Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 4.

Email Imprimare PDF

Nem tárgyalt Victor Ponta az RMDSZ-szel a készülő autonómiatörvényről, nem látta a tervezetet, de már tudja: nem támogatja a jogszabály elfogadását – nyilatkozta a miniszterelnök tegnap, újságírói kérdésre válaszolva. A Székelyföld autonómiájáról szóló tervezetet hamarosan nyilvánosságra hozza az RMDSZ. Kelemen Hunor szövetségi elnök szavai szerint jelenleg a jogszabály belső közvitája zajlik. A kormányfő tájékoztatása szerint az RMDSZ még nem javasolt jelöltet a kulturális miniszteri tisztségre. „Ha kapok javaslatot, továbbítom az államfőnek" - tette hozzá a Mediafax szerint. Pontától azt is megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy az RMDSZ nem szavazza majd meg az önkormányzati tisztségviselők pártváltását ideiglenesen engedélyező sürgősségi rendeletet. A parlamenti képviselők és szenátorok úgy szavaznak, ahogy akarnak- fogalmazott a miniszterelnök.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettessel tárgyalt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. Semjén reményét fejezte ki, hogy Szilágyi Zsolt, a Néppárt jelöltje, és Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje is teljesíti az induláshoz szükséges 200 ezer támogató aláírás összegyűjtését, amely a magyar közösség nagyobb arányú mozgósításához vezetne.Toró kiemelte: nem egymás ellen, hanem egymást kiegészítve indulhat a két magyar elnökjelölt. Konstruktív kampányt ígért, amely során a magyar autonómiatörekvésekről, illetve a Néppárt föderális államreformjáról szóló társadalmi vitát szeretnék elmélyíteni.

Az OMV addig lesz Románia partnere, ameddig elsőbbséget biztosít az ország érdekeinek - figyelmeztette tegnap Traian Băsescu államfő az osztrák olajvállalatot.A Mediafax hírügynökség szerint Basescu az Ocean Endeavor Fekete-tengeri olajplatformon tett látogatásán megjegyezte: "sajtóhírek szerint az OMV-Ausztria olyan cégpolitikába kezdett, amely nem előnyös a román államnak". Băsescu nem részletezte az OMV-vel kapcsolatos kifogásait, de a Mediafax annak tulajdonítja a figyelmeztetést, hogy az OMV júniusban - Vlagyimir Putyin bécsi látogatása alkalmával - szerződést kötött az orosz Gazprommal a Déli Áramlat osztrák szakaszának kiépítéséről. Ugyanakkor felröppent az a hír is, hogy a Gazprom csaknem 25 százalékos részesedést vásárolna az OMV-ben. Az osztrák OMV csoport a legnagyobb román olajcég, a Petrom többségi tulajdonosa, amelyben a román állam 20 százalékos részesedést őrzött meg.

Az ország mindegyik közalkalmazottjára kiterjesztette a szenátus az eredetileg a pedagógusokat érintő pénzügyi amnesztiát: a felsőház az őszi ülésszak első munkanapján fogadta el a kiterjesztett törvénytervezetet, a döntéshozó kamara azonban a képviselőház. A pedagógusoknak, illetve a közalkalmazottaknak egy korábban – egy 2009-ben elfogadott törvény alapján – odaítélt bérpótlékot kellett volna visszafizetniük az államnak, amelyről a számvevőszék, valamint más ellenőrző szervek is megállapították, hogy jogtalanul utalták ki az állami alkalmazottaknak. Amennyiben a képviselőház is elfogadja a törvénytervezetet, a közalkalmazottaknak nem kell visszafizetniük az összeget. A szenátus a tervezetet a munkaügyi bizottság javaslatára úgy módosította, hogy az előírás mindegyik állami beosztottra – egyebek mellett az egészségügyi és önkormányzati alkalmazottakra – érvényes legyen. Rovana Plumb munkaügyi miniszter elmondta: a tervezet jóvátétel a pedagógusok, illetve a közszférában dolgozók számára. A szenátus ugyanakkor a kismamák és a nyugdíjasok pénzügyi amnesztiáját is elfogadta, a döntéshozó kamara viszont ugyancsak a képviselőház mindkét tervezet esetében.

Csak Corina Creţuval fog tárgyalni Románia EU-biztosi jelöljei közül az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker. A román kormány első számú jelöltként a jelenleg is EU-biztosként tevékenykedő Dacian Cioloşt jelölte meg, és csak másodikként Corina Creţu szociáldemokrata EP-képviselőt, de nem hivatalos források szerint  Creţu sokkal esélyesebb, mint Ciolos. Juncker holnap találkozik Corina Creţuval, akit a regionális fejlesztési biztosi tisztségre jelölték. Ugyanerre a tisztségre pályázik Csehország is.

