Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 05.

E-mail Nyomtatás PDF

Csökkentené az ipari létesítményekre kivetett különadót a kormány - jelentette be tegnap Victor Ponta miniszterelnök, aki szerint 1,5 százalékról 1 százalékra csökkenthető a különadó, az ebből származó bevételek pedig nem a központi költségvetésbe, hanem az önkormányzatokhoz jutnának. A kormány eredetileg 500 millió lej bevételt remélt a kivetett különadóból, ehhez képest az év végéig várhatóan 1,5 milliárd lej folyik be az államkasszába – közölte a Mediafax hírügynökség. Az első fél évben több nagyvállalat panaszkodott, hogy jelentősen csökkent nyereségük egyebek mellett a különadó miatt. A legnagyobb hazai vállalatnak, az OMV Petromnak 22 százalékkal csökkent a profitja az első hat hónapban. A vállalat vezetősége azzal magyarázta ezt, hogy 370 millió lej többletadót fizettek az államnak, amiből 162 millió lejt az ipari létesítményekre újonnan kivetett különadó tett ki.

Jean-Claude Juncker tegnap tárgyalt Románia eu-biztos jelöltjével, a megbeszélést követően az Európai Bizottság sajtószóvivője csak annyit közölt, hogy 9-re növekedett a bizottság nő tagjainak száma. Közülük az olasz Federica Mogherini egyelőre az egyetlen, akiről pontosan lehet tudni, hogy mi lesz a feladata, miután az Európai Tanács kinevezte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjévé, aki a bizottság alelnöke is egyben. Natasha Bertaud szóvivő hangsúlyozta, Brüsszel nem erősíti meg, de nem is cáfolja a sajtóban megjelent kiszivárogtatott híreket az EU-biztosok névsoráról, és a nekik megítélt portfóliókról. Az EurActiv által közölt listán Corina Cretu, Románia jelöltje a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős portfólió várományosaként jelent meg. A Ponta-kabinet azonban regionális fejlesztési biztosnak jelölte a szociáldemokrata politikust, és tegnap Victor Ponta kormányfő azt mondta, az ország sikeresen tárgyalt, és megszerezte ezt a fontos portfóliót.

Közel 3 százalékkal magasabb az átmenési arány az érettségi őszi szessziójában, tavalyhoz képest – derült ki az óvások elbírálása után országszerte tegnap közzétett végleges eredményekből. Az Oktatási Minisztérium szerint a vizsgán megjelent 52 399 diák közül 12 458 bizonyított sikeresen. A vizsgán elbuktatott diákok közül 248-at csalásért zártak ki. Több mint kilenc ezer diák nem érte el a 6-os, átmenő jegyet. A legtöbb diák – csaknem 11 ezer – általános jegye  6-os és 7-es között alakult. Mint ismeretes, az idei érettségi vizsga nyári szakaszában a jelentkezők 60,65 százaléka szerzett átmenő jegyet.

Ma dönt a Munkaügyi Minisztérium a gyermekpénz emeléséről. Hazánkban közel 4 millió család részesül gyermeknevelési pótlékban. A gyermek két éves koráig 200 lej támogatást nyújt az állam, 2 éves kor után 42 lejre csökken ennek összege. A fogyatékos gyerekek esetében 2 éves korig szintén 200 lej a juttatás, ezután 84 lej havonta. Romániában az uniós átlagnál 21-szer kisebb a gyermeknevelési pótlék. A nyugati országokban átlag 210 eurós állami támogatást kapnak a gyerekek.

Hivatali visszaélés gyanújával indított bűnvádi eljárást a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elnöke ellen. Laura Georgescu, akit ma hallgatott ki a DNA, közölte a sajtóval: a gyanúsítások alaptalanok, és nem áll szándékában lemondani tisztségéről. Ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás indult Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata képviselő és a CNA egy másik tagja, Narcisa Iorga ellen is.

Csaknem 350-re emelkedett a kéknyelv betegségben szenvedő állatok száma hazánkban, és tizenkét déli és délkeleti megyében tartják nyilván őket - közölte az élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatóság. A legtöbb beteg szarvasmarha, juh- és kecskeféle (82 állat) Buzău megyében található, ott alakult ki az első fertőzési gócpont. Eddig 32 állat pusztult el, a kórokozót a szúnyogok terjesztik. Augusztus végén még hetven beteg állatot tartottak nyilván. A hatóságok szerint szezonális betegség a kéknyelv, és hangsúlyozták, hogy a fertőzött állatok kezelhetők. A lázas állapottal kísért kéknyelvűség a kérődző állatok emésztőrendszerét, nyelvét, valamint izomzatát támadja meg. Veszélyt jelent a szarvasmarha- és a juhállományra, az embert azonban nem fertőzi meg – hangsúlyozták az érinett szervek.

