Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, augusztus 25.

Email Imprimare PDF

A kormánynak szabályoznia kell azoknak a polgármestereknek a helyzetét, akik el akarják hagyni az alakulatot, amelynek színében megválasztották őket – jelentette ki Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: azon kellene változtatni, hogy a polgármesterek ne veszítsék el mandátumukat pártjuk elhagyása esetén és erre az év végéig sort kellene keríteni. Dragnea szerint egyre több gond van a helyi és megyei önkormányzatokban , mert abszurd helyzet alakult ki, a többség sokszor a polgármesterek ellen szavaz és így európai projektek is késnek. Mint ismeretes, az ellenzék a demokratikus elveket megszegőnek értékeli a kormány javaslatát. Catalin Predoiu demokrata-liberális alelnök pedig azzal fenyegetőzött, hogy a Velencei Bizottsághoz, az Ombudsmanhoz fordul, valamint a Közigazgatási Bíróságon és az Alkotmánybíróságon támadja meg a rendeletet, amennyiben azt a kormány elfogadja.

A Szenátus ma ismét rendkívüli ülést tart a társadalombiztosítási hozzájárulások öt százalékpontos csökkentésére vonatkozó törvény elfogadása végett, amelyet Traian Basescu elnök küldött vissza a parlamentnek. Egy héttel ezelőtt kvórumhiány miatt nem sikerült elfogadni a jogszabályt és akkor döntöttek úgy, hogy ma délután 4 órától ismét összeülnek a honatyák.

Adócsalásért négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte ma a bukaresti törvényszék az úgynevezett lottóperben George Copos üzletembert. A vád szerint Copos kibújt adókötelezettségei teljesítése alól, és több mint egymillió eurónyi kárt okozott az államnak, amikor 2004-ben az általa birtokolt Ana Electronic áruházlánc 38 üzlethelyiséget adott el az állami lottótárságnak. A perben a lottótársaság akkori vezetőit is letöltendő börtönbüntetéssel sújtották. Az elítélteket az adóhatóságnak okozott kár megfizetésére kötelezte a bíróság. Copos jelenleg is börtönben ül, mert a bukaresti Rapid futballcsapat volt tulajdonosaként márciusban három év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték adócsalásért. Egyike volt annak a nyolc közismert román futballvezetőnek, akik azért kerültek börtönbe, mert 1999 és 2005 között másfél millió dollárral károsították meg a román államot azáltal, hogy 12 román labdarúgó külföldre szerződtetésekor elhallgatták az üzletek valós értékét. Copos ellen, akinek a vagyonát néhány éve még 200 millió euróra becsülték, egy harmadik per is folyamatban van: ebben még első fokon sem született ítélet. A Második lottóper néven emlegetett ügyben a tőkepiac manipulálásával vádolja a politikus-üzletembert a Korrupcióellenes _gyészség.

Barátos és Vargyas községek csatornázási hálózata kiépítésének finanszírozásáról írt alá szerződést Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. A két Kovászna megyei településnek összesen több mint tízmillió lejt utalnak ki a Környezetvédelmi Alapból. Az összegből Vargyason 12 kilométeres csatornahálózatot és egy tisztító állomást építenek meg, Barátoson pedig 24 kilométeren készül el a csatornázás Páké és Telek falvakat is beleértve. A munkálatokat 20 százalékban a helyi önkormányzatok finanszírozzák és két éven belül kell befejezni.

A Kovászna megyei tanács tulajdonába került, így végleg az önkormányzat által működtetett Székely Nemzeti Múzeumban maradhat Gábor Áron egyetlen megmaradt ágyúja - közölte hírlevelében az RMDSZ. A székelység történelmi ereklyéjét 2010. március 15-én "hozták haza Székelyföldre" a bukaresti Országos Történelmi Múzeumból Kelemen Hunor RMDSZ-elnök első kulturális miniszteri mandátuma idején. Az akkor "kölcsönbe" kapott ágyú egy múlt héten elfogadott kormányhatározattal került vissza a székelyföldi intézmény tulajdonába.

A tavalyi rekordot némileg meghaladó volt az idei búzatermés, és 44 éves csúcsot döntött a repcetermés. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter azt monda, hogy idén 7,4 millió tonna körüli volt a búzatermés, meghaladta a tavalyi 7,3 millió tonna rekordot. A miniszter arról is beszámolt, hogy 44 éve legtöbb, 1,1 millió tonna repcét takarítottak be az idén, miközben 1,74 millió tonna árpa került a tárolókba a tavalyi 1,51 millió tonna után. A mezőgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy a júniusi sok csapadék rontotta a búza terméshozamát, jót tett viszont a napraforgónak és a kukoricának.

Civil aktivisták szerint az erdélyi magyarság alig él a Románia törvényei által is biztosított nyelvi jogaival. Landman Gábor, az European Language Right (Európai Nyelvi Jogok) nevű hollandiai alapítvány elnöke és Lakó Péterfi Tünde marosvásárhelyi blogger és civil aktivista a Kolozsvári Magyar napok keretében tartott pódiumbeszélgetésen beszélt tapasztalatairól. Landman Gábor szerint Erdélyben mintegy 1500 olyan települési önkormányzat létezik, amelyben magyarul is közzé kellene tenni az önkormányzati határozatokat, de ez csak az önkormányzatok töredékénél történik meg. Szerinte megannyi magyar többségű, magyarok által vezetett település van, amelyek honlapján kizárólag román nyelvű szövegek olvashatók. Úgy vélte, Erdélyben egyelőre hiányzik az a civil tudat, amely kikényszeríthetné a törvényben rögzített kétnyelvűséget.

