Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 6.

E-mail Nyomtatás PDF

Szeptember 18-án kezdődik az elektronikus egészségügyi kártyák kiosztása. Az Országos Egészségbiztosító Pénztár és a Román Posta tegnap Victor Ponta miniszterelnök jelenlétében írt alá megállapodás erről. A megkötött 8,5 millió eurós szerződés négy évre szól, de a 13,6 millió egészségügyi kártya több mint 90 százalékát a tervek szerint október végéig eljuttatják a címzetteknek. A kormányfő szerint az új rendszer visszaszorítja majd a korrupciót, hiszen nem lehet majd fiktív egészségügyi szolgáltatásokat elszámolni az állami egészségbiztosítónál. Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy az eddig elkészült 9,5 millió kártya kinyomtatása 28 millió euróba került. Az egészségügyi kártya egy a bankkártyákéval megegyező méretű és külalakú, mikrocsipet tartalmazó dokumentum, amely digitális formában tartalmazza a biztosított személyi azonosító adatait, és - bizonyos feltételek mellett - lehetővé teszi a hozzáférést az illető kórlapjához, a számára korábban felírt gyógyszereinek listájához az őt kezelő orvosok számára. A kormány szerint néhány hónapon belül a biztosítottak egészségügyi már kártyáik segítségével vehetik majd igénybe az ingyenes családorvosi, vagy kórházi szolgáltatásokat.

 Megerősítette Románia beruházásra ajánlott minősítését, stabil kilátással a londoni Fitch Rating ügynökség – közölte Darius Bogdan Vâlcov költségvetési miniszter. Az elemzők szerint a minősítés megmaradása főként annak tudható be, hogy Románia idén is 2,2 százalékon tartja költségvetési hiányát és folytatja az adóügyi megszilárdulást a strukturális deficitnek a bruttó nemzeti össztermék 1 százaléka alá szorítása érdekében.

Az RMDSZ-nek tulajdonított székelyföldi autonómiatervezetből közölt részleteket tegnap a Hotnews.ro hírportál, az RMDSZ azonban közleményben jelezte: a tervezet általa vállalt, végleges változatát, a közvitát megelőzően, a szövetség honlapján teszi közzé román és magyar nyelven egy időben. A portál által szemlézett szövegváltozat több ponton különbözik attól a tervezettől, amelyet a Krónika című napilap szerzett meg és elemzett májusban: a mostani változat szerint például nem Hargita, Kovászna és Maros megye társulása kapna különleges státust, hanem "ezen megyékhez egyes közigazgatási egységeiből álló" Székelyföld autonómiáját és jogi státusát ismerné el a törvény. A Hotnews kommentárja szerint nehezen hihető, hogy "a magyaroknak etnikai alapon kollektív jogokat biztosító" tervezet elnyeri a román pártok támogatását a novemberi elnökválasztási kampány idején, és a portál szerint az RMDSZ aligha maradhat kormányon autonómiatervezete közzététele után.

Egy román katona meghalt és másik négy megsebesült Németországban a Saber Juction 14 elnevezésű multinacionális hadgyakorlaton. A Védelmi Minisztérium közlése szerint a katonákat szállító jármű felborult, amikor próbált letérni a mellékútra. Adrian-Constantin Leu őrmester az orvosi erőfeszítések ellenére életét vesztette, a másik négy román katonát németországi kórházban ápolják.

