Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, augusztus 28.

Email Imprimare PDF

Elfogadta a kormány a  helyi választottak pártváltását lehetővé tevő sürgőségi rendeletet. A kormányülés előtt Victor Ponta miniszterelnök felelősséget vállalt a kormányrendeletért. Azt mondta, a pártváltás határidejét 45 napban szabja meg. A kormány tervezete szerint a polgármesterek, megyei tanácselnökök és más helyi vezetők úgy válthatnának pártot, hogy ez ne járjon mandátumuk elvesztésével. Traian Băsescu államfő ma, a kormányülést megelőzően felszólította a kabinetet, hogy ne bocsássa ki a jogszabályt. Az elnök ugyanakkor felhívást intézett a Nép Ügyvédjéhez is, hogy amennyiben mégis elfogadják a kormányrendeletet, támadja meg azt az alkotmánybíróságon. Monica Macovei ma délben 12 órakor, a Népi Mozgalom Pártja pedig most, délután 3 órától tiltakozik a Nép Ügyvédje bukaresti székházában a kormányrendeletet ellen. Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége ugyancsak ma juttatta el a sajtóhoz azt a közleményét, amelyben mindenek előtt a jogszabály elfogadására kijelölt időpontot nehezményezi. A Keresztény-Liberális Szövetség délelőtti bukaresti tiltakozó nagygyűlésén felszólaló politikusok – így Klaus Johannis, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu – arra figyelmeztettek, hogy a Szociáldemokrata Párt elvtelen eszközökhöz folyamodva, a jogállamiság megsértésével próbálja megnyerni az őszi elnökválasztást. A jogszabályt az RMDSZ több politikusa is bírálta. Az önkormányzati testületek működését három hónapja vizsgáló Közpolitikai Intézet szintén arra kérte a kormányt, hogy ne legalizálja helyi szinten a politikai migrációt, inkább a pártok oldják meg a helyzetet tárgyalásos úton.

Letette a hivatali esküt Darius Vâlcov, új költségvetési miniszter az elnöki hivatalban ma délelőtt. A ceremóniát eredetileg tegnap délutánra tervezték, de a kormányfő akkor nem tudott volna részt venni rajta. Traian Băsescu sok sikert kívánt az új miniszternek és arra figyelmeztette, hogy Románia gazdasága bajba kerül, ha a kormány nem tartja be az uniós pénzügyi paktumban vállalt kötelezettségeit. „Legyen a költségvetés minisztere, ne választási érdekek kiszolgálója” – intette Darius Vâlcovot az államfő.

A Magyar Polgári Párt nem támogatja sem az RMDSZ, sem az Erdélyi Magyar Néppárt államelnök-jelöltjét a novemberi választáson – nyilatkozta Biró Zsolt. Az MPP elnöke szerint pártja ehelyett a kampányban arra az ötpontos alkotmánymódosító csomagra fekteti a hangsúlyt, amelyet valamennyi romániai államelnök-jelöltnek megküldenek. A Magyar Polgári Párt ugyanakkor a székelyföldi területi autonómiatervezet mielőbbi parlament elé való terjesztését kéri a az RMDSZ-től. Biró Zsolt szerint szeptember 23-ig, a romániai elnökválasztás jelöltállítási határidejéig a parlament asztalára kellene kerülnie az autonómiatervezetnek. Az RMDSZ ugyanakkor közölte, az autonómiatervezet szövege még nem nyilvános, annak társadalmi vitáját "megfelelő időben" indítják majd el. Közben Bíró Zsolt ma bejelentette: az MPP november végén autonómia tüntetést szervez Sepsiszentgyörgyön. A felvonulással arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Romániában még mindig nem alkalmazzák a csaknem 100 évvel ezelőtt elfogadott gyulafehérvári nyilatkozat által garantált kisebbségi jogokat.

Cáfolta Victor Ponta miniszterelnök, hogy a kormány 2016-től környezetvédelmi adót vetne ki a lakások saját hőközpontjaira.A kormányfő ugyanakkor kijelentette, korszerűsíteni akarják a nagyvárosok fűtési rendszerét. Korábbi sajtóértesülések szerint a kormányfő azt mondta, az Európai Unió kötelezi Romániát arra, hogy a környezetszennyezés mértékétől függő adót fizettessen a háztartásokkal. A lakótársulások szövetsége tiltakozik az adó bevezetése ellen és azt állítják, hogy más uniós országokban az állam támogatja a saját, energiatakarékos hőközpontok bevezetését és csak a nagy környezetszennyezést okozó központokat adózzák meg.

A Nuclearelectrica atomenergetikai állami vállalat versenytárgyalást írt ki a cernavodai atomerőmű hármas és négyes blokkjának megépítésére 6,5 milliárd euró értékben - közölte a Mediafax hírügynökség. A múlt héten elfogadott új privatizációs stratégia szerint az állam a projekt 51 százalékát adná át az érdekelt magánbefektetőknek, a részvények legalább 30 százaléka pedig állami tulajdonban maradna. Románia kínai segítséggel bővítené atomerőművét: az erről szóló szándéknyilatkozatot 2013 novemberében írták alá a szakhatóságok vezetői Bukarestben a kínai és a román kormányfő jelenlétében. Victor Ponta miniszterelnök jövő héten Kínába látogat. Mint ismert, 2010-ben a cseh CEZ, a német RWE, a spanyol Iberdrola és a belga-francia GDF Suez csoport, majd tavaly a Luxemburgban bejegyzett ArcelorMittal és az olasz Enel is kiszállt a projektből.

