Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, augusztus 14.

E-mail Nyomtatás PDF

Románia az európai utolsók között van a vasúti személyszállítás igénybevételének terén. A tavalyi statisztika szerint Románia lakossága 2013 folyamán fejenként átlagban 185 kilométert utazott vasúton, míg a világelső Svájc polgárai 2307 kilométert tettek meg vonattal. Az európai toplistán Franciaország következik 1302 kilométerrel, harmadik Ausztria, ahol 1280 km vonatozás esett egy főre.A nagy meleg sem tesz jót a romániai vasúthálózatnak, amelyet csak részben újítottak fel, a hőség miatt ugyanis kitágulnak a sínek, ezért a vonatok sebességkorlátozással közlekednek, és nyilván késnek is. A vasúttársaság bejelentette, hogy a holnaptól kezdődő mini-vakáció idejére több vonatot indítanak a tengerpart, illetve néhány zarándokhely felé. Mint ismeretes holnap, augusztus 15-én van Szűz Mária mennybe felvételének ünnepe, illetve a román tengerészet napja. A román népi nyelvben „nyári húsvétnak” is nevezett Szűz Mária ünnep a legnagyobb a szűzanya kultuszkörben, sok városban körmeneteket szerveznek, vagy zarándoklatokat, illetve számos kulturális eseményt is erre a napra időzítenek.Szűz Mária mennybe felvétele, vagy más néven Nagyboldogasszony napja jelentős katolikus ünnep is, a legenda szerint Szent István államalapító király is éppen ezen a napon halt meg.

Az Erdélyi Magyar Néppárt államelnök-jelöltje, Szilágyi Zsolt szerint több jelölt több magyart tud megmozgatni, tehát összességében az erdélyi magyarság fog nyerni a két jelölt indulásával. A Néppárt, akárcsak az RMDSZ egyelőre azon dolgozik, hogy a megszerezze a jelöltállításhoz szükséges kétszázezer aláírást. A román sajtó gyakran szélsőséges politikai alakulatként emlegeti a Néppártot, Szilágyi Zsolt szerint az államelnöki kampány kiváló alakalom lesz arra, hogy ezt a tévhitet eloszlassák. Szerinte az, hogy az autonómiát képviselő EMNP államelnök-jelöltet állít, annak a jele, hogy hiszünk abban, hogy a politika által jobbá tehető az életünk. Az államelnök-választás egy jó alkalom arra, hogy elképzeléseinket bemutassuk és az erdélyi magyarok véleményét képviseljük- mondta Szilágyi Zsolt hozzátéve, nem tekinti ellenfelének Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, aki szintén indul az államelnöki tisztségért. Én az erdélyi magyarok autonómia programját vállalom fel, mert ebben hiszek 25 éve. Nem valaki ellen, hanem valamiért indulok – jelentette ki a Néppárt jelöltje.

Nem csak a székelyföldi autonómia tervezete, hanem a parlamentbe korábban beterjesztett, kulturális autonómiáról szóló törvény sem állná ki az alkotmányosság próbáját a jelenlegi román alkotmány keretei között – jelentette ki a maszol.ro-nak adott interjúban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, akit az újságírók a közvitára váró autonómia-statútumról kérdeztek. Az interjú annak apropóján készült, hogy lezárta munkáját a Székelyföld autonómiatervezetét kidolgozó RMDSZ-MPP szakértői munkacsoport. Biró Zsolt a Magyar Polgári Párt elnöke egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az RMDSZ ígérete szerint augusztus 15-ig nyilvánosságra kerül Székelyföld autonómia-statútumának tervezete. Kelemen Hunor elmondta, a közvitára bocsátás előtt össze kell hívnia a Szövetség elnökségét, valószínűleg augusztus 20. után hozzák majd nyilvánosságra a tervezetet. A közvita nem abból áll majd csak, hogy közzétesszük az RMDSZ honlapján a szöveget, és várjuk a hozzászólásokat. Mint korábban is jeleztük, szakmai beszélgetéseket, konferenciákat is szerveznénk – jelentette ki a Szövetség elnöke.

Egy százalékkal csökkent a bruttó hazai termék az idei második negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva - közölte ma az országos statisztikai intézet. A statisztikai intézetnek ez volt az első előrejelzése a második negyedévi GDP-ről, a második, részletesebb jelentést szeptember elején teszi közzé. Az adatok azonban meglepték a hazai gazdasági elemzőket. Nehéz a csökkenésre magyarázatot találni, hiszen a havi lebontású adatok növekedést mutattak – mondta a Transilvania Bank  vezető közgazdásza, Andrei Rădulescu a HotNewsnak. A kormány az idén 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár, szintén 2,2 század százalékos államháztartási hiánycél mellett. Nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés nagyobb lesz a reméltnél, így elérheti vagy meghaladhatja akár a 3 százalékot, de hivatalosan nem módosították a prognózist. A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi becslése 2,8 század százalékra várja a román gazdaság idei növekedési ütemét.A kormány a statisztikai intézet közleményét követően szintén hivatalos bejelentést tett, amely szerint a tavalyi év eredményeivel összevetve idén mégis van gazdasági növekedés csak, Victor Ponta miniszterelnök kifejezésével élve, eddig 130-al haladtunk előre, most lecsökkentettük a sebességet 100-ra.

