Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 17.

E-mail Nyomtatás PDF

Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártnak az elnökválasztási törvény módosításával kapcsolatos óvását, így a novemberi elnökválasztáson előzetes átjelentkezés nélkül az ország bármelyik szavazóhelyiségében feliratkozhatnak a pótlistára, és leadhatják voksukat azok, akik nem tartózkodnak a lakcímüknek megfelelő településen. Az ellenzék azzal gyanúsítja az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a választási törvényt módosító, júniusban kiadott sürgősségi kormányrendelettel választási csalást készít elő A PNL ezzel magyarázza a speciális szavazókörökről szóló korábbi rendelkezés eltörlését, a párt szerint ugyanis így megnehezítették a többes szavazás leleplezését. Az alkotmánybíróság elfogadhatatlanként utasította el a Klaus Johannis liberális pártelnök által beadott óvást, vagyis nem teljesültek a panasz érdemi mérlegelését lehetővé tevő jogszabályi feltételek.

Továbbra is személyi adatok nélkül lehet telefonos feltöltőkártyákat vásárolni a mobiltelefon-szolgáltatóknál, miután az Alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősítette a kártyás díjcsomagok névtelenségét eltörlő törvényt. A parlament a tavaszi ülésszak végén fogadott el jogszabályt arról, hogy 2015. január elsejétől a romániai szolgáltatóknak rögzíteniük kell azoknak a személyi adatait, akiknek SIM kártyát adnak el, illetve hozzáférést biztosítanak az internethez. A törvény szerint nemcsak az új díjcsomagos SIM-kártyák vásárlásakor szűnt volna meg a névtelenség, hanem a már használatban lévő több mint 13 millió díjcsomagos kártya tulajdonosait is arra kötelezték volna, hogy - immár személyi adataikat leadva - fél éven belül felújítsák szerződésüket a szolgáltatóval, ellenkező esetben a telefontársaság leállította volna a szolgáltatást. A törvény ellen az ombudsman emelt alkotmányossági kifogást az intim szféra, a családi- és magánélet védelmét garantáló cikkelyre hivatkozva. A taláros testület megállapította, hogy a törvény szövege nem elég pontos, nem nyújt elegendő garanciát arra, hogy ne lehessen visszaélni a távközlési szolgáltatók rendelkezésére bocsátott személyi adatokkal.

A kormány felfüggeszti a gáz árának liberalizációs ütemtervét, amit legalább két és fél évvel kitol a jelenleg hatályos tervhez képest - jelentette be Razvan Nicolescu energiaügyi miniszter. Az Agerpres hírügynökség emlékeztet: a hatóságok 2012-ben állapodtak meg a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal arról, hogy 2018 végéig mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók esetében liberalizálják a hazai kitermelésű gáz árát. Az új tervek szerint ezt a határidőt 2021 július 1-éig tolják ki. Az energiaügyi minisztérium szerint a gázár szabályozás feloldása nem indokolt, ugyanis az elmúlt két évben a gáz fogyasztói ára 16 százalékkal emelkedett. A jelenlegi ütemterv szerint október 1-jétől 3 százalékkal kellene emelkednie a lakossági gázárnak. A kormány éppen a napokban, szeptember 16. és 19. között folytat tárgyalásokat Brüsszelben az IMF és az Európai Bizottság küldöttségével a 2013-ban megkötött, 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági típusú hitelszerződés miatt esedékes felülvizsgálati látogatás keretében. Azért döntöttek a felek, hogy Brüsszelben találkoznak a román főváros helyett, mert az IMF nem kívánja befolyásolni a romániai választási kampányt.

Sikeres volt a kenyérre kivetett hozzáadott érték-adó csökkentése, ugyanis visszaszorult az adócsalás és nőtt a termelés – derül ki a Pénzügyminisztérium és az ágazati munkáltatók által ma bemutatott felmérésekből. A kormány egy évvel ezelőtt csökkentette 24-ről kilenc százalékra az ÁFÁ-t a pékipari termékekre. Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint az intézkedésnek tudható be, hogy egyre kevesebb a csődbe jutott vállalat a pékiparban, sőt emelkedett az alkalmazottak száma is. Aurel Popescu a ROMPAN munkáltatói szervezet elnöke az adócsalás 20 százalékos csökkentéséről beszélt és a piaci versenylégkör kedvező alakulásáról az ÁFA csökkentése következtében. Victor Ponta miniszterelnök szerint az adócsökkentést a zöldségekre és gyümölcsökre, valamint a húsipari termékekre is alkalmazni kellene.

Mintegy 600 millió euró kifizetését kezdi meg október 16-tól a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési minisztérium a területalapú támogatás előlegeként – jelentette be Daniel Constantin tárcavezető. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség március 3-június 10 között több mint egymillió kérést iktatott, a legtöbbet Temes és Konstanca megyékben. Idén a gazdák 139 euró támogatást kapnak hektáronként az Európai Uniótól és további 21 eurót az állami költségvetésből.

