Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 10.

E-mail Nyomtatás PDF
Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozta az európai biztosok listáját. Corina Cretu a regionális politikák tárcáját kapta meg. Magyarországról Navracsics Tibor az oktatási, művelődési és ifjúsági ügyekkel foglalkozó biztos lett.
Korodi Attila környzetvédelmi miniszter szerint az általa vezetett szaktárca és a Mezőgazdasági Minisztérium közös akciótervére van szükség a medvék okozta károk mérséklésére. Amint azt híradásainkban már jeleztük, az elmúlt években igencsak elszaporodtak a medvék Hargita, Kovászna Neamt Bákó és maros megyékben. Az állatok rendszeresen kárt tesznek a gazdák terményeiben, de megtámadják a háziállatokat, sőt, olykor az embereket is.

 

Nem nőnek a gázárak. A kormány további két évre befagyasztotta a lakossági gáz árának a liberalizációját. Mint ismeretes az Emil Boc által vezetett kormány által a Nemzetközi Valutaalappal szemben felvállalt menetrend értelmében október 1-től 3 százalékkal növelni kellett volna a gáz árát – tette közé a hírt a Radio Romania Actualitati-re hivatkozva a Rador hírügynökség.

Tegnap este a Román Rádió Országos Zenekarának gyermekkórusa Tiberiu Soare vezényletével nagy sikerű koncertet adott Kuala Lumpurban, a World Summit on Media for Children elnevezésű rendezvényen. Ez volt a gyermekek és a nevelés témakörével foglalkozó hetedik világ –csúcstalálkozója a külöönböző elektronikus sajtóorgánumoknak, amelyet először rendeztek egy ázsiai országban. A rádiónk gyermekkórusának tegnapi koncertjét ma egy újabb követi, amelyet az Ázsiai Rádiók Szövetségének minden állama átvesz, ami nagyjából négy milliard potenciális hallgatót jelent.

Az Országos Földtani Intézet honlapján egyelőre kísérleti jelleggel megjelent egy földrengés-riadó alkalmazás, amely hangjelzéssel figyelmezteti a látogatókat egy esetleges, 4,5 tized erősségűnél nagyobb földrengésre. A rendszer arra is képes, hogy jelezze, mennyi idő maradt a földrengés bekövetkeztéig. Példáué egy vreancea megyei földrengést Bukarestben 30 másodperccel korábban tudnak jelezni. A figyelmeztetési idő annál hosszabb, minél távolabb van a település az epicentrumtól. Ugyanazt a vreanceai földrengést például Temesváron 70 másodperccel korábban tudják jelezni.

Mint minden iskolai év elején, idén is ingyenes tanszercsomagokkal támogatja a rászoruló diákokat az Oktatási Minisztérium. A jogszabály értelmében azok a családok igényelhetik az ingyenes tanszercsomagokat, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az országos bruttó minimálbér felét. Az igénylésekkel azonban sietni kell, ezeket az első tanítási héten, szeptember 15–20. között lehet leadni.

Az RMDSZ bejelentette, hogy ezen a héten közzéteszi a székelyföldi területi autonómia törvénytervezetének végleges szövegét. Ugyanakkor a jogszabály tervezetének teljes szövege már néhány nap óta megjelent a sajtóban. Megfigyelők szerint a késlekedés oka az lehet, hogy a szakemberek korrigálják a magyar nyelvű változat súlyos nyelvhelyességi hibáit.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama bejelentette, hogy bár jogilag nincs szüksége a Kongresszus felhatalmazására ahhoz, hogy katonai akciókat rendeljen el az Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet ellen, amelyik ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria jelentős részét, mégsem fog egyedül dönteni., hanem kikéri a Kongresszus véleményét. Első lépésben az elnök azt fogja kérni a törvényhozástól, hogy járuljanak hozzá a szíriai ellenzék felfegyverzéséhez.

Előre be nem jelentett látogatásra Bagdadba érkezett szerdán John Kerry amerikai külügyminiszter, hogy támogatásáról biztosítsa az új iraki kormányt az Irak és Szíria egy részét ellenõrzõ Iszlám Állam terrorszervezettel szemben - közölte Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő. Kerry ugyanakkor sürgetni akarja a két nappal korábban beiktatott Haider al-Ábádi síita kormányfõt, hogy mielőbb adjon több hatalmat az ország szunnita kisebbségének, máskülönben veszélybe kerülnek az Iszlám Állam legyőzésének reményei.

Jelentős hatalomvesztést szenvedhet el, és első osztályú ország szerepéből másodosztályúvá értékelődhet le Nagy-Britannia, amennyiben a skótok a jövő héten a függetlenség mellett szavaznak - állítják a kínai sajtóban szerdán megjelent cikkek. Angol nyelvű kiadásának szerkesztőségi cikkében a Global Times című napilap azt írta, hogy Nagy-Britannia egy "szakadék szélén áll". Amennyiben a függetlenségpártiak nyerik a népszavazást, David Cameron brit miniszterelnök valószínûleg az ország "történelmének bűnösévé" válik. Abban az esetben is komoly nehézségekkel kell szembenéznie ugyanakkor, ha az egység mellettiek tábora bizonyul erősebbnek, hiszen a brit kormánynak kezelnie kell a függetlenségpárti tábor megerősödésének következményeit.

Bulava típusú interkontinentális ballisztikus rakétával hajtottak végre sikeres próbakilövést egy átadás elõtt álló orosz atom-tengeralattjáróról - közölte az orosz védelmi minisztérium szerdán. A rakétát a 955-ös típusú, Borej-osztályhoz tartozó Vlagyimir Monomah nevû hadászati atom-tengeralattjáróról először bocsátották fel. A víz alóli próbakilövést az északi Fehér-tengeren végezték. A rakéta, ahogy tervezték, egy Kura nevû kamcsatkai gyakorlóterepen csapódott be. A Vlagyimir kijevi nagyfejedelemről elnevezett, negyedik generációs atom-tengeralattjárót decemberben akarják hadrendbe állítani az orosz haditengerészetnél.

A jövő héten a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely különleges státust biztosít a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyének - jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök a kormány szerdai kijevi nyílt ülésén. Az államfő felszólalásában hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodásokban nincs szó Ukrajna föderalizációjáról, sem ukrán területek elidegenítésérõl. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök az ülésen sürgette a védelmi minisztérium modernizálását.

Meteo

Az elkövetkező huszonnégy órában általában derült, az évszaknak megfelelő időre számíthatunk. Csapadék csak elszórtan lehetséges, elsősorban az ország délnyugati részén és a hegyvidékeken. A hőmérsékleti csúcsértékek országszerte 20 – 23 fok között alakulnak. Éjszaka 13 – 16 fokig hűl le a levegő. Jelenleg országszerte derűs, napos az idő, Bukarestben 21,6 tized fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 08:10:59' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 08:10:59' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 08:10:59' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 08:10:59' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 08:10:59' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 08:10:59' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 10.