Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, augusztus 29.

Email Imprimare PDF

A kormány lehetővé tette a választott önkormányzati tisztségviselők számára, hogy mandátumuk elvesztése nélkül kilépjenek pártjukból - erről tegnapi ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a kabinet. A jogszabály negyvenöt napra felfüggeszti a pártváltást a tisztség elvesztésével sújtó törvénycikkek hatályát. A sürgősségi kormányrendelet közzététele után azonnal hatályba lép, a parlament csak utólag vitatja meg a jogszabályt. Tegnap több civil szervezet és az ellenzék is tiltakozott a jogszabály elfogadása ellen. Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes az új szabályozás védelmében azzal érvelt, hogy 2006-ban, a jelenlegi szabályozás elfogadása előtt az akkori kormánypártok több száz ellenzéki polgármestert köteleztek pártjuk elhagyására, s most ezeknek szerettek volna lehetőséget biztosítani a visszatérésre.

Románia elítéli a dél-kelet ukrajnai fejleményeket – jelentette ki Traian Basescu államfő tegnap a nagykövetek évi tanácskozásán, Bukarestben. Az elnök szerint azt követően, hogy az orosz hadsereg egységei átlépték az ukrán határt, az erőviszonyok a szeparatisták javára változtak meg. Basescu szerint azonban még nem beszélhetünk orosz invázióról Ukrajnában., ugyanakkor további gazdasági szankciókat vélt szükségesnek Moszkvával szemben.

Meggondolta magát, és mégsem indul az őszi államfőválasztáson Cristian Diaconescu. A politikus Elena Udreával közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy inkább a Népi Mozgalom Pártjának jelöltjét támogatja. Mint ismert, eredetileg Diaconescu volt a népi mozgalmárok jelöltje. Függetlenként történő indulását akkor jelentette be amikor bebizonyosodott, hogy a párt végül Elena Udreát indítja a választáson.

Vasárnap, augusztus 31-én van a Román Nyelv Napja. Az esemény alkalmából országszerte tartanak különböző kulturális rendezvényeket. A Román Nyelv Napját 2011 óta ünneplik meg, amikor a parlament 166 – valamennyi pártot képviselő – honatya javaslatára elfogadta az erről szóló törvényt.

Klaus Johannis, a Keresztény Liberális Szövetség elnökjelöltje tegnap részt vet a Népi Tudományok Intézete és a Hans Seidel Alapítvány által szervezett, “Az oktatási rendszer reformjának stratégiája” elnevezésű megbeszélésen. A rendezvényen Klaus Johannis egyebek mellett kijelentette, hogy ő valóban foglalkozott az oktatásüggyel, mert tanár volt, csak most lett belőle egy politikai komisszár, aki indulni akar az elnökválasztáson. Mint ismeretes a politikai komisszárok a második világháborúban a Vörös hadsereg katonai parancsnokai mellé kinevezett biztosok voltak, akiknek feladata az ideológiailag megbízhatatlan vezetők kiszűrése volt.

Az Országos Állategészségügyi Hatóság összehívott egy szakértői csoportot annak megvitatására, hogy milyen intézkedéseket hozzanak a szarvasmarha-állományban fellépett kéknyelvűséggel szemben. Jelenleg az ország 12 településén állapították meg a kórt, az elsőként megfertőzött állatok pedig tegnap pusztultak el. Szakemberek szerint a betegség nem gyógyítható, ezért a fertőzött állatokat haladéktalanul le kell vágni. A betegség az emberre nem veszélyes.

Augusztusban 0,3% -ra csökkent az infláció az eurozónában. Ez az elmúlt 5 évben a legalacsonyabb mértékű infláció. Szakemberek a jelenséget az energia, az élelmiszer és a dohány-termékek árának csökkenésével magyarázzák.

Tegnap délelőtt letette a hivatali esküt az elnöki hivatalban az új költségvetési miniszter, Darius Vâlcov. A ceremóniát eredetileg szerda délutánra tervezték, ám mivel a kormányfő nem tudott volna részt venni rajta, az államfő kitolta az időpontját. Traian Băsescu sok sikert kívánt az új miniszternek. Figyelmeztette azonban, hogy Románia gazdasága bajba kerül, ha a kormány nem tartja be az uniós pénzügyi paktumban vállalt kötelezettségeit.

