Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, augusztus 05.

E-mail Nyomtatás PDF

Elfogadta Románia partnerségi szerződését az Európai Bizottság – közölte ma az európai alapokért felelős minisztérium, aki szerint Brüsszel napokon belül közzéteszi az erről szóló határozatot. Mint ismert, az Európai Bizottság július elején még arra szólította fel a kormányt, szeptemberig dolgozza ki a stratégiát, mert mostani tervezete nem tartalmazza az ország 7 éves prioritásait. Eugen Teodorovici tárcavezető szerint Brüsszel a Demokrata-Liberális Párt és a Nemzeti Liberális Párt javaslatára dobta vissza többször is Románia partnerségi szerződését. Ennek tavaly ősz óta több változatát is kidolgozta a kormány, de mindegyiket visszautasította az Európai Bizottság. Románia 2020-ig használhatja fel az európai uniós pénzeket a partnerségi szerződés alapján.

Közel 7 százalékkal nagyobb bevétele volt az államnak júliusban, mint amennyit év elején beütemeztek - közölte tegnap az adóhatóság, aki 18,39 milliárd lejt hajtott be az adókból múlt hónapban. A jövedelmi adóból mintegy 12,5 százalékkal többet, áfából viszont közel egy százalékkal kevesebbet gyűjtöttek be, mint amennyit júliusra kitűzött az adóhivatal. Emellett a reméltnél 2,61 százalékkal kevesebb társadalombiztosítási hozzájárulást fizettek múlt hónapban.

2,2 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését, és 3 százalékra mérsékelte a jövő évit a Román Nemzeti Bank - jelentette be tegnap Mugur Isarescu, a jegybank elnöke, aki hozzátette:  az inflációs előrejelzés teret enged egy újabb alapkamat csökkentésnek, de a Román Nemzeti Bank csak akkor csökkenti az irányadó kamatlábat, ha ezt a nemzetközi körülmények és a tőkeáramlás lehetővé teszi. Ugyancsak tegnap csökkentette a bukaresti központi bank az alapkamatot, amelyet 3,25 százalékra mérsékelt 3,50 százalékról. A lej és a valuta tartalékrátája változatlanul 12 százalék, illetve 18 százalék maradt.

Kevés betöltetlen tandíjmentes hely maradt a kolozsvári egyetemeken a nyári felvételi időszakot követően. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozata kétszáz, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári kara pedig 13 ingyenes helyet hirdet meg az őszi felvételin. A BBTE magyar tagozatának közleménye szerint a meghirdetett helyek 67 százalékát foglalták el a diákok, és az előző évekhez képest az egzakt tudományok iránt volt fokozottabb az érdeklődés. A roma nemzetiségű jelentkezők számára meghirdetett 60 tandíjmentes helyből mindössze 19-et foglaltak el. A betöltetlen helyekre szeptember 5–15. között őszi felvételi vizsgát szervez az egyetem. A kolozsvári Sapientia a nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakon öt, a jogon nyolc ingyenes hellyel várja a jelentkezőket a szeptember 4-10. között zajló őszi felvételin.

Román nyelv és irodalomból tart ingyenes érettségi felkészítőket a Sapientia EMTE csíkszeredai kara augusztus 11-15. között. Az egyetem kis aulájában tartandó foglalkozásokon naponta 09:00-13:00  között vehetnek részt az őszi pótérettségire készülő diákok. A felkészítő elméleti előadásait Bogos Beáta és Kiss Csilla tartja. A csoportos foglalkozásokat pedig Bodor Anikó és Balázs Andrea mesteris hallgatók vezetik.

A szórványvidékeken leggyakrabban a nemzetiségi oktatás sorvadásáról, a kerületi tanintézmények felszámolásáról lehet hallani. Ehhez képest üdítő hír, hogy Aradon az egyik külvárosi negyedben működő óvodában napközi programmal bővítik a magyar tagozatot. A vakáció idején felújítják Arad egyetlen magyar középiskoláját is, hogy a szeptemberi becsengetésre megújult környezetben várják a diákokat. Pataky Lehel Zsolt tanügyi helyzetjelentése Aradról.

