Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, augusztus 27.

Email Imprimare PDF

Darius Vâlcov lett a költségvetési miniszter.Traian Băsescu ma reggel írta alá a szociál-demokrata politikus kinevezését. Darius Vâlcov 2004-2012 között Slatina város polgármestere volt. Az új miniszter a közgazdaságtudományok doktora cím tulajdonosa.

Román-moldáv gázvezetéket avat ma a román és a moldáv miniszterelnök.A 43 kilométer hosszú Romániát, Moldova Köztársasággal összekötő vezeték megépítése egy évet tartott. A Iasi-Ungheni közti gázvezeték építési költségeinek nagy részét Románia állta. A vezeték által a tervek szerint 2 milliárd köbméter gáz jut el Moldova Köztársaságba, és ezáltal a szomszédos állam csökkenti az orosz gáz iránti függőségét. A szomszédos ország egyébként ma ünnepli függetlenségének 23. évfordulóját. Ebből az alkalomból küldött ünnepi üdvözletében Traian Basescu román államelnök arról biztosította a moldáv elnököt, hogy a köztársaság európai integrációjának támogatását továbbra is egyik legfontosabb célkitűzésének tartja.

A legtöbb erdélyi megyében idén sem tudják az első iskolai naptól biztosítani a tízórait a kisiskolások számára a kormány tej-kifli programja keretében, a megyei önkormányzatok nagy része ugyanis még nem bonyolította le a közbeszerzési eljárást, ráadásul az esetleges fellebbezések miatt további késésekre lehet számítani, holott tanévkezdésig alig három hét van hátra. A megyei önkormányzatoknak az is gondot okoz, hogy mivel a kormány döntése alapján 2012 óta ismét nekik kell lebonyolítaniuk a megye összes iskolájára vonatkozó licitet – a helyi tanácsok helyett –, nagyobb az esélye annak, hogy a pályázatot nem a helyi, friss termékeket biztosító vállalkozások, hanem a más megyéből érkező nagy cégek nyerik meg.

Az óvások ellenére nem szervezik újra az első és második osztályosok számára készülő tankönyvek licitjét, szeptember elején csak a hiányzó kiadványokra írnak ki új versenytárgyalást – nyilatkozta Király András. Az oktatási minisztérium államtitkára szerint újra elmagyarázzák a kiadóknak a feltételeket, vagyis hogy az első kiírás során miért nem kapták meg a szükséges pontszámot, és remélik, második nekifutásra sikerül valamennyi könyvet biztosítani az elsős és másodikos diákoknak. Bár a kiadók összesen 17 fellebbezést nyújtottak be különböző intézményekhez – többek között az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez–, a versenytárgyalás feltételeit és az elbírálás módját kifogásolva, az óvások megoldásával megbízott testület megalapozatlannak ítélte ezeket.

A Romániai Könyvkiadók Föderációja katasztrofálisnak nevezte a versenytárgyalás lebonyolítását, rámutatva, hogy a tenderfüzetben szereplő feltételeknek megfelelő kiadókat gyanús módon kizárták a licitről, így számos tárgy maradt tankönyv nélkül, ráadásul tartalmi szempontból a jóváhagyott kiadványok is gyenge minőségűek. A FER közleményben kérte a nem megfelelő licit felfüggesztését és a felelősök számonkérését.

Tegnapi ülésén elfogadta a kormány azt a törvénytervezetet, amely szerint 1000 és 5000 lej közötti pénzbírság szabható ki a szállítási engedély nélkül személyszállítást végző magán- vagy jogi személyekre. A törvény így gyakorlatilag az autóstoppolást is megtiltja. Az eredetileg sürgősségi kormányrendeletnek tervezett jogszabály a parlament elé kerül. Az először 2013 decemberében felvetett tervet júliusban bocsátották újból közvitára.Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a maszol.ro-nak megerősítette, hogy a kormány elfogadta a törvénytervezetet, ám azt nyilatkozta, véleménye szerint az intézkedés elsietett és erőltetett.

