Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, augusztus 21.

Email Imprimare PDF

A Legfelsőbb Bíróság egyik márciusi döntése gyakorlatilag felülírja a kisebbségek nyelvhasználati jogát szentesítő törvényi előírásokat – hívta fel a figyelmet blogján az ActiveWatch jogvédő szervezet. A szóban forgó ítélet egy álláshirdetés kapcsán született. A Kovászna megyei Köröspatak község pályázatot írt ki a jegyzői tisztségre, és a követelmények között feltüntette a magyar nyelv ismeretét. Az egyik jelentkező megóvta a kiírást a Diszkriminációellenes Tanácsnál, amely azonban elutasította a kérelmét arra hivatkozva, hogy a jegyzőnek közvetlen kapcsolatot kell fenntartania a település lakóival, akik 98 százalékban magyar ajkúak. Az elégedetlen panaszos ezután a bírósághoz fordult, amely megsemmisítette a diszkriminációellenes tanács döntését, és kimondta: „az a tény, hogy a jegyző közvetlen kapcsolatba lép a község magyar etnikumú polgáraival, önmagában nem indokolhatja a magyar nyelvismeret megkövetelését egy olyan országban, ahol az állampolgárok és a hatóságok közötti kapcsolattartás az alkotmány 13. cikkelye szerint az állam hivatalos nyelvén, azaz románul zajlik”. A szólásszabadságért küzdő ActiveWatch értékelése szerint a döntés felülírja a közigazgatási törvény kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó előírásait, valamint az Európai kisebbségi és regionális nyelvek chartáját, amelyet Románia 2007-ben ratifikált.

Alapos a gyanú, hogy ócskavasban végezte több ezer kilométernyi gázvezeték és több száz nyomáskiegyenlítő állomás. A Számvevőszék a Romániai Üzletemberek Szövetsége feljelentésére indított vizsgálatot két regionális szolgáltatónál: az E.ON-nál és a GDF Sueznél. Mindkettő 2004–2005-ben került magánkézbe, és a privatizációs szerződésben az új tulajdonos vállalta, hogy az aktívák legfeljebb 5 százalékát értékesíti. A Számvevőszék 2010-es jelentése szerint a nyomáskiegyenlítő állomások mintegy fele, szám szerint 1396 megmagyarázhatatlan okokból eltűnt, akárcsak az E.ON vezetékeinek 38 százaléka. A Számvevőszék 2012-re vonatkozó, a napokban nyilvánosságra hozott jelentése ezzel szemben megállapítja, hogy a hiányt „a könyvelés szempontjából” tisztázták. A Romániai Üzletemberek Szövetsége szerint valójában az amortizálódott aktívákat leírták és eladták ócskavasnak. A szervezet egyébként korábban azzal vádolta az E.ON-t és a GDF Suezt, hogy a már leírt berendezések amortizációját, vagyis nem létező költségeket is kiszámláz a fogyasztóknak.

Megismétlődhet a Nokia-sztori. Ezúttal az autóalkatrészeket gyártó brit TT Electronics készül Romániába költöztetni termelését a németországi Werne városából. A döntés a cég németországi tevékenysége zsugorodásához vagy felszámolásához vezethet, ezért a német szakszervezetek értelemszerűen tiltakozással fogadták a tervet. Az érdekvédelem ellenkezése, úgy tűnik, csak késleltette a döntést, amely a vállalat féléves jelentése szerint megszületett. A TT Electronics vezetője, Richard Tyson a Ruhrnachrichten.de regionális lapnak megerősítette, hogy a vállalat temesvári fiókja felkészült egy új gyártósor befogadására; már a megrendelőkkel is egyeztettek. A TT többek közt a BMW-nek és a Volkswagennek szállít jeladókat és más, az elektromos járművekhez szükséges alkatrészeket. Ezen kívül a védelmi iparban, az űrkutatásban, a gyógyászatban és a szállításban használatos termékeket gyárt. A Temesvárra költözés tétje számottevő: évi 10 millió eurós profitnövekedést várnak tőle. A cég korábban hasonló okokból Mexikóba költöztette a kaliforniai Fullertonban működő gyárát.

2008-ban hatalmas felháborodást váltott ki Németországban, amikor a Nokia bejelentette, hogy bochumi gyárát a Kolozsvár melletti Nemeszsukra költözteti. A szociáldemokraták frakcióvezetője tüntetőleg a szemétbe hajította Nokia márkájú telefonját, és más pártok vezető személyiségei is bojkottálták a Nokiát, hasonló lépésre szólítva fel szavazóikat.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Szent László Római Katolikus Líceum és a Nagyváradi Szigligeti Színház augusztus 23-án, szombaton 16 órától Szent László Családi Napot szervez a püspöki palota kertjében. Ez alkalommal a Székesfehérváron bemutatott Koronázási Ünnepi Játékokban felcsendült dalokat a nagyváradi érdeklődők is meghallgathatják. Közreműködik a Szent László Római Katolikus Líceum gyermekkórusa, illetve Benedekffy Kata szoprán énekesnő, aki a Napbaöltözött Asszony, a Boldogságos Szűz Mária szerepét tölti be. A családi nap fővendégei, a Koronázási Ünnepi Játékok kétségbevonhatatlan sztárjai a 4,5 méteres óriásbábok, amelyek Szent Lászlót és családját, illetve a nevéhez kapcsolódó fontos személyiségeket ábrázolják. A gyermekeket kézműves foglalkozásokra is várják a szervezők: lesz koronakészítés, királyi pecsétlenyomat készítése, puzzle, arcfestés és egyéb műhelyek.