                                          

 

Huszonegy hazai, köztük 11 erdélyi városban egy időben – ma délután 18 órakor – vetítik a Vállalom a szoptatást! című, anyatejes táplálást népszerűsítő filmet, amelyet a szoptatás világhete és az anyatejes táplálás világnapja alkalmából szerveznek. Többnapos rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket a marosvásárhelyi VÉDEM Egyesület és a Moncsi Klub, akiknek idei programjában újdonságként szerepel a nyilvános, szabadtéri szoptatás. Trella-Várhelyi Gyopár, a VÉDEM Egyesület sajtófelelőse a maszol.ro-nak úgy nyilatkozott: „Ez nem magamutogatás, ez a gyerek érdekeit szolgálja hosszú távon”. „A babatápszerek nagy profitot hoznak, az anyatejnek viszont a vállalatok számára nincs profitja” – tették hozzá a jelenlévők. Az anyatejes táplálás világnapját már 12 éve ünneplik világszerte, hivatalosan augusztus 1-én, az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére.

Külföld

Helyi idő szerint ma reggel nyolckor megkezdődött az egyiptomi közvetítéssel létrehozott 72 órás tűzszünet a Gázai övezet palesztin frakciói és Izrael között - közölte az izraeli média. Az izraeli hadsereg a fegyvernyugvás előtt kivonta szárazföldi egységeit a Gázai övezetből. Peter Lerner katonai szóvivő elmondta: a hadsereg a gázai hadművelet során harminckét alagutat robbantott fel, amelyeket a Hamász szélsőséges palesztin szervezet azért ásott a föld alá, hogy azokon keresztül Izrael területére hatolva támadásokat hajtson végre. A 72 órás fegyvernyugvás idején tárgyalások kezdődnek egyiptomi közvetítéssel Kairóban a hosszan tartó tűzszünet feltételeiről. Ma várhatóan összeül a nemzetbiztonsági kabinet a további lépések megbeszélése céljából - közölte a YNET.

Svájc további orosz és ukrán természetes és jogi személyeket vett fel arra a listára, amelynek az a rendeltetése, hogy megakadályozza az Oroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedések kijátszását. A listát 26 természetes és 18 jogi személlyel bővítették ki. Ezzel a szankciók alá vont személyek száma 87-re, a szervezeteké pedig 20-ra emelkedett. Az intézkedés ma közép-európai idő szerint 17 órától hatályos - közölte a gazdasági ügyek szövetségi hivatala (WBF). Svájc márciusban úgy döntött, hogy nem csatlakozik Oroszország ellen az ukrajnai konfliktus miatt elrendelt európai uniós szankciókhoz, de intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy az érintett orosz és ukrán személyek és intézmények Svájcot a szankciók megkerülésére használják. A listán szereplő személyek és szervezetek nem léphetnek üzleti kapcsolatba svájci pénzügyi közvetítőkkel. Ezzel a svájci hatóságok elejét akarják venni, hogy az érintettek az EU-ból Svájcba helyezzék át bankszámláikat. Az intézkedés mások mellett Alekszandr Borodaj és Alekszandr Hodakovszkij kelet-ukrajnai szakadár vezetőkre vonatkozik, továbbá magas rangú orosz biztonsági illetékesekre.

Kétszámjegyű növekedést ért el a Dacia autómárka Németországban és Franciaországban ez év júliusáig. A Dacia 4583 autót adott el júliusban Németországban, ez csaknem 11 és fél százalékos növekedést jelent, amely duplája az átlagnak– adta hírül a Romania-Insider.com. A legnagyobb európai autópiacon ugyanis 6,8 százalékkal emelkedtek az új négykerekűek eladásai a júniusi, 2 százalékos visszaesés után.  A Dacia 30 ezernél is több eladott autója 9,7 százalékos éves progressziót jelent.  Franciaországban közel 67 ezer autót adott el a hazai márka az év első hét hónapjában, ez 22 százalékos növekedést jelent. 2014 első félévében a Dacia 192 ezer autót adott el Európában, ez 36 százalékos növekedést jelent, míg a piaci átlag +6,5 százalék.  

Időjárás:

Estig országszerte változékony, de meleg marad az idő. Hevesebb esőzésekre Erdélyben és Máramaros vidékén lehet számítani, záporok-zivatarok országszerte kialakulhatnak.   A hőmérséklet csúcsértékei napközben 26 és 35, éjszaka pedig 12 és 24 fok között alakulnak. Holnap országszerte változékony, ÉNY-on, NY-on és DNY-on többnyire esős idő várható. A hőmérséklet csúcsértékei 25 és 34 fok között lesznek. Bukarestben most derült az égbolt és 30 fok van.  


Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:42:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:42:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:42:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:42:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-09 08:42:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-09 08:42:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, augusztus 05.