A szarvasmarhák kéknyelv betegségére figyelmeztet az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság. A kórt először diagnosztizálták országunkban, a hatóságok igyekeznek elejét venni a terjedésének. Az állatorvosok figyelmeztették a Vrancea és a Buzău megyével határos területek gazdáit és az érintett önkormányzatokat, hogy Buzău megyében beigazolódott, a szarvasmarhák kéknyelv betegségben szenvednek. A kór a kérődzőket, szarvasmarhákat, juhokat és kecskéket érinti, a vírusos betegséget szúnyoghoz hasonló kis rovar terjeszti, és emberre nem ártalmas. A betegség jelei, hogy az állatok orra, szája tájékán, illetve a tőgyön, patákon és a lábakon is megjelenhetnek duzzanatok, jellemzője a fokozott nyálképződés, a nyelv kékes elszíneződése, valamint az étvágytalanság.

A Sapientia Erdélyi Tudományegyetem jogi kara felvételit hirdet. Az egyetem tájékoztatója szerint az őszi felvételin 8 tandíjmentes és 20 költségtérítéses helyre várják a jelentkezőket, akik 2014, szeptember 4 és 10-e között iratkozhatnak be, a beiratkozási díj 70 lej. A képességfelmérő írásbeli vizsga  szeptember 11-én reggel 10 órakor kezdődik, eredményeket még aznap hirdetnek. A felvételi sikeressége 50 százalékban az érettségi átlagtól, illetve ugyanolyan arányban a vizsgán elért eredménytől függ.  A képzés időtartama 8 félév, a költségtérítéses helyekre bejutók 450 euró tandíjat kell fizessenek. Részletes információkat az egyetem honlapján, kv.sapientia.ro vagy a következő telefonszámon kaphatnak: 0372 -788-890. A Sapientia Erdélyi Tudományegyetem jogi karának vezetői elmondták, fontos tudni azt, hogy az egyetem jogtudományi szakán a képzés kétnyelvű, román-magyar képzés. A végzett hallgató ismeri a román jogrendszer fő jogterületeit és az alapvető jogintézményeket. A kétnyelvűség pontosan megtervezett: egyes tárgyak román, más tárgyak magyar nyelven hallgathatóak. A román nyelv és szaknyelv legmagasabb fokú ismerete nélkülözhetetlen, hogy a jogászi pályán a végzett hallgatók megfelelően érvényesüljenek. A magyar szaknyelv ismerete viszont lehetővé teszi, hogy egyszerre két uniós nyelven is végezhessék tevékenységüket. A képzés összekapcsolja az elméleti és gyakorlati, a román és az európai közösségi jogi elemeket.

Ma kezdődik a Vásárhelyi forgatag. A vasárnapig tartó fesztivált a Maros Művészegyüttes gálaműsorával nyitják meg ma este a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, majd holnaptól a Maros-partra, a civil falu, a kortárskert, borudvar eseményeire, gyermekprogramokra és koncertekre várják az érdeklődőket. Bővült a színházi kínálat, újdonság a népzenészek találkozója, verbunkversenyt és nótaestet is rendeznek. Idén Marosvásárhely testvértelepülései - Zalaegerszeg és Baja - is bemutatkoznak.A szervezők a magyarul nem tudó közönség felé is nyitni szeretnének: román nyelvű borkóstolót rendeznek, bemutatják a Kincses Vásárhely képeskönyv román nyelvű kiadását, kétnyelvű szórólapokat és plakátokat nyomtattak, a Teleki Téka rendezvényeit pedig szinkrontolmács teszi hozzáférhetővé a román közönség számára. Bővül a vásári forgatag is, több lesz a kézműves és a programot csaknem ötven partnerszervet gazdagítja. 

A magyarországi Gój Motoros Egyesület több tucat tagja indult útnak tegnap Budapestről Kézdiszentlélekre, hogy megemlékezzen a községben augusztus 10-án elhunyt motorosra, Sebestyén Attilára. Az egyesület honlapja szerint a motorosok Szováta, majd Homoródfürdő érintésével jutnak el a háromszéki településre, a megemlékezést pedig ma vagy holnap tartják. Erdélyi motoros barátainkkal, csapatokkal egyeztetve tiszteletünket tesszük a tragédia helyszínén és a tragédiát elszenvedő motorosok családjainál - olvasható a felhívásban, amely szerint a motorosok pénzadományokat is visznek az áldozatoknak. Mint ismert Kézdiszentléleken egy elgázolt roma kislány hozzátartozói súlyosan bántalmazták a baleset áldozatain segíteni szándékozó motorost. Az önbíráskodást követően a településen több száz hazai motoros vonult fel, most Magyarországról érkezik egy nagyobb csapat. Nicoleta Marin, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője elmondta: tudnak a magyarországi motorosok érkezéséről és megerősítik a rendőrségi jelenlétet Kézdiszentléleken. 

