Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 3.

E-mail Nyomtatás PDF

Románia az 59. helyet foglalja el a Világgazdasági Fórum által évente közzétett globális versenyképességi rangsorában, ami 17 hellyel jobb, mint az ország elmúlt évi helyezése. Románia ezzel megelőzte az idén 60. helyet elfoglaló Magyarországot, miután utóbbi csak három helyet javított a tavalyi helyezéséhez képest. Bulgária azonban jobban áll, mint mi, a szomszédos ország ugyanis az 54. helyen áll a rangsorolásban. A globális rangsor élén nem történt változás, hatodik éve Svájc számít a világ legversenyképesebb országának az intézet szerint, a rangsorban pedig Szingapúr követi. A harmadik az Amerikai Egyesült Államok, Finnország a negyedik, Németország pedig az ötödik a listán, amely így folytatódik: Japán, Hong Kong, Hollandia, Egyesült Királyság, Svédország. A Világgazdasági Fórum 2003 óta teszi közzé éves globális versenyképességi indexét, amely a világ legtöbb országát magában foglalja, és ezzel a legkiterjedtebb versenyképességi rangsor a világon. Idén 144 ország versenyképességét vizsgálták.

Kilép a PDL-ből Monica Macovei, mivel függetlenként indul a novemberi elnökválasztáson. Macovei ezt tegnapi sajtótájékoztatóján jelentette be. Vasile Blaga PDL-elnök már korábban kijelentette, hogy amennyiben függetlenként akar indulni, automatikusan kizárják a pártból. Macovei arról is beszélt, hogy semmilyen más pártba nem akar beiratkozni, az államfőválasztáson pedig leginkább azért indul, mert szerinte Klaus Johannis nem képviseli a jobboldalt.

Bevezetné a kötelező szavazást a Szociáldemokrata Párt egyik képviselője. Ioan Munteanu egy erre vonatkozó törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben. A tervezet értelmében azokat, akik nem élnek kötelezővé tett polgári jogukkal, 500 és 1000 lej közötti pénzbírsággal sújtanák. A szociál-demokrata politikus szerint az intézkedésre azért van szükség, mert az mind a választópolgárokat, mind a politikusokat felelősebb magatartásra sarkallná. A világon 28 országban kötelező a választási részvétel.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség anyanyelv- és jelképhasználati jogszabályokat szeretne elfogadtatni a bukaresti parlament őszi ülésszakán – közölte Máté András, az RMDSZ újraválasztott képviselőházi frakcióvezetője.Elmondta: hamarosan napirendre kerül a szenátusban a szociáldemokrata koalíciós partnerek helyi jelképhasználatot szabályozó törvénytervezete. Az RMDSZ azt szeretné elérni, hogy ezt még az őszi ülésszakon a képviselőház is elfogadja és a törvény hatályba lépjen – tette hozzá.Az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezetéről a frakcióvezető azt mondta, a tervezetről belső vitát folytatnak és csak azt követően bocsátják közvitára, majd terjesztik a parlament elé.

23 új megnevezéssel bővült a Romániai Foglalkozások Osztályozása. Többek között a  következő, újdonságnak számító tevékenységek nyertek felvételt: nemzeti válogatott edző; versenysportoló; barlangimentés-oktató; barlangi mentő, víz alatti környezetben; hegyimentő-oktató; vadvízi kajakoktató; tájrendező; mediátor tanácsadó; esélyegyenlőség-szakértő; turisztikai vezető vadvízi evezéshez; barlangi idegenvezető; kirendeltség-vezető; részlegvezető. A teljes lista megtekinthető a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Statisztikai Hivatal számú, közös rendeletében, mely a Hivatalos Közlönyben való, augusztus 28-iki megjelenéskor érvénybe is lépett.

 Egy társadalom valódi erejét kiszolgáltatottabb közösségeinek helyzete mutatja meg – idézte országa alkotmányát Jean-Hubert Lebet, Svájc romániai nagykövete Bukarestben annak a támogatási alapnak a bemutatásán, amely 2 millió svájci frank értékben finanszírozza a nagyszámú roma lakossággal rendelkező hazai közösségeket. Laczikó Enikő, az RMDSZ államtitkára, a program partnerintézményének, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője az eseményen kiemelte: fontosnak tekinti, hogy a roma közösségeket jövedelemhozó tevékenységek választására bátorítják, hiszen így nemcsak az egyének, hanem a családok is biztos, hosszú távú jövedelemforráshoz juthatnak.  Az alap rendelkezésére álló keretösszeg 80 százalékát költik a nagyobb horderejű, 20 százalékát pedig a kisebb pályázatok támogatására, a kiírást pedig úgy fogalmazták meg, hogy ösztönözzék az újszerű és konkrét, a szociális kampányok szlogenjein túlmutató kezdeményezéseket.

