Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 9.

E-mail Nyomtatás PDF

Sérülhet a novemberi elnökválasztás lebonyolításának korrektsége – figyelmeztetett Traian Basescu államelnök, élesen bírálva a kormányt, mert több olyan sürgősségi kormányrendeletet bocsátott ki az elmúlt időszakban, amelyek veszélybe sodorhatják a választás tisztességes lebonyolítását. Mint mondta, a kabinet befolyása alá vonta az ombudsman intézményét is, amely egyedüli szervként rendelkezik hatáskörrel, hogy a vitatott sürgősségi kormányrendeleteket megtámadja az Alkotmánybíróságon.

Victor Ponta miniszterelnök biztos győzelmét vetíti előre a két hónap múlva megrendezendő államfőválasztáson egy friss felmérés, amelyet tegnap tett közzé internetes oldalán az Adevarul című napilap. Az INSCOP közvélemény-kutató intézet szeptember elején rögzített adatsora szerint az elnökválasztás első fordulójában a részvételt biztosra ígérő választók 41,1 százaléka voksolna Pontára, 28,8 százalékuk Klaus Johannisra, a Keresztény-liberális Szövetség jelöltjére, 8,1 százalékuk Elena Udreara, a leköszönő Traian Basescu államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökére, 6,7 százalékuk Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnökre, és 3,5 százalékuk a függetlenként induló Monica Macovei EP-képviselőre. Az INSCOP szerint Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje az országosan leadott szavazatok 3 százalékára, míg Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje a voksok 0,5 százalékára számíthatna, ha most vasárnap rendeznék a választást. A felmérés szerint a második fordulóban legesélyesebb Ponta-Johannis összecsapást a szociáldemokrata kormányfő nyerne 54-46 százalék arányban. Az INSCOP legutóbbi, júliusi mintavétele óta jelentősen nőtt a szavazási hajlandóság: míg a korábbi mérésnél a megkérdezettek kevesebb mint 49 százaléka ígérte, hogy leadja voksát, most csaknem 56 százalékuk mondta azt, hogy részt vesz a novemberi államfő-választáson.

Az export meghaladta a 30 milliárd eurót az év első hét hónapjában, miután júliusban több mint 12 százalékkal, 4,8 milliárd euróra nőtt júniushoz képest - derült ki az Országos Statisztikai Hivatal délelőtt közzétett adataiból. A behozatal az év első hét hónapjában 33 milliárd euró volt. A behozatal és a kivitel egyaránt 8,9 százalékkal nőtt lejben kifejezve, euróban 7,5 százalékos volt a növekedés. A kereskedelmi mérleghiány az első hét hónapban 14,92 milliárd lej volt, ami 1,26 milliárd lejjel több, mint tavaly.

Leállították a Cernavodai Atomerőmű második blokkját a villanygenerátornál bekövetkezett hiba elhárítása végett. Az országos hálózatról tegnap délután kapcsolták le a meghibásodott részt.. A leállás során minden rendszer megfelelően működött, nem került veszélybe az erőmű személyzete, alakosság vagy a környezet. A Cernavodai Atomerőműnél két reaktor működik, amelyek az országos áramtermelés 20 százalékát állítják elő. A kormány két újabb reaktor megépítését tervezi Cernavodában.

Az állam segítségét kérik a Hunyad megyei méhészek, miután 70 százalékkal csökkent idén a méztermelés, amit főként a változékony időjárás, az enyhe tél és az esős nyár okozott. A legsúlyosabb a helyzet az akácméznél, ahol csak az elmúlt évek termelésének 10 százalékát sikerült előállítani, a hársméznél ez az arány pedig csak 5 százalék – nyilatkozta a Hunyad megyei Méhészek Egyesületének elnöke. Véleménye szerint az államnak pénzzel vagy a szükséges anyagok biztosításával kellene támogatnia a méztermelőket a következő tél átvészelésében. A méheket nemzeti javakként kellene kezelnünk – figyelmeztetett a méhész egyesület vezetője. A gyenge termés első következménye a vegyes-méz árának majdnem 20 százalékos emelkedése – tette hozzá.

Elutasította a Képviselőház plénuma a társadalombiztosítási hozzájárulás 5 százalékpontos csökkentését előirányzó törvénytervezet Traian Basescu elnök által kért felülvizsgálását és eredeti formájában küldte kihirdetésre az államfőhöz a jogszabályt. A képviselők ugyancsak ma szavaznak a nyugdíjasok, a kismamák és a költségvetési alkalmazottak adóamnesztiájára vonatkozó sürgősségi rendeletről. Röviddel adásunk előtt bejelentették, hogy elutasították az ellenzék igazságszolgáltatással kapcsolatos egyszerű indítványát.

Május 8-a lett a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség napja. A szenátus 92 szavazattal egy tartózkodás mellett fogadta el a Szociáldemokrata Párt, az RMDSZ és a Dan Diaconescu Néppárt honatyáinak javaslatát. Azért lett az esélyegyenlőség napja május 8-a, mert 2002-ben e napon jelent meg a Hivatalos Közlönyben a nők és férfiak esélyegyenlőségét biztosító törvény. A szenátorok elfogadták továbbá, hogy szeptember 28-a legyen a Cseh nyelv napja, május 25-e pedig a Szlovák nyelv napja, amelyeket kulturális rendezvényekkel ünnepelnek azokon a településeken, ahol cseh, illetve szlovák közösség él.