Továbbra is ellentmondó információk láttak napvilágot arról, mi is történt pontosan St. Louis elővárosában, Fergusonban, amikor egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen fiatalt. A legutóbbi hírek szerint az áldozat előzőleg dulakodott a rendőrrel, akit súlyosan megsebesített. A 18 éves Michael Brown lelövése miatt lassan két hete vannak tüntetések és zavargások az amerikai városban.

A nap folyamán Fergusonba érkezett Eric Holder igazságügyi miniszter, és arról biztosította az önkormányzat vezetőit, hogy a legtapasztaltabb nyomozókat és ügyészeket állította rá az ügy kivizsgálására. A tárcavezető, aki találkozott Michael Brown szüleivel is, óva intett az egyoldalú információk kiszivárogtatásától. A Wilson elleni vádemelés ügyében illetékes nagyesküdtszék szerdán megkezdte a tanúk meghallgatását.

Oroszbarát szakadárok szerdán lelőttek egy Szu-25-ös ukrán katonai repülőgépet a kelet-ukrajnai Luhanszk városa fölött - erősítette meg egy esti élő tévéműsorban Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. A tisztségviselő közölte, hogy a szárazföldi erőknek légi támogatást nyújtó csatarepülőgépet feladata teljesítése közben találat érte, ennek következtében lezuhant. A gép pilótájáról egyelőre nincs hír. Liszenko reményét fejezte ki, hogy épségben van.

Legutóbb július 23-án a hivatalos ukrán tájékoztatás szerint feltehetőleg orosz területről indított rakétával két Szu-25-ös ukrán csatarepülőt lőttek le Donyeck megyében, nem messze az orosz határtól. Vasárnap az ukrán hadsereg egy MiG-29-es vadászgépét lőtték le szeparatisták Luhanszk környékén, múlt csütörtökön pedig szintén egy Mig-29-est Donyeck közelében.

Kilenc feltételezett iszlám szélsőségest fogtak el Ausztriában. Azzal gyanúsítják őket, hogy csatlakozni akartak a Szíriában harcoló kormányellenes iszlám szélsőségesekhez. A férfiakat néhány napja fogták el, azonban több részletet nem közöltek az osztrák hatóságok. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a kilenc gyanúsított kihallgatása még tart, és még nem döntöttek arról, hogy vizsgálati fogságba kerülnek-e.

Ausztriában hozzávetőleg félmillió muszlim él, ami a lakosság mintegy hat százalékának felel meg. Az osztrák hírszerző szolgálatok becslése szerint eddig csaknem százan mentek el Ausztriából, hogy csatlakozzanak a szíriai iszlamista lázadókhoz.

Júliusban még megpróbálták kiszabadítani a lefejezett amerikait. Erről több amerikai lap is hírt adott, az amerikai elnöki hivatal névtelenül nyilatkozó illetékeseire hivatkozva. Eszerint sikertelen szabadítóakciót szervezett az amerikai hadsereg július elején, hogy kiszabadítson több amerikai túszt az Iszlám Állam fogságából, köztük a napokban brutálisan kivégzett amerikai újságírót, James Foley-t. A szíriai polgárháború kezdete óta ez volt az első amerikai katonai akció Szíria területén. A titkos, több tucat kommandós bevetésével járó akció nem járt sikerrel, mert nem találták meg a túszokat. Az információkat megerősítette a Pentagon és a Fehér Ház is.

Három Hamasz-parancsnokot likvidáltak egy izraeli légicsapással. Mohamed Abu Samala, Mohamed Barhum és Raed al-Attar az Egyiptom és Gázai övezet határánál húzódó Rafah városát ért támadáskor halt meg. A parancsnokokon kívül palesztin források szerint még hatan haltak meg. A három katonai vezető kulcspozíciót foglalt el olyan Izrael elleni kulcsműveletekben, mint a csempészetek, az alagútépítés vagy Gilad Shalit izraeli katona elfogása – írja a BBC.

Gilad Shalit-t 2006-ban rabolták el, a zsidó állam öt évvel később több mint ezer palesztin foglyot volt kénytelen adni érte cserébe. Az izraeli katona elfogásának tervét állítólag Samala dolgozta ki, Attar pedig végrehajtotta mind az elfogását, mind pedig később a fogolycserét. A csapásra válaszolva a Hamasz felszólította a repülőtársaságokat, hogy szüntessék meg a tel-aviv-i járataikat, azonban a hirado.hu szerint a figyelmeztetés ellenére zavartalan a Ben Gurion repülőtér forgalma.

Két nap alatt több mint százzal emelkedett az ebolavírus halálos áldozatainak a száma, számuk Libériában emelkedik a leggyorsabban. Két nap alatt 106-tal emelkedett a Nyugat-Afrikában terjedő ebolajárvány halálos áldozatainak száma, s elérte az 1350-et – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO), három ország augusztus 17-18-i adatai alapján. A szervezet szerint a két nap alatt 221 új gyanús, valószínű, illetve megerősített ebolamegbetegedést regisztráltak Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Az adatok alapján a halálos áldozatok száma leggyorsabban Libériában emelkedik, ahol a járvány kezdete óta már legalább 576-an vesztették életüket a vérrel és más testnedvvel terjedő betegségben. A kór tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

Keleten többnyire változékony, a nyugati országrészben többfelé felhős égboltra kell számítani. Holnap többfelé megnövekszik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüthet ugyan a nap, ugyanakkor helyenként zápor is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 25 és 31 fok között alakul.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 13:17:30' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 13:17:30' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 13:17:30' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 13:17:30' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 13:17:30' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 13:17:30' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 13:17:30' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 13:17:30' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, augusztus 21.