Mintegy kétezer ember, köztük hétszáz motoros gyűlt össze tegnap este a Kovászna megyei Kézdiszentlélek községben, hogy lerója kegyeletét egy vasárnap meghalt társuk előtt.Ahogyan erről hétfői híradónkban beszámoltunk, vasárnap délután Kézdiszentléleken baleset történt, amelyben egy 37 éves szovátai motoros életét vesztette, miután sikertelenül megpróbált kikerülni egy, az úttesten szabálytalanul átkelő 11 éves kislányt. Az ütközésben a gyermek is megsérült, illetve a motoros útitársa is, egy nő. Az eset amiatt került a média figyelmének középpontjába, hogy a megsérült kislány rokonsága megvert és megkéselt egy másik motorost, aki segítséget nyújtani állt meg a helyszínen. Szemtanúk szerint az első motoros sem a baleset következtében vesztette életét, hanem meglincselték, és útitársát is bántalmazták. A Kovászna megyei rendőrkapitányság erről hivatalos álláspontot még nem közölt, azt viszont tegnap közleményben tudatta, hogy őrizetbe vett négy, 25 és 52 év közötti kézdiszentléleki férfit, akiket gyilkossági kísérlettel gyanúsítanak. A vasárnapi események három áldozata van jelenleg kórházban, az elütött kislány, az elhunyt motoros útitársa - egy nő és a megkéselt motoros. Egyikük állapota sem életveszélyes.A tegnapi gyertyás megemlékezés rendbontás nélkül zajlott, de a motorosok hozzátartozói, illetve a jelenlevő motoros klubok tagjai egyöntetűen azt hangoztatták, hogy nem elégedettek a rendőrségi nyomozás eddig eredményeivel.

153 ezerre nőtt a román és bolgár állampolgárok száma Nagy-Britanniában az idei év második felében - és ezzel rekordot döntött a román és a bolgár bevándorlók száma Angliában.Ez a szám 13 ezerrel nagyobb a tavalyi év hasonló időszakához képest. A 2012-es adatokhoz képest a 2014-es növekedés 47 százalékos, míg 2011-es év hasonló időszakához mérve a növekedés 59 százalékos. A kelet-európai bevándorlókkal szemben folyamatosan szigorúbb intézkedéseket szorgalmazó brit szervezet, MigrationWatch becslése alapján a következő 5 évben évente 50 ezer román és bolgár állampolgár költözik ki Nagy-Britanniába. Az Oxfordi Egyetem bevándorlást kutató részlegének év eleji jelentése szerint tavaly a szigetországban élő 10 román és bolgár bevándorlóból 6 szabad foglalkozásúnak vallotta magát, így bekerült a brit szociális rendszerbe.

Cáfolja a külügyminisztérium, hogy Románia harckocsikat és lőfegyvereket juttatott volna el az iraki és szíriai területeket elfoglaló Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita csoportnak.Bukarest arra reagált, hogy egy neve elhallgatását kérő orosz katonai vezető a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta: a szunnita szélsőségeseket nyugati titkosszolgálatok segítették abban, hogy fegyverhez jussanak. Az idézett forrás szerint az Iszlám Állam szélsőséges szervezet Bulgáriából jutott páncélozott járművekhez és gránátvetőkhöz, Horvátországból tüzérségi eszközökhöz, Ukrajnából csapatszállító járművekhez, Romániából pedig tankokhoz és lőfegyverekhez. Az ország fegyverexportját felügyelő bukaresti külügyminisztérium leszögezte: 2012-2014 között Románia senkinek nem adott el harckocsikat, és határozottan elutasítja azokat a névtelenségbe burkolózó gyanúsításokat, amelyek szerint köze lenne a szunnita szélsőségesek felfegyverzéséhez.