Erdélyben is lesz olyan engedélyezett gépkocsi-átszerelő műhely, ahol a mozgáskorlátozottak speciális igényeinek megfelelően alakítják át a személygépkocsikat. A Szatmári Friss Újság szerint az országban jelenleg egyetlen engedélyezett átszerelőközpont működik Bukarestben. Az erdélyi szerelőcsarnok Szatmárnémeti határában lenne, és a tervek szerint jövő augusztusban már meg is kezdenék a munkát , 140 fogyatékkal élő személynek biztosítva munkahelyet. A szerelőközpont létrehozására a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság a Megyei Tanáccsal közösen 123 ezer euró támogatást nyert a Humán Erőforrás Fejlesztését Célzó Operatív Program keretében.

Rangsorolták a székelyföldi vállalkozásokat. Az Omnibus cégkatalógus Kovászna, Hargita és Maros megyei cégek tavalyi pénzügyi eredményeit feldolgozó elemzéséből kiderült, hogy az ötven legnagyobb székelyföldi cég 14 milliárd 170 millió lejes árbevételt ért el 2013-ban. A három legnagyobb székelyföldi vállalat a Maros megyében bejegyzett E.ON Energie Romania, az E.ON Gaz Distributie és az Azomureș részvénytársaság. Negyedik helyezett a gyergyószéki Romaqua Group ásványvíz-palackozó, ötödik a Domo felső-háromszéki elektronikai termékeket forgalmazó üzletlánc. Hatodik a listán az udvarhelyszéki Global NRG ROM energiaszolgáltató vállalat. A csíkszéki Waberers Romania közúti áruszállító vállalat a tízedik, a brassói tejgyár pedig a14-ik a toplistán.

Külföld:

Béketervet fogadott el Ukrajna és Oroszország a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására. Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államelnök tegnap esti minszki találkozóján Fehéroroszország, az Európai Unió és Kazahsztán is képviseltette magát. Az orosz államfő említést tett arra is, hogy tárgyalni fognak a gázszállítás újraindításáról Ukrajnán keresztül. Tegnap ugyanis Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök arról beszélt a kormány ülésén, hogy léteznek olyan orosz tervek, amelyek szerint Moszkva blokkolná a gázszállítást Európába a télen.

Számos termék ára emelkedett Oroszországban a múlt héten részben annak a hatására, hogy Moszkva augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tejtermék behozatalára egyebek között az Európai Unióból. Az orosz statisztikai hivatal legfrisebb adatai szerint augusztus eleje óta a csirkehús ára 3,6 százalékkal, a sertéshúsé 1,7 százalékkal, a marhahúsé 0,9 százalékkal, a halé 1 százalékkal emelkedett.

Hivatalos eljárás indult Christine Lagarde ellen. A Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója, volt francia gazdasági és pénzügyminiszter ellen a francia köztársasági bíróság indított "hanyagság" miatt eljárást a Bernard Tapie üzletembernek 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében. Az Adidas sportszergyártó cég eladása körüli, a gyanú szerint az államot megkárosító szövevényes kártérítési ügyben eddig öt ember ellen emeltek vádat. Christine Lagarde jelezte: nem kíván lemondani az IMF főigazgatói tisztségéről és fellebbez a döntés ellen.

Norvégia európai ügyekkel foglalkozó minisztere szerint a magyar kormány hátat fordít a Nyugatnak. Vidar Helgesen Magyarország útja vissza a múltba című olvasói levelét ma közölte a Financial Times. A politikus úgy véli: Orbán Viktor „szellemi vaskupolával” védené ki a külföldi befolyást, szakítani akar a nyugati dogmákkal és ideológiákkal, és illiberális államot szeretne létrehozni. Helgesen külön kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök éppen akkor említette példaként a szerinte sikeres Oroszországot, miközben az Európai Unió a szankciókat készítette elő Moszkva ellen Ukrajna szuverenitásának megsértéséért.

Nyílt levélben foglalt állást Skócia függetlenné válása ellen 120 nemzetközi nagyvállalat vezérigazgatója. A The Scotsman című skóciai lap által közölt levél szerint a skót gazdaságot rendkívül erős szálak kötik az Egyesült Királysághoz, és e kapcsolatrendszertől függ csaknem egymillió skóciai munkahely.

Időjárás:                                                 

Estig többnyire változékony marad az idő, Erdélyben és a keleti megyékben záporokra, zivatarokra kell számítani. A hőmérséklet csúcsértékei 18 és 29 fok között alakulnak. Holnap országszerte felszakadozik a felhőzet, csapadék sehol sem valószínű. A  nappali hőmérséklet csúcsértékei 21 és 28 fok között lesznek. Bukarestben most fátyolfelhős az égbolt és 26 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-06 11:49:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-06 11:49:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-06 11:49:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-06 11:49:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-06 11:49:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-06 11:49:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-06 11:49:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-06 11:49:40' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, augusztus 28.