Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 8.

E-mail Nyomtatás PDF

Akik székely autonómiáról beszélnek most, azok Moszkva játszmáját segítik - jelentette ki tegnap Monica Macovei néppárti EP-képviselő, aki függetlenként indul a novemberi államfőválasztáson. A politikus az RMDSZ székelyföldi autonómia-statútumára utalt, amelyet a közeljövőben szándékszik közvitára bocsátani. Macovei szerint az úgynevezett Székelyföld autonómiatervezete mind a román, mind a magyar fél számára érzékeny sebeket tép fel, és aki ilyesmivel hozakodik most elő, az tudatosan, vagy öntudatlanul Moszkva játszmáját segíti Romániával szemben.

Az EP-képviselő hasonló, mesterséges válságot szító, a közéleten élősködő témának nevezte azt a felvetést, hogy alig két hónappal mandátuma vége előtt függesszék fel tisztségéből Traian Băsescu államfőt. Felelőtlenség politikai válságot gerjeszteni ilyen témákkal most, amikor Románia keleti határánál háborús konfliktus van, az Orosz Föderáció támadásba lendült, és amikor  Ukrajna elnöke Románia fenyegetettségéről beszél – jelentette ki Monica Macovei független államelnökjelölt.

Az RMDSZ sem támogatja Traian Băsescu felfüggesztését A választási kampány részének tartja, és nem támogatja az RMDSZ Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnöknek azt a kezdeményezését, hogy a parlament függessze fel harmadszor is államfői tisztségéből Traian Băsescut. Kovács Péter főtitkár szombaton az Agerpresnek elmondta, a szövetség politikusai is a sajtóból értesültek a Liberális Reformista Párt elnökének javaslatáról.

 Traian Basescu államfő tegnap a sajtónak nyilatkozva elmondta a walesi NATO-csúcson elfogadták a román és a bolgár vészforgatókönyvet, illetve akciótervet arra az esetre, ha a két tagállam valamelyikét támadás érné. Az államfő szerint Románia minden kitűzött célját - elsősorban a NATO keleti szárnyának megerősítését - elérte a NATO-csúcson, ahol elmondása szerint öt nyilvános és tizenöt titkos dokumentumot fogadtak el a tagállamok vezetői.Az államelnök rámutatott: a csúcstalálkozó nemcsak a NATO-n belüli szolidaritást erősítette meg, hanem egyértelművé tette, hogy a biztonság pénzbe kerül.

A NATO Romániában vezénylési központot hoz létre, ahol békeidőben 100-200 tiszt dolgozik majd, akik az országban egymást váltó külföldi katonák hadgyakorlatait összehangolják. A közeljövőben jelentős mennyiségű lőszert és tartalékokat, továbbá katonai felszerelést halmoznak fel készenléti raktárakban, hogy amennyiben valóban szükség lenne a NATO most létrehozandó gyors reagálású erőinek beavatkozására, azok a helyszínen találják a szükséges eszközöket.

 Traian Băsescu cáfolta Petro Porosenko ukrán elnök a BBC-nek adott pénteki interjújában tett kijelentését, miszerint a 1,2 millió katonával és az egyik legkorszerűbb hadsereggel rendelkező Oroszország nemcsak Kijevet, hanem Tallinnt, Rigát, Vilniust és Bukarestet is elfoglalhatja, ha a Nyugat nem vállal szolidaritást Ukrajnával. Megértem Porosenkót: azzal szembesült, hogy az ukrán hadsereg nem képes legyőzni a szeparatistákat, tűzszünet elfogadására kényszerült, amely szerintem egy olyan fegyvernyugvássá fajul, amely, az általa emlegetett autonómia révén, gyakorlatilag egy meglehetősen nagy terület feletti ellenőrzés elvesztését jelenti. De ellent kell mondanom neki: a 28 tagállam azért egyesíti erőit, hogy ilyesmi a NATO keleti szárnyán ne legyen lehetséges - szögezte le az államelnök.

Az erdélyi magyar-magyar kapcsolatok alakulásáról, valamint az autonómiatörekvések helyzetéről tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel. A házelnök parlamenti hivatalában fogadta Toró T. Tibor pártelnököt és Szilágyi Zsolt alelnököt, a néppárt államfőjelöltjét. Toró T. Tibor a romániai elnökválasztás fejleményeiről, a támogató aláírások összegyűjtésének üteméről és az erdélyi magyar-magyar kapcsolatok alakulásáról, valamint az autonómiatörekvések helyzetéről tájékoztatta a házelnököt. Szilágyi Zsolt az autonómiapárti erők együttműködésének szükségességét hangsúlyozta a választási kampány során.

Az oszlopadó eltörlését kéri a kormánytól a Keresztény Liberális Szövetség. Andreea Paul, a szövetség alelnöke azt állítja, a kormány semmilyen hatástanulmányt nem végzett az oszlopadó bevezetése előtt. Az első félév negatív gazdasági mutatói, az első és a második negyedévben jegyzett gazdasági visszaesés pedig a politikus szerint azt mutatja, hogy el kell törölni a speciális létesítményekre kivetett adót, és ezzel együtt azt a 36 adót és illetéket is, amelyeket a kormány idén vezetett be vagy növelt meg.

