Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 2.

E-mail Nyomtatás PDF

Romániáé lehet a regionális fejlesztésért felelős biztosi poszt a most körvonalazódó új Európai Bizottságban, amelyet a miniszterelnök tartalék jelöltje, Corina Cretu EP-alelnök tölthet be - tudta meg a Gandul hírportál.

A román vezetők eddig azt mondták: az ország továbbra is a mezőgazdasági "tárcát" szeretné megtartani az uniós végrehajtó testületben, amelyre Dacian Ciolos jelenlegi EU-biztost jelölik. Tegnap azonban kiderült, hogy Victor Ponta kormányfő már egy hónapja hivatalos levélben megnevezte Románia tartalék jelöltjét Corina Cretu személyében, arra az esetre, ha Jean-Claude Juncker EB-elnök nem Romániának szánja a mezőgazdaságért felelős EU-biztosi posztot. Cretu tavaly azzal hívta fel magára a romániai média figyelmét, hogy Tőkés László EP-képviselő állami érdemrendjének visszavonását sürgette.

A biztosjelöltről a bizottság kijelelölt elnöke dönt, majd az Európai Parlament szavaz a kinevezéséről.

Elfogadta a szenátus az aódamnesztiáról szóló törvény tervezetét. Eszerint nem kell megtérítenie a jogtalanul kapott járnadóságát több mint 12 ezer kismamának és több mint 30 ezer nyugdíjasnak. Másfelől viszont a szenátus elfogadott egy módosító javaslatot, amely szerint a kormány visszaadja a pénzüket azoknak, akik megtérítették az államnak a jogosulatlanul szerzett járandóságokat.

A kormány azt követően dolgozott ki törvénytervezetet a jogosulatlan járandóságok elengedéséről, hogy több nyugdíjas öngyilkos lett, miután csalás gyanúja miatt ügyészségi eljárás indult ellenük, és felszólították őket a jogtalanul kapott összegek visszafizetésére. Csakhogy az intézkedés pontosan őket nem érinti: az amnesztia ugyanis nem vonatkozik arra a mintegy tízezer nyugdíjasra, akik hamis iratokkal jutottak magasabb járandósághoz.

Több órás kihallgatás után 24 órára őrizetbe vették az ügyészek Kolozs megye főtanfelügyelő-helyettesét. A magyar nyelvű oktatásért is felelős Péter Tündét befolyással történő üzérkedéssel gyanúsítják. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleménye szerint június elseje és szeptember elseje között összesen 9600 eurót kért és kapott öt személytől. Cserébe azt ígérte: befolyását felhasználva ráveszi a vizsgáztató bizottságok tagjait, hogy engedjenek át több diákot a nyári és a napokban véget ért pótérettségin.

A Kolozs megyei főtanfelügyelőség máris közölte, hogy Péter Tündét felmentették tisztségéből.

A kolozsvári városháza alkalmazottai eltávolították a magyar feliratot a házasságkötések helyszínéül szolgáló sétatéri filegóriából. A kétnyelvű bannert a szabad nyelvhasználatért küzdő MOST-ACUM Mozgalom aktivistái helyezték el vasárnap hajnalban. Pár órán belül a városháza alkalmazottai észlelték a változást, és egyszerűen lemetszették a banner alsó részét, amely a polgármesteri hivatal magyar megnevezését tartalmazta. Az aktivisták Facebook-oldalukon emlékeztették Emil Boc polgármestert, hogy pár napja, a Kolozsvári Magyar Napokon a normalitás oázisának nevezte a várost, ahol mindenki otthon érezheti magát, és ahol a kultúra és a hagyományok tisztelete prioritás.

Egy hónapig kolostorba kell elvonulnia és bűnei bocsánatáért imádkozni annak a bálványosváraljai ortodox papnak, aki vasárnap megvert egy magyar fiatalembert. Az ittas állapotban lévő pópa ököllel ütötte, és lábbal rúgta a helybéli fiatalt, miközben a „Románok vagyunk...” kezdetű műdalt énekelte. A verekedő papot az arra vetődött rendőrök fékezték meg, a Citynews román portál szerint megbilincselve kísértek be az őrsre.

A kolozsvári ortodox érsekség szóvivője a portál kérdésére közölte: a büntetés  kiszabásakor  figyelembe vették, hogy a pópának eddig nem voltak fegyelmi problémái.

Feltehetőleg cigarettázás miatt robbant fel tegnap este egy ház a Szatmár megyei ákosi termálfürdő területén. Egy vakációzó család három tagja súlyosan megsebesült, köztük egy 6 éves gyerek. A hely sajtó beszámolói szerint a faházikókat termálvízzel ellátó vezeték robbant fel abban a szobában, ahol a család kádfürdőt vett. Tűz ütött ki, amelyben a szülők és a kisgyerek testfelületének 70-80 százaléka megégett. A súlyos állapotban lévő sebesülteket katonai repülővel egy bukaresti kórházba szállították. A strand egyik gondnoka szerint a robbanást az okozta, hogy a családfő rágyújtott a szobában. Ezt a fürdőszabályzat tiltja, mert a termálvizes helyiségekben magas a levegő kéntartalma.

A külügyminisztérium megerősítette a három román állampolgár  haláláról szóló lapértesülést. A spanyol sajtó tegnap délután számolt be arról, hogy egy romániai család autóbalesetet szenvedett az ibériai ország északi részén található Pamplona közelében. A gépkocsiban hatan ültek, az elhunytak közül kettő kiskorú. A másik három utas is megsérült, egyikük súlyosabban. A bilbaoi román konzul szerint a romániai szabadságukról visszatérő család autója egy szabálytalanul közlekedő járművet próbált kikerülni, amikor egy útszéli fának ütközött a francia határtól 20 kilométernyire fekvő Lantz városka közelében.

