Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, augusztus 8.

Email Imprimare PDF

Elutasította Traian Basescu államelnök Biró Rozáliának az RMDSZ kulturális miniszterjelöltjének a kinevezését. Szerinte Biró Rozália alkalmatlan erre a tisztségre. Ugyanakkor hozzátette: ha a későbbiekben bármely más minisztérium élére javasolják, amelyek kapcsolódnak a közigazgatásban szerzett tapasztalatához, akkor ki fogja nevezni. Basescu szerint Biró Rozáliának a "hiányos román nyelvtudása" a többi minisztérium élén nem lenne akadály, de a kulturális minisztériumban szükség van az államnyelv alapos ismeretére. Kelemen Hunor az elutasítást követően azt mondta, az RMDSZ új jelöltet fog javasolni a kulturális minisztérium élére. Hozzátette: Basescu döntése politikai. Kelemen Hunor nem kívánta kommentálni Basescu állásfoglalását, mivel, mint fogalmazott, az elnöknek jogában áll egyszer elutasítania a kormányfő által javasolt miniszterjelöltet.

Vona Gábor szerint a Székelyföld autonómiája előbb-utóbb megvalósul, bármit is tegyen a román állam. A Jobbik elnöke erről Borzonton beszélt az Erdélyi Magyar Ifjak tizedik alkalommal megrendezett táborában. Vona a Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselővel közösen tartott előadásában azt mondta: elhibázott Magyarország euroatlanti orientációja, ki kellene egyensúlyozni az ország nyugati és keleti kapcsolatait. Azért is bírálták a magyar kormányt, mert szerintük az nem tesz meg mindent a székely autonómiatörekvések nemzetközi támogatottságának megteremtéséért. Vona Gábor úgy vélte, a kisebbségi jogok terén mutatkozó nézetkülönbségeket leszámítva a románok és a magyarok voltaképpen egymás sorstársai.

A Bukaresti Ítélőtábla 10 év börtönbüntetésre és polgári jogainak 5 éves felfüggesztésére ítélte Dan Voiculescut az Élelmiszeripari Kutatóintézet privatizálásának ügyében. Dan Voiculescut 12 társával együtt pénzmosással vádolják a korrupcióellenes ügyészek. Szerintük az intézet javait alulértékelték, az így keletkezett kár meghaladja a 60 millió eurót. A Dan Voiculescu tulajdonában lévő Grivco Holding több mint négy és fél hektár földterületet vásárolt a valósnál 75-ször alacsonyabb áron. A sajtómágnás üzletember pere 2008-ban kezdődött.

Az ipari megrendelések 6,6 százalékkal nőttek az első fél évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte az Országos Statisztikai Intézet. A növekedés elsősorban a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyek rendelésállománya 27,2 százalékkal bővült. Bruttó értékben 11,5 százalékkal nőtt az építkezési munkálatok volumene is júniusban, de a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok 2,6 százalékos zsugorodást mutatnak.

Októbertől jogszabály kötelezi a jeltolmács használatát. A jogszabály kimondja: a közszolgálati és az országos vételű televízióknak a siketek és nagyothallók számára is lehetővé kell tenniük legalább napi fél órában a hírműsorok, a politikai és gazdasági témájú elemzések megértését jelbeszédes tolmáccsal és feliratozzással. A kiemelt fontosságú műsorok esetében teljes egészében vagy kivonatosan kell majd közvetíteni az információt a hallássérültek számára.

Elkészült a Hargita megyei Ivóból a Madarasi Hargitára, illetve Csíkmadarasra vezető út felújítása, még az útfestés, az útjelző táblák és a szalagkorlátok felszerelése van hátra – jelentette ki a Transindex hírportálnak Nagy Attila, Zetelaka polgármestere. Hozzátette: a Csíkmadaras felé vezető út makadám-, a Madarasi Hargitára vivő út pedig aszfaltburkolatot kapott.

Brassó a NexT Filmfesztiválon bemutatott produkciók karavánjának első állomása. Nyolc Bukarestben megrendezett fesztivált követően a karaván országos körútra indult a jó filmek népszerűsítéséért. Brassóban a Takácsok Bástyájánál kezdődnek a vetítések ma és holnap este fél tíztől. A Cenk alatti város után a karaván következő állomásai Gyulafehérvár, Nagyvárad, Déva, Marosvásárhely, Karácsonykő, Iasi és Galac.

