Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 1.

Email Imprimare PDF

Az őszi pótérettségin 22 százalékos volt az átmeneteli arány, ami 1 százalékkal jobb, mint egy évvel ezelőtt – közölte az Oktatásügyi Minisztérium. Ma délután négy óráig lehet benyújtani az óvásokat, a végleges eredményeket pedig szeptember 4-én függesztik ki. A vizsgára majdnem 53 ezer diák iratkozott be, ebből 250-et csalásért távolítottak el a vizsgáról és több mint 9700-n nem érték el az átmenetelhez szükséges 6-os általánost.

Mától 256 Zsíl-völgyi bányász lett munkanélküli. Őket a nem kifizetődő, bezárásra ítélt bányáktól bocsátották el. Legtöbbjük kérheti nyugdíjazását, mert több mint 20 évet dolgozott a föld alatt. Az elbocsátottak mindenike több mint 31 ezer lej készpénzt kap végkielégítésként. Az átszervezés következtében a nem kifizetődő bányáknál 1676 alkalmazott marad. A tervek szerint 2018-ig bezárnak minden veszteséges szénbányát.

Az első hét hónapban 4,5 millió turista szállt meg a romániai kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,8 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte az Országos Statisztikai Hivatal. A vendégéjszakák száma elérte a 10,56 milliót, ami 5,8 százalékos növekedés éves összevetésben a tavalyi év első hét hónapjához képest. A turisták csaknem 77 százaléka belföldi volt, a külföldi látogatók aránya 23 százalék, ez megegyezik a tavaly is regisztrált arányokkal. A vendégéjszakák 80 százalékát a román turisták töltötték el a szálláshelyeken, a többi 20 százalékot külföldiek. A román turisták átlagban 2,4 napot töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek 2 napot. A romániai kereskedelmi szálláshelyek kihasználtsági aránya 24 százalék volt, ami 1,1 százalékponttal magasabb a tavalyinál.

Támogatást nyújt az Európai Bizottság a tejtermelőknek, hogy magánraktárakban tudják tárolni termelésük egy részét, amelyet az Orosz Föderációba szándékoztak exportálni. Az intézkedésekre azért van szükség, hogy csökkentsék az európai gazdák és tejfeldolgozók veszteségeit az orosz import felfüggesztése miatt – jelentette ki Dacian Ciolos mezőgazdasági és vidékfejlesztési európai biztos. Elmondása szerint három hónapra szándékoznak támogatást nyújtani a tárolásra, de szükség esetén az időszak meghosszabbítható.

Fehér megyei juhtenyésztők látogattak Tolna és Bács-Kiskun megyébe tapasztalatcserére és tárgyalni az együttműködésről, közölte Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke. Hajduk Péter, a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: mivel a magyar juhtenyésztők a tenyésztés megszervezésében, a termék-előállításban román kollégáiknál előbbre tartanak, átadhatják tudásukat, és tenyészállatokat is eladhatnak nekik. Kitért arra is, hogy az utóbbi két-három évben megállt a magyar juhállomány csökkenése, sőt bizonyos kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egy kicsit emelkedett. A magyar juhokat döntő többségében Nyugat-Európába szállítják. Magyarországon 6800-7000 család foglalkozik juhtartással, amely mára már 95-96 százalékban családi gazdaságokban koncentrálódik. Magyarországon az Európai Unió előírása alapján egyedi jelöléssel pontos nyilvántartást vezetnek, amely szerint 900 ezer körül van az anyajuhok száma. Az uniós csatlakozáskor, 2004-ben 1,25 millió volt a hazai juhállomány, a juhok száma azért csökkent, mert az EU-ban a földalapú támogatásra helyeződik a hangsúly - mutatott rá.

Megakadályozható a kéknyelv betegség terjedése, amennyiben ellenőrzés alatt tartják az állatkereskedelmet és sürgősen kiirtják a szúnyogokat – állítják a Szilágy megyei szakemberek, akik ma a fertőzés terjedésének megelőzéséről tárgyaltak. Nicolae Mocuta, sejtbiológus elmondta: a betegség nem terjed át az emberre és az állatok között sem. Kizárólag szúnyogcsípéssel terjed. Eddig 16 Buzau megyei községben bizonyosodott be a kéknyelv megbetegedés. A prefektúra szóvivője szerint 60 fertőzésgóc van a megyében, ahol 64 szarvasmarha, 18 juh és két kecske található.

Már lehet jegyet vásárolni a szeptember 15-én kezdődő kedvezményes üdülési programokban. Az Egy hét üdülés elnevezésű program keretében a hat éjszaka, reggeli és napi két kezelés már 330 lejtől megvásárolható egy kétcsillagos szállodában – közölte a Gyógyturizmus Munkáltatói Szervezete. A négy gyógykezelési programban a turisztikai irodáknál bárki vásárolhat jegyet a legismertebb romániai gyógyfürdőkre. A kedvezményes időszak szeptember 15-én kezdődik és december 15-ig tart.

