás patak torkolatánál. A tábor július 30 és augusztus 10 között zajlik. Idén tíz műhelyből választhatnak a résztvevők, melyek többnyire egy téma köré szerveződnek, és az ehhez kapcsolódó kérdéseket szem előtt tartva alakul a tábori szakmai fórum is. A tizenkilencedik alkotótábor kérdésfelvetése a körül/belül ellentétpárra, illetve átvitt értelmére (körülbelül) irányul.

Kolozsvári nyári esték címmel minifesztivál kezdődik Kolozsváron, amely a város több pontján, egész augusztusban zajlik majd. A város öt főbb terén, azaz a Karolina téren, a Farkas utcában, a Iulius Mall melletti parkban, a Monostor negyedi pályákon és a Sétatéren dzsessz, blues, folk, valamint az opera és operett ismerős dallamai csendülnek majd fel.

A bukaresti Anaid Art Galériában mától szombatig tekinthető meg az a kortárs román képzőművészeti alkotásokból összeállított kiállítás, amely arra hivatott, hogy felkeltse a gyermekek érdeklődését a művészet iránt. A kiállítás mellett műhelymunkákra is sor kerül, holnap és holnapután délelőtt tíz órától. A részt venni kívánók a következő telefonszámon érdeklődhetnek 0724.083.932 Angelica Iacobnál.

Külföld

Az ukrán katonák elfoglalták a Donyeck megyei Avgyijivka települést, és megkezdődött Ilovajszk megtisztítása az oroszországi zsoldosoktól, illetve Pervomajszk visszavétele - közölte ma reggel a szakadárok ellen indított művelet parancsnoksága, amely szerint a szakadárok a felperzselt föld fasiszta taktikáját alkalmazzák, amikor feladják a megszállt kelet-ukrajnai városokat.

Angela Merkel német kancellár üdvözölte az Oroszországgal szemben bevezetendő új szankciókról hozott keddi brüsszeli döntést, elkerülhetetlennek nevezte a gazdasági büntetőintézkedéseket és jelezte, hogy az Európai Unió szükség esetén további lépéseket tehet. Diplomáciai források szerint az Európai Unió tagállamainak nagykövetei előzetes megállapodásra jutottak kedden Brüsszelben az Oroszország elleni gazdasági szankciókról, amelyek az orosz pénzügyi szektort, az energiaszektort és a hadiipart érintik. A büntetőintézkedések csütörtökön vagy pénteken léphetnek hatályba, és három hónap múlva vizsgálják majd felül őket.

Ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államok is hasonló szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, Barack Obama amerikai elnök ezek bejelentésekor cáfolta, hogy az Egyesült Államok egy újabb hidegháborúban állna Oroszországgal.

Izraelben a gázai hadművelet előrehaladásával nőtt a harcok folytatásának támogatása a civilek által,  a Gázai övezetben viszont csökkent. Izraelben az „Erős Szikla” hadművelet harmadik hetén sem csökkent a lakosság körében a harcok támogatottsága, a 10-es tévécsatorna megrendelésére készített közvélemény-kutatás szerint a lakosság mintegy 86 százaléka nemcsak támogatja a Hamász elleni hadműveletet, de folytatni is akarja, s nem kíván tűzszünetet a jelenlegi helyzetben. Mindössze hét százalék ellenzi a gázai hadviselést, a többiek bizonytalanok a kérdés megítélésében. A lakossági támogatást az magyarázza, hogy a civil települések elleni támadások ellehetetlenítették több millió, az övezettől rakétatávolságában élő civil mindennapjait, az alagutak félelemmel töltik el őket, s azt várják a hadseregtől, hogy egyszer s mindenkorra szüntessék meg e fenyegetéseket. Az övezetben eközben a korlátozottan kijutó hírek ellenére is csökkenni látszik az iszlamista fegyveresek népszerűsége.

Meteo

Estig országszerte változékony, meleg marad az idő, csapadékképződés elszórtan lehetséges záporok-zivatarok formájában. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 27 és 33 fok között lesznek. Estére és az éjszaka  folyamán újra megnövekszik a felhőzet, Moldva és Dobrudzsa kivételével bárhol eshet az eső. A hőmérséklet ma éjjel régiónként 12 és 25 fok között alakul. Holnap Moldova, Dobrudzsa és Bukarest kivételével változékon, esős időre számíthatunk, záporokkal, helyenként heves széllökésekkel. A hőmrésékleti értékek holnap napközben 27 és 34 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben süt a nap és 30 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:24:13' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:24:13' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:24:13' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:24:13' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:24:13' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:24:13' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 30.