Közberuházásokra 3 millió dollárt kell elköltsön az állam az év végéig – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök hozzátéve, hogy ezen az államháztartásból fedezett összegek elköltése bürokratikus nehézségek miatt késlekedik. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az államelnök/választási kampány központi témája lesz a technikai recesszió. Victor Ponta ellenfelei szerint a kormány egyenesen gazdasági válságba tolta az országot, míg a kormányfő azt nyilatkozza, hogy Európa legnagyobb növekedését produkáljuk. A pénzcsinálók.ro blog szakemberei is elemezték a helyzetet, eredményeik szerint két egymást követő negyedévben valóban csökkent a bruttó hazai össztermék, és ezt technikai recessziónak nevezi a közgazdaságtan. Csökkenésről viszont csak akkor beszélhetünk, ha a 2014. első negyedévi GDP-t közvetlenül az azt megelőző, 2013. negyedik negyedévi GDP-hez hasonlítjuk, amikor viszont nagyon magas növekedés volt. Az igazság az tehát, hogy 2013 végén akkora növekedés volt, hogy ahhoz viszonyítva a mostani, amúgy decens gazdasági teljesítmény is technikai recessziónak felel meg.

Kisboldogasszony, vagy Szűz Mária születésének napját ünneplik ma világszerte a keresztények, ám szintén szeptember 8-án tartják az Írástudatlanság elleni Küzdelem Nemzetközi Napját, miután 1965-ban, ezen a napon döntött erről az UNESCO által összehívott világkongresszus. A hivatalos statisztikai adatok szerint Románia lakosságának 2, 3 század százaléka írástudatlan. Az Európai Unió tagállamai közül Máltában mérték  a legnagyobb fokú, 7,2 század százalékos analfabetizmust, a legjobban Luxemburg áll, itt a jelek szerint teljesen kiküszöbölték az írástudatlanságot. Magyarország egy százaléknyi analfabétájával a tagállamok elitjéhez tartozik.A UNESCO tavalyi felmérése szerint a világ lakosságának 84,1 százaléka írástudó, nemekre bontva pedig a férfiak 88,6, a nők 79,9 százaléka.

Külföld

Oroszország légterének használatát is megtilthatja Moszkva, ha a Nyugat az orosz gazdaság újabb ágazatait érintő büntetőintézkedéseket jelent be - figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev a Vedomosztyi című orosz lapnak adott interjúban. Ha lesznek az energiaágazatunkat sújtó vagy a pénzügyi ágazatunkat tovább korlátozó szankciók, akkor kénytelenek leszünk aszimmetrikusan válaszolni - mondta az orosz kormányfő. Az Európai Unió pénteken bejelentette, hogy további büntetőintézkedéseket foganatosít Oroszországgal szemben az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt. Azt is hozzátették Brüsszelben, hogy felfüggeszthetik a korábbi szankciókat, ha Moszkva visszavonja katonáit Ukrajnából és tiszteletben tartja a délkelet-ukrajnai tűzszünetről pénteken megkötött megállapodást.

A pénteken életbe lépett tűzszünet ellenére hétfőre virradóra folytatódtak a harcok Kelet-Ukrajnában; helyi beszámolók szerint az éjjel Donyecket és az Azovi-tenper partján lévő Mariupol kikötőváros peremvidékét lőtték az oroszbarát szakadár erők. Áldozatokról és veszteségekről egyelőre nem érkezett hír.

Gyásznapot hirdettek mára a Bosznia-hercegovinai Föderációban, Bosznia-Hercegovina főleg bosnyákok lakta országrészében a múlt heti bányarobbanás öt halottjának emlékére. A Bosznia-Hercegovina középső részén található Zenicában péntekre virradóra 34 bányász rekedt a tárnákban egy 3,5-es erősségű földrengés következtében mintegy 600 méterre a föld alatt. Az utolsó holttestet vasárnap késő este, több mint 24 órás akció után hozta fel a felszínre a mentést végző csapat. A teljes mentőakció több mint 80 órán át tartott.

Ausztrália 50 tonna hadianyagot, elsősorban fegyvert és lőszert adott át a dzsihadisták ellen Észak-Irakban harcoló kurd erőknek - közölte hétfőn az ország védelmi minisztériuma. Ez a harmadik ausztrál szállítmány az Iszlám Állam nevű szunnita szervezet megfékezését célzó harcok támogatására. A hadianyag átadása incidens nélkül lezajlott, és az ausztrál repülőgép ezután visszatért az egyesült arab emírségekbeli al-Minhád légi támaszpontra.Ausztrália célja a művelettel az Iszlám Állam észak-iraki állásai ellen augusztus 8-án kezdett amerikai légi offenzíva kiegészítése.A szunnita szervezet térnyerésének megállítását célzó nemzetközi erőfeszítésekben Albánia, Kanada, Horvátország, Dánia, Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia erői is részt vesznek.Ausztrália korábban már bekapcsolódott az észak-iraki humanitárius műveletekbe is.

 

Meteo

Estig az ország központi és nyugati részén túlnyomórészt esős, borús idő várható. Északkeleten, keleten és délen változékony időre számíthatunk. A hőmérséklet csúcsértékei a Körösök vidékén, a Partiumban és Erdélyben 23 és 29 fok, az ország többi részén 24 és 30 fok között alakulnak. Éjszaka országszerte változékony lesz az idő, a csúcshőmérsékletek 10 és 21 fok között lesznek, ám Moldva és Erdély egyes részein ennél jóval alacsonyabbra esik hőmérő higanyszála, helyenként 8, vagy akár 3 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet. Holnap országszerte változékony, de meleg időre számíthatunk 24 és 31 fok közötti csúcshőmérséklettel.  Adásunk idején Bukarestben süt a nap  és 26 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 21:57:26' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 21:57:26' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 21:57:26' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 21:57:26' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 21:57:26' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 21:57:26' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 8.