Negyedik alkalommal épül népi feredő Kovászna megyében a magyarországi Ars Topia Alapítvány, a megyei önkormányzat, több anyaországi hallgató és a helyiek segítségével, ezúttal Zalánpatakon. A szervezők idén is várják azon személyek jelentkezését, akik részt vennének a munkában vagy más módon, például élelmiszerrel támogatnák a kalákát. A fürdőépítés augusztus 15-ig tart. Háromszéken a Székelyföldi fürdőépítő kaláka elnevezésű program keretében 2011-ben elsőként Oltszemen, 2012-ben Csernátonban és tavaly Kisbaconban építettek fürdőt kalákában a magyarországi Ars Topia Alapítvány közreműködésével.

Az Egészségügyi Világszervezet ma nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai Ebola-járványt, és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására – írja a hvg.hu. Az ENSZ genfi székhelyű szakosított szerve szerint a járvány nemzetközi továbbterjedésének következményei különösen súlyosak lehetnek, tekintettel az Ebola-vírus fertőzőképességére. A járványban eddig csaknem ezren haltak meg négy nyugat-afrikai országban. A WHO kétnapos genfi rendkívüli ülése után kiadott közleményében összehangolt nemzetközi akciót sürgetett a járvány megállítására.

Az Európai Bizottság jelenleg nem tartja indokoltnak a ciánalapú bányászati technológiák általános tilalmára vonatkozó intézkedések meghozatalát - idézte Janez Potocnik környezetvédelmi biztost mai közleményében Tőkés László európai parlamenti képviselő sajtóirodája. Az Európai Unió környezetvédelmi biztosa a cianidos aranybányászat ellen fellépő nemzetközi memorandum aláíróinak adott válaszában fejtette ki véleményét a kérdésben. "A környezetvédelmi biztos semmitmondó, kitérő jellegű válasza szervesen illeszkedik a ciánalapú bányászati technológia kockázatait lekicsinylő brüsszeli megnyilvánulások sorába" - hangsúlyozza a közlemény. A sajtóiroda emlékeztet arra: Tőkés László, valamint Zuzana Balázová, a szlovákiai Körmöcbánya polgármestere, és Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség korábbi elnöke márciusban fordult az Európai Bizottsághoz, jelezve, hogy a romániai verespataki bányaberuházás terve mellett a felvidéki Körmöcbányán és a kárpátaljai Nagymuzsalyon is ciántechnológiát alkalmazó aranybányákat kívánnak nyitni, illetve újraindítani. A memorandum szerzői azt kérték, hogy José Manuel Barroso elnök szerezzen érvényt az Európai Parlament 2010. május 5-i döntésének, amely arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy 2011. december 31-ig fogadjon el jogszabályt a cianidos bányászati technológia betiltásáról, a bizottság azonban mindmáig semmilyen jogi lépést nem tett a döntés végrehajtása érdekében.

A NATO leállítja együttműködését Oroszországgal, és úgy határozott, hogy erősíti Ukrajna támogatását és együttműködését Kijevvel – jelentette be Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára Kijevben, az ukrán parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint azon a megbeszélésen, amelyet Olekszandr Turcsinov házelnökkel folytatott.

Az Egyesült Államok Észak-Irakban megkezdte a légi humanitárius segélyakciót az iszlamista militánsok által fenyegetett kisebbségi csoportok támogatására - közölte a CNN hírtelevízióval egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő. Az akció konkrét részletei azonban egyelőre nem világosak. Hivatalos forrásokból úgy tájékoztattak több amerikai médiumot, hogy Barack Obama elrendelte ugyan a segítségnyújtást, ám az élelmiszer, a víz és a gyógyszerek ledobása az első híradásokkal ellentétben még nem kezdődött el. Amerikai médiajelentések szerint a humanitárius akciót amerikai légicsapások is kísérték Irakban, ám ezt a Pentagon szóvivője cáfolta.

Az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet harcosai ma hajnalban ellenőrzésük alá vonták a szíriai hadsereg egyik fontos katonai támaszpontját az északi Rakka tartományban - tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. A tájékoztatás szerint a térségben még a tabakai katonai repülőtér van a kormányerők fennhatósága alatt.

 

Estig az ország déli és keleti részén napos, máshol változékony marad az idő. Nyugaton és a hegyvidéken futó záporok, zivatarok kialakulhatnak. A hőmérséklet 22 és 32 fok között van. Holnap tovább tart a meleg napos idő, délen az esti órákban, a hegyvidéken egész nap lehetnek záporok, zivatarok. A hőmérséklet hajnalban 12 és 24, holnap napközben 26 és 34 fok között lesz. Bukarestben most derült az égbolt és 31 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-14 01:49:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-14 01:49:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-14 01:49:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-14 01:49:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-14 01:49:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-14 01:49:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-14 01:49:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-14 01:49:27' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, augusztus 8.