A moldvai csángókból szerveződött és Moldvában tevékenykedő szervezeteket tömörítő Moldvai Csángó Tanács nyilatkozatban kifogásolta, hogy a romániai és magyarországi pártok, valamint a csángókat támogató civil szervezetek egy része nem konzultál a tanáccsal, és "preferenciálisan" részesíti előnyben az egyik vagy másik csángó civil szervezetet. A tanács szombati klézsei ülését összefoglaló, az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a szervezeteknek eltérően nyújtott támogatások nehezítik a csángó ügy egységes képviseletét. A megosztó magatartás miatt akadozik a kapcsolattartás, az együttműködés a moldvai civil szervezetek között, és ez akadályozza azt is, hogy a moldvai csángómagyarok erős érdekképviseletet működtessenek – áll a közleményben. A tanács ülésén a kormány keretében működő Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának, a Bákó megyei prefektusi hivatalnak, és Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának a képviselői is részt vettek. A tanács megállapította, hogy a Bákó megyei prefektusi hivatalban megvan a nyitottság az etnikumközi kapcsolatok erősítésére, a csángómagyarok sajátos problémáinak megoldására. A Moldvai Csángó Tanács pozitívan értékelte a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) szakmai és anyagi felelősségvállalását, tevékenységét az iskolai és iskolán kívüli magyar nyelvû oktatás, hagyományápolás irányításában, működtetésében. A magyar kormány 2012-ben élénk vitát váltott ki a moldvai csángókat képviselő szervezetek között azzal, hogy nem a Moldvai Csángómagyarok Szövetségét, hanem a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét bízta meg a moldvai magyar oktatási program lebonyolításával. A programot korábban az MCSMSZ indította el és működtette magyar állami támogatással.

A magyar kormány "teljes mellszélességgel" a külhoni magyarság autonómiatörekvései mögött áll - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a külképviseleti vezetők értekezletén Budapesten. Semjén Zsolt kiemelte: az egyes autonómiakoncepciókat az adott nemzetrésznek, közösségnek kell kidolgoznia, és a magyar kormány azt támogatja, amelyet a közösség a saját megmaradásáért kimunkált. Soha nem követeltek olyat, amire ne lenne példa Európában, vagy ami ne lenne általános. Az autonómia a közösség szintjén emberi jognak számít - rögzítette Semjén Zsolt. Hozzátette: "ha másoknak jár, nekünk is jár". Úgy fogalmazott: a magyar állampolgársági törvény támadhatatlan, nem tartalmaz etnikai aspektust. A törvény semmilyen olyan pontot nem tartalmaz továbbá, amely különbözne a körülöttünk lévő országok gyakorlatától.

Lengyelország és a balti államok szerint az Oroszország felől érkező esetleges rakétatámadások elhárítására is alkalmassá kell tenni a NATO tervezett rakétaelhárító rendszerét, amely az eredeti elképzelés szerint a Közel-Kelet irányából fenyegető támadások elleni védelmet szolgálná - írta a Der Spiegel. A német hetilap mai számában megjelent cikkből kiderül, hogy a négy NATO-tagállam javaslata szerint a szeptember eleji NATO csúcstalálkozón döntést kell hozni a rakétaelhárító rendszer orientációjának módosításáról. Az Egyesült Államok támogatja a felvetést, de a szövetség tagjainak többsége, az élen Németországgal ellenzi azt. Álláspontjuk szerint nem szabad feleslegesen provokálni Moszkvát. A vitát a walesi NATO-csúcs után folytatják majd - írta a Spiegel.

Több tucatnyi harckocsiból és páncélozott járműből álló konvoj hatolt be Oroszország felõl Ukrajna területére Novoazovszk városánál, és az ukrán határőrök harcba bocsátkoztak vele - közölte ma Leonyid Matyuhin ukrán katonai szóvivő. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta a hírt, nevetségesnek, dezinformációnak nevezve azt. Moszkvai sajtótájékoztatóján a külügyminiszter bejelentette: Oroszország újabb humanitárius segélyszállítmányt készít elő Kelet-Ukrajnának.

Estig az ország legnagyobb részén változékony marad az idő, csapadék csak elszórtan, a hegyvidéken lehetséges. A hőmérséklet 18 és 28 fok között van. Holnap tovább melegszik az idő, túlnyomórészt változékony lesz az égbolt, Máramarosban és Moldvában helyenként záporok is kialakulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 8 és 20, holnap napközben 23 és 31 fok között lesz. Bukarestben most változékony az égbolt és 26 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-03 22:32:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-03 22:32:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-03 22:32:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-03 22:32:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-03 22:32:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-03 22:32:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-03 22:32:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-03 22:32:53' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, augusztus 25.