Időközben levelet írt az Európai Bizottság elnökének Vasile Blaga és Klaus Johannis. Szerintük törvénytelen Corina Creţu jelölése az EU-biztosi tisztségre, mert nem teljesítette a Ponta-kabinet a Parlament által előírt procedúrákat. A Demokrata Liberális és a Nemzeti Liberális Párt elnökei a levélben úgy fogalmaznak, rossz fényt fog vetni az Európai Bizottságra az, ha elfogadja Corina Creţu jelölését, annak ellenére, hogy a Parlamentben nem hallgatták ki. A tiltakozás a jelek szerint süket fülekre talált, az EurActiv már készpénznek veszi Corina Cretu befutását. A hivatalos információkig még változhat az állás, jelenleg azonban úgy tűnik, Romániából Corina Cretu a nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosi posztot kaphatja meg, Navracsics Tibor magyar külügyminiszter pedig az adó- és vámügyi biztosét.- olvasható az EurActiv oldalán. Amennyiben az EurActiv értesülései helytállók, változás is várható a tárcákban, például megszűnik a belső piacért felelős biztosi tisztség, illetve hat alelnöke lesz a bizottságnak, mindegyik más-más hatáskörrel. Az alelnöki tisztségekbe Juncker lengyel, észt, lett, szlovén, holland és olasz jelölteket szánt.

Tegnap jelent meg Hivatalos Közlönyben a közlekedésrendészeti törvényt módosító jogszabály, amelynek előírásai szeptember 28-án lépnek életbe. Az egyik legfontosabb módosítás a kiskorúak szállítására vonatkozik. E szerint a 3 évesnél nagyobb gyerekek gyerekülés nélkül is utazhatnak az autóban, ha be van kötve a biztonsági övük és nem az anyósülésen ülnek. A három évnél kisebb gyerekek szállításakor azonban kötelező a gyerekülés használata. Az előírás a tömegközlekedési eszközökre és a taxikra nem érvényes. A törvény azonban tiltja, hogy a három évesnél kisebb, 150 cm-nél alacsonyabb gyerek a taxi anyóülésén utazzon. A fenti előírások megszegéséért három büntetőpont jár. A rendőrök dolgát könnyíti meg az a módosítás, hogy ezentúl az ittas vezetéssel gyanúsított sofőr vérének pontos alkoholszintjét a szondáztatást követően a helyszínen lévő mentősök is megállapíthatják, nem kötelező ezt a műveletet kórházban elvégezni.Újdonság az is, hogy ezentúl abban az esetben is bevonható a gépjárművezetői jogosítvány, ha a testi sértést vagy halált okozó sofőrt csupán megbírságolják, de nem ítélik börtönre.

Ötven másodperc alatt raboltak ki egy bankot ma hajnalban Brassó egyik lakónegyedében.A tolvajok egy 200 ezer lejt tartalmazó széfdobozt vittek el, miután sikerült egy feszítővas segítségével behatolniuk a bankba. A riasztó azonnal megszólalt, ám a tetteseknek már hűlt helye volt, amire a biztonságiak a helyszínre értek.Mivel a széfdoboz igen súlyos, 40-50 kilogrammos, az akciót a rendőrök szerint többen hajthatták végre. A nyomozók munkáját segítheti, hogy a történteket térfigyelő kamerák is rögzítették.

Külföld

A NATO a walesi Newportban ma kétnapos csúcstalálkozót kezd, amelynek a kiemelt témája az ukrán-orosz konfliktus.A tervek szerint úgy döntenek, hogy növelik a keleti tagországokban a szövetséges katonai jelenlétet az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt.Az állam-, illetve kormányfők készültségi akciótervet fogadnak el, amelynek alapján az egyes tagországok rotációs alapon folyamatosan több ezer katonát tartanak majd a balti államokban, Lengyelországban és Romániában, radikálisan csökkentik a NATO gyorsan reagáló erőinek riasztási idejét, illetve sűrűbben és intenzívebben fogják gyakorlatoztatni az egységeket. A NATO-országok vezetői Petro Porosenko ukrán államfővel találkozva támogatásukról fogják biztosítani Ukrajnát. A szövetség ugyanakkor abból indul ki, hogy az ukrán válságot nem lehet katonai eszközökkel megoldani.A csúcson áttekintik a többi konfliktus sújtotta térség kérdéseit is, így például szó lesz Iszlám Állam nevű, illetve más közel-keleti terrorszervezetek jelentette veszélyről is.

