Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, augusztus 13.

E-mail Nyomtatás PDF

Sárga hőségriadó van érvényben holnapig az egész országban. A helyi hatóságok légkondicionált sátorokat szereltek fel a közterületekre, ahol vizet adnak a járókelőknek. A sátrakban elsősegélynyújtásra alkalmas felszerelés is található. A nagy meleg miatt a vonatok sebességkorlátozással közlekednek. Az Egészségügyi Minisztérium javasolja a gazdasági tényezőknek, úgy alakítsák munkaprogramjukat a kánikula idején, hogy védjék az alkalmazottak egészségét. Főként a szabadban dolgozókról van szó – közölte a szaktárca szóvivője. A munkaadó köteles 2-4 liter vizet biztosítani naponta az alkalmazottaknak, akárcsak az egyéni védőfelszerelést, sőt a zuhanyozást is. Aki ezeket nem tudja biztosítani, megállapodhat a szakszervezetekkel a munkaidő csökkentésében vagy kettőbe osztásában.

Hétfőig nem közeledik a Bukarest-Temesvár-Lökösháza-Budapest és a Temesvár-Budapest nemzetközi járatpár a Kürtös és Déva közötti vonalszakasz korszerűsítése miatt. Az Országos Vasúttársaság közlése szerint ezen a héten a 72-es és a 73-as járat csak Bukarest és Temesvár között közlekedik, a Temesvárt Budapesttel összekötő 78-as és 79-es járatokat pedig törlik. A Vasúttársaság közlése szerint az utasok további információkért megnézhetik a társaság honlapját vagy érdeklődhetnek a 021/9521-es telefonszámon.

Újra kitűzték a székely és a magyar zászlót a Maros megyei Erdőszentgyörgy főterén az RMDSZ székházára. A Krónika napilap emlékeztet: a zászlókat korábban a magyarellenességéről elhíresült blogger, Dan Tanasa feljelentése nyomán vétette le Maros megye prefektusa. Csibi Attila Zoltán, a kisváros RMDSZ-es polgármestere, a helyi RMDSZ-szervezet elnöke tiltakozásul egy hónapra gyászlobogóval helyettesítette a zászlókat. A polgármester megjegyezte, korábban öt évig lobogtak ugyanezek a zászlók a főtéri ingatlanon, és senkit nem zavartak. Hozzátette, a zászlók magánterületen vannak, hiszen az RMDSZ az egyháztól bérli a székházát, ezért nem tartja indokoltnak az eltávolításukat. A 2002-ben várossá nyilvánított, ötezer lakosú Erdőszentgyörgyön a lakosság 75 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson. A településen született és nevelkedett Rhédey Klaudia, a brit uralkodói család erdélyi felmenője, II. Erzsébet királynő ükanyja. A tér, amelyen az RMDSZ székháza áll, az ő nevét viseli.

Augusztus 25-ére halasztotta a Bukaresti Törvényszék az ítélethirdetést a Loteria 1 néven ismert ügyben, amelyben George Copos üzletember is vádlott. Első fokon a 2. Kerületi Bíróság tavaly januárban négy évi szabadságvesztésre ítélte Copost adócsalás miatt. Az üzletembert azzal vádolják, hogy több mint egymillió euróval kurtította meg az állami költségvetést, amikor a Lottótársaságnak adott el bizonyos kereskedelmi helyiségeket.

Bűnügyi kivizsgálást indított a Korrupcióellenes Ügyészség Dan Şova volt szállításügyi miniszter ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség alapos gyanújával. Az ügyészek szerint 2007-2008-ban a Sova és Társai ügyvédi iroda három jogsegédleti szerződést írt alá a Turceni és Rovinari hőerőművekkel, amelyekkel majdnem 3,5 millió lejes kárt okoztak az állami vállalatoknak.

A külföldi beruházások az év első felében elérték az 1,2 milliárd eurót, ami 10,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – közölte a Nemzeti Bank.

Az év első hat hónapjában tovább csökkent a forgalomba íratott használt autók száma. Tavalyhoz képest majdnem 120 ezerrel kevesebb másodkézből származó gépkocsit vettek nyilvántartásba.

A júliusi eső kimosta a búza sikértartalmát, így nem csak mennyiségileg, de minőségileg is gyengébb gabonát arattak a romániai gazdák. Ebből nem lesz jó liszt, ami a termelők szerint búzaimportra fogja kényszeríteni Romániát, vagy többletköltséggel fognak tudni csak előállítani kenyeret. Akárhogy is lesz, a termelők kenyérdrágulást jósolnak. Pataky Lehel Zsolt összeállítása.