A rendőrség nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a Bálványosi Nyári Szabadegyetem, a Tusványos idején eltűnt fiatal holttestére bukkantak Sepsibükszádon. Nicoleta Marin a Kovászna megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője az Agerpresnek elmondta: DNS vizsgálatot rendeltek el, mert a család sem tudta felismerni a holltestet. A 18 éves korondi Tófalvi Csabát több napig keresték a rendőrök, csendőrök, tűzoltók és országos körözést adtak ki. Azt feltételezték, hogy belefulladt az Oltba vagy eltévedt az erdőn.

Sepsiszentgyörgyön tegnap katonai parádéval ünnepelték, hogy hetven évvel ezelőtt vonultak be a román csapatok a városba – közli az Agerpres hírügynökség. A híradás szerint a rendezvényt a sepsiszentgyörgyi katonai helyőrség szervezte a prefektusi hivatal támogatásával annak emlékére, hogy a román csapatok hetven éve "szabadították fel a várost a fasiszta-horthysta uralom alól". Sebastian Cucu alprefektus ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy a román hadsereg 1944. szeptember 8-án tűzte ki a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal tornyára a román lobogót. Ezt megelőzően a város környékén heves harcok dúltak, amelyekben a román hadsereg "az oly sokat szenvedett" helyi román lakosság támogatását is élvezte. Ioachim Grigorescu ezredes, a háborús veteránok egyesületének helyi vezetője kijelentette, az események óta eltelt hét évtized dacára a városban "sokan gondolnak még nosztalgiával a múltra". A tartalékos ezredes üdvözölte, hogy az RMDSZ helyi vezetői ezúttal sem vettek részt az eseményen. Sepsiszentgyörgy volt az első észak-erdélyi város, amelyikbe 1944-ben bevonult a román hadsereg. A bevonulás két héttel azután történt, hogy Bukarestben Mihály király testőrsége letartóztatta Ion Antonescu marsallt, Románia Hitler-barát kormányzóját, és az ország átállt a szövetséges hatalmak oldalára.

Az Oroszország elleni uniós szankciók feloldásáról is lehet tárgyalni, ha betartják a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodást - mondta a német kancellár. Angela Merkel a berlin-brandenburgi Inforadiónak adott interjúban kiemelte, hogy lehet szó a szankciók feloldásáról, de elõbb végre kell hajtani a kelet-ukrajnai szakadárok, Oroszország és az EBESZ képviselői által aláírt tűzszüneti megállapodásban szereplő 12 pontos tervet. "Most tetteket akarunk látni, ami azt jelenti, hogy a terv önmagában nem elég" - szögezte le a német kancellár.

Több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata júliusban Kelet-Ukrajna fölött - állapította meg a katasztrófáról készített, ma reggel közzétett előzetes jelentésében a Holland Biztonsági Testület. Semmi sem utal arra, hogy a szerencsétlenséget műszaki meghibásodás vagy a személyzet hibája okozta volna - vonták le az adatokból a következtetést a holland szakértők.

Három orosz katonai repülőgép megközelítette a kanadai haditengerészet egyik fregattját, amely egy NATO-gyakorlaton vett részt a Fekete-tengeren, nemzetközi vizeken, de az ukrán partok közelében. Kanada szerint ez "fölösleges provokáció" volt, Oroszország viszont elutasítja a vádat. Rob Nicholson kanadai védelmi miniszter tegnap kijelentette, hogy az előző nap történt incidens nem volt veszélyes, viszont egy ilyen hatására tovább nőhet a feszültség a térségben, miközben a kelet-ukrajnai tűzszünet nagyon könnyen összeomolhat.

Rálőttek a jemeni biztonsági erők ma arra a több száz síita vallású húszi lázadóra, akik megpróbálták elfoglalni a miniszterelnöki hivatalt az ország fővárosában, Szanaában. Az incidens során legalább ketten meghaltak és hárman megsebesültek. A tömeg feloszlatására a jemeni rendőrség először könnygázt és vízágyúkat vetett be, majd amikor ez hatástalannak bizonyult, a biztonsági erők egységei lőfegyverekkel támadtak a tiltakozókra. Szanaában három hete húszik tízezrei tüntetnek a kormány lemondását és a benzin-, valamint gázolajár-támogatások lefaragásáról hozott döntés visszavonását követelve.

Újabb csúcsra emelkedett a légkörbe került üvegházhatású gázok koncentrációja tavaly, s ezen belül is rekordszinten növekedett a szén-dioxid mennyisége a Meteorológiai Világszervezet éves jelentése szerint. "Biztosan tudjuk, hogy az éghajlat változik, és az időjárás egyre szélsőségesebbé válik olyan emberi tevékenységek, mint például a fosszilis fűtőanyagok használata miatt" - mutatott rá Michel Jarraud, az ENSZ szakosított szervezetének főtitkára a tanulmányt ismertető, Genfben kiadott közleményében. A Föld hővisszatartó képessége 34 százalékkal növekedett 1990 és 2013 között az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának tartós emelkedése miatt.

Estig országszerte változékony marad az idő, futó záporok a Bánságban elszórtan kialakulhatnak. A hőmérséklet 22 és 29 fok között van. Holnap az ország nyugati és központi részén változékony lesz az idő, többfelé lehet záporokra, zivatarokra számítani, máshol tovább tart a nyárias meleg idő. A hőmérséklet hajnalban 5 és 20, holnap napközben 24 és 31 fok között lesz. Bukarestben most fátyolfelhős az égbolt és 27 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 08:25:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 08:25:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 08:25:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 08:25:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 08:25:01' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 08:25:01' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 9.