Külföld

Elfogadták a Kelet-Ukrajnai béketervet a minszki találkozó résztvevői - közölte Petro Porosenko ukrán államfő.Petro Porosenko négyszemközt tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerint a megbeszélések nagyon nehezek és összetettek voltak. Az orosz elnök a sajtó képviselőinek elmondta: Porosenkóval egyetértettek abban, hogy azonnal véget kell vetni a vérontásnak, és el kell kezdeni a konfliktus politikai megoldását.Hozzátette azonban, hogy a tűzszünet megvalósításáról nem tárgyalt az ukrán elnökkel, mert Oroszország nem része a konfliktusnak.A tűzszünetről Ukrajnának kell megállapodnia a szakadárokkal és Oroszország a maga részéről minden lehetséges módon támogatni fogja ezt a békefolyamatot - szögezte le Vlagyimir Putyin.

Megalakult tegnap a továbbra is 16 miniszterből, valamint 17 államtitkárból álló új szocialista francia kormány. A kabinetben a megszorító gazdaságpolitikát bíráló Arnaud Montebourg gazdasági miniszter helyét egy volt bankár, a 36 éves Emmanuel Macron veszi át.A korábban Francois Hollande köztársasági elnök gazdasági tanácsadójaként dolgozó szakember a közvélemény előtt nem ismert politikus, nem tagja a Szocialista Pártnak, kinevezése a továbbra is a Manuel Valls által vezetett kormányzat centrista vonalát és liberális gazdaságpolitikáját erősíti. Hollande hétfőn az általa meghatározott irányvonallal összhangban álló új kormány alakítására kérte fel a miniszterelnököt, így kényszerítve ki azon miniszterek távozását, akik nem értenek egyet az elnök megszorító gazdaságpolitikájával.

A kedd este bejelentett gázai tűzszünet kiállta az első fél nap próbáját, ma reggelig nem lőttek rakétákat a Gázai övezetből, és Jeruzsálem is betartotta a fegyvernyugvást, de kormánykörökben is sokan bírálták az izraeli-palesztin egyezséget - közölte az izraeli média. Izraelben az övezet környékén élők a fegyvernyugvás ellenére ugyanakkor bizalmatlanok. Hájim Jelin, a Gázával szomszédos területek önkormányzati vezetője a közszolgálati rádióban felszólította a lövések elől Izrael távolabbi részeire menekülteket, hogy csak akkor térjenek vissza otthonaikba, ha legalább két napig hallgatnak a gázai fegyverek. Miri Regev, a Likud párt egyik keményvonalas kneszetbeli képviselőnője szintén óvatosságra intett. Cipi Livni igazságügy-miniszter szerint csak az idő ad választ majd azokra a kérdésekre, hogy sikerült-e növelni Izrael elrettentő erejét, és hogy tartós lesz-e a fegyvernyugvás. Fontos lett volna előre meghatározni a Hamász lefegyverzésének és hatékony ellenőrzésének nemzetközi elveit. Most a lefegyverzésért és a politikai eredményekért kell cselekedni, közös frontot kell nyitni a térség mérsékelt erőivel, amelyek a terror ellen harcolnak - tette hozzá Livni, óvatosan bírálva a megállapodást. A kormánykoalícióban részt vevő centrista Jes Atid párt parlamenti frakcióját vezető Ofer Selah szerint az ország hosszú távú nyugalmát csak hosszú távú politikai rendezés biztosíthatja.

Meteo

Estig az ország legnagyobb részén, azaz Olténia és Dobrudzsa kivételével mindenhol változékony időre számíthatunk, helyenként erősebb szél és jégeső is előfordulhat. A lehulló csapadékmennyiség helyenként meghaladhatja a normális mértékeket. A nappali csúcsértékek 20  és 33 fok között alakulnak. Éjszakára is borús marad az égbolt, az esős front az ország egész területét érinti, a hőmérséklet régiónként 10 és 22 fok között alakul.Holnap a maihoz hasonló idő várható, záporok, zivatarok kialakulása bárhol lehetséges. A hőmérsékleti értékek holnap napközben 19 és 29 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben változékony az égbolt és 28 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-05 22:54:51' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-05 22:54:51' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-05 22:54:51' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-05 22:54:51' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-05 22:54:51' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-05 22:54:51' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-05 22:54:51' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-05 22:54:51' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, augusztus 27.