Folytatja a gyalogátkelőhelyek kétnyelvű figyelmeztetéssel történő ellátását a Kovászna megyei Rendőr-felügyelőség a közlekedési balesetek csökkentése érdekében – jelentette be Tóth Zsigmond szóvivő. Az év elejétől a megyében 58 súlyos baleset történt, amelyben kilencen meghaltak és 77-en megsebesültek. 12 balesetet a gyalogosok kihágásai okozták – mondta a szóvivő. A Kovászna megyei rendőrség tavaly ősszel 27 sepsiszentgyörgyi gyalogátkelőhely közelében írta fel a Nézz jobbra, illetve Nézz balra figyelmeztetést magyarul és románul.

 Megkezdte Nagybánya körgyűrűjének javítását az Autópályák és Országutak Országos Társasága. A beruházás értéke eléri az ötmillió lejt.

A Szatmár megyei Siketek és Nagyothallók Egyesülete panaszt tett a megyei Mentőszolgálatnál, hogy a szervezet tagságának nincs hozzáférése a 112-es sürgősségi hívószámhoz. Pataki Ferenc a Szatmár megyei Mentőszolgálat vezetője Eugeniu Avram prefektustól kért segítséget, hogy biztosítsák a siketek és nagyothallók hozzáférését a sürgősségi hívószámhoz.

Mától 12 napon át tart a fővárosi Egyetem téren a Román Rádiótársaság által XII. alkalommal megszervezett Gaudeamus tankönyvvásár. Az elmúlt négy évben több mint 96 ezer kötetet adományoztak a kiállítók és látogatók 260 vidéki iskolai és közkönyvtárnak. A tanévkezdés után két nappal kezdődő seregszemle alkalmat nyújt a tankönyvek és kiegészítők megvásárlására. A Gaudeamus 10 és 20 óra között látogatható, a belépés díjtalan.

A sepsiszentgyörgyi Cimbora irodalmi folyóirat, a miskolci Európa Rádió munkaközössége, valamint Balázs Bianka, az M2 gyermekcsatorna kidolgozója, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap gyermek- és ifjúsági műsorokért felelős főszerkesztője kapta meg idén a Szalay Annamária-díjat. Balog Zoltán, az emberi erőforrások magyar minisztere első ízben adott át díjat a gyermekek tudatos médiahasználatra nevelését segítőknek a Szalay Annamária Média Alapítvány rendezvényén Budapesten. A tárcavezető kiemelte: Szalay Annamáriának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly elhunyt elnökének szívügye volt a tudatos médiahasználat a gyermekek körében. A díj egymillió forintos pénzjutalommal jár.

Őrizetbe vett a francia titkosszolgálat hat olyan embert, köztük két kiskorút Lyon elővárosaiban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiatal nőket toboroztak szíriai dzsihadista harcokra - közölték rendőrségi források. A belügyminisztérium közleménye szerint a belső elhárítás tegnap és ma állította elő a gyanúsítottakat, köztük egy nőt, a közép-franciaországi Meyzieu és Vaulx-en-Velin nevű településeken. A házkutatások során több fegyvert is lefoglaltak a nyomozók. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege "terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezet" ügyében júliusban indított nyomozást és az akciókat ennek keretében hajtották végre.

Csehország nem tervezi az észak-ukrajnai Volinyi területen élő csehek tömeges hazatelepítését az ukrajnai helyzet miatt - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter. Idén márciusban néhány tucatnyi volinyi cseh család azzal a kéréssel fordult Prágához, hogy nyújtson nekik segítséget őseik hazájába való visszatéréshez. Milos Zeman cseh államfő a múlt héten felszólította a kormányt, hogy lépjen az ügyben, és támogassa a hazatelepítést.

A Hamász radikális palesztin szervezet elfogta a tegnap este Izraelre aknagránátot kilövő csoport tagjait - közölte biztonsági forrásokra hivatkozva az izraeli közszolgálati rádió szerda reggel. A Gázai övezetet ellenőrző Hamász közvetítők útján közölte az izraeli hatóságokkal, hogy továbbra is érvényesnek tekintik magukra nézve az augusztus 26-án megkötött tűzszünetet, amely véget vetett a hét hétig tartó és a két oldalon több mint 2200 ember életét kioltó harcoknak.

Ferenc pápával szembeni állásfoglalásnak számít az a könyv, amellyel a Vatikán néhány jelentős bíborosa nemet mondott az elvált, majd polgárilag újraházasodó hívők megáldoztatására, ami az egyházfő által októberre meghirdetett püspöki szinódus egyik témája lesz. A hírt jelentő Corriere della Sera olasz napilap szerint az egyházfőt "ellenséges" légkör övezi. Ferenc pápa vasárnap húsz párt adott össze a Szent Péter bazilikában, közöttük eddig élettársi kapcsolatban élőket és már gyermekeseket is.

Estig országszerte változékony marad az idő, csapadék csak a Bánságban és Dobrudzsában fordulhat elő. A hőmérséklet 12 és 25 fok között van. Holnap az időjárás alakulásába jelentős változás nem lesz. Máramarosban napos, máshol változékony száraz idő várható. A hőmérséklet hajnalban 1 és 16, holnap napközben 20 és 26 fok között lesz. Bukarestben most változékony az égbolt és 25 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 00:20:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 00:20:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 00:20:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 00:20:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 00:20:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 00:20:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 17.