Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, augusztus 4.

E-mail Nyomtatás PDF

Az RMDSZ továbbra is Bíró Rozáliát javasolja a kulturális tárca élére. Traian Basescu államelnök többszörösen felszólította a miniszterelnököt és a szövetséget, javasoljanak felkészültebb személyeket a pénzügyi és kulturális tárca élére, ellenkező esetben vissza kell utasítania a kinevezéseket.

Kelemen Hunor a sajtóban nem kívánta kommentálni az államfő azon kijelentését, miszerint az RMDSZ jelöltje alkalmatlan a tisztség betöltésére,  de hozzátette, várja az államfő döntését az ügyben. Traian Băsescu Biró Rozália román nyelvtudását kifogásolta. Victor Ponta miniszterelnök közölte ő is kitart a javaslatai mellett. Mint ismert, az államfő keddig-szerdáig határidőt adott a kormányfőnek, hogy új jelöltet nevezzen meg az üresen maradt tárcák élére.

A Nyergestetői csata 165. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc székely honvédjeinek hősiességét méltatta tegnap, a csata helyszínén Victor Ponta miniszterelnök, aki Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének meghívására vett részt a rendezvényen. A szövetségi elnök kiemelte, ez az első alkalom, amikor Románia miniszterelnöke jelen van ezen a történelmi helyen.

Victor Ponta románul és magyarul is köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, egyfajta székely Thermopülaként hallott a helyről. Minden elismerést megérdemel az a tény, hogy ezek az emberek az életüket adták olyan ideálokért, amelyek közösek minden nemzet és minden ország számára: a szabadságért, az önrendelkezés jogáért, a harcért, amelyet vagy a bécsi, vagy a cári, vagy a török birodalom ellen vívtak- mondta a miniszterelnök hozzátéve, hogy tudja, őt is és Kelemen Hunort is számos kritika éri majd ezért a találkozásért, de nem bánja, mindegy, hogy ki mit mond,va két közösségnek nyitni és lépni kell egymás fele.

Az RMDSZ elnöke a szabadságért folytatott küzdelem fontosságáról beszélt, amelyet annak idején fegyverrel, most viszont érveléssel és meggyőzéssel kell folytatni. Az erdélyi magyarságnak továbbra is küzdenie kell a szabadságért, követve az 1848-49-es szabadságharcosok szellemi örökségét- mondta Kelemen Hunor.

Gheorghe Funar, Kolozsvár korábbi polgármestere bejelentette, indul az államfő-választáson, de nem a Nagyrománia Párt színeiben, hanem függetlenként méretkezik meg. A párt Funart támogató szárnya szombaton közleményben jelentette be, a volt polgármester azért indul függetlenként, mert késik a bírósági határozat a párt statútumának módosítása és a július 27-i, gyulafehérvári kongresszuson megválasztott új vezetőség jóváhagyása kapcsán. Funar kampányszlogenje Egyesült Románia - Boldog románok! lesz.

Jelenteni kell az elhagyott csecsemőket a neonatológián dolgozóknak, ellenkező esetben megbüntethetik őket. Az erre vonatkozó törvénytervezetet saját honlapján bocsátotta közvitára a Munkaügyi Minisztérium. A bírság értéke elérheti az 5.000 lejt is. A tervezet szerint az újszülött-osztályon dolgozóknak 24 órán belül jelezniük kell a gyermekjogvédelmi hatóságoknál, ha valaki a kórházban hagyta kisbabáját. Ha 5 napon belül nem találják meg a gyermek szüleit vagy senki nem jelentkezik érte, akkor a gyermekvédelemhez kerül az újszülött.

Ezentúl törvény írja elő, hogy azon a napon, amikor a szülő egészségügyi vizsgálatra kíséri el gyermekét/gyermekeit, a munkaadónak kötelezően szabadnapot kell biztosítani számára.

A jogszabály 2014. július 6-án lépett hatályba, és lehetővé teszi a szülőknek, vagy a gyermek törvényes képviselőinek, hogy fizetés nélküli szabadnapot kérjenek, évente egyszer, annak érdekében, hogy gyermekét/ gyermekeit egészségügyi vizsgálatra kísérjék el.A szabadnap igénylését 15 nappal előbb kell benyújtani a munkaadóhoz. A kérvényben, az igénylő saját felelősségére,  pontosítani kell, hogy az elmúlt év folyamán nem részesült hasonló céllal szabadnapban. Nem jár szabadnap, ha a gyermek megbetegedett és orvosi/kórházi ellátásban kell részesíteni. Ebben az esetben törvény azt szabályozza, mikor jogosult a szülő fizetés nélküli szabadságra. Szabadnapra akkor jogosult a szülő, ha gyermeke/gyermekei nem töltötték be a 18. életévüket. Egy szabadnap jár egy vagy két gyermek egészségügyi vizsgálatáért. Három vagy több gyermek esetében a szülő 2 egymás utáni vagy külön szabadnapra jogosult. Ebben a helyzetben a munkaadótól függ hogyan kívánja kiadni a szabadnapokat.

175 millió lejjel kell növelni a gyógyszerek költségvetését októbertől, hogy a valós szükségletek fedezésére elegendő legyen - állítják a gyógyszergyártók. Szerintük a kormánynak erőfeszítéseket kellene tennie azért, hogy az egészségügynek szánt összeg a bruttó hazai össztermék hét százalékára emelkedjék a jelenlegi 3,9 tized százalékról. A pénzügyminisztérium tervezete szerint az egészségügyi tárca 500 millió lejt fog kapni az országos programokra és a sürgősségi ellátásra. Victor Ponta kormányfő rámutatott: a költségvetés kiigazításakor az egészségügyi minisztérium kapta a legtöbb pénzt, csak nem eleget, ezért a következő kiigazításig megspórolt pénzösszegeket az egészségügyre és az oktatásra fordítják. A második költségvetés-kiigazítás szeptemberben esedékes.