Több egyetem is pótfelvételit hirdetett. Például Marosvásárhelyen a Károli Gáspár Református Egyetem kihelyezett tagozata a tanító és óvópedagógusok nappali tagozatán tandíjmentes helyeket hirdet, a levelező tagozat részben fizetéses. A beiratkozás szeptember 1-től 11-ig tart, az alkalmassági vizsgákra szeptember 12-én kerül sor. A Petru Maior Egyetemen júliustól folyamatosan iratkozhatnak a megmaradt helyekre az érdeklődők, szeptember 11-ig. A tudományegyetemen a nyáron meghirdetett helyek több mint fele megmaradt: alapképzésen 675, mesterképzésen 237 üres hely várja az érdeklődőket. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szeptember 6-10. között lehet jelentkezni. A pótfelvételin tizenegy alapképzésen és négy mesteri szakon vannak üres helyek. Alapképzésen 33 tandíjmentes helyet hirdetnek összesen, 171 költség hozzájárulásos, valamint 68 teljes tandíjas helyet.

2014 augusztusában 129 ezer utas fordult meg a kolozsvári Avram Iancu reptéren, ami rekordnak számít - derül ki a repülőtér közleményéből. Eszerint tavaly augusztushoz képest 16 százalékkal nőtt az utasforgalom, a le- és felszállások száma pedig 9 százalékkal ugrott meg. A reptér az év első hat hónapjában 517 ezer utast fogadott és 5846 alkalommal landoltak vagy szálltak fel gépek innen. Forgalom szempontjából így a kolozsvári az ország második legnagyobb reptere a bukaresti Henri Coandă után.Októbertől Nürnbergbe, decembertől Malmőbe, Kölnbe és Genfbe, jövő év márciusától pedig Bariba repülhetnek Kolozsvárról, ugyanakkor idén októbertől egy új repülőtársaság, az Eurolot szolgálatai is igénybe vehetőek,  a társaság kezdetben Kolozsvár- Varsó között indít rendszeres járatot.

Tűz pusztított tegnap délután Kovásznán, a lángokat a kézdivásárhelyi tűzoltóság és a helyiek segítségével sikerült megfékezni. A város zabolai kijárata közelében lévő fűrésztelep gyulladt ki; az ezer négyzetméteres épületnek fele leégett, benne fűrésztelep, fafeldolgozó részleg és szerelőműhely is. A tűzoltók a lángok közül menekítettek ki egy aragázpalackot és két oxigéntartályt, megakadályozva, hogy ezek felrobbanjanak, és a fűrészteleppel szemben levő benzinkútra is átterjedjen a tűz. A tűzben a fűrésztelep egy alkalmazottja sérült meg, akit kórházba szállítottak. Az anyagi károk felmérése még folyamatban van.

Vezetőképző tanfolyamot szervez az Európában honos unitárius tagegyházak küldötteinek az Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Tanácsa. A szeptember 3-8. között zajló képzés célja az, hogy általános egyházi vezetési ismeretek elsajátítása mellett betekintést nyújtson a növekedő taglétszámú unitárius közösségek szervezési és vezetési gyakorlataiba is. A tanfolyamnak a Magyar Unitárius Egyház kolozsvári székháza ad otthont. 

Külföld 

Az ukrán elnökség közlése szerint Petro Porosenko államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök tűzszünetet kötöttek ma Kelet-Ukrajnában. A két elnök ugyanakkor telefonbeszélgetést is folytatott ma, erről Vlagyimr Outyin elnök szóvivője szűkszavúan tájékoztatott. Az orosz és az ukrán államfő véleménye nagymértékben megegyezik az ukrán válságból kivezető útról - mondta Dmitrij Peszkov, ám nem árult el részleteket a két elnök telefonbeszélgetéséről, csak annyit mondott: az államfők arról cseréltek véleményt, mit kell elsősorban tenni annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön a vérontás Délkelet-Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő egy hete - Porosenko államfői posztra lépése óta először - Minszkben folytattak egymással négyszemközti tárgyalást. Akkor megegyeztek az ukrán válság megoldását célzó konzultációk folytatásában.

