Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, július 31.

E-mail Nyomtatás PDF

Újabb vihar- és árvízriasztás van érvényben az ország D-i és DNY-i megyéiben. A meteorológusok szerint péntek hajnalig nagy mennyiségű csapadékra számíthatunk Krassó-Szörény, Mehedinţi és Dolj megyékben. Viharos széllökések és heves esőzések Temes, Hunyad, Gorj, Vâlcea és Olt megyékben várhatók holnap délelőtt 10 óráig. Az Országos Hidrológiai Intézet szerint holnap délutánig marad a harmadfokú árvízveszély Arges, Vâlcea, Olt és Teleorman megyében. Victor Ponta miniszterelnök tegnap délután összehívta a Katasztrófavédelmi Parancsnokságot a Victoria Palotába, közben Vasile Pintilie, az Országos Vízügyi Hatóság elnöke bejelentette lemondását, miután a kormányfő elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Pintilie most és az előző árvizek idején is szabadságot vett ki. A dél-romániai áradások miatt 1200 személyt kellett kitelepíteni, 99 háztartást elpusztított az ár, további 168-at megrongált, hármat mindenestől elsodort a néhol öt méter magasra megnőtt víz - közölte Gabriel Oprea belügyminiszter. Legalább két emberéletet követelt az árvíz, több eltűntet még keresnek. Mindkét áldozat Argeş megyei. Hét országút rongálódott meg összesen másfél kilométernyi szakaszon, 37 megyei út közel 89 kilométeren és 39 községi út összesen 239 kilométeren.

Orvosi segélynyújtás biztosítását, az ivóvíz minőségének állandó ellenőrzését, valamint a kútak fertőtlentését kérte a közegészségügyi igazgatóságoktól Nicolae Bănicioiu, egészségügyi miniszter. Oana Grigore egészségügyi kommunikációs igazgató kihangsúlyozta: “a  lakosságnak tudnia kell, hogy a betegségek megelőzésére ajánlott a palackozott viz, az előre csomagolt élelmiszerek fogyasztása, mig főzéshez, a forralt és lehűtött viz használata".

Változások és fennakadások lehetnek a vasúti közlekedésben az eső- és árvízriasztás miatt – közölte az Országos Vasúti Társaság, aki azt javasolja utasainknak, hogy utazás előtt érdeklődjenek az indulási település vasútállomásán annak a vonatnak a menetrendje kapcsán, amellyel utazni szeretnének. A vasútállomások telefonszámainak a listája megtalálható a www.cfrcalatori.ro honlapon, ugyanakkor a 021/9521-es telefonszámon is lehet informálódni.

Szeptember 15-én kezdődik a tanév – áll az Oktatási Minisztérium tegnap közzé tett új iskolai év menetrendjében, amely szerint az első félév január 30-ig tart, a téli vakáció pedig december 20-án kezdődik. A második félév, amelyben egy vakáció lesz, február 9-től június 19-ig tart. A húsvéti szünet április 11-19 között lesz. A tizenkettedikes diákoknak közel egy hónappal lesz rövidebb a tanév, ők május 29-én fejezik be az iskolát, a nyolcadikosok egy héttel korábban, június 12-én. A nyári vakáció 12 hétes lesz.

Felvásárolja az OTP Bank Románia a hazai Millenium Bankot a portugál Banco Comercial Portugues-től - jelentették be az OTP tegnapi bukaresti sajtótájékoztatóján. Az aláírt szerződés szerint a vételár 39 millió euró. Az akvizíció eredményeként az OTP Bank Románia piaci részesedése 2,1 százalékra nő, amivel a 11. helyre lép elő a romániai bankok között. A Millenium Banknak tavaly év végén 0,8 százalékos piaci részesedése volt, ezzel a 22. helyen állt a hazai bankpiacon, és az évet csaknem 6 millió euró veszteséggel zárta.  A Banco Comercial Portugues a legnagyobb tőzsdén jegyzett portugál bank, közel két és fél millió ügyfele van, piaci részesedése Portugáliában mind a hitelezés, mind a betétgyűjtés terén 20 százalék körüli. Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint a bank megvásárlása jól illeszkedik az OTP növekedési stratégiájába, ez a vétel egyben stratégiai befektetés. A Millennium Bank integrációja az OTP Bank Romániába várhatóan egy éven belül megvalósul.

Háromezer közigazgatási dolgozó készül tüntetni szeptemberben a fővárosi kormánypalota előtt – közölte Valeriu Suciu, a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke tegnap. A közigazgatásban dolgozók elégedetlenek a bérlistával, és kérik, hogy térjenek vissza a 2009-es év decemberi fizetésekhez. Továbbá szeretnék elérni, hogy újra betölthessék a befagyasztott állásokat, fizessék ki a túlórákat, részesüljenek étkezési utalványokban, illetve üdülési csekkekben. Valeriu Suciu rámutatott: elítélik a különböző közalkalmazotti és társadalmi kategóriák közötti diszkriminációt, majd hozzátette: a helyi közigazgatásban dolgozók nagy része a kétségbeesés határán van, nem tudja fedezni társadalmi kiadásait, mivel igen alacsony a fizetése, van, aki 1000 lejnél is kevesebbet visz haza. Amennyiben nem fogadják el a szövetség követeléseit, megkezdjük az előkészületeket a japánsztrájkra, majd egy kétórás munkamegszakítással járó figyelmeztető sztrájkra – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Két erdélyi magyar művészt jelöltek a Színikritikusok Díjára idén. Albert Csilla, kolozsvári színművész a legjobb női mellékszereplő díjára jelöl a Viktor, avagy a gyermekuralom című előadásban nyújtott alakításáért. A Színházi Kritikusok Céhe ugyanakkor a darab bukaresti díszlettervezőjét, Dragoş Buhagiart is díjra jelölte. Székely Csaba, marosvásárhelyi drámaírót a legjobb új magyar dráma kategóriában jelölték két művével: a Bányavíz és a Szeretik a banánt, elvtársak? című szövegei is esélyesek az elismerésre. A kritikusok idén 73 társulat és színház 148 produkciójára szavaztak a különböző kategóriákban, a szavazólapokon összesen 120 színész neve szerepelt. A legtöbb jelölést, összesen tizenkettőt független csapatok kapták, míg az Örkény Színház nyolc jelölést, a Vígszínház négy, a Katona József Színház három nominációt szerzett idén. A Színházi Kritikusok Céhe idén 34. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját, amelyet szeptember 21-én a Trafó – Kortárs Művészetek Házában megrendezett ünnepségen vehet át a szerencsés jelölt. A kritikusok itt hozzák majd nyilvánosságra az idei életműdíjas kilétét is.