Külföld

Ma reggeltől hétórás humanitárius tűzszünetet hirdetett Izrael. Tegnap újra egy egy iskolát találtak el a Gázai övezetben. A Rafah városában található épületben, illetve a hozzá tartozó területen több száz, izraeli légitámadások elől menedéket kereső palesztin tartózkodott - jelentették helyi egészségügyi források. Az első értesülések szerint sok a halott és a sebesült az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezetének iskolájában egy támadás után - mondta az ENSZ-ügynökség szóvivője, Chris Gunness. Mintegy 35-en megsebesültek és legkevesebb tízen életüket vesztették.Sokáig a harcokban részt vevő felek egyike sem vállalta a felelősséget, tegnap este azonban az izraeli hadsereg közlemény adott ki, amelyben beismerte: valóban lőtt egy célpontra, mégpedig az iszlám dzsihád három terroristájára, akik egy motoron ültek az iskola közelében.Az izraeli hadsereg vasárnap erőinek részleges átcsoportosítását jelentette be. Egyes alakulatok a Gázai övezet keleti sávját foglalják el, mások visszatérnek Izrael területére, de a közelben maradnak arra az esetre, ha be kellene avatkozniuk.

A Hamász palesztin szervezet ma delegációt küldött Kairóba, az Izraellel folytatandó esetleges közvetett béketárgyalásokra.Egyiptom jó ideje próbál közvetíteni a palesztinok és Izrael között a július 8-án kezdődött harcokban. Tegnap este már az egyiptomi fővárosba érkezett egy másik palesztin küldöttség is, a Fatah, amelynek a soraiba tartozik Mahmúd Abbász palesztin elnök is.A Hamász egyebek mellett azt a feltételt szabja az Izraellel kötendő fegyverszünethez, hogy Egyiptom nyissa meg a Gázai övezettel közös határát. Az izraeli hatóságok szombat este még azt nyilatkozták, egyelőre nem tárgyalnak a fegyvernyugvásról, hanem egyoldalúan és fokozatosan befejezik a gázai hadműveletet.

Nem engedték meg a kelet-ukrajnai szakadárok vasárnap a maláj utasszállító katasztrófájának helyszínén dolgozó ausztrál szakértőknek, hogy drónnal kutassák át a területet, ahol szerteszét szóródtak a gép roncsai, az áldozatok testi maradványai és személyes tárgyai.Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács közleménye szerint ezt a szintén a helyszínen tevékenykedő EBESZ-szakértők jelentették. Azt is közölték, hogy vasárnap félbe kellett szakítaniuk munkájukat a külföldi szakértőknek, mert a helyszíntől két kilométerre lövöldözés tört ki.Az RNBO a drón használatának tilalmát úgy értékelte, hogy a szeparatistáknak nem érdeke a katasztrófa körülményeinek mindenre kiterjedő, objektív vizsgálata.

Járhatatlanná vált utak és szakadó eső nehezítik a mentési munkákat a délnyugat-kínai Jünnan tartományban, amelynek több települését erős földrengés rázta meg tegnap. A halálos áldozatok száma a legfrissebb jelentések szerint 381, a hatóságok eddig 1900 sérültről tudnak.A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a 430 ezer lakosú Ludian megyeszékhelyen, amely 23 kilométerre fekszik a rengés epicentrumától, 12 ezer ház omlott össze. Az áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik. A 6,1-es erősségű földrengés epicentruma nagyjából Venping városánál volt. Venpingben és a közeli Csaotungban is számos épület összedőlt, az emberek az utcákra menekültek. A távközlési vonalak megszakadtak, az áramszolgáltatás megszűnt. Éjfélig több mint 210 utórengést észleltek a térségben.

Heves zivatarokkal és felhőszakadásokkal vonult át egy hidegfront a hétvégén Bajorország felett, az ítéletidő több helyen komoly károkat okozott, és hókotrókat is be kellett vetni a jégeső miatt.

Ma és holnap az ország deli, keleti és dél-keleti részén 37 fokig is emelkedik a hőmérséklet, a levegő páratartama pedig eléri a 80 százalékos kritikus értéket. Erre az időszakra az orvosok is figyelmeztetéseket bocsátottak ki.Felhívják a lakosság figyelmét, hogy kerüljék a kint tartózkodást délelőtt 11 és délután 6 óra között, megfelelő ruházatot hordjanak és nagyon sok folyadékot fogyasszanak, kerüljék a nagyon édes és koffeines italok, valamint az alkohol fogyasztását.

Meteo

Estig országszerte változékony, de rendkívül meleg idő várható. A Bánságban ás Erdélyben záporok-zivatarok kialakulása lehetséges. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 29 és 37 fok között lesznek. Éjszaka számottevő lehűlés nem lesz, 11 és 25 fok közötti hőmérséklet várható. Holnap országszerte megnövekszik a felhőzet, eső, záporeső bárhol előfordulhat. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 26 és 35 fok között alakulnak.Adásunk idején Bukarestben süt a nap és 32 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-05 14:15:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-05 14:15:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-05 14:15:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-05 14:15:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-05 14:15:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-05 14:15:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, augusztus 4.