Kijev különleges partneri státust akar a NATO-tól, amit már az észak-atlanti szövetség walesi csúcstalálkozóján meg szeretne kapni - jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány mai ülésén. Emellett Ukrajna azt kívánja elérni, hogy az Egyesült Államok "kulcsfontosságú szövetségesi" státust biztosítson számára. A kormányfő közölte továbbá, hogy Ukrajnának új védelmi doktrínára van szüksége, amely Oroszországot agresszornak minősíti. Közölte, hogy Ukrajna hozzálát a "Fal" elnevezésű projekt megvalósításához, az orosz-ukrán határ teljes hosszának elkerítéséhez.

Az ukrán katonák mára virradóra legalább száz szakadár fegyverest és orosz katonát öltek meg Kelet-Ukrajnában, ahol az éjszaka folyamán is súlyos harcok voltak - jelentette Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora. A szakadárok és az orosz hadsereg támadásai alábbhagytak ugyan, de nőtt közvetlenül Oroszország területéről indított támadások száma - idézte az UNIAN hírügynökség Timcsukot. A Ria Novosztyi hírügynökség közben cáfolta az orosz médiában, szemtanúkra hivatkozó híreket, amelyek szerint az oroszbarát szakadárok ellenőrzésük alá vonták a stratégiai fontosságú donyecki repülőteret. A Prokofjev repülőtér továbbra is - a harcok áprilisi kezdete óta - az ukrán fegyveres erők kezén van, de a szakadárok ma is folytatták a légi kikötő ágyúzását és az aknatámadásokat. A luhanszki repülőteret három nappal ezelőtt ellenőrzésük alá vonták a szakadárok, de a heves harcok következtében olyan súlyos károkat szenvedett, hogy használhatatlanná vált.

Trónfosztással és az egész kaukázusi térség felszabadításával fenyegette meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Iszlám Állam azon a videofelvételen, amelyet a terrorista szervezet tegnap tett fel a YouTube-ra.A videoportálon látható felvételen egy harci gép látható, amelyet állítólag az orosz elnök küldött Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, és amely az iszlamisták birtokába került. Az egyik dzsihadista a gép szárnyán állva hangosan fenyegeti Putyint."Ez az üzenet neked szól, Vlagyimir Putyin, ezt a gépet, amit Bassárnak küldtél, visszaküldjük neked, ha Isten is úgy akarja" - mondja a terrorista. Fenyegetését így folytatja: "És felszabadítjuk majd Csecsenföldet és az egész Kaukázust, ha Isten is úgy akarja. A trónod inog, és le is lesz döntve, amikor elérkezünk hozzád".Az orosz főügyészség tegnap elrendelte, hogy korlátozzák az említett videóhoz való hozzáférést. Bűnügyi vizsgálatot is indított terrorcselekményre való bujtogatásért, valamint az Oroszország területi épsége elleni nyilvános fenyegetésért.

Több nemzetközi segítséget kér a Boko Haram iszlamista lázadók elleni harcban Nigéria és a vele szomszédos országok csoportja.Aminu Wali nigériai külügyminiszter egy regionális csúcstalálkozót követően tegnap Abujában azt mondta: benini, csádi, kameruni és nigeri kollégája is egyetértett azzal, hogy szorosabb együttműködés alá kell vonni a fegyvercsempészet és az erőszak terjedése elleni harcot. A külügyminiszterek egyúttal a nemzetközi közösséget is arra szólították fel, hogy fokozzák részvételüket a fegyvercsempészet elleni küzdelemben. A saría – azaz iszlám jogrendszer - radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén. A szervezet 2009 óta becslések szerint több mint 10 ezer emberrel végzett, és félő, hogy tevékenysége a szomszédos Kamerunra is átterjed. A nigériai biztonsági erők szerint a Boko Haram jobban felszerelt náluk, szakértők pedig úgy vélik, hogy a szélsőségesek Líbiából tettek szert fegyverekre, de zsákmányoltak is a nigériai kormányerőktől.

Meteo

Estig országszerte változékony égboltra, átmeneti esőzésekre számíthatunk, délutánra azonban a Partiumban, Erdélyben és Moldvában felszakadozik a felhőzet. A nappali csúcsértékek 24 és 31 fok között lesznek. Éjszakára is marad a változékony idő, a hőmérséklet pedig földrajzi tájegységenként 9 és 22 fok között alakul. Holnap a maihoz hasonló idő várható, eső főleg az ország déli és központi részén várható, de átmeneti zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 23 és 30 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben borús az égbolt és 24 fokot mérnek.

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 12:54:37' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 12:54:37' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 12:54:37' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 12:54:37' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 12:54:37' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 12:54:37' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 12:54:37' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 12:54:37' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, szeptember 4.