A 250 éve történt madéfalvi veszedelemre is emlékeznek a XXV. Bukovinai Találkozások ma kezdődő, bonyhádi programján. A háromnapos fesztiválon ezúttal nyolc ország hagyományőrző együttesei vesznek részt – mondta Csibi Krisztina, a rendező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek. Az 1764. január 7-én történt madéfalvi vérengzésre - amikor az osztrák katonaság több száz, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki székelyt mészárolt le -, holnap emlékeznek meg a résztvevők, a fesztivál Örökség sátrában pedig bemutatkozik Madéfalva. A Bukovinai Találkozásokat nevet viselő rendezvényt, amelyen a Bukovinából elszármazott népcsoportok hagyományőrzői vesznek részt, 1990 óta évente öt helyszínen rendezik meg.

Külföld

Nem fogadta el Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök múlt heti lemondását mai rendkívüli ülésén az ukrán Parlament.

Szigorítja a bevándorlásra vonatkozó feltételeket a brit kormány, még a jövő évi választások előtt. David Cameron, a Konzervatív Párt vezére szerint félmillió illegális bevándorló számíthat kitoloncolásra, de azoknak is kevesebb segély jár majd, akik legálisan tartózkodnak az országban. Csökkentenék a segélyezés időtartamát, a munkanélkülieknek pedig fél év helyett csak 3 hónapig járna támogatás. „A brit adófizetők 5 év alatt 500 millió fontot spórolhatnak, ha módosítunk a szabályokon” - ígérte Cameron. “A kormány csak a számokkal foglalkozik, nem az illegális bevándorlással, és nem azzal, hogy a munkáltatók hogyan élnek vissza a helyzetükkel és hogyan teszik kiszolgáltatottá a hozzájuk érkező bevándorlókat. A probléma megoldásához ezekkel kellene foglalkozni” – mondta egy ellenzéki képviselő

Megszavazta az amerikai képviselőház, hogy alkotmányos jogkörének túllépése - a rendeleti úton való kormányzás - miatt bírósági eljárás induljon Barack Obama elnök ellen. A határozat értelmében John Boehner házelnök, a képviselőház nevében pert indít az elnök ellen egy szövetségi bíróságon. A per alapvetően arra összpontosít majd, hogy az elnök az általa kezdeményezett egészségügyi reform, az úgynevezett Obamacare bevezetése során többször élt határidő-módosítással és többször tett kivételes engedményeket. Az elnök elleni per a szövetségi igazságszolgáltatás rendszerében akár évekig is elhúzódhat, és ítélet talán már csak Obama elnöki mandátumának lejárta után születik az ügyben. A határozatot a republikánus többségű alsóház 225 igen szavazattal fogadta el 201 nem ellenében.

Száz éve, 1914. július 31-én született Louis de Funes, a francia filmművészet egyik legnagyobb komikusa, aki régi sevillai nemesi család leszármazottjaként látta meg a napvilágot a Párizshoz közeli Courbevoie-ban Louis Germain David de Funes de Galarza néven. Többféle foglalkozásba is belekóstolt, többek közt önkéntes tűzoltó is volt, filmes pályája egy ajtónálló szerepével indult 1945-ben. Funes életében 1964 jelentett fordulópontot, amikor A Saint Tropez-i csendőr című vígjátékot forgatta. A komédia óriási sikert aratott, 1968-ban ő volt Franciaország legnépszerűbb színésze. Művészetéért 1973-ban a francia Becsületrend lovagja lett, két alkalommal tiszteletbeli César-díjat is kapott, 1980-ban, illetve posztumusz díjat 1993-ban. Loius de Funes több mint 130 filmben és 100 színdarabban játszott, igazi műfaja a burleszkbe hajló vígjáték volt, amelyben megcsillanthatta ezerarcúságát, gesztusainak és mimikájának sokféleségét. Idén - egykori kastélyának üvegházában - avatták fel múzeumát, amelyben sehol máshol nem publikált fotókat, dokumentumokat, plakátokat és a színész által vendégül látott hírességek különböző használati tárgyait láthatják a látogatók.

Időjárás:

Estig országszerte változékony marad az idő. Esőzés az ország ÉNY-I, NY-i és DNY-I részén várható. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 26 és 34-, éjszaka pedig 8 és 23 fok között alakulnak. Holnap Erdély és Máramaros kivételével változékony, de többnyire napos idő várható. A hőmérséklet csúcsértékei 28 és 34 fok között lesznek. Bukarestben most derült az égbolt és 28 fok van.  
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:05:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:05:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:05:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:05:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 09:05:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 09:05:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, július 31.