Oroszország módosítja katonai doktrínáját, és ebben a NATO bővítése és az ukrán válság is közrejátszik - közölte az orosz nemzetbiztonsági tanács egyik vezetője a Ria Novosztyi hírügynökséggel. Mihail Popov közölte, hogy az új orosz katonapolitikai irányelveket az év végéig tervezik kialakítani.

Az elképzelés módosítását indokolva Oroszországot érintő külső katonai veszélynek nevezte a NATO katonai infrastruktúrájának közeledését az orosz határhoz. Ez alatt a katonai szervezetbe való újabb tagok felvételét is értette, utalva Ukrajna törekvéseire. Ezt elfogadhatatlannak nevezte.

Oroszországban a jelenleg is hatályban lévő katonapolitikai irányelveket 2010-ben fogadták el.

Irakban az Iszlám Állam harcosai által elhurcolt katonák több mint száz hozzátartozója betört a parlament épületébe, s ott törtek-zúztak – mondta el egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek.

A törvényhozók meghallgatni készültek az észak-iraki Tikrítből elhurcolt katonák rokonait szeretteik sorsával kapcsolatban. Erre azonban nem került sor, miután a szemtanúk szerint erőszakos tüntetésbe kezdtek a parlament előtt, majd erővel benyomultak az épületbe.

Államcsődnek minősítenék a piacok, ha függetlenné válása esetén Skócia megtagadná az Egyesült Királyság teljes államadósságából rájutó rész törlesztését - mondta skóciai kampánykörútján Gordon Brown volt brit miniszterelnök. A munkáspárti politikus Skóciában született, ennek ellenére a skót elszakadási törekvések elleni kampány egyik irányítója. Coatbridge kisvárosban elmondott beszédében kijelentette: a nemzetközi közösség páriának tekintené Skóciát az államadósság-hányad törlesztésének elutasítása esetén. "Még Zimbabwe is eleget tesz nemzetközi törlesztési kötelezettségeinek" - érvelt a volt brit kormányfő.

A skót kormány többször is hangoztatott álláspontja szerint Skócia nem vállalja át az Egyesült Királyság államadósságának rájutó részét, ha függetlenné válása esetén nem használhatja tovább hivatalos megállapodás alapján a fontot.

Putyin blöfföl, az orosz elnök nem fogja elzárni a gázcsapokat – álltíja a Financial Times mai számában a tallinni Védelmi Tanulmányok Nemzetközi Központjának igazgatója, az Egyesült Államok korábbi azerbajdzsáni nagykövete.

Matthew Bryza szerint el kell oszlatni azt a mítoszt, hogy Európa országai túlzott mértékben függnek az orosz gázszállításoktól, mivel az orosz gazdaság nagyobb mértékben függ az unióból származó gázbevételektől. Egyúttal úgy véli, az Európai Unió képes lenne átvészelni a telet anélkül, hogy akárcsak egyetlen molekulányi orosz gázt is vásárolna. Ehhez elég feltölteni a tározókat és használni a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminálokat.

Az egykori diplomata szerint, ha Európa képes ellenállni a gázcsapok elzárásának, Moszkva abba a tarthatatlan helyzetbe kerülne, hogy miközben kárt nem tudna okozni, az orosz büdzsé 10-15 százalékát kitevő bevételtől vágná el saját magát.

Az amerikai hadsereg csapást mért a szomáliai al-Shabaab szélsőséges iszlamista szervezetre, egyes értesülések szerint a fegyveres csoport vezetőjével is végezhettek. A Pentagon szóvivője csak annyit árult el az akcióról helyi idő szerint hétfőn késő este, hogy annak célpontja az al-Shabaab volt. A szervezet egy évtizede folytat - állítása szerint - dzsihádot, vagyis muzulmán szent háborút Szomáliában, ahol Mohamed Sziad Barré elnök diktatórikus hatalmának 1991-es megdöntése óta véres polgárháború dúl, és gyakorlatilag nincs működő államhatalom.

Száznyolc új illemhelyet adott át egy indiai jótékonysági szervezet az ország északi részén lévő Uttar Prades állam egyik falujában, ahol pár hónappal ezelőtt feltehetőleg csoportosan megerőszakoltak, majd felakasztottak két kiskorú lányt, akik otthoni vécé hiányában a szabadba mentek könnyíteni magukon sötétedés után. A szervezet rámutatott, hogy az illemhelyek hiánya miatt a faluban élő nők arra kényszerülnek, hogy sötétedés után a szabadban végezzék el a dolgukat, ezzel komoly veszélynek kitéve magukat. A színes és olcsó új illemhelyek átadásakor az adományozó szervezet alapítója elmondta, az a céljuk, hogy a közeljövőben az összes indiai háztartást felszereljék vécével.

Az északi országrészben többnyire derült az égbolt, délen viszont többfelé megnövekszik a felhőzet, elszórtan zivatar alakulhat ki. Holnapra északon is túlnyomórészt felhős lesz égbolt, számottevő csapadékra nem kell számítani, de többfelé előfordulhat kisebb zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 30 fok között valószínű.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-07 13:18:18' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-07 13:18:18' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-07 13:18:18' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-07 13:18:18' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-07 13:18:18' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-07 13:18:18' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 2.