Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 22.

E-mail Nyomtatás PDF

Bukarestbe érkeztek az Európai Bizottság szakértői, akik az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében vizsgálják, milyen haladást ért el Románia az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni harc megreformálásában. Néhány napos bukaresti tartózkodásuk idején a brüsszeli szakértők minden megfigyelt intézmény képviselőivel találkoznak.

A Parlament európai politikákkal foglalkozó szakbizottságai ma hallgatják meg a regionális politikákért felelős európai biztosi tisztségre jelölt Corina Creţut. A biztosjelölteket a jövő hónapban hallgatják meg az Európai Parlament szakbizottságai, majd Jean Claude Junker bizottsága november elsejétől veszi át mandátumát. Az Európai Unió a következő hét évben több mint 350 milliárd eurót fordít regionális politikákra.

Az RMDSZ adásunkkal egyidőben iktatja a Központi Választási Irodában a Kelemen Hunor államelnök választáson való indulásához szükséges közel 270 ezer támogatói aláírást. Az eseményen jelen van a Szövetség államelnök-jelöltje, valamint az RMDSZ szenátorai, parlamenti képviselői és államtitkárai. Az Erdélyi Magyar Néppárt és partnerei tegnap jelentették be, hogy összegyűjtötték az aláírásokat Szilágyi Zsolt EMNP-alelnök indulásához a novemberi elnökválasztáson. Toró T. Tibor, a párt elnöke szimbolikusan kétszázezredikként írta alá a Szilágyi Zsoltot támogató ívet, a pártelnök azonban közölte, további 10-20 ezer aláírás ellenőrzése még hátra van. Az EMNP holnap délután nyújtja be Szilágyi Zsolt jelölését, és az ezt támogató aláírásokat a Központi Választási Irodához. Mindkét párt közölte, a választási részvételt lehetőségnek tekinti programja ismertetésére.

Csíkszeredában zajlott a hétvégén a Magyar Oktatásért Felelős Tanfelügyelők és Módszertanosok Országos Tanácskozása. Az évente egy alkalommal megtartott szakmai fórumot éveken át külön szervezték az óvónőknek, a tanítóknak és a tanároknak, ám immár ez a negyedik alkalom, hogy minden, a magyar oktatásban érintett szakember együtt tanácskozik. Idén Bukarestet is beleértve 18 megyéből érkeztek szakemberek a találkozóra, összesen 45-en. A Kisebbségi Oktatásért Felelős Főosztály vezérigazgatója az évente megrendezett tanácskozás legfőbb pozitívumaként a személyes találkozást emelte ki. Hangsúlyozta: borzasztó nehézkesen kommunikálnak a tanügyön belül. Szőcs Domokos számára elfogadhatatlan, hogy a mai világban valaki azért nem értesül egy fontos dologról, mert nem volt erre módja. Hatékonyabban kell kommunikálnunk“ –hangsúlyozta Szőcs Domokos.

A dél-koreai Eun-Sun Hong csellóművész nyerte meg az első díjat a bukaresti George Enescu nemzetközi klasszikus zenei verseny cselló kategóriájában. A szervezők közlése szerint a versenyző a döntőben Sosztakovics I. csellóversenyét játszotta. A 25 éves dél-koreai versenyző korábban megnyerte a világ egyik legrangosabb megmérettetésének tartott Csajkovszkij nemzetközi verseny második díját is. Az Enescu-verseny hegedű kategóriájában Stefan Tarara román származású német hegedűművész kapta az első díjat a múlt héten. A zongora kategóriában szombaton rendezik a döntőt. A 100 ezer euró összdíjazású Enescu-verseny szeptember 6. és 27. között zajlik Bukarestben. A versenyre 240 résztvevő jelentkezett öt kontinens 36 országából hegedű, cselló, zongora és zeneszerzés kategóriában.

Átadták Ady Endre felújított szülőházát, valamint az 1877 és 1919 között élt költő személyes tárgyait és családi ereklyéit őrző emlékmúzeumot szombaton Érmindszenten. Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgató-helyettese

Adrian Stef, a Szatmár megyei tanács elnöke biztosította a jelenlévőket, hogy hamarosan turistákat csalogatóvá teszik az Érmindszentre vezető utat.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, művelődésügyi miniszter Ady Endre időszerűségéről beszélt

E Csorba Csilla a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Ady verseinek világát elevenítette fel.

A nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Szatmár megyei Múzeum által indított Cult-Tour program keretében mintegy 100 ezer euróból újították fel Ady Endre érmihályfalvi szülőházát és a család egykori kúriáját, valamint frissítették fel, illetve egészítették ki a kiállítás anyagát.

Idén Nagykárolyban tartotta a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete éves közgyűlését, amelynek alkalmával a felújított Károly kastély lovagtermében adták át szombaton este az újságíró szervezet éves díjait. Az írott sajtó kategóriában Spielmann Sebestyén Mihályt tüntették ki a maszol.ro portálon, a Népújságban megjelent publicisztikáiért.

Az audio-vizuális sajtó díja idén Benkő Juditot, a kolozsvári rádió zenei szerkesztőjét illette.

Többéves szünet után kiosztották a Pro Amicitia-díjat is, ezt a Maghiaromânia blog szerkesztői kapták. Sever Ioan Miu a blog kezdeményezője.

A két eseményről bővebb beszámolót hallhatnak csütörtökön a Hétköznapokban.

Az út menti árokba fúródott Magyarországon az a Galac megyei rendszámú busz, amely a délelőtt borult föl a makói elkerülőút körforgalmában, az M43-as autópálya földeáki lehajtójánál. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, a helyszínről tizenhárom embert szállítottak kórházba a mentők, az elsődleges adatok szerint közülük ketten sérültek meg súlyosan. A rendőrség tömegszerencsétlenséget eredményező közlekedési baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indított nyomozást – tudatta a százados. A busz sértetlen utasait, tizenkilenc embert a makói rendőrkapitányság épületébe szállították, és ott enni és inni kapnak.

Ha egy sor európai régió állna elő függetlenségi törekvéssel, az olyan bizonytalan légkört teremtene, "amiről szívesen lemondanánk" - mondta ma egy belga rádióállomásnak adott nyilatkozatában Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó uniós testület, az Európai Tanács távozóban levő elnöke. A belga Van Rompuy, úgy vélekedett: ha múlt csütörtökön a skótok a függetlenségre szavaztak volna, az hosszú időre bizonytalanságot idézett volna elő Európában.

Az iráni atomprogramról és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentette veszélyről tárgyalt vasárnap New Yorkban az amerikai és az iráni külügyminiszter. A négyszemközti megbeszélésről egy magas rangú amerikai diplomata tájékoztatta szákszavúan az újságírókat. Eszerint Kerry megjegyezte, ezen a héten lehetőség nyílik arra, hogy előrelépés történjék a hónapok óta helyben topogó az iráni atomprogramról szóló tárgyalásokban.

Egy katonai repülőgép fedélzetén Spanyolországba szállították ma hajnalban a második, Ebola-vírussal megfertőződött, spanyol állampolgárságú katolikus misszionáriust - közölte a helyi sajtó. A 69 éves férfi a Sierre Leone-ban lévő Lunsar város egyik kórházának igazgatója. A férfi 30 éve dolgozik Afrikában.

Sárga színjelzésű esőriadót adtak ki a meteorológusok a Bánság déli részére, a Nyugati Kárpátokra, Máramarosra és Moldva északi megyéire holnap reggel kilenc óráig. Ezekben a térségekben a csapadékmennyiség meghaladja a 20-25 litert négyzetméterenként, de elérheti a 40-50 litert is. Az ország többi részén változékony marad az idő, futó záporok bárhol kialakulhatnak. A hőmérséklet 12 és 26 fok között van. Holnap országszerte ősziesre fordul az idő, mérséklődik a nappali felmelegedés. Pár órás napsütésre csak Olténiában lehet számítani, máshol többnyire borús, esős lesz az idő. A hőmérséklet hajnalban 3 és 12, holnap napközben 12 és 19 fok között lesz. Bukarestben most változékony az égbolt és 25 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 14:32:57' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 14:32:57' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 14:32:57' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 14:32:57' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 14:32:57' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 14:32:57' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 22.