Az uniós előírásoknak megfelelően Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke elküldte a biztosok nevét tartalmazó listát Matteo Renzinek, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Olaszország kormányfőjének - közölte pénteken az Európai Bizottság. Az uniós szerződés értelmében a tagállamok képviselőit tömörítő tanács jóváhagyása szükséges a listához, majd ha ez megvan, a névsort közzé kell tenni az Európai Unió hivatalos közlönyében. Juncker majd csak ezt követően jelenti be, hogyan tervezi megszervezni a brüsszeli testület munkáját, és abban kinek milyen feladatot szán. Erre a jövő hét közepén kerülhet sor - derül ki a bizottság közleményéből. A tanács még pénteken, úgynevezett írásos eljárással, vagyis lényegében minden további vita nélkül jóvá is hagyta a listát, a döntésről pedig az Európai Parlamentet is értesítik. A feladatok elosztását követően az Európai Parlament szakbizottságai meghallgatják a jelölteket, majd az EP plenáris ülése egyben szavaz az egész testületről. Ha a bizottság megkapja a többség támogatását, a tanács ötéves időtartamra kinevezi a brüsszeli testületet.

Nyugodtan telt el az éjszaka Ukrajna keleti részének legfőbb városaiban azután, hogy tegnap tűzszünet lépett életbe az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát felkelők között - közölte az AFP francia hírügynökség a helyszínről. A régió "fővárosában", s egyben a szakadárok legfőbb erősségében, Donyeckben a helyi önkormányzat egy közleményében ma reggel azt írta, hogy nem kapott értesülést lövésekről, sortüzekről vagy robbanásokról. Egy másik helyszínen, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolnál, ahol pénteken még heves harcok dúltak, ugyancsak nyugodt volt a helyzet. A várost védő, önkéntesekből szerveződött Azov zászlóalj két katonája is megerősítette, hogy nem hallottak semmi gyanús zajt, nyugodtan telt el az éjszaka. Egyikük azt mondta: meglepő volt, hogy így történt. A harcok beszüntetéséról szóló jegyzőkönyvet tegnap írtak alá Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői a fehérorosz fővárosban, Minszkben.

Sport
Románia mindkét csapata győzött tegnap a fővárosi Egyetem téren lebonyolított 3x3-as kosárlabda Európa Bajnokságon. A fiúk Olaszországot verték 16-13-ra, a lányok pedig előszór Írországot 17-12-re, majd Ukrajnát 20-17-re. A holnapi tartó versenyre a belépés díjtalan.
A dán Caroline Wozniacki jutott be elsőként az amerikai nemzetközi teniszbajnokság női egyesének döntőjébe, miután a legjobb négy között a kínai Peng Su-aj feladta a mérkőzést. A pályafutása legnagyobb sikerét elérő Peng tolókocsiban hagyta el a pályát. Wozniacki a fináléban a Serena Williams-Jekaterina Makarova mérkőzés győztesével játszik majd. A vegyes-páros versenyben az első helyen kiemelt indiai Sania Mirza és brazil Bruno Soares duó nyert az amerikai nyílt teniszbajnokságon. Az esélyesebb kettős három játszmában győzte le az Abigail Spears, Santiago Gonzalez amerikai-mexikói párost
A hazai közönség előtt szereplő Daniel Navarro nyerte a 69. Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny tegnapi, 13. szakaszát honfitársa, Daniel Moreno előtt Összetettben továbbra is a spanyol Alberto Contador áll az élen. Ma a Santander és La Camperona közötti 200,8 kilométer vár a mezőnyre.
Holnap megkezdődik a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság selejtezősorozata. A mérkőzéseket új rendszerben, vasárnap, hétfőn és kedden rendezik meg este hét, illetve háromnegyed tíz órás kezdési időpontokkal. Az F csoportban Magyarország - Észak-Írországgal, a Feröer-szigetek – Finnországgal és Görögország-Romániával játszik az első körben.

Időjárásjelentés
Moldvában napos, máshol túlnyomórészt borús marad az égbolt, csapadék csak a dél-nyugati megyékben lehetséges. A hőmérséklet 11 és 25 fok között van. Holnap országszerte változékony lesz az idő, csapadék sehol nem valószínű. Hajnalban 5 és 21, holnap napközben 23 és 30 fok között lesz a levegő hőmérséklete. Bukarestben most változékony az égbolt és 25 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 10:58:55' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 10:58:55' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 10:58:55' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 10:58:55' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 10:58:55' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 10:58:55' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 6.