Jó ütemben gyűlnek az Erdélyi Magyar Néppárt államfő-jelöltjét támogató aláírások, eddig az induláshoz szükséges mennyiség csaknem fele gyűlt össze - közölte Toró T. Tibor, az EMNP elnöke, a félidejénél tartó akció mérlegét megvonva. Hozzátette, a Szilágyi Zsolt alelnök indulásához szükséges 200 ezer aláírásból eddig több mint 95 ezer gyűlt össze. Az RMDSZ már múlt héten bejelentette, hogy a Kelemen Hunor államelnök-jelölt indulásához szükséges támogatói aláírások több mint a fele megvan.

Az orv- és az önkényes halászat leküzdését célzó aktív intézkedéseket tervez a Duna-Delta rezervátum új kormányzója. Lucian Simion abból az alkalomból nyilatkozott rádiónknak, hogy ma a Duna-Delta Rezervátum napja, amit 2008-tól ünnepelünk szeptember elsején. A kormányzó fontosnak tartja, hogy egyetlen intézményben egyesítse a deltában működő ellenőrző szerveket.

Puliszkát és nem is akármilyent készített fennállásának 45. évfordulójára a Román Televízió bukaresti magyar nyelvű adásának stábja, amely a hétvégén részt vett a Hidegségen lezajlott Csángó Túros Puliszka Fesztiválon. Az ünnepeltek sem érkeztek üres kézzel. Olyan felvételeket vittek el, amelyeken a csángók voltak a főszereplők. Szombat délután nemcsak pusztán levetítették a stúdiójuk által az idők során a gyimesiekről készített felvételeket, hanem ezeket arra használták fel, hogy megszólaltassák a filmkockákon szereplőket.

Rendkívüli ülést tartanak ma délután az uniós országok brüsszeli állandó képviseleteit vezető nagykövetek az ukrajnai válság ügyében - közölték diplomaták. Az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek szombati brüsszeli találkozóján felkérték az Európai Bizottságot, hogy egy héten belül készítsen javaslatot, milyen további intézkedéseket lehet alkalmazni az ukrajnai szakadár lázadók oldalán a harcokba immár közvetlenül is beavatkozó Oroszországgal szemben. Angela Merkel német kancellár – tegnap kora hajnalban Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján - arról beszélt, hogy az EU szigorítani fogja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, ha napokon belül nem javul az ukrajnai helyzet.

Az orosz elnök azzal vádolta ma Kijevet, hogy saját lakosságát löveti, és nem akar tartalmas politikai párbeszédet folytatni a kelet-ukrajnai szakadárokkal. Ugyanakkor - vélhetően az úgynevezett összekötő csoport mára tervezett minszki találkozójára utalva - hozzátette, hogy most "megkezdődik a közvetlen tárgyalások folyamata". Vlagyimir Putyin a BBC-nek adott nyilatkozatban beszélt erről. Azt állította, hogy a Kelet-Ukrajnában jelenleg zajló hadművelet célja kiszorítani az ukrán hadsereget a nagyobb kelet-ukrajnai városok környékéről, hogy ne tudja lőni a lakónegyedeket.

A szerb miniszterelnök a Rosszija 24 orosz állami hírtelevíziónak adott interjúban megismételte korábbi kijelentését, miszerint Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, ami szerinte jól bizonyítja azt is, hogy Európában Belgrád a legjobb barátja Moszkvának. Aleksandar Vucic az ukrajnai helyzettel kapcsolatban kifejtette: a válságból csak egyféle módon lehet kijutni, "a békés megoldásnak nincs alternatívája", aki pedig másként gondolja, "az nagyon téved".

Donald Tusk lengyel kormányfőt választották meg az Európai Tanács elnökének az EU-tagállamok csúcsvezetői szombaton Brüsszelben tartott rendkívüli tanácskozásukon. Lengyelország miniszterelnöke december 1-jén váltja Herman Van Rompuy jelenlegi ET-elnököt.

Estig délen és keleten napos, máshol változékony marad az idő, csapadék sehol nem valószínű. A hőmérséklet 14 és 29 fok között van. Holnap tovább tart a nyárias, meleg idő változékony égbolttal. A hőmérséklet hajnalban 7 és 22, holnap napközben 25 és 32 fok között lesz. Bukarestben most többnyire derült az égbolt és 27 fok van.

 




Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 21:11:54' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 21:11:54' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 21:11:54' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 21:11:54' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 21:11:54' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 21:11:54' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 21:11:54' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 21:11:54' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, szeptember 1.