A helyi román és magyar önkormányzatok kérésére megnyílik a határ a hétvégén a Szatmár megyei Horea, azaz Károlyipuszta és a magyarországi Ömböly között, ugyanis a hétvégén rendezik meg Ömböly Napját. Akik a határon innen laknak és szeretnének részt venni a rendezvényen, szombaton, augusztus 16-án érvényes személyi igazolvánnyal, illetve útlevéllel kelhetnek át a határ túloldalára. Szintén ideiglenes határátkelő nyílik Mezőfény és Piricse között. A helyi lakosok szombaton, 13 és 14 óra között élhetnek a lehetőséggel Nagyboldogasszony napja alkalmából, hogy rövidebb útvonalon jussanak át a határ túloldalára. A hatóságok felhívják a lakosok figyelmét, hogy az ideiglenes határátkelők esetében ugyanazok a feltételek szükségesek a határátlépéshez, mint bármelyik más határátkelőnél, vagyis régi típusú személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni az országhatárt, illetve kiskorúak csak mindkét szülő jelenlétében hagyhatják el az országot. Amennyiben ez nem adott, a kísérő szülő vagy az őt kísérő felnőtt közjegyző előtt hitelesített szülői meghatalmazással kell rendelkezzen.

Külföld

Földcsuszamlás miatt kisiklott egy vonat a svájci Alpokban, több vagon a mélybe zuhant - jelentette az SDA svájci hírügynökség. A vonat Churból haladt St. Moritz felé. Az első információk szerint a balesetben senki sem halt meg.A svájci légi mentők folyamatosan mentik ki az embereket, de a baleset helyszínét nagyon nehéz megközelíteni. A térségben több órája zuhog az eső, emiatt következett be a földcsuszamlás. 

128 új ebolás megbetegedést és 56, a vírus számlájára írható halálesetet regisztráltak mindössze két nap alatt az Ebola-járvány által érintett négy nyugat-afrikai országban - közölte tegnap az Egészségügyi Világszervezet.Az újabb áldozatokkal 1069-re nőtt a márciusban kitört, a vírus 40 évvel ezelőtti felbukkanása óta legsúlyosabb járvány halálos áldozatainak száma. Eddig összesen 1975 ebolás és Ebola-gyanús megbetegedést regisztráltak a négy érintett országban - Guineában, Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában -, bár ebből csak 1251 esetben bizonyították laboratóriumi vizsgálatok, hogy valóban Ebola-fertőzésről van szó. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a helyzet Libériában és Sierra Leonéban a legrosszabb: előbbi országban a két nap alatt 71 új megbetegedés és 32 haláleset történt, utóbbiban 53-an fertőződtek meg és 19-en haltak meg. Guineában négy új megbetegedés és szintén négy új haláleset történt, míg Nigériában egy ember belehalt a kórba, de új fertőzést nem regisztráltak.

Maryam Mirzakhani iráni matematikus, a Stanford professzora az első nő, aki megkapja a viszonylag szerény pénzjutalommal járó, de hatalmas szakmai elismerést jelentő Fields-érmet. Maryam Mirzakhani a komplex geometria területén kifejtett tevékenységéért kapta meg az érmet, amely a Wolf- és az Abel-díjjal együtt a matematika legrangosabb elismerésének, a tudományterület Nobel-díjának számít. A Nemzetközi Matematikus Szövetség négyévente megtartott konferenciáján Szöulban négyen részesültek a díjban. Az érmet John Charles Fields kanadai matematikus alapította 1931-ben, aki végrendeletében 46 ezer kanadai dollárt adományozott az elismerés fedezetéül, éppen azért, mert Nobel-díjat nem osztanak matematikai kutatásokért. A díjjal járó pénzjutalom 2005 óta 15 ezer kanadai dollár. A Fields-érem hatalmas szakmai elismerésnek számít, egyrészt a díjat megítélő zsűri, másrészt a korábbi díjazottak személye miatt. 

Ma van az év legmelegebb napja.Meteorológusok szerint az ország több területén is a nappali legmagasabb hőmérséklet eléri a 38 fokot. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a talaj közeli hőmérsékletek az 50 fokot is meghaladhatják. Az éjszaka is az év egyik legmelegebb éjszakája volt, a hőmérsékletek sehol nem csökkentek 20 fok alá. A kánikula még holnap is kitart, szombattól azonban többfelé változékonyra fordul az idő.

Meteo

Estig országszerte sárga vészjelzés van érvényben a rendkívüli meleg miatt. Délutánra Erdélyben, a Bánságban és a Körösök vidékén megnövekszik a felhőztet, elszórat záporok-zivatarok alakulhatnak ki. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 30 és 38 fok között lesznek. Éjszakára sem várható számottevő lehűlés, a hőmérséklet földrajzi zónánként 12 és 25 fok között alakul. Holnap országszerte megnövekszik a felhőzet,  Erdélyben, a Bánságban, a Körösök vidékén valamivel hűvösebb lesz, az ország többi részén azonban kitart a meleg. A hőmérsékleti értékek napközben 25 és 37 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben süt a nap és 34 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-23 08:11:33' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-23 08:11:33' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-23 08:11:33' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-23 08:11:33' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-01-23 08:11:33' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-01-23 08:11:33' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, augusztus 14.