Külföld:

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében van már 60 orosz harckocsi– jelentette ma az ukrán média. Tegnap az Északatlanti Szövetség is olyan műholdfelvételeket tett közzé, amelyek bizonyítják az orosz csapatok benyomulását Ukrajnába annak ellenére, hogy Oroszország kedden azt állította, katonái eltévedtek, és ezért lépték át a határt. A TSZN ukrán televízió szerint az orosz csapatok a tegnapra elfoglalt Novoazovszk városából indultak Mariupolba, ahol újabb hídfőállást építenek ki. Közben Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő közölte: a Kijev által terrorellenesnek nevezett erők aláaknázzák Mariupol környékét, hogy megállítsák az ellenséges harckocsikat. A szakértő szerint heves harcok folynak a terrorellenes erők és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták között Luhanszk városánál, valamint a Donyeck melletti Ilovajszknál is. Szemtanúk szerint Oroszországból három hadoszlop hatolt be Luhanszk városába, összesen 250-300 katonai járművel. A NATO mára rendkívüli ülést hívott össze, holnap pedig az EU-csúcson is érintik az orosz szankciók kérdését.

Az ukrán válság viharában Európában szinte észre sem vették, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem csak az EU-val, hanem a nyugati értékrendszerrel is felvette a harcot – írta a Die Welt online, felidézve Orbán júliusi tusványosi beszédét. A cikk szerzője, Jaques Schuster szerint a magyarkormányfő akkor nemcsak az Európai Uniót és Európát támadta meg, hanem a nyugati demokráciát és annak alapelveit. A cikkben az is előkerül, hogy Orbán Viktor szerint a legtöbb civil szervezet külföldről fizetett aktivistákból áll, akiket külön meg kellene figyelni – akárcsak Putyin Oroszországában. Orbán alatt Magyarország putyinizálódik vagy erdoganizálódik, írja a Die Welt újségírója, aki szerint az Európai Néppártnak meg kellene fontolnia a Fidesz kizárását.

Egy év alatt egymillióval nőtt a szíriai menekültek száma - közölte ma az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A világszervezet jelentése szerint a 2011 márciusában kezdődött fegyveres konfliktus miatt Szíriát elhagyók száma ezzel meghaladta a hárommilliót. Antonio Guterres menekültügyi főbiztos korunk legnagyobb humanitárius válságának nevezte a szíriait. Közlése szerint a külföldre távozók közül legtöbben továbbra is a szomszédos országokban keresnek menedéket: így Libanonban, Törökországban, Jordániában és Irakban. A három és fél éve tartó szíriai polgárháborúban több mint 191 ezren vesztették életüket.

Kitört mára virradóra az észak-izlandi Bardarbunga vulkán. Izland északkeleti és középső része felett megtiltották a repülést 5 és fél ezer méteres magasság alatt. A vulkán a legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull alatt fekszik. Szakértők szerint mivel a kitörés helye a gleccseren kívül van és egy hasadékon keresztül történik, a folyamat nem jár a jégfolyam jelentős olvadásával és hamu kilökődés sincs. A Bardarbunga vulkán nagyjából évszázadonként egyszer tör ki. Legutóbb 1910-ben volt rá példa.

Időjárás:                                                 

Estig többnyire napos marad az idő, Erdélyben és Moldvában helyenként megnövekszik a felhőzet. Eső seholsem valószínű. A hőmérséklet csúcsértékei 21 és 28 fok között alakulnak. Holnap enyhe felmelegedésre, a déli és délkeleti megyékben napos, máshol változékony időre kell számítani. A  nappali hőmérséklet csúcsértékei 24 és 30 fok között lesznek. A Fekete-tenger vize 24 fokos. Bukarestben most süt a Nap és 27 fok van.

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-09 04:34:51' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-09 04:34:51' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-09 04:34:51' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-09 04:34:51' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-09 04:34:51' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-09 04:34:51' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-09 04:34:51' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-09 04:34:51' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, augusztus 29.