Ukrajnában hosszú távú válságra kell számítani - mondta Szávay István a Jobbik országgyűlési képviselője. A párt magyar-magyar kerekasztal összehívását, és nemzetközi fellépést szorgalmaz a kárpátaljai magyarság érdekeinek védelmében. A politikus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában bírálta a magyar kormányt azért, mert véleménye szerint inkább Ukrajna területi integritását helyezi előtérbe, nem pedig a szórványmagyarságot.Az ukrajnai válságnak számos negatív hatása van a magyar közösségre nézve, mondta Szávay István  példaként említve a sorozást, a betelepítéseket. Felhívta a figyelmet arra: nemhogy bővítenék a magyar közösség kisebbségi jogait, hanem szűkítik azt, hiszen – Viktor Porosenko elnök ígéretével ellentétben – nem hoznak létre magyar többségű választókerületet a közelgő parlamenti választásokra.Elmondta azt is, hogy javaslatot tettek a kerekasztal résztvevőit illetően és kezdeményezték, hogy a testület kéthetente ülésezzen. 

Közben egy orosz politikus a CNN adásában ismét azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T-72-es harckocsikat szállított Ukrajnának. A Honvédelmi Minisztérium a Magyar Távirati Irodának újból cáfolta a vádakat. 

Vesztésre áll a világ a Nyugat-Afrikát sújtó Ebola-járvány terjedése elleni harcban - jelentette ki tegnap az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet elnöke, aki szerint a folyamatot csak úgy lehet megfordítani, ha a gazdag országok orvosi csoportokat küldenek a betegség által sújtott régióba. Joanne Liu, a segélyszervezet elnöke beszédet intézett az ENSZ tagállamaihoz, melyben elmondta, hogy a segélyszervezeteknek nincs megfelelő kapacitásuk a fél éve terjedő járvány megállítására, közbelépésre van szükség. Az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint azt tervezik, hogy 6-9 hónapon belül megállítsák a fertőzés terjedését. A Világbank elnöke szerint a világ katasztrofálisan rosszul reagált a járványra. Jom Yong Kim egy általa írt újságcikkben úgy fogalmazott, hogy a nyugati egészségügyi intézmények könnyedén fel tudnák tartóztatni a járványt, és sürgette a tehetős országokat, hogy osszák meg tudásukat és forrásaikat az afrikai államokkal a betegség leküzdésében.

Felháborodásának adott hangot ma Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az újabb amerikai túsz Iszlám Állam általi lefejezése miatt.A szélsőséges szunnita szervezet kedden tett közzé egy felvételt, amelyen feltehetően a 31 éves Steven Joel Sotloff szabadúszó újságíró kivégzését mutatja be.Mindannyiunkat felháborítanak az Irakból érkező hírek a civilek szörnyű haláláról és az Iszlám Állam kegyetlen módszereiről, köztük a második amerikai újságíró lefejezéséről - mondta a világszervezet Új-Zélandon tartózkodó vezetője, hozzátéve, hogy határozottan elítéli az ehhez hasonló aljas bűncselekményeket, és nem hajlandó elfogadni, hogy egész közösségeket fenyeget kegyetlen erőszak pusztán a hitük miatt.Megjegyezte, hogy az iraki helyzet tarthatatlan, a vallási közösségek vezetőit pedig felszólította, hogy a tolerancia és a kölcsönös tisztelet, és ne pedig az erőszak jegyében cselekedjenek.

 Dolj, Mehedinti, Olt és Teleorman megyékben ma délelőtt 11 órától, holnap délelőtt 11 óráig sárga vészjelzés van érvényben. Az említett megyékben a lehulló csapadékmennyiség meghaladja a 25-30, helyenként akár az 50-60 litert négyzetméterenként. Az Országos Meteorológiai Intézet szerint ugyanabban az időintervallumban az ország déli részén illetve a hegyvidéken viharos szélre lehet számítani. 

Meteo

Estig országszerte változékony, esős időre számíthatunk, az ország déli részén és a hegyvidéken viharos szél és heves esőzés várható.A nappali csúcsértékek 23 és 31 fok között alakulnak. Éjszakára az egész ország területét eléri az esőt hozó front, a hőmérséklet csúcsértékei az éjszaki órákban 9 és 23 fok között lesznek. Holnap országszerte megnövekszik a felhőzet, eső bárhol előfordulhat, a hőmérséklet nappal 23 és 30  fok között alakul. Adásunk idején Bukarestben változékony az égbolt és 26 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-01 16:18:48' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-01 16:18:48' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-01 16:18:48' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-01 16:18:48' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-01 16:18:48' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-01 16:18:48' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 3.