Júniusban stabil maradt az ipari termelés az euróövezetben és valamivel több mint fél százalékkal nőtt az egész Európai Unióban tavalyhoz képest. Az Európai Statisztikai Hivatal adatai szerint a legnagyobb emelkedés, 11,3 százalék Magyarországon volt, majd Románia következik 9,9 és Szlovákia 7,5 százalékkal. Az ipari termelés csökkent Görögországban, majdnem 7 százalékkal, Máltában majdnem négy és Lettországban két százalékkal.

Hatéves mélypontra süllyedt a brit munkanélküliségi ráta a júniussal végződött negyedévben, de ezt egyelőre nem kíséri érzékelhető bérnövekedés. A brit statisztikai hivatal ismertetése szerint az előző negyedév végén 6,4 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők aránya Nagy-Britanniában; ez 2008 óta a legalacsonyabb ráta. A munkanélküliek száma 132 ezerrel, valamivel több mint kétmillióra csökkent a második negyedévben. A statisztikai hivatal közlése szerint a prémiumok nélkül számolt alkalmazotti átlagkereset mindössze 0,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ez a legalacsonyabb éves béremelkedési ütem azóta, hogy a statisztikai hivatal 2001-ben elkezdte ennek az adatnak a rendszeres közlését.

Először nyerte el nő a legrangosabb matematikai díjat, a Fields-érmet. Maryam Mirzakhani Iránban született, jelenleg a Standford Egyetem professzora. A Fields-érmet 1936 óta osztják ki a Nemzetközi Matematikai Unió négyévente megtartott Nemzetközi Kongresszusán, és negyven év alatti matematikusokat díjaznak vele. Mirzakhani a Harvardon végzett, és gyerekkorában még író szeretett volna lenni, majd a gimnázium utolsó évében fordult a matematika felé. 1994-ben a nemzetközi matematikai olimpián már elhozta az aranyérmet. Jelenleg geometriai struktúrákkal, és a hiperbolikus síkkal foglalkozik. A medállal az ívelt felületek szimmetriájának kutatásában elért eredményeit ismerték el - olvasható a Stanford Egyetem honlapján. A díjat ma adják át Szöulban a Nemzetközi Matematikai Kongresszuson. A további díjazottak a brazil Artur Avila, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont igazgatója és a brazil Elméleti és Alkalmazott Matematika Nemzeti Intézetének tudósa, az indiai-kanadai Manjul Barghava, a Princetoni Egyetem munkatársa és az osztrák Martin Hairer, a brit Warwicki Egyetem kutatója voltak. Ez utóbbi az első osztrák, aki az elismerésben részesül.

Száz éve, 1914. augusztus 15-én nyitották meg a kereskedelmi forgalom előtt a Panama-csatornát, az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán közötti mesterséges vízi utat. Az Észak- és Dél-Amerika közti Panama-földszorost a spanyol konkvisztádor Vasco Nunez de Balboa fedezte fel 1513-ban. A földnyelv átvágását már V. Károly német-római császár is fontolóra vette, s 1529-ben meg is indíttatta volna a munkálatokat, ha az európai háborúk nem akadályozták volna meg ebben. Az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán közötti mesterséges vízi utat végül csak 1881-ben kezdték építeni a Szuezi-csatorna megépítésével ismertté vált Ferdinand Lesseps francia mérnök irányításával. Az Egyesült Államok 1979-ben lemondott a csatornaövezet felügyeleti jogáról, de a csatorna csak 1999. december 31-én került teljesen panamai tulajdonba. A létesítmény szükségessé vált fejlesztéséről a panamaiak 2006. október 29-én népszavazáson döntöttek. A kapacitásokat megkétszerező bővítés költségeit 5,25 milliárd dollárra becsülték, az átadást a csatorna századik születésnapjára tervezték, de a munkálatokat idén februárban a kivitelező nemzetközi konzorcium pénzügyi viták és finanszírozási nehézségek miatt felfüggesztette.

Az egész országra érvényes első fokú hőségriadót adtak ki a meteorológusok. A figyelmeztetés szerint ma és holnap kánikulára kell számítani, a hőmérséklet 35-37 fok között várható, de elérheti a 38 fokot is, a levegő páratartalma pedig meghaladja a kritikus 80 egységet. Az esti és éjszakai órákban a hegyvidéken zivatarok alakulhatnak ki. Holnap nyugat felől beborul, a Bánságban, Erdélyben és Máramarosban záporok, zivatarok lehetségesek. A hőmérséklet hajnalban 11 és 25, holnap napközben 30 és 38 fok között lesz. Bukarestben most derült az égbolt és 35 fok van.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, augusztus 13.