Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 15.

E-mail Nyomtatás PDF

Mintegy három és félmillió diáknak és óvodásnak kezdődött meg ma az új tanév, amely néhány újdonságot is hoz. Több lesz az opcionális tantárgy, a műépítészettől a sakkig vagy a dzsessz történetéig, illetve az első és második osztályosoknak az új tanterv szerint kidolgozott könyveik lesznek. Remus Pricopie oktatásügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy gyorsan sikerül megoldani az óvásokat és a kisiskolások minél előbb a kezükbe vehetik az új tankönyveket.

Romániai magyar oktatási stratégia kidolgozásának szükségességét hangsúlyozta több felszólaló is a szombaton Csíksomlyón lezajlott magyar országos tanévnyitó ünnepségen. A hagyományteremtő szándékkal első alkalommal megszervezett rendezvényen erdélyi magyar iskolák, szakmai szervezetek, kormányzati és önkormányzati intézmények képviseltették magukat.

Én hiszek a mai fiatalokban. Számukra nincsenek tabuk, nem félnek. Kimondják, amit gondolnak, bátran beszélnek gondjaikról és vágyaikról. Számukra nincs határa a kommunikációnak, a tudásnak, de még az országnak sem - fogalmazott Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke. A dévai Téglás Gábor szórványkollégiumban tartott tanévnyitón mondott beszédében hangsúlyozta: Nekünk pedig az a dolgunk, hogy olyan országot teremtsünk, ahová vissza akarnak és vissza tudnak jönni. Egy olyan Erdélyt, ahol van jövőnk.

Bukarestben a 200 fő körül mozgónak mondható az óvodás és iskolás gyerekek létszáma az Ady Endre Elméleti Líceumban, ahol júniusban 16-an végeztek, mától pedig 18-an kezdték meg a nulladik osztályt. Dr. Bencze Mihály igazgató:

Arad megyében mintegy 2700-an kezdték meg a tanévet magyar oktatási intézményben, ezek közül majdnem 600-an a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai. A tanévnyitó ünnepségről Pataky Lehel Zsolt küldött tudósítást.

Nyereségessé vált a korábban fizetésképtelen Hidroelectrica. A vállalat profitja 719 millió lej volt az első nyolc hónapban, 12 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában – mutat rá a Hidorelectrica közleményében. A cég 2013 júniusáig egy éven át fizetségképtelen volt, majd idén februárban a fővárosi Fellebbviteli Bíróság ismét fizetésképtelennek minősítette a Hidroelectricát, miután több vállalat óvást nyújtott be a fizetésképtelenséget megszüntető tavalyi bírósági döntés ellen.

Spontán sztrájkot robbantottak ki a TAROM légitársaság pilótái ma délelőtt. Ezért törölték a Bukarestből Kolozsvárra, Nagybányára, illetve Nagyváradra induló járatokat. A madridi és barcelonai járatok késnek a sztrájk miatt – közölte a légitársaság. Georgeta Dinu szóvivő szerint semmilyen követelést nem iktattak, minden spontánul kezdődött már vasárnap. A Tarom az idei első fél évben egymillió utast szállított belföldi és külföldi járatain, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A légitársaságnak mintegy 2 ezer alkalmazottja van.

Az év első felében 840 ezer külföldi vendég szállt meg az idegenforgalmi egységekben Romániában. Az általuk elköltött összeg meghaladta a kétmilliárd lejt – közli az Országos Statisztikai Intézet. A külföldi turisták főként üzleti ügyben érkeztek Romániába, a költségek majdnem 70 százaléka is az ő zsebüket terheli.

Egyre jobban befolyásolja a vásárlók döntését az internet – derül ki a GFK közvélemény-kutató intézet felméréséből. Tavalyhoz képest idén egyharmadával nőtt azoknak a vásárlóknak a száma, akik a interneten kapott információk alapján döntöttek. A 15 és 45 év közötti 1000 személy megkérdezésével végzett felmérés szerint a résztvevők több mint kétharmada tanulmányozza vásárlás előtt a terméket az interneten. Tíz vásárlóból négyen hagyományos boltban is megnézik a vásárolandó tárgyat, de később online veszik meg. A megkérdezettek 40 százaléka a mobiltelefont jelölte meg a legfontosabb eszköznek a fizetési és vásárlási folyamatban – derül ki a GFK felméréséből.

A terrorizmus és a dzsihadisták ellen az iraki és a szíriai kormány megerősítésével lehet a leghatékonyabban küzdeni - jelentette ki hétfőn Teheránban egy magas rangú iráni politikus, amikor fogadta a francia parlament védelmi bizottságának elnökét. Iránt nem hívták meg arra a nemzetközi konferenciára, amelyet ma Párizsban tartanak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni fellépés összehangolásáról.

Késznek mondta magát a kormányzásra vasárnap éjjel a Svédországban tartott parlamenti választások győztese, a szociáldemokratákat vezető Stefan Löfven, miután az előzetes eredmények megerősítették, hogy a baloldalra épülő szövetség első helyen végzett. Már első nyilatkozatában hozzátette ugyanakkor, hogy a jobbközép kormánykoalíció nehéz örökséget hagyott az országra, továbbá kizárta a szövetkezést a sokak által szélsőjobboldalinak tartott Svéd Demokratákkal.

Megjósolhatatlan a skót és a katalán függetlenségi harcok kimenetele. Nagy-Britannia olyan, mint egy felbolydult méhkas - állítja az MTVA londoni tudósítója. Tóth Vali a közrádióban arról számolt be, hogy a skóciai függetlenségi kampány "borotvaélen táncol", és megjósolhatatlan a függetlenségi törekvések kimenetele. Skóciában csütörtökön tartanak népszavazást a Nagy-Britanniától való elszakadásról. Domonkos Endre Spanyolország-szakértő úgy véli: felerősödtek ugyan a gazdasági válság és a legutóbbi helyhatósági választásokkal Spanyolországban a függetlenségi törekvések, ezeknek azonban egyelőre alkotmányos gátja van.

Rablással gyanúsítanak két román férfit Japánban - adta hírül a japán rendőrség. A 25 és 37 éves román állampolgár térfigyelő kamerák felvételei alapján közel százmillió forintnyi jent rabolt Tokióban még áprilisban egy 63 esztendős férfitól. Áldozatukat egy bank előtt lepték meg, arcul ütötték, majd elragadták tőle készpénzzel teli szatyrát. A gyanúsítottak tagadják, hogy közük van a rabláshoz.

Estig az ország nyugati részén borús, máshol változékony, meleg lesz az idő. Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinti és Dolj megyében este hatig sárga színjelzésű riasztás van érvényben, jelentős csapadékra kell számítani. A hőmérséklet 18 és 26 fok között van. Holnap Erdélyben és Moldvában változékony, máshol túlnyomórészt borús, esős lesz az idő. A hőmérséklet hajnalban 3 és 18, holnap napközben 19 és 26 fok között lesz. Bukarestben most fátyolfelhős az égbolt és 26 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 01:43:39' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 01:43:39' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 01:43:39' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 01:43:39' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 01:43:39' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 01:43:39' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 15.