Külföld

Ukrajna mindig a NATO mellett állt, és a jelenlegi nehéz időszakban a NATO is kiáll Ukrajna mellett - mondta tegnap este a szövetség főtitkára. Anders Fogh Rasmussen, aki Petro Porosenko ukrán elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést a walesi Newport kisvárosban folyó NATO-csúcsértekezleten, a tárgyalások utáni közös sajtóértekezleten kijelentette: az Ukrajnának nyújtott NATO-támogatás "konkrét és kézzelfogható". A szövetség "átfogó és testreszabott" intézkedéscsomagot állított össze annak érdekében, hogy Ukrajna hatékonyabban tudjon gondoskodni saját biztonságáról - fogalmazott. A segítségnyújtás a kibervédelemre, a logisztikára, a vezénylési-ellenőrzési tevékenységre és a kommunikációra összpontosít. A NATO emellett a konfliktusban megsérült ukrán katonák rehabilitációjához is segítséget nyújt - tette hozzá Rasmussen.

Biztosítani kell a kelet-európai tagállamokat arról, hogy a NATO mindig megvédi őket - mondta ma a brit miniszterelnök. David Cameron a walesi Newport kisvárosban folyó NATO-csúcsértekezlet második, záró munkanapját megnyitó nyilatkozatában kijelentette: most, amikor Oroszország "törvénysértő módon tapossa Ukrajna földjét", meg kell nyugtatni a kelet-európai szövetségeseket, hogy a NATO minden esetben tartja magát a kollektív önvédelemről intézkedő 5. cikkely kötelezettségvállalásaihoz. A brit kormányfő szerint azonban a NATO-nak növelnie kell kapacitásait. Cameron közölte: reméli, hogy ennek érdekében sikerül megerősíttetni azt a közös kötelezettségvállalást is, hogy a tagállamok bruttó hazai össztermékük 2 százalékát védelmi kiadásokra - és ennek az összegnek a 20 százalékát felszerelésre – fordítják.

Tüzérségi ütegek robaja hallatszott az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városánál ma reggel, néhány órával a minszki kontaktcsoport újabb tárgyalási fordulója előtt, amelyen - remények szerint - Kijev és a Moszkva-barát szakadárok képviselői tető alá hozzák a tűzszüneti megállapodást – tudosít az MTI. A stratégiai fontosságú Mariupolt védő, önkéntesekből szerveződött Azov zászlóaljnál azt mondják, hogy az ukrán hadsereg ágyúzza a szakadárok állásait, és a város nincs veszélyben. A Nemzeti Gárda közölte, hogy Mariupol közelében megsemmisítette a szakadárok egyik, páncélozott járművekből álló hadoszlopát. Az elmúlt napokban az ukrán hadsereg, tartva a lázadók és az orosz csapatok támadásától, megerősítette Mariupol védelmét

Továbbra is Iránt tartja az első számú fenyegetésnek az izraeli kormányfő, aki a Teherán vitatott atomprogramjáról folyó tárgyalások szeptember 18-i folytatása előtt ismételten arra figyelmeztetett, hogy Irán nem juthat nukleáris fegyver birtokába. A Jerusalem Post című lap mai kiadása szerint Benjámin Netanjahu szűk körben úgy fogalmazott, nem az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet, hanem továbbra is az jelenti a legnagyobb veszélyt a régió biztonságára, ha Irán atomfegyverre tesz szert. Teherán "az első számú veszélyforrás, mert egy nukleáris fegyverrel rendelkező Irán megváltoztatja a történelem menetét" - idézte a lapnak a kormányfőt az izraeli kabinet egyik képviselője. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem szabad enyhíteni a Teheránra gyakorolt nyomáson, hogy rábírják Iránt a terrorizmus elleni harcban való együttműködésre.

Legkevesebb 72-en meghaltak és több mint százan megsérültek a súlyos monszunesőzések következtében a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban és Kasmír északkeleti részén az elmúlt két napban - jelentette ma a helyi media. A katasztrófavédelmi hatóságok szerint többnyire tetőbeomlások, áramütések és az esőzés miatt bekövetkezett közúti balesetek szedtek áldozatokat. Az ítéletidő a legsúlyosabban Pandzsáb tartomány székhelyét, Lahort érintette. Az esővíz elöntötte a tartomány több alacsonyan fekvő térségét, több százan a házukban rekedtek, fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is. Sahbaz Saríf, Pandzsáb főminisztere bejelentette, hogy az állam félmillió rúpia (5000 dollár) segélyt fizet minden egyes halálos áldozat után a családoknak, és 100 ezer rúpiát (1000 dollár) juttat azoknak, akik megsérültek a monszunesők következtében.

Időjárás:

Estig országszerte változékony marad az idő. Záporokra és zivatarokra D-en valamint DNY-on lehet számítani. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 22 és 30, éjszaka pedig 6 és 21 fok között alakulnak. Holnap többnyire változékony lesz az idő, esőzés NY-on és DNY-on várható. A hőmérséklet csúcsértékei 22 és 29 fok között lesznek. Bukarestben most derült az égbolt és 22 fok van.       


Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 01:00:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 01:00:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 01:00:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 01:00:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 01:00:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 01:00:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 05.